Hlavní obsah

Nejlepší svatební lokality: luxusní Maledivy, bláznivé Las Vegas nebo Tahiti

Odjedete jako snoubenci a vrátíte se jako novomanželé. Svatby v zahraničí jsou v kurzu. A záleží jen na konkrétním člověku, zda podstoupí jen symbolický obřad, nebo se vrátí oficiálně okroužkovaný. Na kolik svatba vyjde, co je potřeba zařídit a které destinace platí za nejromantičtější místa planety? Souhrn těch nej jsme pro vás připravili do tohoto článku.

Článek

Maledivy, Mauritius, Tahiti, ale i Las Vegas nebo Dominikánská republika. Dnes je možnost uspořádat svatební obřad všude. Pravda, někde to trvá pár týdnů a svazek je pouze symbolický bez právní hodnoty, jinde vám ale na uspořádání veselky stačí patnáct minut času a v přepočtu tři sta korun v kapse.

Romantická, bláznivá, rychlá, luxusní, na pláži, v hotelu nebo pod vodou ale vždycky nezapomenutelná – svatba.

Svatba na Maledivách – luxus, luxus, luxus…

Maledivy jsou jednou z nejluxusnějších destinací planety. Místní resort Conrad Maldives Rangari Island získal dvakrát po sobě ocenění pro nejlepší místo na dovolenou na naší planetě. Pět hvězdiček tady k vyjádření luxusu nestačí, a tak si resort píše k názvu ještě jednu, šestou.

„Ano“ si tady řekli i hokejista Patrik Eliáš s Petrou Volákovou. Bosí na pláži, jen v lehkém bílém plážovém oblečení. Ostatně pláž je tady asi nejoblíbenější místo sňatku. „Druhé místo si drží hotelové zahrady,“ doplňuje delegátka.

„Ano“ pod vodou
Říci si „ano“ v plavkách, popřípadě v neoprénu – dnes už je možné všechno a snoubenců, kteří se vezmou pod vodou a „ano“ si jen naznačí gestem nebo ukážou na kartičce, je stále víc. Na Maledivách je oddá potápěčský instruktor. V Japonsku mají speciální obřadní síň pro potápěče a v Nové Kalifornii se nenamočíte – sedíte totiž pod hladinou v prosklené bublině.

Jen pozor na to, že sňatek, který tady člověk uzavírá, je pouze symbolický a manželství nemá po návratu do Česka právní váhu. Musí se zlegalizovat a jedinou matrikou, která má tuto pravomoc, je matrika v Brně.

Papírování nicméně za tento zážitek určitě stojí. Čerství novomanželé tady mohou strávit následné líbánky třeba ve vodním bungalovu, s prosklenou podlahou a s možností vyrazit si na večeři do unikátního podmořského restaurantu. 16 stop pod hladinou moře, ve společnosti tropických ryb, které od strávníků dělí jen pár milimetrů silné sklo – večeře tady je zážitek na celý život.

Mimochodem - o následných líbánkách i na dalších maledivských ostrůvcích si můžete přečíst ve článku Absolutní luxus a soukromí – to jsou líbánky na maledivských ostrovech Baa a Raa

Svatba v Las Vegas – za pár minut a za babku

Ve městě hříchu a hazardu si každý rok řekne „ano“ asi 160 tisíc párů. Těžko říct, kolik z nich do toho praští v podnapilém stavu a druhý den svého činu trpce lituje. Vzít se v Las Vegas je totiž otázka několika málo minut.

„Oddací list vám vystaví místní soud za pětapadesát dolarů a kaple, kde vás oddají jsou tady na každém rohu,“ přibližuje svatební atmosféru uprostřed Nevadské pouště turista, který tady strávil několik dní. Svatby jsou ve Vegas byznys jako každý jiný – za poplatek vám tady půjčí přímo před obřadní síní šaty, květinu a dokonce i svědky.

Aby to nebylo příbuzným na druhém konci světa líto, je možné za další poplatek zajistit i přímý přenos na internetu. Vrcholem svatebního šílenství v Las Vegas je prý tradičně svátek sv. Valentýna – to v některých kapličkách stihnou oddat i šest párů do hodiny. A pozor! Na rozdíl od Malediv je svatba v Las Vegas českými úřady bez problémů uznána.

Víc o této oblasti USA najdete ve článku Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků

Svatba na Tahiti – svatba na ostrově srdce

Vesnička Tiki Village, polynéský chrám nazývaný marae, kmenový náčelník, všude květiny, z nich uvité věnce a budoucí manželé připlouvající na lodi – ona v převleku princezny, on za polynéského válečníka. Tak nějak vypadá svatba na ostrově Tahiti, kterému se díky jeho romantickému rázu přezdívá „ostrov srdce“.

Další články o Francouzské Polynésii

Snoubenci nakonec vystoupí na břeh, kde jim náčelník sdělí jejich nová polynéská jména, omyje jim ruce kokosovým mlékem a nakonec je oddá… opět ale pouze symbolicky. „Pokud by měl být svazek právně platný, bylo by potřeba ho ještě uzavřít na úřadě a předtím pobývat na území Francouzské Polynésie minimálně měsíc,“ poznamenává k tomu úřednice.

Výčet mezi Čechy oblíbenými destinacemi by mohl uzavřít Mauritius. Místní svatební obřad české úřady uznávají. Svatba tady se ale musí plánovat s velikým předstihem, o Mauritius je totiž nemalý zájem. Odpovídají tomu i ceny. Na druhou stranu – kdo může říct, že si „Ano“ řekl na místě, které Mark Twain označil za otce ráje.

A co vy? Absolvovali jste svatbu v zahraničí? Inspirujte ostatní čtenáře a napište dole do diskuze pod článkem, kde to bylo.

Čtěte dále:

Kromě svateb jsme v posledních týdnech řešili i filmy nebo záhady:

Dál by se vám mohly líbit články o tom, kam zaletět z Ruzyně, o dubajských hotelech, Srí Lance nebo Severní Koreji. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Výhled na lagunu, tropická zahrada, v dálce obrys Bora Bora, privátní hotelová pláž s bílým korálovým pískem a nad hlavou modro. Pojeďte do Francouzské Polynésie!

Lázně, vířivka, sauna, potápěčské centrum – to je jen stručný výčet aktivit v tomto pětihvězdičkovém resortu na maledivském atolu Ari. Dovolená už nemůže být o moc luxusnější!

Anketa

Kde by se podle vás měla odehrát vaše svatba?
Na maledivské pláži
58,8 %
Na Tahiti před kmenovým náčelníkem
7,9 %
V Las Vegas
4,4 %
V Dominikánské republice
2,7 %
Na ostrově Mauritius
10,1 %
Jinde
16,1 %
Celkem hlasovalo 585 čtenářů.

Nechte to na ostatních

Svatba v zahraničí s sebou přináší spoustu papírování. Navíc ne každé „ano“ je respektováno zákony v České republice. Po návratu z dovolené tak často následuje kolečko po úřadech a až po jeho absolvování jsou snoubenci manželi i po právní stránce. Legalizace v ČR pak trvá zhruba tři měsíce.

Jako jediná v České republice vyřizuje zahraniční svatby matrika v Brně. Už před samotnou cestou je ale potřeba odeslat na místo, kde se budete brát, patřičné dokumenty. Obvykle stačí kopie pasu, kopie rodných listů a potvrzení o současném bydlišti a zaměstnání. Vše musí být notářsky ověřeno a navíc v úředním jazyce té dané země.

Do Dominikány pak posíláte dokumenty ve španělštině, na Tahiti ve francouzštině.

I proto se vyplatí popřemýšlet o svatebních balíčcích, které nabízejí některé cestovní kanceláře. Sice si připlatíte, ale cestovní kancelář vám poskytne podporu a pomoc s úředničinou.

Další články o svatebních a líbankových destinacích:

Související články

Výběr článků

Načítám