Hlavní obsah

Grónsko: Vydejte se tam, kde bydlí Santa Claus a po obloze tančí polární záře

V lednu tu průměrná teplota padá až k minus 34 stupňům. V Grónsku doba ledová ještě zdaleka neskončila. Možná i to je důvod, proč je právě tady oficiálně doma Santa Claus. Jeho červeně natřená dílna a obří poštovní schránka před ní jsou největší atrakcí hlavního města Nuuku. Mimochodem nejmenšího hlavního města světa.

Článek

Dílnu a oficiální domov Santa Clause není možné v Nuuku minout. Červeně natřená budova ostře kontrastuje s bílým sněhem, navíc před ní stojí ohromná poštovní schránka. S výškou přes tři metry je největší na světě. Navíc tu celý rok stojí vánoční stromek – kdyby snad přeci jen ještě někdo pochyboval o majiteli domku.

Část roku je tu k vidění i sobí spřežení. „A co Santa,“ ptáte se? Ten vidět není. Když tu ale necháte pohlednici s adresou, pak vám na ni napíše vzkaz v grónštině a pošle vám ji zpět. Více o Grónsku najdete také v tomto starším článku.

Nuuk – nejmenší hlavní město světa

Santův dům ale není jedinou atrakcí Nuuku. Ač má grónská metropole jen patnáct tisíc obyvatel a připomíná spíš větší vesničku, vyplatí se tady strávit pár hodin. Nuuk vznikl v roce 1728, založil ho norský misionář Hans Egede a právě v jeho domě dnes sídlí grónská vláda. Od roku 1987 potom v Nuuku sídlí i Grónská universita. Se svými 150 studenty patří k nejmenším na světě.

Nuuk leží jen necelých tři sta kilometrů od polárního kruhu. Moře tady proto v zimě zamrzá a v prosinci tu svítí slunce jen čtyři hodiny denně, zbytek dne je tma. Na druhou stranu ale oblohu v zimě čas od času rozzáří unikátní divadlo – polární záře.

Světelná show v podání polární záře
Jak vzniká polární záře? Ve chvíli, kdy dojde k erupcím na Slunci, vzniká takzvaný sluneční vítr. Tedy proud protonů, elektronů a alfa částic, které „vyletí“ do vesmíru. Část jich doletí až do magnetického pole a do atmosféry Země, kde se srazí s atomy plynů v atmosféře a „rozsvítí se“ – červeně, pokud dojde ke srážce s kyslíkem, zeleně, pokud ke střetu s dusíkem.

Nad městem Nuuk se pak tyčí hora Sermitsiaq, která je po většinu roku pokrytá sněhem a která je po připlutí do místního přístavu prvním důkazem toho, že Grónsko je země, kde má příroda nad člověkem ještě stále pořád navrch. Drtivou většinu největšího ostrova planety totiž pokrývá mohutný pevninský ledovec a Nuuk je jedno z mála míst, kam dorazila civilizace.

Země věčného ledu a sněhu

Většina z 56 tisíc obyvatel Grónska žije na západním pobřeží – buď právě v Nuuku, Ilulissatu nebo v Sisimiutu. Na jižním pobřeží je pak několik menších osad – Paamiut, Narsaq nebo Qaqortoq. Člověk se sem dostane buď lodí, nebo na sněžném skútru, s autem tady nepochodíte. Silnice tu totiž nejsou. I proto se tu ještě pořád „pěstuje“ chov tažných psů.

Další dobrodružné výlety dál od civilizace:

To, co se jinde na severu provozuje už jen jako sport, v podobě takzvaného musherství, v Grónsku ještě pořád platí za právoplatný způsob přepravy. Smečka se zapřáhne za sáně a může se vyrazit. V Nuuku si to mohou vyzkoušet i turisté – samozřejmě ale, že si to chovatel nechá řádně zaplatit.

Ti, co se chtějí nechat sevřít ledovou krásou Grónska, nejčastěji vyráží do městečka Ilulissat. To leží na ledovcovém fjordu kousek od archeologického naleziště a hlavně jen kousek od míst, kde se odlamuje pevninský ledovec a s typickým rachotem se řítí do hlubokých vod fjordu.

Na lodi za ledovci

Turisté se tady mohou v přístavu nalodit na loď a vyrazit dál do nitra, blíž k ledovci. Modrá voda v kontrastu s bílým sněhem a namodralá krása ohromných ledových ker. Ty proud donese až přímo do městečka, kterým proplují, a zmizí v oceánu. Hlavně díky této atrakci se Ilulissat objevil v roce 2004 na seznamu UNESCO.

Mimochodem – i přesto, že ani v létě nepřekročí průměrná denní teplota v Grónsku pět stupňů, znamená název ostrova v dánštině „Zelená země“. V roce 985 ho tak pojmenoval objevitel Erik Rudý – prý proto, aby sem nalákal co nejvíc osadníků. Při pohledu na liduprázdné ledové pláně ale musí každý dojít nutně k závěru, že se mu jeho plán příliš nezdařil.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Grónska a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Grónska a okolí:

Týden v zajetí ledu a sněhu. Unikátní krajina, koupání v Modré laguně, zastávka v Rejkjaviku, plavba lodí k ledovcům. Nejbližší termín v únoru.

17 dní na palubě lodi, která láme ledy. Poznávací plavba po nejkrásnějších místech severu Evropy.

Unikátní cesta k jižnímu pólu. 14 dní na palubě ledoborce. Unikátní místa, postřehy odborníků na palubě, zážitek na celý život.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Láká vás cesta na sever?
Ano a reálně o ní uvažuji.
27,2 %
Ano, ale není to záležitost blízké budoucnosti.
58,5 %
Ne, dávám přednost jiným destinacím.
14,3 %
Celkem hlasovalo 386 čtenářů.

Inuité a iglú

Inuité, v Grónsku tedy konkrétně Kalaallité, tvoří asi 80 % všech obyvatel tohoto koutu Země. Vědci odhadují, že k prvnímu osídlení Grónska došlo už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem.

Kalaallité mají černé rovné vlasy, nažloutlou pleť a další rysy typické pro mongoloidní rasu. Mimochodem – Kalaallité jsou jedno z mála etnik, které se pokouší prosadit mnohomužství!

A jak je to s iglú? Zkušený lovec si prý dokáže vytvořit úkryt ze sněhu do dvaceti minut. Nicméně klasická iglú, tak jak je známe z fotografií, v Grónsku nenajdete. Kupolovité stavby z kvádrů ledu, kde se teplota, díky umístění vchodu pod úroveň podlahy, drží nad nulou, jsou totiž typické pro kanadské Inuity.

Grónský ledovec

Ledovec pokrývá asi 85 % povrchu Grónska a zabírá plochu o rozloze zhruba 2400 x 1100 kilometrů. V průměru je silný asi 2500 metrů, najdou se ale i místa, kde jeho mocnost dosahuje hranice 3410 metrů. Vědci odhadují, že kdyby roztál – stoupla by hladina světového oceánu zhruba o sedm metrů – což by byla zkáza pro stovky ostrovů, včetně slavných Malediv, a značnou část pobřežních oblastí. Nejstarší kusy ledu v ledovci pamatují dobu před sto tisíci lety.

Čtěte dále:

Věčný sníh, ostrý vítr a divoká příroda, poznejte i další ledová místa:

Z dalších článků vybíráme slavné filmové lokality, povídání o Mali, tipy na soukromé ostrovy nebo cestu na Bali. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám