Hlavní obsah

V Kamerunu najdete všechna kouzla Afriky na jednom místě

Přemýšlíte, kam se letos vydat za dobrodružstvím? Pokud vás lákají např. hory, tropická džungle, savana, nedotknuté pláže nebo setkání s gorilami, jako dobrá volba vypadá africký Kamerun. V této zemi je totiž najdete všechny na jednom místě.

Článek

Kamerun je různorodá země plná kontrastů. Můžete se zde vydat po stopách goril, šimpanzů nebo celé „velké pětky“. Pokud vzhlédnete k nebi, uvidíte i vzdušné poklady Kamerunu - místní pestrobarevné opeřence. Velkým lákadlem tady je i setkání s tajemným kmenem Pygmejů.

Cesta po zdejších přírodních skvostech obvykle začne příletem do největšího města Doualy, kde se lze poprvé setkat s místními úředníky. Dejte si bedlivý pozor na to, abyste měli všechny doklady v pořádku (vízum, pas, očkovací průkaz). Zejména vízum je důležité, protože pro občany ČR existuje vízová povinnost (vízum lze získat u zastupitelského úřadu).

Očkovací průkaz musí mít záznam o očkování proti žluté zimnici. Pokud nedodržíte tyto vstupní požadavky, mohli byste se velice lehko stát obětí byrokratického úředníka, který by vás popotahoval s každou maličkostí.

Do Melongu

Za pasovou kontrolou se již můžete vydat, kam vás srdce táhne. Se zavazadly mohou pomoci místní mladíci, kteří za drobný peníz ochotně odnášejí veškerá zavazadla, kterými disponujete. Jednou z možností kam se vydat je Melong. Po cestě se můžete kochat květinovými zahradami a ovocnými plantážemi v Penji, které je ideálním místem k ochutnávce sezónního tropického ovoce.

Po cestě narazíte i na vodopády Ekom, kde Christopher Lambert točil svého Tarzana. Jednou ze zajímavostí, kterou na cestě do Melongu můžete vidět, jsou kráterová jezera „Twin Lakes“, přezdívaná také „muž“ a „žena“.

Za gorilami...
Trek za gorilami je velkým lákadlem pro mnoho turistů, zejména na jihozápadě Kamerunu. Cesta není nijak snadná, zato bohatá na zážitky. Můžete se při ní dostat až na vrcholky hor, kde se bude před vámi vypínat obrovité pohoří vykukující z kupole mračen. Na tento trek si s sebou vezměte průvodce, který zná místní podmínky a dokáže gorilu vystopovat.Pohodlnější alternativou je rezervace Mefou, kde je procházka pralesem spojená s pozorováním primátů (1-2h). Setkání s gorilami je velice silným zážitkem.

Z královského paláce do pralesa

Dalším možným cílem cesty po Kamerunu je Bamenda, která je častým výchozím místem pro různé treky za horskými scenériemi, kráterovými jezírky a vodopády. Nedaleko Bamendy se nalézá Bafutu, kde se dá navštívit jeden z nejstarších královských paláců v zemi.

Průvodkyni vám zde bude dělat jedna z králových manželek ozdobená náramkem z mušliček, který označuje její postavení. Bafut je centrem kmene Tikar a palác je na Afriku překvapivě rozlehlý a velmi starý.

Tajemný národ Pygmejů
Do pygmejské vesničky se z Kribi dostanete nejlépe kánoí po řece Lobe (z hlavního města je to cca 400km). Pygmejové jsou prastarým kmenem sídlícím v pralesích. Vyznačují se malou výškou (průměrně 150 cm) a velice zvláštní kulturou. Někteří Pygmejové se stále ještě živí primitivním lovem zvěře a sběrem plodin.

Kulturní vložku Bafutu můžete vystřídat trochu jiným zážitkem, kdy vám kolem uší bude bzučet nepříjemný hmyz, kolem nohou se vlnit pijavice a mravenci, šaty se vám budou lepit na tělo a pot stékat po zádech. To je deštný prales, kde se vyskytují pravé poklady Kamerunu – gorily, které se zde dají pozorovat.

Za krásami Kribi

Divoké opuštěné pláže, nádherné výhledy na oceán, vzrostlé fíkusy, vlny rozbíjející se o pobřeží a bouřlivé vodopády řeky Lobe, to je Kribi, malý kamerunský ráj. Po řece Lobe se můžete vydat do pygmejské vesničky a seznámit se s místními obyvateli. Nedaleko Kribi (cca 50 km) se nachází rybářská vesnička Ebodjie. Pokud budete mít štěstí, uvidíte zde želvy, které podél pláží kladou svá vejce. Za zmínku také stojí vodopády Lobe, ze kterých se voda řídí z 20metrové výšky přímo do Atlantského oceánu.

Kamerun je také znám jako Mekka alkoholu, proto se nedivte, když vás některý z domorodců pozve na domácí palmové víno. A pokud rádi zkoušíte nová jídla, ochutnejte pečeného dikobraza s pečenými banány, pálivou paprikou a salátem s hořčicovou omáčkou – budete mile překvapeni.

A kam v Kamerunu dál?
Hlavní město Kamerunu – YaoundeDominantou města se stal palác prezidenta Paula Biyy. Pachuť v ústech a suché hrdlo můžete svlažit pivem, to zde není špatné a navíc v horku příjemně osvěží.
Dobrodružství na Ring Road Ring Road se označuje cesta měřící 367 km. Okruh se nachází v horách západního Kamerunu u nigerijských hranic. Neuvěřitelně rozbitá a sjízdná pouze v „nadupaném teréňáku“ je skutečnou výzvou pro dobrodružné povahy.
Pohoří MandoraMísto je vhodné zejména pro treky za nádhernou přírodou. Celá oblast je protkána sítí horských vesniček. Poblíž se nachází město Maroua, které je považováno za jedno z nejpříjemnějších v zemi.

Čtěte dále:

Afrika je kontinent plný málo známých, ale o to zajímavějších míst. Přečtěte si další zajímavé články o místech v Africe. Například:

Nedávno jsme psali také o Krétě, karibském Guadeloupe nebo ostrovech Samoa a Mayotte. Více článků najdete na hlavní stránce rubriky. 

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Kamerunu a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Kamerunu a okolí:

Vydejte se na fascinující cestu do africké exotiky – tropická džungle, savana, nedotknuté pláže, nezapomenutelné setkání s gorilami a dalšími primáty.

Během 15 dní okusíte nezaměnitelnou atmosféru v Údolí králů, uvidíte monumentální pyramidy a chrámy a svoji cestu uzavřete relaxujícím pobytem u moře.

Nevtrhly sem dosud davy svátečních turistů. Tyto země černého kontinentu přitom nabízejí maximum, co lze v Africe vůbec najít.

Autor: Tomáš Zítka & ESO travel

Anketa

Co vás na Kamerunu nejvíc láká?
Trek za gorilami
25,7 %
Výlet do pygmejské vesničky
18 %
Vodopády Ekom
44,1 %
Královský palác v Bafutu
6,1 %
Něco jiného
6,1 %
Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Kamerun - praktické informace

Nejvíce deštivo bývá na severu Kamerunu od dubna do září. Největší horko zažijete od března do května. S jihem si však nedělejte starosti, tam prší téměř celý rok, maximální teploty jsou zde od června do října. Roční teploty se pohybují kolem 22,5°C (červenec), v březnu se teplota šplhá až k 28,4°C.

Pokud se rozhodnete spát v hotelech, vyjde vás jednolůžkový pokoj na cca 4000-8000 CFA, dvojlůžkový 5000-13000 CFA. Při troše štěstí naleznete nejlevnější ubytování za 2000 CFA na osobu. Jídlo v restauracích se pohybuje od 1000 CFA výš. V přepočtu je 650 CFA (Central African Franc) 1 EUR. Většinou se platí hotově, můžete však využít i Western Union na převod peněz.

V jídle buďte vybíraví. Nejezte tepelně neupravená jídla a nápoje si dávejte bez ledu, jinak se s budete s největší pravděpodobností potýkat s nevolnostmi a žaludečními problémy. To samé platí o syrové zelenině a ovoci, které nelze oloupat.

Jedním z největších strašáků afrických zemí je malárie, proto je dobré při krátkodobém pobytu užívat antimalarika (nutná konzultace s lékařem). V Kamerunu se také rozmáhá výskyt AIDS. Mezi povinné očkování patří očkování proti žluté zimnici, bez kterého vás do země ani nepustí. Z doporučených to je očkování proti virové hepatitidě typu A, B, břišnímu tyfu, tetanu, přenosné dětské obrně (nad 30 let), záškrtu, vzteklině, meningokové meningitidě a spalničkám.

V Kamerunu jsou dva mobilní operátoři a dobrá komunikační síť s přímou volbou. Je možné si zde pronajmout i místní GSM telefony.

Pokud jste dobrodruzi, dovolenou v Kamerunu si můžete naplánovat sami. Nese to však s sebou mnohá úskalí, se kterými se budete muset potýkat. Pohodlnější (a možná i bezpečnější) alternativou je využít služeb některé ze specializovaných cestovních kanceláří, které nabízejí komplexní zajištění, letenku, transfery, ubytování, vstupy do národních parků a také služby ověřených průvodců. Podobné zájezdy se cenově pohybují okolo 50 - 70 000 Kč. Nezkušeným nebo pohodlnějším cestovatelům, kteří přesto chtějí exotickou Afriku poznat, tato možnost příjde určitě vhod.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám