Hlavní obsah

Ibizu proslavilo hnutí hippies. Letos v létě patří k nejmódnějším destinacím

I výběr destinace pro dovolenou podléhá trendům. V posledních letech je „v módě“ španělská Ibiza. Ještě v 50. letech tu byli jen rybáři a zemědělci, pak ale Ibizu zpopularizovalo hnutí hippies, které tady založilo komunitu. A přátelskou „květinovou“ atmosférou dýchá Ibiza dodnes. Množství zábavních podniků, nočních barů a tanečních party z ní navíc dělá ideální destinaci pro mladé.

Článek

Letos by na Ibizu mělo dorazit asi jeden a půl milionu turistů. To z ní dělá druhý nejnavštěvovanější ostrov Baleárského souostroví, hned za Mallorkou. Od té ji mimochodem dělí asi 80 kilometrů mořských hlubin a věnovali jsme jí samostatný článek. Naopak na dohled je vedlejší ostrov Formentera, který turisté často přirovnávají díky jeho vzhledu ke karibským destinacím.

Ibiza není, co se rozlohy týče, žádný obr, pobřeží má délku jen něco málo přes dvě stě kilometrů. „Na druhou stranu ale může nabídnout skoro 2900 hodin slunečního svitu ročně, tudíž téměř jistotu, že celá dovolená bude slunečná,“ říká k tomu místní delegát. Teploty se tady v létě přehoupnou jen zlehka přes třicet stupňů. Pro letní dovolenou bez přehnaných veder ideál.

Ibiza - destinace mladých

Ibiza patří, podobně jako Malta, mezi letoviska, která jsou oblíbená hlavně mezi mladými lidmi. Proslavené jsou kluby v hlavním městě ostrova Eivissa (katalánsky Ibiza) a v letoviscích v jeho bezprostřední blízkosti. Názvy místních podniků jsou pojmem mezi mladými z celého světa.

Třeba Cafe del Mar v San Antoniu proslavily západy slunce, které se dají z jeho terasy sledovat. „K večeru se sem sejdou nebo sjedou desítky lidí, kteří sledují západ slunce, k tomu si dají drink, poslouchají muziku, tančí… Na pláži pak probíhají fireshow a další vystoupení,“ popisuje atmosféru studentka, která byla na Ibize na brigádě.

San Antonio je nejkrásnější v noci

O San Antoniu na západním pobřeží ostrova se říká, že je nejkrásnější v noci, když bary ožívají. Leží asi 15 kilometrů od hlavního města a vyráží sem nejvíce právě mladí, kteří se chtějí bavit. San Antonio je asi nejrušnějším místem celé Ibizy. Kromě zábavního parku s adrenalinovými atrakcemi stojí za návštěvu třeba podnik, který má otvírací střechu. Stačí pár minut a z původně vnitřní diskotéky je party pod širým nebem.

Největší taneční klub světa
Ibiza je oblíbeným místem všech mladých a tanečníků. Právě tady je největší taneční klub světa. Klub Privilege nedaleko centra hlavního města je uvedený i v Guinessově knize rekordů. Jen strop v hlavním sále je vysoký 25 metrů. Součástí komplexu je i bazén, ohromná zahrada nebo několik jevišť. Turisté tvrdí, že na jeho prohlédnutí prý jediná noc nestačí. Vstup sem je poměrně vysoký. Za jediný večer si majitelé účtují 30 euro, ale potkat tu můžete třeba Madonu nebo DJ Tiesta.

Spousta barů a klubů je i v hlavním městě ostrova. V Eivisse dokonce jezdí i speciální autobusová „diskolinka“, která v noci spojuje nejznámější podniky. Mimo to ale turisté mohou obdivovat i historické centrum města, které je pozůstatkem původní maurské pevnosti a patří mu čestné místo na seznamu UNESCO. V křivolakých uličkách, které jsou plné barů, restaurací a stylových obchůdků by se jeden ztratil.

Talamanca - letovisko na půl cesty

Přímo na Eivissu potom navazují letoviska Talamanca a Playa den Bossa. Talamanca začíná asi patnáct minut chůze za přístavem v Eivisse. „Jde vlastně o dlouhý záliv, podél něhož se táhnou bary, hotely, restaurace… je tu větší klid než v hlavním městě, na druhou stranu je to odsud za zábavou jen kousek,“ vyjmenovává hlavní přednosti letoviska delegát.

Tři kilometry jižně od centra Eivissy začíná nejznámější dovolenkový resort na celé Ibize. Playa den Bossa je nejdelší pláž na Ibize, dlouhá je asi tři kilometry a i ji lemují hotely, noční bary a diskotéky. Na druhou stranu je ale oblíbená i mezi rodinami s malými dětmi, protože mořské dno je tady tvořené jemným pískem a svažuje se do moře jen velmi pomalu.

Za čistě rodinná letoviska potom místní označují Es Caná na severovýchodním pobřeží nebo San Miguel. V obou jsou menší pláže, kvalitní hotely a hlavně žádné noční podniky. V Es Caná se navíc každou středu konají „Hippy“ trhy, kde místní hippies nabízejí své výrobky. A ani není potřeba nic kupovat, už jen sama atmosféra je zážitek.

Čtěte dále:

Věnovali jsme se i dalším oblíbeným letním destinacím:

Vůni dálek pak můžete nasát například v článcích o Saudské Arábii, plavbách luxusními loděmi nebo cestě vlakem do Tibetu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na letní dovolenou v Turecku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Ibiza a do okolí

Pětihvězdičkový hotel přímo na pláži v nejznámějším letovisku Ibizy. Vyhlášená hotelová restaurace, wellness centrum, unikátní výhled z terasy na hlavní město ostrova. Ceny začínají na 26590 Kč.

Hotel leží v letovisku Playa d'en Bossa u nejdelší pláže ostrova a pyšní se čtyřmi hvězdičkami. I pro nejnáročnější klientySPA centrum, masáže, tenis, krytý vyhřívaný bazén. Leží přímo na pláži.

Leťte do Řecka last minute a s výraznými slevami. Do tohoto hotelu na Korfu i s téměř pětitisícovou slevou. All inclusive, poloha přímo na pláži, vířivka, bar u bazénu, tenisové kurty, minigolf…

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Na dovolené dáváte přednost...
rušným letoviskům s bohatým nočním životem
14,8 %
klidným resortům
49 %
místům, která jsou kompromisem předchozích dvou
36,2 %
Celkem hlasovalo 431 čtenářů.

Nedaleká Formentera – Karibik Středomoří

Ibiza patří do souostroví Illes Pitiüses, tedy do Borovicových ostrovů. Společně s ní tam patří potom i ostrov Formentera, který je z ibizských pláží vidět. Z Ibizy je navíc snadno dostupný lodí. Plavba trvá asi hodinku.

Formentera je poměrně malý ostrov. Má jen 82 čtverečních kilometrů. Stálých obyvatel je tady asi sedm tisíc. S nadsázkou se říká, že nejkrásnějším místem Ibizy je právě tento ostrov v její blízkosti. Místní pláže totiž vypadají jako ty v Karibiku – písek je bílý a moře má azurovou barvu.

Kromě několika větších pláží jsou tu i malé plážičky, kde často není ani noha. Potkat je tady možné jak nudisty, tak vyznavače windsurfingu.

Výlet z nedaleké Ibizy je téměř povinnost, na Formenteru se ale jezdí i na celou dovolenou. Jen je třeba počítat s tím, že na rozdíl od Ibizy tady noční život příliš nekvete. Naopak je tu klid a pohoda pro absolutní relax.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám