Hlavní obsah

Luxusní dovolená v Bahrajnu: zářivé perly, soukromé pláže a Formule 1

Perla Perského zálivu anebo také brána do Arábie – to jsou jména, která Bahrajnské království nosí. Najdete tu exotickou směs arabského luxusu, skvostných pláží a moderní architektury se srdcem tisíciletých civilizací. Ve vyprahlé krajině tu po staletí roste Strom života, mnohem rychleji pak nejrůznější zábavná centra anebo třeba okruh Formule 1.

Článek

Z hodin zeměpisu si o Bahrajnu možná pamatujete, že právě tady byl objeven první ropný vrt v Perském zálivu. To je sice pravda a k vrtu č.1 z roku 1931 se můžete dokonce vydat podívat, jenže těžba ropy není zdaleka jedinou věcí, pro kterou se Bahrajn vyplatí navštívit. Skládanka plná luxusních resortů a nákupů, ale také starověkých památek a moderních mrakodrapů vám sice provětrá peněženku, ale zato vám splní arabský exotický sen.

Starověké perly Bahrajnu

Ostrovní stát jehož součástí je dalších asi 30 ostrůvků ukrývá unikátní památky staré civilizace Dilmun, která byla tajemným obchodním partnerem již starým mezopotamským králům. Vedle původních pevností jako je třeba Bahrainská pevnost se tu dodnes setkáte s tradičním obchodem s perlami. Starý obchodník s perlami Ahmed bin Qassem Sijadi si tu kdysi nechal vystavět přepychový dům Sijadi, jehož vyřezávané stropy a barevné mozaiky můžete obdivovat i dnes.

Součástí odkazu dilmunké civilizace je Pohanský chrám (Barbar Temple), jeden ze tří kamenných chrámů z druhého a třetího tisíciletí př.n.l. Chrám sloužil k uctívání boha podzemních vod Enki a najdete ho ve vesničce Barbar. O něco mladší, avšak stále nejstarší islámskou památkou v regionu, je pak mešita Al-Khamís, stavba se dvěma minarety, postavena zřejmě kolem roku 700 n.l.

V oblasti Perského zálivu ostatně najdete podobných unikátů celou řadu – psali jsme například o tajemném Ománu či Jemenu. Pokud spíš toužíte potěšit se nezřízeným luxusem a nákupy, inspirujte se v článcích o Dubaji nebo Kataru.

Město Manama – arabský Manhattan

Moderní hlavní město, přístav postavený ve stylu amerických metropolí, ale také historické místo plné památek. Manama vás zavede do starobylé čtvrti Bilad Al Qadim z roku 900. Některé staré domy tu stále mají tzv. větrné věže, předchůdce klimatizace.

Ohromí vás největším pravěkým hřbitovem na světě starým přes 5000 let, na pahorku A´ali Burial, ukáže vám již zmiňovanou pevnost Bahrain, Pohanský chrám ale také moderní Harbour Financial Center nebo tradiční tržiště s kořením, látkami a drahým kamením. Nedaleko pak objevíte Strom života, mystický strom starý asi 400 let, stojící uprostřed pouště, bez jediného zdroje vody.

Když Bahrajn, tak v luxusním resortu na pláži

Pravdou ovšem zůstává, že Bahrajn láká návštěvníky především svými luxusními středisky na bělostných plážích. Takovým místem je kromě samotného okolí Manamy také vesnička Al Zallaq plná malebných rybářských loděk, v jejíž blízkosti najdete proslulou pláž Al Jazaer.

Ubytovat se tu můžete třeba v jedinečném resortu s největšími mořskými lázněmi (thalasso) na arabském poloostrově. Pokud raději relaxujete při golfu, navštivte Královský golfový klub v oblasti Riffa, kde bydlí i bahrajnský král.

Za Formulí 1 z Bahrajnu do Abú Dhábí

Poněkud více adrenalinu pak můžete zažít během závodu Formule 1 na zdejším okruhu a i když nestihnete přímo závod, nudit se tu nebudete – kromě exkurzí po celém areálu tu můžete zkusit jízdu na motorkách, v rychlých autech nebo v hummerech v terénu. Některé cestovní kanceláře pořádají do Bahrajnu zájezdy přímo na F1, takže vám zajistí i vstupenky na závod. Dějištěm turnaje F1 je ale i nedaleké Abú Dhábí.

Hlavní město Spojených arabských emirátů je zároveň nejbohatším ze 7 emirátů a je to znát – v přepychovém velkoměstě rostou každý den nové mrakodrapy, v současnosti je nejvyšší 310 m vysoký Sky Tower z roku 2010.

Z dalších unikátních staveb zaujme Ferrari World Abu Dhabi, obrovský červený rejnok skrývající zábavní park, nebo unikátní Capital Gate, nejšikmější věž světa. Mezi skleněnými skvosty moderní architektury ale najdete i zbytky starého města jako je palác Al-Husn, čtvrť Batin či Zlatý trh.

Když luxus teče proudem – Abú Dhábí
Jeden z nejluxusnějších hotelů ve Spojených arabských emirátech, pěti hvězdičkový Emirates Palace, se nachází v Abú Dhábí, hlavním městě SAE. Tento hotel, který vypadá spíše jako pohádkový palác, obvykle využívají nejvyšší představitelé různých zemí při oficiálních návštěvách Spojených arabských emirátů. Hotel se nachází přímo u písečné pláže, 90 minut jízdy od mezinárodního letiště v Dubaji. 5 minut jízdy od hotelu jsou nákupní centra, golfové hřiště Abú Dhábí Golf Club je 25 minut jízdy od hotelu.

Kdy jet?

Na dovolenou do Bahrajnu či Abú Dhábí raději vyrazte až na podzim nebo na jaře – tou dobou se totiž tamní teploty pohybují od 23 do 30 °C, v létě až kolem 45 °C. Jde přeci jen o tropický podnebný pás. Dámám pak už stačí jen přibalit lehoučký šátek, aby vás pustili do nejznámějších mešit, naučit se pár smlouvacích triků a vyrazit. Bahrajn, v arabštině „země dvou moří“, už se na vás těší!

Co dalšího si nenechat v Bahrajnu ujít?
Most krále FahedaMost dlouhý 26 km z pobřeží Saudské Arábie přímo do Bahrajnu patří mezi nejdražší stavby světa. Na umělém ostrůvku uprostřed mostu stojí bahrajnská věž s restaurací a vyhlídkou.
Vodní park The Lost Paradise of Dilmun Největší vodní park na Středním východě nesmí vynechat žádný milovník tobogánů a vířivek. Pod širým nebem tu najdete tematické skluzavky a vodní cesty, množství tobogánů nebo třeba i písčitou pláž.
Polopouštní safari Al Areen Park pro divokou zvěř chrání ohrožené druhy arabské zvěře, jakými jsou třeba přímorožec arabský, adax nubijský nebo gazela perská. Můžete tu pozorovat i pakoně, zebry či pštrosy.

Čtěte dále:

Písek, horko, tetelící se vzduch, pročtěte si i další články o významných místech této oblasti:

Dál si můžete počíst třeba o plavbách na sever, Ekvádoru, cestě kolem světa soukromým letadlem nebo Ibize. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky. nebo

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Bahrajnu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů do Bahrajnu:

Tento nový luxusní resort se nachází přímo na písčité pláži nedaleko okruhu formule 1 a hlavního města. Resort se pyšní největším thalasso centrem na Arabském poloostrově.

Krásný čtyřhvězdičkový hotel je situován přímo u písečné pláže na uměle vytvořeném ostrůvku mezi letištěm a hlavním městem. Hotel kombinuje elegantní arabskou architekturu spolu s moderními prvky.

Úžasná dobrodružná výprava po těch nejkrásnějších místech Ománu, Kataru nebo Bahrajnu! Divoký oceán, vyprahlá poušť, starověké civilizace – to vše v jednom!

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Abú Dhábí patří k nejluxusnější destinacím světa. Do které luxusní destinace byste vyrazili vy?
Dubaj
33,8 %
Maledivy
26,2 %
Seychely
10,3 %
Abú Dhábí
9 %
Mauritius
10,4 %
Jinam
10,3 %
Celkem hlasovalo 680 čtenářů.

Bahrajn - Praktické informace

Při cestování do Bahrajnu potřebujete kromě množství peněz také vízum. Je tu relativně draho, průměrná denní útrata se udává 50 USD, levné bydlení lze sehnat i za 10 až 20 USD, ale v takových hotelech se vám může stát, že vás v noci budou budit telefonáty, ve kterých vám budou nabízet sexuální či jiné podobné zážitky. Jakékoli kriminality se ale nemusíte obávat, je tu bezpečno.

Měnou je bahrajnský dinár (BHD), 1 BHD = 45 Kč. Za oficiální taxi, které má zlato oranžovou barvu, zaplatíte od 2 do 5 BHD, musíte ale vždy stanovit cenu předem, popřípadě smlouvat.

Smlouvat se ostatně vyplatí kdykoli – třeba i při nákupu adaptéru, který budete díky zdejším atypickým zásuvkám potřebovat.

Pokud se budete po Bahrajnu pohybovat sami, můžete využít zdejší autobusové dopravy, lodí se můžete dostat třeba až do Íránu.

Převážně muslimští obyvatelé jsou velmi přátelští a pohostinní, pohostinnost vůči hostům je konec konců zakotvena v samotném Koránu. Opatrní však buďte v šíitských čtvrtích, kde platí přísnější pravidla co se chování či oblékání týče.

Historie

Bahrajn byl kdysi sídlem staré civilizace Dilmun, od 7. století pak patřil do Arabské říše. Mocné Persii podléhal Bahrajn s přestávkami od 12. století, o 600 let později vyhnala Íránce ze země dynastie al-Chalífa, která je u moci dodnes.

V roce 1861 byl nad Bahrajnem zřízen britský protektorát o 10 let později Bahrajn vyhlásil úplnou nezávislost a následně vstoupil do Ligy arabských států, od roku 2002 je Bahrajn královstvím. V současnosti v čele státu stojí král šajch Hámid bin Isá Chalífa.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám