Hlavní obsah

Co na Kubě neznáte? Slavné vápencové homole, bary v Havaně, údolí cukrovarů

Žlutý štít s modrým nápisem La Bodeguita del Medio není ničím výjimečný a kdyby člověk nevěděl, že je to TA restaurace, tak by ji snadno minul. Takhle se zastaví a po chvilce okolkování vstoupí dovnitř. Do podniku, kde prý vzniklo mojito a kam chodil Ernest Hemingway popíjet a možná i čerpat inspiraci. Vítejte v Havaně, srdci Kuby, které tluče v rytmu salsy.

Foto: ESO travel

Pitoreskní krajina tvořená vápencovými homolemi – vítejte v údolí Vinalez.

Článek

Kuba patří k nejoblíbenějším exotickým destinacím. V zimě sem díky výhodným charterovým letům s cestovními kancelářemi vyráží i tisíce Čechů. Jenže – drtivá většina z nich zamíří do Varadera nebo jiného letoviska a celé dva týdny pendluje jen mezi hotelem a pláží a nepodívá se dál než na plážovou promenádu.

Kuba je přitom země tisíce tváří – Havana, přezdívaná Paříž Karibiku, unikátní pohoří Escambray´s, městečko Santa Clara s mauzoleem Che Guevary, údolí cukrovarů, které je na seznamu UNESCO, salsa diskotéky, nebo přírodní parky v centrální části Kuby – to jsou místa, kde zažijete Kubu takovou, jaká opravdu je. Pojďte s námi některá z nich poznat blíž.

Foto: archiv autora

Stará americká auta a havanský Kapitol, který je kopií toho ve Washingtonu.

Nábřeží svobody, Kapitol a Hemingwayův odkaz – to je Havana

Začněme v Havaně, konkrétně v podniku La Bodeguita del Medio. Dnes má po světě desítky „poboček“ (mimo jiné i v Praze), ta první a unikátní La Bodeguita ale vznikla v havanské ulici Empedrado v roce 1942. Tehdy se jmenovala jinak, současný název získala až v roce 1950. Podnik Angela Martineze si nicméně okamžitě získal srdce místní bohémy a dveře si tu podávali spisovatelé s herci i básníky.

Mezi štamgasty patřili kromě Ernesta Hemingwaye i Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez nebo herečka Marlene Dietrich. Ti všichni tu po večerech seděli nad sklenkami oroseného mojita, nápoje, který dostal tento název údajně právě tady. Dnes se restaurace těší obrovskému zájmu turistů, kterých neubylo ani po bombovém útoku v roce 1997.

Slavná kubánská letoviska v dalších článcích:

Další místo, které je esencí Kuby, je pobřežní promenáda Malecón. Vlny tu, když je větrno, narážejí do betonové zídky a kolikrát ji překonají, takže voda potřísní nohy procházejících. Promenádují se tu turisté, i zamilované dvojice, obchodníci, po setmění lehčí ženy, pouliční umělci, tanečníci salsy a všichni tu a tam kouknou směrem k oceánu, kde v dálce leží americké břehy. Ne nadarmo se Malecónu přezdívá „nábřeží Svobody“.

Foto: ESO travel

Kuba – to nejsou jen nekonečné pláže, ale i vodopády v nitru pralesa. Jako třeba El Nicho na fotografii.

Další slavná místa v Havaně přibližuje článek Sedm nej, která na Kubě nesmíte vynechat.

Salsa v Trinidadu a údolí cukrovarů

Říká se jí svobodný tanec v nesvobodné zemi – salsa. Dnes je možné na Kubu odjet i na specializovaný kurz. Některé cestovky vám zařídí několik lekcí tohoto tance a večer potom návštěvy nejslavnějších salsa klubů. Nebo si ji můžete zatančit pod širým nebem. Třeba v Trinidadu - večer co večer se tady scházejí desítky lidí na plácku vedle kostela, aby rozvlnili své boky v rytmu salsy.

Trinidad, městečko zaslíbené umělcům, leží na západním pobřeží centrální části Kuby, jen kousek od pohoří Escambray´s. Trinidad je perfektním výchozím bodem pro další poznávání Kuby. Ať už klasicky autobusem, nebo třeba z „paluby“ terénního auta.

Foto: ESO travel

Vydejte se do nitra Kuby v džípu. Můžete ho dokonce sami řídit!

Údolí cukrovarů, pozůstatek po dobách, kdy Kuba ovládala světový trh s cukrem, poznáte i z autobusu, takové vodopády v přírodním parku El Nicho už ale jen z off roadu, cesta k nim je totiž náročnější. Ostatně není to jediná přírodní rezervace. Nitro Kuby ukrývá desítky chráněných oblastí, s vodopády, jezírky, endemitickými druhy rostlin i živočichů a turisté je začínají pomalu objevovat. A velmi často z paluby džípu.

„Jede se ve skupině několika aut, řídit může buď profesionální řidič, ale mnohem častěji řídí sami účastníci zájezdu,“ přibližuje podobu téhle netradiční expedice majitel několika džípů. Jede se terénem, nechybí průjezdy řekami a potoky, stříkající bláto i větve porostu, které švihají do čelního skla.

Denní dávka zhruba sta kilometrů tak není v těchto podmínkách odjetá během hodiny. Navíc se často staví a od aut odchází k zajímavým místům. Pevná obuv se tady hodí stejně, jako slušnější oblečení na večeři, i když zázemí mezi jednotlivými přejezdy neposkytují moderní hotely, ale tradiční vily a farmy.

Foto: archiv autora

Doutníky jsou symbolem Kuby, stejně jako impulsívní a horkokrevní obyvatelé.

Che Guevara v Santa Claře

Mnozí nosí jeho podobiznu na tričku a ani netuší, o koho jde. Revolucionář Che Guevara padl v roce 1967 v Bolívii, jeho tělo ale do městečka Santa Clara přesunuli až o třicet let později. Dnes na místním náměstí Revoluce stojí jeho socha, pod kterou je umístěné jeho mauzoleum.

Mimochodem - více o slavném revolucionáři a o dalších slavných místech Kuby najdete v článku Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte revoluční Kubu, doku to jde

Santa Clara leží asi dvě a půl hodiny jízdy autem od Havany a i přes nápor turistů v posledních letech si stále uchovává koloniální ráz. Říká se jí město v parcích. Střední Kuba ve své nejpůvodnější podobě. Do všech stran se od městečka rozbíhají plantáže s tabákem nebo cukrovou třtinou a věřte, že člověku potom chutná doutník úplně jinak, když ví, kde je jeho prapůvod.

Čtěte dále, nedávno vyšlo:

Psali jsme i o Mauritiu, unikátních zážitcích v Thajsku, Argentině a zimním Yellowstonu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu:

Během okruhu, který je zaměřen na poznání kubánské přírody a typického života na Kubě, navštívíte kubánské národní parky v terénním autě, které budete sami řídit.

Spojení tance a symbolů Kuby. Několik lekcí tance, večerní návštěvy vyhlášených klubů, koloniální Havana a její pamětihodnosti. Užijte si Kubu netradičně a naplno!

Havana, údolí Viñalez, pohoří Escambray, Trinidad, restaurace, kam chodil Hemingway, zeď prehistorie i unikátní „cukrové homole“, na závěr pláže a moře.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Byli jste na Kubě?
Ano, ale na pobytovém zájezdu
3,2 %
Ano, i mimo pláže
30,7 %
Ne, ale chystám se
53 %
Ne, Kuba mě ani neláká
13,1 %
Celkem hlasovalo 436 čtenářů.

Kuba – Rady, než vyrazíte na cestu

Jak je to s lékařskou péčí?

Dobrou zprávou je, že při cestě na Kubu nepotřebujete žádné speciální očkování. Zdravotní péče je zde na slušné úrovni. Nezapomeňte na pojištění do zahraničí.

Jsou potřeba víza?

Klasické vízum není potřeba. Nicméně po příletu na letišti vyžadují předložit vstupní turistickou kartu. Tu je možné zařídit už v Praze. Často ji za vás zajistí sama cestovní kancelář, počítejte ale s poplatkem. Při odletu si pak připravte peníze na zaplacení turistické odletové taxy.

Jakým jazykem se na Kubě komunikuje?

Pokud umíte španělsky, máte vyhráno. S angličtinou uspějete jen v turistických centrech, domorodci mimo turistická centra anglicky umí jen zcela výjimečně.

Čím se na Kubě platí?

Tahle otázka je trochu složitější. Měnou běžných obyvatel, kterou u sebe turisté mít nesmějí je kubánské peso. Za to na Kubě nepořídíte nic z luxusního zboží. Turistickou měnou je takzvané konvertibilní peso. Na platební karty se na Kubě příliš nespoléhejte, použít se dají minimálně. A pozor! Na Kubě nejsou bankomaty!

Ještě více Kuby!

Oblast Viñalez

Fantaskní krajina s vápencovými homolemi jako kdyby vypadla z pohádky. Od roku 1999 je tato oblast na seznamu UNESCO a dobře ji znají i milovníci doutníků. Právě tady se na místních červených půdách pěstují ty nejlepší tabákové listy.

Cardenas

Městečko v centrální části Kuby, kde se zastavil čas. Alespoň co se dopravních prostředků týká. Aut tady jezdí minimálně a nejčastějšími dopravními prostředky jsou jízdní kola, častěji ale koňská spřežení.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám