Hlavní obsah

Pět nejatraktivnějších karibských ostrovů: Na který z nich vyrazit a proč

Jeden nabízí skvělé podmínky pro potápění, druhý ideální prostředí pro jachtaření a další se liší velikostí. Jaké jsou tři podmínky spokojené dovolené, které mají společné všechny ostrovy v Karibiku? Krásné písečné pláže, průzračná tyrkysová voda a bujná příroda. Podívejte se na přehled těch 5 nej ostrovů. Možná mezi nimi najdete ideální místo, kde letos přečkat zimu.

Článek

Někde turisté obdivují bohatou historii, jinde zase nedotčenou přírodu. Všude v Karibiku ale potkáte lidi, kteří se spokojeně vyhřívají na slunci a daleko od starostí si vychutnávají karibskou pohodu.

Karibik není jen Kuba, i když ta je mezi veřejností pravděpodobně nejznámější. Patří sem ale i další turistické ráje jako je třeba Jamajka, Portoriko, francouzský Martinik nebo nizozemské Bonaire.

Cestovatele lákají na přírodní bohatství, kulinářské speciality včetně známého karibského rumu nebo bohatou historii, ve které sehrál svou roli Kryštof Kolumbus, kapitán Morgan, francouzská císařovna, Che Guevara nebo Bob Marley.

1. Jamajka - reggae, rum a konopí

Jamajka má mezi turisty z celého světa skvělou pověst. Místní obyvatelé jsou přátelští a usměvaví. A to ne jen díky marihuaně, která je jedním z hlavních poznávacích znamení ostrova. Místní ji používají při vaření i při šití a samozřejmě ji také kouří – zákonu navzdory.

Nejznámějším jamajským konzumentem byla ikona reggae Bob Marley, jemuž je v hlavním městě věnováno muzeum. Dalším známým Jamajčanem byl i slavný kapitán Morgan – mimochodem o něm i o dalších jamajských zajímavostech jsme psali v jednom ze starších článků Kam v zimě za teplem? Jeďte na Jamajku, ostrov reggae, rumu a krásných žen.

Jamajka je největším anglicky mluvícím ostrovem Karibiku, což mnoho turistů jistě ocení. Stejně jako místní ideální podmínky pro dovolenou. Často sem jezdí také golfisté, kteří si nemohou vynachválit zdejší kvalitní zázemí.

2. Kuba – Che, Fidel i Hemingway

Ostrov plný kontrastů, kde se můžete ubytovat v luxusních hotelech nebo v jednoduchých privátech, kouřit doutníky za babku nebo za desítky dolarů. Místní atmosféra je svůdná, leckdo jí podlehne a na Kubu se pak stále vrací. Stejně jako třeba Ernest Hemingway, po jehož stopách se můžete vydat v hlavním městě Havaně, kde patřil ke štamgastům zdejšího klubu La Floridita.

Luxus slavného letoviska si turisté užívají v populárním Varadero, historie zase dýchá ze Zátoky sviní, kde v roce 1961 Američané málem svrhli vládu Fidela Castra. Na východ ostrova míří zase mlsné jazýčky. Vábí je sem čokoládovna, kterou před necelým půl stoletím založil sám Che.

3. Guadeloupe – dovolená s afrodisiakem

Guadeloupe je zámořským regionem Francie, což pro turisty znamená několik nedocenitelných výhod. Přímé lety z Paříže, vstup jako do kterékoli jiné země Evropské unie nebo platba v eurech jsou jedněmi z nich.

Guadeloupskou specialitou je pak například Bois Bande – roztok, kvůli kterému jsou v obležení turistů hlavně kreolské babky bylinkářky. Jde totiž o silné přírodní afrodisiakum a z toho důvodu i o populární suvenýr.

Francii připomíná na druhé straně Atlantiku i budova tržnice v Point á Pitre, kterou navrhl sám Gustav Eiffel. A máte-li rádi ananas, pak je pro vás Guadeloupe tím správným ostrovem. Tahle šťavnatá pochoutka totiž pochází právě odsud. Zaujalo vás Guadeloupe? Více v tomto článku Karibský ostrov Guadeloupe si oblíbíte nejen kvůli přírodnímu afrodisiaku.

4. Svatá Lucie – pořiďte si malého génia

Svatá Lucie se od dalších ostatních ostrovů liší hlavně svým monumentem – dvěma vrcholky sopečného původu – Velkým a Malým Pitonem. Poslední erupce byla ale zaznamenána naposledy v osmnáctém století, takže se můžete bezstarostně kochat nedotknutou přírodou kolem nich. Nebo využít sopečného vlivu na místní prameny a odpočívat ve zdejších termálních lázních, které nechal vybudovat Ludvík XVI.

Pokud se na Svatou Lucii vydáte v rámci svatební cesty, zvažte početí potomka. Místní prostředí totiž pravděpodobně spěje šedé kúře mozkové. Důkaz? Narodili se tady hned dva nositelé Nobelovy ceny – Arthur Lewis a Derek Walcott. Vzhledem k tomu, že má Svatá Lucie něco málo před 150 tisíc obyvatel, dá se o náhodě mluvit jen těžko. Více se dozvíte v našem dalším článku.

5. Martinik – císařská dovolená

Dalším francouzským územím v průzračných vodách Karibiku je Martinik – Ostrov květin, kam každoročně míří turisté z Evropy i Ameriky. Kromě klasických karibských radovánek je sem láká třeba jachtaření. Ideální podmínky k němu jsou hlavně na jihu ostrova u městečka Point de Bount.

I Martinik se může chlubit rodákem (v tomhle případě vlastně rodačkou), který nepřímo ovlivnil dějiny. Josefína Tascherová se provdala za důstojníka Alexandra de Beauharnaise a později se po boku Napoleona stala francouzskou císařovnou. V jejím rodišti po ní pojmenovali lázně a nedaleko města La Francois je i pláž, kde se mladá Josefína údajně koupávala.

Čtěte dále:

Neláká vás Karibik? Odcestujte prostřednictvím našich článků jinam. Nabízí se třeba:

Dále si můžete přečíst o tom, kam zaleteť z Ruzyně, jak je to s luxusem v Dubaji nebo jaká je dovolená v Severní Koreji. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Karibiku:

Hornaté vnitrozemí plné svěžího vánku, vzácných rostlin i zvířat a k tomu ještě nádherné pobřeží. To je Svatá Lucie.

Na 12 dní se vydejte na kousek Francie ve vodách Karibiku a žasněte nad krásou i sílou přírody.

Anketa

Na kterém z těchto karibských ostrovů a ostrůvků byste chtěli prožít dovolenou?
Na Kubě
30,9 %
V Dominikánské republice
23,6 %
Na Svaté Lucii
12,3 %
Na Martiniku
18,6 %
V Portoriku
3,7 %
Jinde
10,9 %
Celkem hlasovalo 601 čtenářů.

Nevybrali jste si? Tady jsou další tři tipy

Bonaire je potápěčský ráj a příroda je krásná i nad vodní hladinou. Místní to dobře ví a svého bohatství si cení. Proto tady také funguje nejstarší přírodní rezervace Nizozemských Antil nebo motýlí farma. Na cestách po ostrově vás pak nic nezastaví – na Bonaire totiž není ani jeden semafor. Více jsme se Blaire věnovali ve článku Bonaire - ostrov bez semaforů s celoročním letním počasím

Dominikánská republika má podle organizace UNESCO nejkrásnější pláže na světě. Na jednom z místních ostrůvků se natáčela reklama na známý rum a prý je tu ukryt i velký pirátský poklad. Dalším specifikem je kámen Atlantidy neboli Larimar, který se těží pouze v Dominikánské republice a jeho zásoby rychle mizí.

Dominikáně jsme věnovali vskutku důkladně. Přečíst si tak můžete o Bacardi Islandu, golfové Punta Caně nebo Mekce potápěčů – Juan Doliu. A konečně výčet toho nej najdete ve článku Deset věcí, kvůli kterým se vydat do Dominikánské republiky 

Portoriko je díky úzkým vztahům se Spojenými státy jedním z nejbohatších států Karibiku, přesto je tady patrný hlavně hispánský vliv. Kromě návštěvy místních luxusních pláží se vyplatí i výlet do výrobny rumu Bacardi nebo prohlídka jeskyní Camuy.

Související články

Výběr článků

Načítám