Hlavní obsah

Ostrov parfémů Mayotte láká na jednu z nejkrásnějších lagun na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mozambickém průlivu na půli cesty mezi pevninskou Afrikou a Madagaskarem leží v ohromné laguně malé souostroví Mayotte. Vzduch tady opojně voní po koření, které se tu ve velkém pěstuje, pro vstup sem vám stačí občanka a v obchodech se platí eurem. Nedivte se – tenhle ostrovní romantický ráj totiž politicky patří Francii. Atmosféra je tu ale víc než exotická.

Článek

Geograficky patří Mayotte pod Komory, politicky je ale závislé na Francii. A místním to nevadí, spíš naopak. Přidružení k Francii bylo jejich přáním. Turisté, kteří jsou převážně z Evropy, to jen a jen oceňují. „Odpadá složité vyřizování víz, zaplatíte tady eurem a domluvíte se francouzsky,“ jmenují některé důvody oblíbenosti.

Na Mayotte za potápěním

Francouzština a bezvízový styk by ale samy o sobě stačily jen těžko. Mayotte k tomu navíc „přibalí“ unikátní přírodu, pitoreskní vesničky a průzračnou lagunu, která zabírá rozlohu odpovídající zhruba třetině Libereckého kraje. Tu lemuje a zároveň chrání téměř 160 kilometrů dlouhý korálový útes. Vně bouří Indický oceán, uvnitř je ráj pro potápěče a také dva hlavní ostrovy Mayotte.

Mayotte totiž tvoří dva ostrovy. Ten větší je označovaný jako Grande Terre nebo místním jazykem občas i Mahoré, menšímu se tady říká Pamanzi nebo Petite Terre. V jejich okolí je pak rozeseto několik menších skalisek a ostrůvků.

Květina květin
Mayotte se „ostrov parfémů“ nepřezdívá jen tak. Ve velkém se tady pěstuje kromě skořice, vanilky a dalšího koření i rychle rostoucí strom kananga vonná. Že vám to nic neříká? Silici z jeho květů se říká Ylang Ylang a je nepostradatelnou součástí parfémů. Ylang Ylang prý znamená květina květin a její vůně má uklidňující účinky, tlumí bolesti, snižuje krevní tlak a požívá se i proti nespavosti.

Laguna, ve které leží, je podle některých největší na světě. Podle jiných zase ta nejkrásnější. Buď jak buď – při pobřeží obou ostrovů není hlubší jak 3 metry, ale po tří stech metrech její dno strmě klesá a místy je hluboká i 60 m. Prohání se v ní na 600 druhů ryb a potápěči ji svorně označují za jedno z nejkrásnějších míst pro potápění.

Nemusíte jít ale hned pod vodu, abyste si užili krásy podmořského života. Hned při břehu můžete při plavání narazit na želvy, které se „pasou“ na dně mořskou trávou. A z městečka Mamoudzou denně vyplouvají výletní lodě, na jejichž palubě strávíte několik hodin. Čas od času kapitán zastaví a nechá turisty, aby naskákali do vody a užili si koupání s delfíny.

Mayotte si v minulosti vysloužilo přezdívku „ostrov parfémů“. Na místních plantážích tady i dnes ve velkém pěstují skořici, vanilku, ne hřebíček. Z květů kanangy pak místní získávají Ylang Ylang. Když zafouká ten správný vítr, zavoní to i na plážích. Třeba na pláži Moya na Petite Terre, která je údajně nejkrásnější pláží celých Komor.

Za prozkoumání stojí i vnitrozemí obou ostrovů. Díky izolovanosti od okolí tu žije a roste spousta endemitů. Narazit je tady možné i na jeden z 50 druhů orchidejí a když budete mít štěstí, možná v korunách stromů uvidíte ve dne odpočívajícího lemura maki. V létě pak do laguny připlouvají velryby, aby tady vyvedly své mladé.

Průvodci také radí nevynechat návštěvu některé z místních restaurací. Mayottská kuchyně staví na sladkokyselých kontrastech a zelenině. Turisté by se neměli bát vyzkoušet i smlouvání na trzích. Místní to berou jako společenské setkání a pokud smlouváte s úsměvem, pobavíte se a ještě výrazně ušetříte. Ač je tedy Mayotte poměrně malé rozlohou (ta činí jen 376 kilometrů čtverečních), je velké možnostmi, které turistům a návštěvníkům poskytuje.

Čtěte dále:

Pokud vás zaujala ostrovní romantika, přečtěte si některý z dalších článků s touto tematikou. Například:

Nedávno jsme také psali o Kubě, Súdánu, prázdninovém Queenslandu, severozápadu USA nebo thajské kuchyni. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Mayotte

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Mayotte:

Skromný hotel s 18 bungalovy se rozprostírá na 18 ha v jižní části ostrova Mayotte. Přímo u hotelu potom leží písčitá osamocená pláž A´Gouja, kde rostou vzácné a exotické baobaby.

Architektonicky velice zajímavě řešený hotel se 60 pokoji ve dvou až třípodlažních budovách ležících podél 650 metrů dlouhého bazénu. Areál obklopuje udržovaná zahrada.

Luxusní hotel na jižním pobřeží ostrova Réunion vybudovaný nad korálovou pláží Grand Anse v tropické zahradě. Hotel je ideálním výchozím bodem pro poznávání krás divokého jihu ostrova.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která z aktivit na Mayotte je pro vás nejlákavější?
Potápění v laguně
23,7 %
Plavání s delfíny
48,9 %
Opalování na pláži Moya
13,9 %
Trekking po vnitrozemí ostrova
9,2 %
Nic mě neláká
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 468 čtenářů.

Praktické informace na cestu

Než odletíte na Mayotte, pročtěte si následující sloupek s praktickými informacemi. Pak už vás nic nepřekvapí a užijete si dovolenou bez problémů a starostí.

Vstupní podmínky, víza

Díky tomu, že Mayotte je francouzským územím, nemusíte řešit žádná víza ani vstupní formality. Pro vstup vám stačí pouze platný občanský průkaz, popřípadě pas.

Měna

Ani tady vás nečekají žádné komplikace. Oficiálním platidlem je tady euro a obvykle není problém zaplatit i kreditní kartou.

Zdraví, očkování

Před odjezdem na Mayotte není zapotřebí žádné speciální očkování. Některé cestovní kanceláře doporučují pro jistotu užívat antimalarika, jiné zase říkají, že stačí mít kvalitní repelenty proti hmyzu.

Jazyk

Pokud ovládáte francouzštinu, pak jste za vodou. Ta je tady úředním jazykem. Kromě toho spolu místní v běžném životě komunikují jazykem mahorais.

Podnebí

Mayotte leží v tropickém pásu, průměrná roční teplota se pohybuje okolo 25 stupňů. Od května do října je tady období sucha, od prosince do března, v období dešťů, se připravte na více srážek.

Bez jízdního řádu

Pokud se rozhodnete poznat Grande Terre podrobněji, budete muset využít služeb místních autobusových dopravců. Jednou z možností je vyrazit za poznáním v taxíku. Ceny takzvaných bush taxi jsou ale dost nadsazené a vyplatí se smlouvat. Na ostrově samozřejmě jezdí i autobusová doprava. Jediný problém tkví v absenci jízdního řádu. Jede se prostě v okamžiku, kdy nastoupí dost lidí. Někdy je to hned, jindy si několik desítek minut v přehřátém buse posedíte.

Související témata:

Související články

Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat

Kuba patří ke stálicím zimní dovolené. Za sluncem, bílými plážemi, pohodou, teplým mořem a unikátní atmosférou dávno skončených časů, vyráží ve velkém i Češi....

Výběr článků

Načítám