Hlavní obsah

Největší lákadla Srí Lanky: Pevnost v oblacích a překvapivě i nádherné pláže

Jako slza ukápnutá z obrovské Indie bývá někdy nazývána Srí Lanka, rajský ostrov, jehož jméno znamená „požehnaná zářící země“. Spíš než o pláč tu ale běží o slzy štěstí – nádherná Srí Lanka vás uhrane tropickými vůněmi cejlonských čajů, něžnýma očima sloních mláďat nebo mýtickou historií buddhistických učenců – ať už vyrazíte s batohem nebo jen s plážovou výbavou.

Článek

Znáte to – fotogenická palma se sklání nad hladinou moře a aby toho nebylo málo, právě zapadající slunce barví opuštěnou pláž do oranžova. Nadhled vás však opustí, jakmile zjistíte, že tahle místa neexistují pouze jako tapeta na plochu počítače, ale že opravdu někde na světě žijí lidé, kteří musí tenhle kýč „trpět“ den co den.

Abyste se k nim mohli alespoň na chvíli připojit a společně odsoudit ten „nevkusný“ výjev, stačí si zajet na Srí Lanku, zemi na ostrově Cejlon v Indickém oceánu. Nejdražší položkou je samozřejmě letenka, bez speciálních akcí ji seženete za zhruba 20 tisíc, zdejší ceny už jsou pak ale velmi přívětivé – jednoduché bydlení vás vyjde jen na 5 USD, dá se ale samozřejmě bydlet i podstatně dráž.

Potom už záleží jen na vás, jestli zvolíte odpočinkové válení na exotických plážích anebo výlet pojmete jako aktivní poznávání zdejší kultury. Ať už se rozhodnete jakkoli, počítejte s tropickými podmínkami – slunce visí nad hlavou od rána do večera, je horko, vlhko a bez dobrého repelentu se tu neobejdete.

V plážové verzi dovolené by rozhodně neměly chybět oblasti Galle nebo Trincomalee. Městečka s krkolomnými názvy Hikkaduwa nebo Unawatuna vás uvítají nízkými cenami a božskými, prázdnými plážemi. Společnost vám bude dělat jen řetěz vápencových vrcholků nad hladinou moře – dříve prý schůdná cesta po korálovém útesu do Indie, zvaná Adamův most.

Cejlonský ostrov ale není jen dlouhá pláž – v centrální části se tyčí i hory, vysoké asi 2500 m. Právě tady, na svazích kopců, najdete úplně všude rozeseta čajová políčka, odkud pochází proslulý cejlonský čaj. Čajové lístky se otrhávají každý týden po celý rok, pracují tu rodiny i s dětmi. Poté se lístky nechají mírně zvadnout a pak se rolují a trhají, aby se uvolnil v nich obsažený tein. Potom pár hodin fermentují a následně se suší, třídí a balí.

Jaký čaj je ten nej?
Usušené čajové lístky se třídí podle kvality a podle barvy - nejdražší čaje mají název "flowery", což znamená, že lístky byly usušeny do stříbrné nebo zlaté barvy. Obecně nejvyšší třída nese označení Lon Leaf Broken Orange Pekoe (BOP), druhá třída BOP Fannings a poslední BOP Dust. Na Srí Lance se nejčastěji pije čaj s ohřátým mlékem, cukrem a limetkou.

Kromě čaje musíte ale určitě ochutnat i zdejší typické pokrmy – samozřejmě pro jistotu důkladně prolévat tvrdým alkoholem. Nízká cena zde jde ruku v ruce s výbornou chutí – připravte se ale na pálivou kuchyni. Typickým jídlem je rýže s karí, zkusit můžete např. rotty (omeleta s různými náplněmi), dezert wattalappam (mléčný pudink s karamelovou příchutí) nebo kiri peni (tvaroh s medem či sirupem).

Pokud ale spíš než po gurmánské dovolené toužíte po toulkách tropickým pralesem a objevování dávné kultury véddů, nesmíte minout centrum starověkého Cejlonu Anuradhapuru. Kromě množství stúp tu najdete i ruiny slavného kláštera Mahavihara nebo klášter Jetevana. Dalším unikátem je tzv. Lví skála neboli Pevnost v oblacích či vyhlášené město chrámů a paláců Polonnaruwa, kde je ve svatyni Gal Vihara vytesána přímo do skal světoznámá socha Buddhy.

Dávná historie na vás dýchne ve městě Dambulla, v jehož blízkosti se nacházejí skalní chrámy s neuvěřitelně zachovalými, barevnými nástěnnými malbami s buddhistickými motivy. Ve městě Kandy, posledním hlavním městě sinhálských králů, pak nesmíte minout chrám Buddhova zubu, kde je skutečně ve zlatém relikviáři tento zub uchován.

Na kráse Srí Lanky se kromě dech beroucích památek stejnou měrou podílí i úžasná příroda. Volně žijící stáda divokých slonů tu žijí vedle těch domestikovaných, kteří bez každodenní koupele nepracují. Slon je symbolem Srí Lanky a v divoké přírodě je můžete pozorovat během safari ve zdejších národních parcích. Cena safari s půjčením džípu a řidičem vyjde asi na 1000 Kč, a za tuhle skvělou cenu při troše štěstí uvidíte kromě slonů i buvoly, šakaly, opice, varany, orly bílé či levharty.

Pokud si ještě pořád nejste jistí, jestli letět právě na Srí Lanku, přesvědčit by vás mohlo třeba to, že zdejší lidé jsou velmi milí a pohostinní a k cizincům uctiví. Děti budou samozřejmě prosit o propisky, ale když se vám podaří usednout s náčelníkem véddské vesnice k tradičnímu jídlu, odvezete si odsud nejeden unikátní zážitek.

Další zajímavosti Srí Lanky
Kokosové víno a pálenkaV korunách kokosových palem můžete uvidět i jakési visuté můstky – slouží sběračům šťávy z bílých palmových květů – ti s mačetami „vzduchem“ obcházejí stromy a nařezávají květy. Z nich se potom řine tekutina, která okamžitě kvasí. Tak vzniká palmové víno toddy, podobné našemu burčáku. Nevypité toddy se sváží do palíren, kde z nich destilací vzniká pálenka arak.
Národní park Uda WalaweNárodních parků je na Srí Lance pochopitelně spousty, v Uda Walawe, jehož rozloha činí asi 30 tisíc hektarů, se zvířata pohybují v týkových lesech, travnatých pláních či kolem vodního rezervoáru. Slonů tu žije asi 500, samice s mláďaty ve stádech, samci samotářsky. Výlet na safari podnikněte rozhodně co nejdříve ráno, zvířata jsou tou dobou nejaktivnější.

Čtěte dále:

Láká vás právě tato část Asie? Přečtete si i naše další články o jiných místech v tomto koutě světa:

Kam dál? Nabízí se články o Severní Koreji, plavbách po Karibiku, Bahrajnu nebo největším dopravním letadle světa - Airbusu A380. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Srí Lanku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů na Srí Lanku:

Pokud se považujete za náročnějšího cestovatele, absolvujte tento zájezd - horské oblasti, divocí sloni, Pevnost v oblacích a na závěr relaxační pobyt na pláži.

Nenáročné, ale útulné tříhvězdičkové hotely, i absolutní luxus v podobě pěti hvězdiček - výběr různých pobytových zájezdů v příjemných rezortech u moře, v tropickém háji či přímo na pláži.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Jak vybíráte svou dovolenou?
Z tištěného katalogu
12,3 %
Z internetu
84,3 %
Návštěvou pobočky ck
3,4 %
Celkem hlasovalo 567 čtenářů.

Praktické informace - Srí Lanka

Srí lanka je tropickou zemí, na západní a jižní pobřeží je nejlepší dobou k návštěvě prosinec až březen, na východní pobřeží pak období od května do září. Celoročně ale teploty výrazně neklesají, mimo sezónu jsou pak příznivější ceny, jen častěji prší.

Vyskytují se tu oblasti s rizikem žluté zimnice či malárie, takže je dobré být očkován. Očkování proti žloutenkám, tyfu a tetanu jsou taktéž doporučená. Podle místa je dobré zvážit i přeočkování proti japonské encefalitidě typu B, přenosné dětské obrně, záškrtu a vzteklině. Pokud plánujete běžný turistický zájezd, jsou rizika zdravotních problémů minimální, nebudete-li pít vodu z kohoutku.

Opatrní buďte ve stylu oblékání, nedoporučuje se vyzývavé oblečení či opalování nahoře bez. Klasikou je zákaz vstupu do chrámů s odhalenými rameny a koleny.

Srí Lanka má zcela nestandardní zásuvky, adaptéry jsou tu ale běžně k dostání. Zdejší měnou je rupie – 100 LKR je 15 Kč, běžným postupem při nakupování je smlouvání.

Na Srí Lance se jezdí vlevo, půjčování auta zvažte i proto, že zdejší doprava je dosti divoká. Silnice jsou kromě aut plné zvířat, lidí a rikš. Lze si objednat vůz s vlastním řidičem, což není ani příliš drahé, nebo využít poměrně dobrého spojení autobusy. Za dobrou cenu můžete zkusit i jízdu motorovou rikšou.

Historie

Na přelomu 6. a 5. stol. př.n.l. na ostrov dorazili první Sinhálci a založili království Anuradhapura. Z Indie sem stejně tak zavítal buddhismus a tak tu vznikla slavná théravédská škola. Na počátku 16. stol. kolonizátoři z Portugalska nově objevený ostrov nazvali Ceilao, následně ho Britové přejmenovali na Ceylon a zavedli tu pěstování čaje. Nezávislost získal Ceylon v roce 1948 a jeho název se změnil na tradiční Srí Lanku.

Národnostní boje

Mezi obyvateli převládá buddhismus (70%, Sinhálci), dále hinduismus (15%, Tamilové), najdete tu i muslimy a křesťany. Dlouho spolu Sinhálci a Tamilové žili v míru, po vyhlášení nezávislosti ale nastal konflikt podobný občanské válce, který zůstává vlastně nevyřešen dodnes.

Tamilští tygři prosazují zájmy tamilské menšiny, jako cizinci se ale nemusíte ničeho obávat – severně od Anuradhapury se táhne demarkační čára, za níž se zkrátka nedostanete, obyvatelé Srí Lanky navíc moc dobře vědí, že bezpečnost turistů je pro ně ekonomicky velmi důležitá.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám