Hlavní obsah

Nahá těla, hříšná samba – nejslavnější karneval planety se blíží

Být nahý na karnevalu v Riu je zakázané. Jenže za oblečení se považují i kalhotky tvořené provázky nebo čepičky na bradavky. I když karneval v Riu de Janeiru každoročně rozpoutá nejednu debatu o morálce, jde v první řadě o přehlídku tanečních škol, oslavu samby a jednu velkou pouliční párty. A nahé tanečnice? Ty k tomu prostě patří.

Foto: sfmission.com

Že „oblečení“ je relativní pojem, zjistíte v Riu. Tanečnice samby tu vystupují opravdu minimalisticky oděné.

Článek

Dodavatelé umělého peří a třpytek mají na pilno. Právě teď vrcholí přípravy jednoho z největších a toho zaručeně nejslavnějšího pouličního karnevalu světa. 18. února vypukne v Riu de Janeiru čtyři dny trvající party. Tančit se bude všude, spoře oděné tanečnice budou natřásat své vnady v rytmu samby a davy lidí potečou ulicemi. O Riu se více dozvíte v článku Rio de Janeiro, město karnevalů a krásných žen.

Rio – radost až do rána

Rio de Janeiro, jindy docela klidné město, nad kterým bdí obrovská socha Krista, se v průběhu karnevalu mění v hříšné doupě, ovšem dokonale hlídané místní policií. Tradiční oslava jara vyvrcholí vždy 40. den před Velikonocemi a součástí slavného průvodu Samba Parade ulicí Sambadromo jsou pokaždé bály a večírky. Hlavní program se koná celou noc.

Foto: sfmission.com

Dav až 500 tisíc diváků se snaží vměstnat do ulic Ria de Janeira během každoročního karnevalu.

Rio de Janeiro
Rio je městem, kterému mnozí přisuzují božské vlastnosti. Není se čemu divit – oblé vrcholky obklopují malebný záliv, lemovaný zlatými plážemi. Nad městem, jehož mrakodrapy sahají skoro do moře, se tyčí nejvyšší art decó socha na světě – majestátní Kristus Vykupitel. Podobně známým symbolem Ria je pak „Cukrová homole“, která ční z moře vedle pláže Copacabana.

89 milionů kondomů na karneval

Do divokého Ria se proto už teď sjíždějí tisíce lidí, jejichž počet pravidelně stoupá k 500 tisícům. Samotná tribuna Sambodromu, na kterou jsou také nejdražší lístky, pojme pouze 70 tisíc z nich. Ti ostatní zaplní celé Rio včetně nejslavnější pláže Copacabana. Snad proto se loni brazilské ministerstvo zdravotnictví rozhodlo rozdat návštěvníkům karnevalu 89 milionů kondomů.

Foto: ESO travel

Pláž Copacabana - jeden ze symbolů Ria de Janiera

Největší atrakcí však stále zůstává každoroční přehlídka škol samby. Každá má až několik set členů, z nichž největší podíl tvoří tanečníci a orchestr. Součástí každé školy je také alegorický vůz, na kterém se tančí. Celou přehlídku sleduje porota, která na konci karnevalu vybere nejlepší školu samy a královnu karnevalu. Lístky na tohle brazilské veselí stojí od 300 do 2000 dolarů, těsně před karnevalem je ale překupníci prodávají i za několikanásobek.

Přečtěte si více o divokých večírcích:

Přečíst si můžete aktuálně o zajímavých místech Kuby, pobytech v Keni nebo o nejkrásnějších bazénech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Keni

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Bydlet budete přímo na pláži Copacabana v luxusním výškovém hotelu. A kdyby vám nestačilo moře, můžete využít i luxusní bazén na střeše. Z vody lze pozorovat celé Rio!

Úplňková party na bílé pláži ostrova Ko Phangan je koná každý měsíc, chce to jen vyhmátnout správný termín. Užijte si exotický večírek na želvím ostrově!

Co se stane v Acapulcu, zůstane v Acapulcu! Zažijte jízdu plnou vzrušení a nechte se svést erotikou nabitým letoviskem ve vlnách Karibiku! Vyrazte do Mexika!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Láká vás návštěva karnevalu v Riu?
Ano, velmi.
66,1 %
Ano, ale jen v rámci většího okruhu Brazílií.
13,1 %
Ne, ani trochu.
20,8 %
Celkem hlasovalo 1288 čtenářů.

Historie karnevalu v Riu

Karneval jako takový je velmi starý způsob zábavy. Lidé po celém světě od pradávna slavili příchod jara i mnoho dalších událostí jednoduše tak, že si nasadili masky a stali se na chvíli někým jiným. Ze sociologického hlediska je tak karneval velmi důležitým prvkem fungující společnosti – převrací role a dává zapomenout na obyčejný život.

V Brazílii se koncept karnevalu objevil spolu s Portugalci a byl obohacen prvky indiánské a africké kultury. Od 18. století se spolu s přehlídkou masek začaly pořádat nejrůznější soutěže a nastartovala se současná podoba karnevalu jakožto přehlídky tanečních škol.

Samba – brazilská modlitba

Význam slova samba se překládá mnoha způsoby. Jedni považují sambu za modlitbu, jiní ji překládají jako „krásnou tanečnici“. Ať je to jakkoli, v Brazílii je samba národním tancem, který vychází z původních tanců Afro-Brazilců. Na karnevalu v Riu ale můžete vidět pouze některé ze stylů samby – variací samby je nespočítaně.

Související články

Výběr článků

Načítám