Hlavní obsah

Vzrušující dovolená? Vyjeďte pod stan na Falklandy

Zachumlaní ve spacáku ležíte pod černým nebem plným hvězd. Mléčná dráha na dosah ruky a z dálky slabé švitoření kolonie tučňáků. Na kolonie turistů tady můžete v klidu zapomenout. Souostroví Falklandy totiž leží kousek od polárních oblastí a ročně sem zavítá jen 500 návštěvníků. Neznají totiž ono velké tajemství, že v létě tu je i 20°C a v panenské přírodě se dá beztrestně stanovat.

Článek

Čundrácký ráj a eldorádo biologů, asi tak by se daly nazvat Falklandy. Také se jim říká Galapágy jižní polokoule, neboť tolik exotických druhů zvířat na malých ostrovech se snad jinde najít nedá. Když je tu navíc léto, tedy v době naší zimy, užijete si zdejší krásy dvakrát tolik – dlouhý den a jen pár hodin krátká noc vás totiž spát nenechá.

Falklandy nebo Malvíny?
Falklandy můžete také znát pod jménem Malvíny – tak je totiž nazývají Argentinci, kteří si na ně činí nárok. Ostrovy jsou ale pod britskou správou a své jméno získaly od britského lorda Falklanda. Název Malvíny zase odkazuje k francouzským rybářům ze zálivů Saint Malo, kteří se stali prvními známými ostrovními osadníky. A čí tedy ostrovy jsou? Roku 1820 byly připojeny k Argentině, roku 1833 k Velké Británií. Argentina ale britskou správu nikdy neuznala a v roce 1982 se pokusila ostrovy vojensky obsadit. Válku o Falklandy trvající 2 měsíce vyhráli Britové.

Otázka je, budete-li schopní usnout i v noci – hvězdné nebe je tu extrémně lákavé a člověk na něj dokáže zírat i celou dvouhodinovou noc. Proč? Řídce obydlené Falklandy se totiž vyznačují absencí tzv. „světelného smogu“ a pozorování hvězd, planet či mléčné dráhy tu nabývá zcela jiných rozměrů, než na jaké jsme zvyklí z Evropy.

Tučňáci vám tady přichystají nevídanou podívanou. Krvavé bitky samců o samice, námluvy nebo starost o mláďata, to je pastva nejen pro oko biologa. Přesto sem většina turistů zavítá jen v rámci poznávacích zájezdů do blízkého Chile. Mořské fjordy, unikátní národní parky a tradiční červené víno je možné objevovat i několik týdnů.

Až se dostatečně pokocháte životem na mořských skaliskách a plážích Falkland, domluvte si v hlavním městě Stanley průvodce a nechte se zavést do zdejších hor, ve kterých se vedly nejedny boje. Kromě četných pamětních monumentů tu najdete také roztroušené zbytky zbraní a vybavení vojáků. O historii tohoto území se také dozvíte víc v muzeu ve Stanley, zajisté pak také narazíte na vraky starých lodí.

Falklandy si rozhodně zaslouží intenzivní pozornost těch, kteří mají rádi čundrování a cestování na vlastní pěst. Během kempování tady totiž nenarazíte na kemp, ale jen na čisté pláně a oblé vrcholky hor. Někdy nechají místní obyvatelé baťůžkáře přespat na zahradě. Ve volné přírodě je pak nutné počítat s tím, že většina Falklandského území je soukromá a je potřeba se předem domluvit s konkrétním majitelem.

Jedinou nevýhodou Falkland tak stejně jako v nedalekém Chile zůstává velmi proměnlivé počasí, na které se musíte důkladně připravit. Rozhodně se ale nenechte odradit – tohle opuštěné a krásné souostroví vám přinese jak divoké dobrodružství, tak romantickou podívanou.

Co dalšího můžete na Falklandách zažít?
Pozorování velryb a delfínůČtrnáct druhů mořských savců se potuluje falklandskými vodami. Hraví delfíni, doprovázející lodě turistů, velryby, které ve studeném oceánu každoročně migrují. K tomu již zmínění tučňáci a hejna nejrůznějších druhů ptáků. Rozhodně si půjčte člun a vydejte se na okolní ostrovy!
Ranní čaj s místními obyvateli Zdejší obyvatelé jsou velmi milí a pohostinní. Může se klidně stát, že vás pozvou na „smoko“, ranní čaj nebo přestávku na kávu či drink. Na oplátku se sluší přinést nějakou pozornost, mějte proto s sebou na cestách třeba české pivo nebo dobrý rum, tím určitě nepohrdnou.
Noc ve spacáku pod širákem Na Falklandách jistě najdete i drahé a luxusní hotely. Za hubičku vás ale majitelé ostrovů nechají přespat na měkkém mechu s tím nejlepším výhledem ze všech – nebem plným hvězd. Pouhým okem viditelné planety a vzdálené hvězdy jsou unikátem, o kterém se vám v Evropě může jen zdát.

Čtěte dále:

Lákají vás další netradiční a exotické destinace? Pokud ano, přečtěte si také tyto články:

Nedávno jsme v rubrice Exotika psali také o Santorini, Kamerunu, karibském Guadeloupe, Samoe, Mayotte nebo Sudánu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Chile a okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dovolená Chile:

Falklandům se také říká Galapágy jižní polokoule. Uvidíte nedotčenou přírodu, spoustu živočichů, kteří z lidí nemají strach a tak je můžete v klidu pozorovat.

Unikátní okruh po nejkrásnějších místech Chile a Argentiny spojený s 5 denní plavbou v Patagonii a k mysu Cape Horn.

Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Jeli byste na Falklandy?
Ano, klidně i na "čundr"
85,3 %
Ano, ne pod stan
11,5 %
Ne, tahle destinace mě neláká
3,2 %
Celkem hlasovalo 730 čtenářů.

Falklandy - Praktické informace

Hlavním městem Falklandských ostrovů je Stanley, jediné město ostrovů, na kterých žije celkem kolem 3 tisíc lidí. Platí se tu falklandskou librou (1:1 k té britské) a při návštěvě nepotřebujete žádné vízum. Možná po vás jen budou chtít rezervaci hotelu. Na celých Falklandách prý nenajdete bankomat.

Souostroví sestává ze dvou hlavních ostrovů - Západního a Východního. Kromě toho sem ale patří ještě asi 200 menších ostrůvků. Díky pradávným ledovcům je falklandské pobřeží rozeklané ve fotogenické fjordy, v nichž také najdete neuvěřitelné množství divokých zvířat.

Mimo hlavní město se zdejšímu území říká „kemp“ a svým jménem také naznačuje, že se tu dá výborně čundrovat. Jen ne všude se dostanete – některá místa na Falklandách jsou běžně přístupná po cestě, na jiná se dostanete pouze drahými lety nebo vůbec. Místa, která jsou mimo dosah civilizace, jsou ale domovem nejrůznější zvěře a přináší skutečnou svobodu a divočinu.

Jak se na Falklandy dostat?

Na Falklandy se nejlépe dostanete z chilského hlavního města Santiago de Chile, doletíte na letiště Mount Pleasant. Doprava z Evropy je ale složitá – létá se sem z Velké Británie, ale jde o lety určené pro britskou armádu, jen část míst je rezervována pro civilisty. V tomhle vám práci mohou ušetřit specializované cestovní kanceláře, které na Falklandy pořádají např. poznávací zájezdy.

Falklandská zvířena

Falklandy jsou známé především koloniemi tučňáků, které sem jezdí pozorovat lidé ze všech koutů světa. Během dovádění těchto nelétavých ptáků v moři i na souši jich tu můžete rozpoznat hned několik druhů. Tučňák skalní, oslí, magellanský, patagonský nebo žlutorohý jsou ale jen jednou z mnoha stvoření, které tu žijí. Tyhle ostrovy jsou totiž také domovem albatrosů, lachtanů, tuleňů, delfínů, kosatek, kormoránů a mnoha dalších.

Z ostrova na ostrov letadlem

Veřejná doprava na ostrovech neexistuje, můžete si ale půjčit auto nebo člun. Mezi ostrovy se tu létá s vládními aerolinkami Figas, na pravidelný letový řád ale rovnou zapomeňte – létá se tu podle toho, kdy je to potřeba. Letový plán se tvoří den před odletem a je odeslán všem případným cestujícím. Ač se to zdá nepravděpodobné, informace o tom, kdy vám zítra letí letadlo, se k vám většinou dostane včas a často je pro vás také vyslán automobil jako odvoz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám