Hlavní obsah

Na nejrychlejší horské dráze v Abú Dhabí se člověk žene rychleji než Pendolino

Zatímco Dubaj je známá pro své odvážné stavby, v emirátu Abú Dhabí se dali na závody rychlých aut. Nejen že tu na umělém ostrově Yas postavili strhující okruh F1, navíc tu můžete navštívit ojedinělý Ferrari zábavní park s horskou dráhou, na které se „jezdí“ rychlostí 240 kilometrů v hodině!

Článek

Okruh Formule 1 Yas Marina Circuit v Abú Dhabí měl premiéru v roce 2009. Má 21 zatáček a průměrná rychlost na trati se pohybuje okolo 200 km/h. Extrémně rychlé úseky, dlouhé rovinky a mírné zatáčky střídají divoké záhyby, v nichž formule musí jet krokem. Na uměle vybudovaném ostrově Yas vyrostl světoznámý okruh a přilákal tak do Emirátů další miliony turistů.

Formule 1 ve Ferrari World v Abú Dhabí

Exkluzivita okruhu ale nespočívá pouze v tvaru jeho zatáček nebo v kombinaci originálních prvků s těmi osvědčenými. Celá trať je totiž součástí obrovského komplexu, jehož součástí je i Ferrari World, megalomanský zábavní park.

Stavba shora vypadá jako obrovský červený rejnok, má však prý připomínat vášeň pro automobily. To alespoň tvrdí zástupce společnosti Benoy, která stojí za architektonickým návrhem stavby, za nějž dostala ocenění Cityscape Abu Dhabi 2010 awards.

Pod střechou velkou 200 tisíc m² se ukrývá největší krytý zábavní park světa a také několik desítek různě dobrodružných atrakcí. Tou nejděsivější ze všech je nejrychlejší horská dráha planety, Formula Rossa, jejíž „vozíčky“, dá-li se tak červeným Ferrari střelám říkat, dosahují místy rychlosti až 240 km/h, takže vám 2,2 km dlouhá cesta uteče jako nic.

Nejrychlejší horská dráha a závodní silnice

Několik minut hrůzy musí pasažéři na předních sedadlech přetrpět v ochranných brýlích – není nic nepříjemnějšího, než srazit okem mouchu ve dvousetkilometrové rychlosti. Podobná událost vás může potkat i o kus dál, na luxusní soukromé závodní silnici, vedoucí na horu Jebel Hafeet a k sídlu místního šejka téhož jména. Druhá nejvyšší hora Spojených arabských emirátů je prošpikovaná šedesáti zatáčkami klikaté silnice, dlouhé 12 km.

Dubaj, Bahrajn, Saudská Arábie... přečtěte si více:

Asfalt rovný jako kšilty hiphoperů, dva proudy nahoru a v ranních hodinách minimum aut. Jízdu, která kvalitou připomíná nedaleký okruh F1, si užije nejen milovník rychlých aut. Každý Čech s dojetím zavzpomíná na nejdelší schody na světě, dálnici D1, a přidá plyn. Čeká nás totiž ještě jedna zastávka na penězi prolezlém výletu po Abú Dhabí. Tou je vyprahlý ostrov Al Futaisi.

Šejk Hamád si podepsal zeměkouli

Někdy v životě to už udělal každý z nás – vyryl svoje jméno do stromu nebo do skály. Prostě jen takové malé, téměř neškodné vandalství. Arabský šejk Hamád bin Hamdán an-Nahaján vyryl svoje jméno do pouště. A vyryl ho tak, že je vidět z vesmíru. 3 x 1 km velké kanály ve tvaru slova HAMAD jsou částečně napuštěny vodou, takže až bude šejk potřebovat oslnit nějakou dámu, může ji třeba povozit po písmeni M.

Prostě takové větší vandalství, podepsat si planetu Zemi. Alespoň víme, komu patří. Hamád kromě toho vlastní ještě asi 200 aut, pyramidu a samotný ostrov Al Futaisi, na který nápis vyryl.

Pokud i po výletu k obřímu Hamádovi v poušti budete stále prahnout po nějaké té exkluzivní zajímavosti, není nic jednoduššího, než poodjet kousek dál do Dubaje. Tady je vám k dispozici celá plejáda kuriózních, ale i nádherných architektonických skvostů, jež ve sklem potažených strukturách odrážejí nehostinnou okolní poušť.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Jemenu, luxusním stanování glamping nebo o tom, kam jet na Kubu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Poznejte krásy arabského světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů do arabských zemí:

Krásný hotel je ukrytý v nádherné zahradě a leží přímo u písečné pláže. Dovolené snů, která je dostupná a přitom odpovídá vysokému standardu.

Luxusní hotel leží v rozsáhlé tropické zahradě s potůčky a vodopády. Součástí unikátního komplexu je vyhlášené 9jamkové golfové hřiště.

Jeden z nejluxusnějších hotelů ve Spojených arabských emirátech, který pro jeho exkluzivitu využívají nejvyšší představitelé různých zemí.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Sedli byste na tuto horskou dráhu?
Ano, byl bych ochotný kvůli ní sem i vyrazit.
12,5 %
Ano, pokud by byla někdy příležitost.
61,5 %
Ne, podobné atrakce nevyhledávám.
26 %
Celkem hlasovalo 1060 čtenářů.

Praktické informace na cestu do Abú Dhabí

Pokud máte rádi luxus arabských zemí, pak můžete vyrazit třeba na některý z pobytových zájezdů. Hotelové komplexy se řadí mezi ty nejluxusnější a okusit trochu toho orientálního pozlátka může být velmi příjemný zážitek. Do Spojených arabských emirátů anebo prostě na Arabský poloostrov ale můžete vyrazit také v rámci poznávacího zájezdu, který vám kromě komfortu a pohodlí nabídne také ochutnávku arabské kultury a zdejších zvyků.

Jak se dostat do Abú Dhabí?

Do Abú Dhabí se létá s přestupem v Dubaji nebo v Káhiře a ceny začínají na 12 tisících. Do Dubaje se dostanete snadněji, přímé lety stojí od 13 do 20 tisíc. Ceny poznávacích zájezdů, které kombinují jak Emiráty, tak lákavý Omán nebo Bahrajn, se pohybují okolo 60 tisíc, pobytové zájezdy, jež nabízejí ty nejluxusnější hotely s veškerou péčí, vás můžou přijít na 20, ale i na 120 tisíc.

Mimochodem, dubajské letiště je jedno z mála, kde přistává největší dopravní letadlo planety.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám