Hlavní obsah

Cesta kolem světa je v půlce. Dobrodruzi odpočívají na plážích Polynésie

Cesta kolem světa za 24 dnů se blíží do své poloviny. Paměťové karty fotoaparátů se plní, únava – i přes veškeré pohodlí, kterého se cestovatelům dostává – trochu roste. Proto je další zastávka naplánovaná více v duchu odpočinku a relaxu. Cílem je totiž Francouzská Polynésie, rajská zahrada uprostřed Pacifiku. Vítejte na jednom z nejkrásnějších míst planety!

Foto: ESO travel

Bydlení ve vodních bungalovech je typické pro celou Francouzskou Polynésii.

Článek

Poslední dvě zastávky daly některým z účastníků celkem zabrat. Krásy Patagonie byly pořádně mrazivé a okruh po Velikonočním ostrově si nohy většiny členů výpravy pamatovaly ještě druhý den. Více než dvoudenní zastávka na polynéském ostrově Moorea tak přijde víc než vhod.

Let z Velikonočního ostrova trvá jen pár hodin. I přesto se mnohým klíží oči a na přistání těsně před polednem je stewardky musejí vzbudit. Cílovou destinací je Moorea, nicméně přistává se na větším a slavnějším Tahiti. Do resortu Intercontinental Moorea, kde budou cestovatelé bydlet ve vodních bungalovech, tak zbývá ještě krátký let menším letadlem.

Jak celá tato výprava kolem světa začala? Čtěte v prvním díle seriálu Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Foto: ESO travel

Moorea je označovaná za zelenou zahradu Polynésie. Krásné pláže tady lemuje bujná vegetace.

Z Tahiti na Mooreu za 15 minut

Člověk během něj tak akorát stihne vytáhnout fotoaparát a udělat pár snímků azurové vody jen pár desítek metrů pod křídly - pilot letí proklatě nízko – a jde se na další přistání. Do resortu na severozápadním pobřeží ostrova je to pak ještě slabá hodinka cesty. I tak ale už v brzkém odpoledni leží největší nedočkavci na pláži a chytají bronz.

Další zastávky na Cestě kolem světa za 24 dnů:

Dnešní program je jasný – odpočinek, chytání slunečních paprsků a večer pak posezení v místní restauraci. Někteří dokonce neodolají a večeří přímo na pláži.

Přečtěte si o ostrově Moorea v dalším článku: Na ostrově Moorea zažijete krmení žraloků a krásné zátoky z filmu Bounty  

Ve stínu Tahiti? Rozhodně ne!

Mezi cestovateli rozhodně není málo těch, kteří Mooreu považují za „odstrčeného“ souseda Tahiti. Pravda, sousední ostrov, který je vzdálený pouhých sedmnáct kilometrů, na své pláže láká podstatně víc turistů. Obyvatelé ostrova Moorea to nicméně kvitují. Méně turistů znamená snadnější udržení polynéského rázu ostrova i nižší ceny.

Foto: ESO travel

Snídaně z rukou personálu, který ji přiveze na loďce - už jste to někdy zažili?

„Haere maru!“ neboli „Nepospíchej!“ by si místní mohli klidně vetknout do legislativy. Na všechno je dost času, nic se nestane, když se čeká déle, než by se mělo. Ale abychom nikomu nekřivdili – druhý den ráno „připluje“ snídaně v čas. Slečna z personálu v tradičním malovaném pareu podává z typické loďky pirogy s úsměvem tác a pak naviguje kolegu k dalšímu vodnímu bungalovu.

Dneska možná poprvé v životě někdo z účastníků cesty spal „na vodě“, ve vodních bungalovech, jejichž rozloha je srovnatelná s menším bytem. V některých jsou dokonce i prosklené panely v podlaze, kterými je možné pozorovat život pod hladinou.

Tam, kde se točil film Bounty
Cookova zátoka a zátoka Opunohu – to jsou dvě místa, kde se natáčel film Bounty s Anthony Hopkinsem a Melem Gibsonem. Zatímco zátoka Opunohu se příliš nezměnila, v Cookově zátoce čile kvete turistický ruch a po klidu, který tady v 80. letech panoval, není ani vidu, ani slechu.

Mezi žraloky!

Na ten si ostatně mohou druhý den účastníci cesty kolem světa „sáhnout“. Součástí celodenního výletu je totiž i šnorchlování v laguně. Pro ty nejodvážnější spojené i s krmením žraloků a rejnoků. Buď z paluby katamaránu, nebo přímo z vody. Výzva je to obrovská, nicméně odvážlivců se nakonec najde jen pár. Instruktor je ve vodě instruuje: „Vytvořte kruh a žádné prudké pohyby!“ Velké kusy ryb vyndané z vaku pak mizí rychlostí blesku. Ve vodě se to zavíří prudkými pohyby a po několika sekundách je po všem.

Foto: archiv autora

Takhle může vypadat interiér vodního bungalovu. Přírodní materiály a rozloha rovnající se malému bytu.

Dál na Fidži

Ostrovu Moorea se někdy přezdívá „zelená zahrada Polynésie“. Pláže s jemným korálovým pískem postupně přecházejí v tropickou zeleň, v plantáže ananasů a vanilky i v místa, kde se člověk čas od času zamotá do šlahounů rostliny, kterou ani nedokáže pojmenovat. Turistické zázemí je tady na perfektní úrovni, jak už ale bylo řečeno – na rozdíl od Tahiti je tady větší klid, levněji a méně turistů.

Láká vás spíš Tahiti? Přečtěte si o něm v článku Krásné ženy a černý písek najdete na ostrově lásky Tahiti

Při večerní procházce na pláži a pozorování západu slunce jako z filmu tak člověka neruší davy turistů, stejně tak při projížďce na koni, nebo při plavání s delfíny. Místní jsou navíc usměvaví a vstřícní. Třetí den se nikomu ani nechce sbalit kufry a vyrazit dál. A přitom se letí na Fidži, na další krásné pláže a do míst, kde se točil Trosečník.

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa a další unikátní poznávací zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky Cesty kolem světa:

Vydejte se na přelomu roku na další unikátní cestu kolem světa. Luxusní zázemí nejlepších hotelů planety, golf a 10 unikátních zastávek! Včetně Hong Kongu, Svaté Lucie, Havaje nebo Kostariky!

Jedno z nejkrásnějších míst planety. Poznejte slavné zátoky z filmu Bounty, potápějte se se žraloky a užívejte si luxus plážových resortů s nadvodními bungalovy. Moorea je ráj!

Je určen především milovníkům přírodních krás. Průzračné moře, dramatické vnitrozemí, bělostné pláže, překrásné dívky. Skutečný zemský ráj. To nejkrásnější ze srdce Pacifiku!

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která z doposud procestovaných destinací je podle vás nejzajímavější?
Ostrov Svatá Lucie
7,1 %
Vodopády Iguacu
15,5 %
Patagonie
11,9 %
Velikonoční ostrov
8,3 %
Ostrov Moorea
57,2 %
Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Deset zastávek unikátní Cesty kolem světa

Trvá 24 dní a má deset zastávek – a to jak na severní, tak na jižní polokouli. Všechny postupně procestujeme i skrze naše články. Kde všude tedy speciálně upravený Boeing 737 přistál a ještě přistane?

Svatá Lucie – ostrov v Karibiku má statut jednoho z nejromantičtějších míst planety. Dlouhé pláže, Malý a Velký Piton a luxusní resorty – to byla první zastávka Cesty kolem světa.

Vodopády Iguacu – na hranicích Paraguaye, Brazílie a Argentiny leží uprostřed džungle jedny z nejmohutnějších vodopádů planety. Bydlení je tady zajištěné v hotelu přímo nad vodopády.

Patagonie – z tropů rovnou na mrazivé pláně Patagonie. Prý právě tady začíná konec světa. Modrý ledovec Petito Moreno, gaučové, vysoké štíty hor a štípající vítr.

Velikonoční ostrov – nejodlehlejší ostrov naší planety, který proslul díky tajemných sochám moai. Dodnes nevíme, jak vznikaly a proč byly stavěné, nicméně jsou jich tady na plážích desítky.

Moorea – ostrov Francouzské Polynésie v těsné blízkosti Tahiti. Panenské pláže, bungalovy nad vodní hladinou, krmení žraloků a dny plné relaxu pohody.

Fidži – souostroví, kde se točil film Trosečník, a opět krásné pláže v hlavní roli. Zastávky v polovině Cesty kolem světa je ve znamení odpočívání a nabírání nových sil.

Austrálie – další ze zastávek je australské Sydney. Na programu je prohlídka světoznámé budovy Opery i plavba lodí pod slavným mostem Harbour Bridge.

Palau – ostrovy, které jsou součástí Mikronésie vypadají jako smaragdy omylem vysypané do modrého moře. Unikátní příroda, krásné pláže a luxus – to čeká účastníky cesty právě tady.

Kambodža – předposlední zastávka Cesty kolem světa. Hlavním cílem je proslulý chrám Angkor Wat, který si zahrál i ve filmové sérii Tomb Raider.

Indie – Taj Mahal, bílá perla Indie, hinduismus, závěrečná slavnostní večeře a soukromý ohňostroj na rozloučenou. A pak už jen cesta zpátky domů. Po 24 dnech a deseti unikátních destinacích.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám