Hlavní obsah

Saúdská Arábie: Tam, kde leží hrob biblické Evy nebo arabské Stonehenge

Pouštní království na Arabském poloostrově si dnes většina lidí spojí s ropou. Někteří si ale ještě vzpomenou na časy, kdy se na hodinách dějepisu učili o proroku Mohamedovi, Mekce a Medině nebo o dávné kultuře Nabatejců. Historie Saúdské Arábie je bohatá jako tamní naleziště ropy. Její poušť skrývá trosky měst a její města zase legendy. Na cestě po království tak poznáte „Paříž Arábie“ nebo místo, kde údajně odpočívá pramáti Eva.

Článek

Přírodní podmínky Saúdské Arábie jsou ideální pro takové zážitky, jako je například jízda v jeepech na písečných dunách. Turisté sem ale jezdí i za bohatou historií a kulturou nebo za jedinečnými památkami, kterých je v zemi dost a dost.

Kde začít

Cestu za poznáním Saúdské Arábie se hodí začít v Rijádu – hlavním městě. Nepatří sice k nejstarším nebo nejposvátnějším, ale přesto se sem postupně přestěhovala většina administrativních budov země a sídlí tu i král se svou rodinou. Rijád leží uprostřed Arabského poloostrova a kolem dokola není nic než poušť. Přesto se město rychle rozrůstá co do počtu obyvatel i moderních budov.

Žízní tady nikdo netrpí, protože dostatek vody sem přivádí potrubní systém z Perského zálivu. Rijád si tak paradoxně dokonce vysloužil přezdívku „Město zahrad a stromů“. Jednou z jeho významných památek je bytelná a monumentální pevnost Masmak, která uvnitř skrývá obrovské nádvoří i krásně malované interiéry.

Klíč k poušti i ke vzdělání

Vydáte-li se od Rijádu na severozápad, dorazíte do města Hail, které leží v horách na severním okraji pouště. Po staletí sloužil Hail poutníkům jako vstupní brána na její rozpálené písky a kameny a od těch dob se mu také říká „Klíč pouště“. V historii se sem soustředila vzdělanost z širokého okolí a město se tak může chlubit několika slavnými rodáky z řad básníků i mudrců.

Pouť do Mekky
Posvátné město Mekka, kde se narodil prorok Mohamed, je každoročně cílem tisíců muslimů. Jejich pouť sem se nazývá Hadždž a musí ji vykonat každý věřící, který je toho schopen po fyzické i finanční stránce. Pokud pouť vykoná, může si pak ke svému jménu přidat čestný titul hadži. To se ale týká pouze muslimů – ti, kteří v islám nevěří, si musí nechat na pouť Mekku zajít chuť.

Legenda na pobřeží Rudého moře

Jižně od Hailu leží na pobřeží Rudého moře město Džidda, druhé největší v království. Odjakživa těžilo z významu nedaleké Mekky, ale zajímavé je i samo o sobě. Původ názvu města dělí společnost na dvě skupiny. Ta první tvrdí, že Džidda znamená jednoduše pobřeží. Druhá skupina se ale domnívá, že jméno města má původ v arabském slově jaddah – babička. Podle legendy zde totiž v hrobě leží pramáti lidstva Eva.

I bez něj ale stojí Džidda za návštěvu. Je zde mnoho muzeí – jedno z nich dokonce ve dvě století staré budově postavené z korálů Rudého moře. Populární je také místní trh specializovaný na parfémy. I proto se městu možná přezdívá „Paříž Arábie“.

Rudé město skryté v poušti

Dalším pokladem, ukrytým v rozpáleném písku pouště, je „Rudé město“ Madain Saleh na severu království. Je tady přes sto hrobek s nápisy v aramejštině. Postavili ho Nabatejci – dávní obchodníci s kořením, kteří mimo jiné vybudovali také skalní město Petra. Zbytky jejich umění, starého více než dva tisíce let, dnes chrání osvědčená značka UNESCO. Zhruba o tři tisíce let starší je prý arabský Stonehenge Al Rajajil v severní části království. Vysoké úzké kamenné sloupy jsou rozestaveny podle východu a západu slunce. Díky nim se do této oblasti sjíždějí hlavně archeologové.

Památky Saúdské Arábie mohou být pro náruživější cestovatele jen malou ukázkou z kulturního bohatství celého Blízkého východu. Cílem jejich cesty se pak mohou stát i okolní státy, o kterých jsme už také psali. Jsou to například Katar, Dubaj nebo Omán.

Co se ještě může líbit
Městečko Sakaka navštivte, vydáte-li se ke komplexu Al Rajajil. Leží totiž nedaleko a za zhlédnutí tam stojí středověký hrad a jeho hluboká studna.
Al Ula leží blízko města Džidda u pobřeží Rudého moře a i tady je možné spatřit pozůstatky budov ještě z dávných dob proroka Mohameda.
Přístav Dammám leží na pobřeží Perského zálivu. Je jedním z největších měst země a svou cestu po Saúdské Arábii můžete začít i na zdejším mezinárodním letišti.

Čtěte dále:

Blízkého východ a Arabský poloostrov jsou velmi zajímavá místa. Přečtěte si i další články o těchto oblastech:

Z dalších článků pak doporučujeme povídání o plavbách na luxusních lodích, Mallorce, cestě na "střechu světa" nebo Andalusii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Saudské Arábie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Saudské Arábie:

Na jedenáctidenní cestě po krásách a zajímavostech Saúdské Arábie uvidíte údajný hrob pramáti Evy nebo třeba arabský Stonehenge.

Cesta po zemích Blízkého východu vás zavede do Dubaje, Kataru nebo do paláce moudrosti a relax si můžete užít na pláži Wahíba.

Na dvanáctidenním zájezdu se potkáte s delfíny i velbloudy, navštívíte přepychovou Dubaj i starobylé město Muscat.

Anketa

Které z v článku zmíněných měst by vás k návštěvě lákalo nejvíc?
hlavní město Rijád
9,4 %
"klíč pouště" - město Hail
6,6 %
posvátná Mekka
14 %
Džidda s údajným hrobem pramáti Evy
48,6 %
„Rudé město“ Madain Saleh
21,4 %
Celkem hlasovalo 286 čtenářů.

Saudská Arábie - praktické informace

Saúdská Arábie je absolutní monarchií, jejíž hlavou je král, který vládne 24 milionům lidí. Světový význam má největší země na Arabském poloostrově kvůli ropě. Ta má na celkovém exportu států 95% podíl.

Režim vstupu

Podle účelu cesty do Saúdské Arábie můžete získat několik typů víz. Jedním z ni je třeba vízum pro vykonání náboženských poutí Hadždž a Umrah. Podmínky pro udělení turistického víza je nejlépe ověřit na zastupitelském úřadě Saúdské Arábie v Praze. Samozřejmostí je ale pas platný ještě půl roku.

Cesta

Při letu z Prahy do Rijádu je třeba počítat s přestupem nejčastěji na jednom z velkých evropských letišť nebo například v Dubaji. Cena letenky se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

Měna

Oficiálním platidlem je saúdský rijál. Jeden je k dostání za zhruba čtyři koruny a 50 haléřů.

Zákazy

Do země je přísně zakázáno dovážet alkoholické nápoje (i nealkoholické pivo), produkty z vepřového masa a kůže nebo pornografii. Při celních kontrolách mohou být také zabaveny jakékoli předměty, které odkazují na jiné náboženství než islám. Léky musí být označené jménem pacienta, lékaře i lékárny. Držení a pašování drog se trestá smrtí.

Náboženství

Islám není v Saúdské Arábii jen náboženstvím, ale i zákonem, který řídí veškerý život. Pětkrát denně se všichni muslimové modlí a úřady, obchody nebo restaurace jsou v tu dobu zavřené. Není dovoleno fotografovat například cizí muslimky nebo budovy úřadů. Nejen ženy musí být zahalené – i mužům se doporučuje, aby nechodili v krátkých kalhotách nebo s výraznou rozhalenkou. Zakázáno je nosit na viditelných místech křížek nebo jiné náboženské symboly. Na dodržování zákonů tady dohlíží mutawa – náboženská policie.

Související články

Výběr článků

Načítám