Hlavní obsah

Mauritius: Nádherné pláže pro romantiky a lekníny, které unesou dítě

Procházet se na pláži je velká romantika. Ale na to už dneska nikoho nenalákáte. Hoteliéři na ostrově Mauritius proto přišli s tak trochu jinými procházkami – nasadí vám závaží a dýchací přístroj a nechají vás procházet se po mořském dně. Místo západu slunce vás budou oslňovat zářivé barvy mořských ryb a hřejivý písek vystřídá písek korálový.

Foto: ESO travel

Hora Le Morne na stejnojmenném poloostrově ční sama z pralesa.

Článek

Dovolená na ostrově Mauritius je drahá záležitost. Malý ostrůvek vsadil na luxusní resorty, kterých tu nejsou stovky, ale jen několik. Hosté tak platí nejen za pohádkově krásné pralesy a pláže, ale také za soukromí. Zatímco na souši povětšinou panuje blahodárný klid, pod mořskou hladinou život proudí závratnou rychlostí.

Foto: archiv autora

Romantická skaliska, běloučké a poloprázdné pláže, kokosové palmy. Co víc si přát.

Jednou z největších atrakcí Mauritia jsou proto procházky po mořském dně a nejrůznější ponory pod mořskou hladinu. Bohatý podmořský život s barevnými korály je ale jen jednou tváří tohoto krásného tropického ostrůvku. Vůně ananasů se tu line vzduchem, hinduistická cingrlátka cinkají ve větru a jednou za 60 let tu rozkvete prastará palma.

Hinduistické svátky v modravých lagunách

Mauritius není jako ostatní tropické ráje, jeho podoba je totiž velmi ovlivněna hinduismem, který tu zastává víc než polovina obyvatel. Pokud budete mít to štěstí a dostanete se sem v době nějakého svátku, budete si připadat spíše jako v Indii – pobíhají tu pomalovaní býci, domorodci tu běhají po žhavých uhlících a propichují si různé části těla. Přečtěte si o tom více v článku Mauritius – oslavte nový rok s barevnými býky.

Foto: ESO travel

Na Mauritiu si můžete uspořádat líbánky, ale také odpálit pár míčku do azurového moře.

Pokud se žádný svátek konat nebude, pořád budete mít co dělat – už jen vybrat si tu nejkrásnější pláž je dřina! Na západním pobřeží se můžete koupat u světově proslulé a tajemně krásné hory Morne, na jejímž úpatí rostě velmi vzácný druh ibišku, na východním pobřeží zase číhá ostrov Île aux Cerfs. Jeho mléčně modré laguny jsou vyřezány do magických tvarů a vypadají jako světle modrá tuš pomalu se rozpíjející v tropické zeleni.

Obrovské lekníny a podivná palma
Pamplemousses je jméno nejstarší botanické zahrady na jižní polokouli. Největší zdejší specialitou je palma Talipot, která rozkvétá jednou za 60 let a pak odumírá. Druhou záhadou, kvůli které sem míří každý návštěvník Mauritia, jsou obrovité vodní lekníky, které mají v průměru až dva metry a jsou tak silné, že na hladině udrží malé dítě.

Jižní pobřeží – krokodýlí farma a divoké útesy

Jižní pobřeží Mauritia je rozeklané divokými útesy, na než neustále doráží zpěněné mořské vlny. Právě tady ale najdete ruiny nejstarší holandské pevnosti, Vieux Grand Port a také mauritijskou vesnici Mahébourg, kde se konají ty nejméně turistické a nejvíce tradiční trhy z celého ostrova. O kus dál ve vnitrozemí se pak odehrává adrenalinová show – místní obyvatelé skákají z vodopádu Rochester po malebné kaskádě čedičových kamenů do rozběsněných vod.

Foto: ESO travel

Luxus – to je slovo, které přesně vystihuje většinu zdejších resortů.

Další slavné ostrovy a jejich zajímavosti

Podívanou, kterou si nesmíte nechat ujít, je pak návštěva krokodýlí farmy La Vanille. „Nejsou tu jen krokodýli – máme tady i želvy obrovské, netopýry, leguány nebo chameleony,“ láká jeden z místních zaměstnanců. Tak trochu podivně ale vyznívá nabídka zdejší restaurace – ochutnat tu totiž můžete i krokodýlí menu.

Západní pobřeží – země 7 barev a tajemná hora Morne

Na západě Mauritia se koncentrují ta nejpozoruhodnější místa celého ostrova. V ranním slunci se tu neuvěřitelnými barvami předvádí zdejší div Charamel – magicky zvrásněná země, která díky různým teplotám chladnutí lávy získala 7 jasných barev. O kus dál pak do výšky asi 500 metrů ční osamocená skála La Morne, kterou si jako své útočiště zvolili prchající otroci v 18. století. Skryti za neprostupným pralesem, vybudovali si tu osady a z vrcholku hory mohli jako vy dnes sledovat skoky delfínů, kteří se sem připlouvají množit.

Foto: archiv autora

Oblé tvary a původ sedmibarevné země jsou už dlouho předmětem dohadů vědců.

To ale zdaleka není vše – v oblasti zvané Tamarin najdete exotická slaniska, o kus dál zase hluboké vodopády a až prozkoumáte i národní park Black River Gorges a jeho 9 druhů endemických ptáků, můžete se vydat do palírny vynikajícího rumu. K tomu všemu ještě připočítejte všudypřítomné písčité pláže, jejichž barvy se na celém ostrově liší, a máte o zábavu postaráno.

Přes voňavé plantáže kávovníků a banánovníků se můžete vydat i na východní pobřeží a obdivovat jedny z nejkrásnějších pláží celého ostrova jako třeba Belle Mare. Nespoutanou party plnou tance a života zase čekejte na pobřeží severním, kde se turistický ruch rozrostl nejvíce. Mimochodem – celý ostrov ročně navštíví asi milion turistů.

Mauritijské speciality
Modely starých lodí Pokud chcete opravdu mauritijský suvenýr, pak přemýšlejte o modelu staré lodi. To je totiž vášeň mnoha zdejších obchodníků. Podle původních plánů staví perfektní modýlky – jen pozor na převoz letadlem.
Známky Modrý a Oranžový MauritiusMauritius byl jedním z prvních míst, kde se začaly tisknout známky. Z té doby pochází vzácné exempláře – Modrý a Oranžový Mauritius. Na první sérii známek navíc rytec popletl nápis a díky této „vadě“ jsou známky ještě cennější.
Blboun nejapný Pták s mozkem o velikosti lískového ořechu je nenávratně vyhuben. Dronte, jak zní jeho oficiální jméno, byl velký, nelétavý pták, který na Mauritiu neměl přirozené nepřátele. Nebál se proto dokonce ani lidí.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Nedávno jsme psali také o výstupu na Kilimandžáro, Mexických riviérách a unikátním šikmém mrakodrapu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Mauritiu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Mauritius:

Na okraji Pointe Aux Piments na severozápadním pobřeží Mauritia najdete útulný, nově zrekonstruovaný hotýlek, obklopený modravými vlnkami chladivých bazénů.

Na přírodním poloostrově jihovýchodního pobřeží Mauritia leží příjemný hotýlek v koloniálním stylu. Nedaleko je krásná koloniální vesnice Mahébourg a letiště.

Oblíbený hotel v mauritijském stylu je vlastně skupinka stylových bungalovů, rozmístěných v palmovém háji na západním pobřeží ostrova. Vyrazte za exotikou!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Když vybíráte dovolenou...
vybíráte z klasického katalogu
13,3 %
dáte na doporučení známých
11,2 %
porovnáváte ceny na internetu
75,5 %
Celkem hlasovalo 483 čtenářů.

Něco víc o Mauritiu

Mauritius je ostrov ležící v Indickém oceánu, asi 800 km východně od Madagaskaru. Je vulkanického původy, můžete tu najít vyhaslé krátery a úžasně barevnou zemi, tvořenou vychladlým magmatem. Panuje zde tropické podnebí a moře má nádherných 27°C. Žije tu asi milion obyvatel, z nichž většinu živí turistický ruch. Zdejší měna – mauritijská rupie je něco kolem 0,6 Kč, cena ponoru s kyslíkovou bombou stojí asi 1000 rupií.

Dovolená na ostrově Mauritius je možná prakticky kdykoli, pokud plánujete hlavně potápění, pak jeďte v období od prosince do března, kdy tu je léto. Průměrná teplota je tu 30°C a pro plážové slunění si můžete vybrat některou z mnoha nádherných pláží, jako je Grand Baie, Flic en Flac, Blue Bay nebo Belle Mare.

Mauritius je také ideální místo pro exotické líbánky, svatbu, nebo výročí. Existuje celá řada speciálních zájezdů, které vám vaše životní okamžiky významně usnadní. Mauritius je specialista na luxusní dovolenou, takže tu nesmí chybět několik golfových hřišť prvotřídní kvality. Tím nejkrásnějším je ale mauritijská příroda, ať už pozorujete podmořskou hru korálů nebo život v tropických pralesech.

Na Mauritius létají přímé lety z Mnichova, z Prahy je to s jedním mezipřistáním v Londýně. Taková letenka stojí něco kolem 20 tisíc.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám