Hlavní obsah

Nejslavnější aquaparky: Zkuste Vymývač mozku, Černého rytíře nebo Tornádo

Simulátory vln pro surfaře, divoké vlnobití, šílené tobogány – pokud i vy patříte k milovníkům ztřeštěných vodních atrakcí, pak byste měli vyrazit do USA. Tam je totiž obřích aquaparků nejvíc. Ten největší krytý aquapark na světě ale leží v Německu, největší venkovní zase v Číně. Podívejte se s námi na ty nejšílenější atrakce!

Článek

Při cestování po Americe se většina turistů soustředí na americké národní parky. Není se čemu divit, tahle místa patří k nejkrásnějším na planetě. Existují ale také takoví turisté, které spíše než přírodní parky lákají parky zábavní.

Speciální odrůdou jsou potom milovníci aquaparků, kterých je v celých Spojených státech nepočítaně. Podívejte se s námi také do největšího parku v Austrálii, do orientálního vodního světa v Dubaji a do rozburácených vod největšího vodního světa vůbec. Zadovádějte si v nejlepších akvaparcích USA!

Tobogánem po tmě? To je Černý rytíř

Americké aquaparky jsou monstrózní stavby, které velmi často sestávají z více menších parků. Dohromady tak tvoří obrovské komplexy, propletené stovkami metrů skluzavek a tobogánů. Jedním takovým je Schlitterbahn Water Park v Texasu, neustále se rozrůstající hromada atrakcí. Propojení jednotlivých bazénů a jízd je ale vymyšleno tak důmyslně, že třeba frontu na tobogán stojíte v bazénu.

Nejzajímavější zdejší atrakce:

  • Simulátor pro surfaře – vytváří umělé vlny a je považován za největší na světě. Jezdí sem trénovat i profesionálové.
  • The Black Knight – padat 200 m strmým tunelem je samo o sobě dost vzrušující. Tady navíc padáte v kompletní tmě.
  • Boogie Bahn – vodní jízda, při které se za minutu vymění asi 200 tisíc litrů vody.
  • Double Loop Slides – dvojitá smyčka končící, když to dobře dopadne, ve vodě.

Hypnotický Vymývač mozků v Orlandu

Nechat si vymýt mozek můžete i několikrát za den v Orlandu a zdejším aqua parku Wet n’ Wild. Atrakce jménem Brain Wash vás uvrhne do hypnoticky barevných tunelů, kde hraje hudba jako z filmů Davida Lynche, blikají prapodivná světla a celkovou psychózu dotváří video a samozřejmě šílená rychlost, kterou se řítíte na žlutém člunu. Ještě štěstí, že na něm nemusíte jet sami. Více o Orlandu čtěte v článku Na výletě po USA – díl třetí: Slunná Florida s nádechem luxusu.

„Děti už prostě obyčejný tobogán nebaví,“ říká jeden z hostů vodního světa ve Wisconsinu jménem Wilderness territory, a má pravdu. Parky po celém světě se rychle rozrůstají o podobně děsivé atrakce. Ostatně, pokud pojmenujete vodní svět Teritorium divokosti, tak prostě nemůže jít o bazén se skluzavkou. Naopak – jde o jeden z největších parků na světě.

Z tornáda do černé díry

Kromě klasických atrakcí jako Lazy river, vlnobití nebo desítky různě zakroucených tobogánů, tu mají také speciální Dueling Mammoths ride, jízdu, při níž mezi sebou mohou bojovat dvě rodiny. Na africkém vzhledu pak staví Kalahari Sandusky aquapark v Ohiu, který jako první zkombinoval klasický zip-coaster s vodou.

Prozkoumejte další kouty USA v některém z dalších článků:

O dost víc adrenalinu se vám ale zřejmě vyplaví v největším aquaparku v Austrálii, Wet’n’Wild Water World. Už samotný název tamní nejslavnější atrakce – Tornado – napovídá, že nepůjde o dětské brouzdaliště. Silné proudy vody vás nejprve roztočí v obrovitém trychtýři a pak vás vyhodí do černé díry, ze které vás vodní smršť vyplivne do bazénu. Další zajímavosti o Austrálii najdete v článku Východ Austrálie: Od kosmicky gotické Opery po nejdelší korál na světě.

Dubaj: Po skluzavce 80, v obci 60!

Na druhém konci světa, ve Spojených arabských emirátech, se také snaží nalákat co nejvíce turistů na originální atrakce. Staví proto přepychové skleněné mrakodrapy, které se den co den zařazují mezi nejpoutavější stavby světa. A tak by bylo zvláštní, kdyby se tahle posedlost stavěním neprojevila i v oblasti aquaparků. Aquapark Dreamland je toho jasným důkazem.

Je největší na středním východě, má 250 tisíc metrů čtverečných, divokou řeku, bazén s vlnami pro surfaře, ale také třeba umělou sopku. Najdete ho v emirátu Umm al Quwain, jen kousek od dalšího světově proslulého vodního parku, Wild Wadi v Dubaji. Tady mají pro změnu osm divokých řek, dva bazény s vlnami pro surfaře a místo sopky nejdelší skluzavku na světě mimo Severní Ameriku. Měří 24 metrů a jede se po ní rychlostí 80 km/h.

O něco pomaleji, rychlostí „jen“ 70 km/h, vás povozí tobogán v Německu, v obrovitém komplexu Tropical Islands. Velikánská hala, ve které dnes rostou tropické rostliny, dovezené přímo z džungle, měla původně sloužit jako hangár pro vzducholoď. Dnes tu můžete využít třeba letu horkovzdušným balónem do výšky 30 metrů anebo se podívat do tropické vesničky. Hlavním lákadlem je ale 32°C, písečné pláže a tropické moře, které bohužel nekončí kdesi v dáli, ale na sto metrů vzdálené stěně obří haly.

Pokud vás ale spíš než parky zábavní lákají přeci jen parky národní, inspirujte se v článku Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o soukromých tryskáčích, nejslavnějších letoviscích Kuby nebo Kapverdách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za zábavou a adrenalinem v USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Centrum zábavy Orlando nemá ve světě obdoby – Disney World, Universal Studios, Mořský svět – to je pouze stručný výčet z mnoha tématických parků a jejich nesčetných atrakcí.

Florida je tím pravým místem širokých pláží, spoře oděných dívek, kaváren, barů, neonů a noční zábavy. Pocit pohody znásobí výlet do proslulého Key West.

New York je úžasnou symfonií barev a zvuků, New York elektrizuje, omamuje a poznamenává – někdy na celý živo. New York je nefalšovaným středobodem amerického snu.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Návštěva kterého z těchto aquaparků by vás potěšila nejvíc?
Vodní park Wild Wadi v Dubaji
24,8 %
Tropical Island v Německu
54,1 %
Kalahari Sandusky v Ohiu
1,8 %
Wet‘n’Wild v Orlandu
6,7 %
Schlitterbahn Water Park v Texasu
3,8 %
Neláká mě ani jeden
8,8 %
Celkem hlasovalo 610 čtenářů.

Další šílené aquaparky

Chimelong Water Park – Čína

Čínský vodní svět je údajně největší na světě, má totiž 400 tisíc m², vodní plochy je tu 100 tisíc m² a najdete tu ty nejmodernější atrakce. Jednou z nich je třeba tzv. Boomerang, tobogán ve tvaru písmene U, v němž jednoduše lítáte z jedné strany na druhou. Další zdejší specialitou je atrakce jménem Behemoth Bowl, což je obří trychtýř, ve kterém se točíte odstředivou silou. Více o Číně v článku Pět čínských nej? Rozhodně Zakázané město, vápencové homole a Čínská zeď.

Calypso Park – Kanada

Kanadský největší aquapark, kde najdete 35 různých skluzavek a tobogánů, neustále přidává nové a nové atrakce, aby nalákal další návštěvníky. Tím posledním přírůstkem je Summit Tower, nejvyšší věž se skluzavkami v Severní Americe. Z jejího vrcholu vyrůstá 10 tobogánů, jako například vodní roller-coaster Aqualoops nebo vysokorychlostní Accelerators. Další zajímavosti z Kanady čtěte v Západ Kanady není jen olympijský Vancouver, ale i nejprudší železnice světa.

Water World – Colorado

Největší americký vodní park je Water World v Coloradu a rozkládá se na 260 tisíc m² velké ploše. Park není krytý, ale za to je v příjemném prostředí se stromy a řadou relaxačních zón. Atrakcí je tu 42, z nichž 7 má status nejvyššího adrenalinového stupně. Zdejší specialitou je Prehistorický tunel – krytý tobogán, v němž vám jízdu zpestřují dinosauři.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám