Hlavní obsah

Tropické ráje Tioman a Langkawi nabízí nezapomenutelná dobrodružství

Malajské ostrovy Tioman a Langkawi jsou ideálním místem pro ty, kdo jsou hodně zvídaví. Můžete se zde prodírat divokými a neprostupnými pralesy, vyšplhat se na kamennou věž Dragon´s Horn nebo se nechat vyvézt visutou lanovou dráhou na horu Gunung Mat Cincang. Místní raritou je tiomanský chodící sumec, který by se mohl při troše obratnosti stát ozdobou vašeho akvária.

Článek

V dvoudílném seriálu o Malajsii si postupně představíme několik kouzelných ostrovů, které udivují cestovatele svojí krásou a neskutečnou přírodou. Dnes se zaměříme na souostroví Langkawi a osamělý ostrov Tioman. V příštím díle se budete moci dočíst o „plodech s očima“, tropickém ráji ostrova Perhentian nebo o trecích džunglí Pangkoru.

Do tropického ráje ostrova Tioman

Tioman byl v 70. letech prohlášen magazínem Time za jeden z nejkrásnějších ostrovů světa. Modravé vody Jihočínského moře a dlouhé bělostné pláže v kontrastu se zalesněnými vrcholky ostrova z něj vytvářejí opravdu skutečný tropický ráj. Mnoho lidí zde ale nenaleznete. Tioman je proto často vyhledáván pro pohodovou a odpočinkovou dovolenou. Je to dáno také vyššími cenami za ubytování, které se zde pohybují od 1500 do 5000 Kč za noc. Méně dobrodružné povahy mohou využít nabídek CK, které zprostředkovávají pobyty na ostrově Tioman.

Tioman je obklopen cca 60 malými ostrůvky a skalisky vulkanického původu. Ty společně s korálovými útesy tvoří nádherné laguny s křišťálovou vodou (ideální místo pro potápění). Na místě si můžete půjčit potápěčské vybavení a ponořit se pod hladinu moře. V okolí útesů pak narazíte na tisíce různobarevných rybiček, které se budou prohánět kolem, oždibovat nádherné korálové reefy a „oslňovat“ vás svými duhovými barvami. O kousek dál pak lze narazit i na želvy nebo dokonce na menší žraloky, kterým byste se měli raději vyhnout.

Tiomanský chodící sumec
Clarias batrachus dorůstá délky až 60 cm. Tělo úhořovitého tvaru je zbarvené přes tmavě hnědou až černou; po stranách má místy bílé skvrny. Sumec je vybaven přídavnými dýchacími orgány, které mu pomáhají využívat i atmosférický kyslík. Název chodící sumec vznikl z jeho schopnosti pohybovat se po souši i na delší vzdálenosti. Pokud ryba „vyjde“ ze svého přirozeného prostředí, žábry se jí pevně stáhnou a uzavřou a tělo začne produkovat velké množství slizu. Dokud je tělo vlhké, může být mimo vodu. Děje se tak zejména za deště nebo těsně po něm.

Na pevnině se dá při troše štěstí zahlédnout i makak dlouhoocasý, červená poletucha nebo trpasličí jelen. Vyskytující se zde i endemické druhy, např. želva s křehkým krunýřem a tiomanský chodící sumec. Kromě bohaté fauny (45 druhů savců, 138 druhů ptáků) nabízí Tioman pro milovníky horolezectví dvě sesterské skalní věže Dragon´s Horn. Skalní bloky představují skutečnou výzvu a jsou určeny pouze pro ty nejotrlejší a velice zkušené horolezce. Na své si přijdou i náruživí golfisti, kteří mohou zkusit své umění v 18-ti jamkovém The Tioman Golf Club.

Ostrov legend – Langkawi

Langkawi, klenot Kedahu, je součástí 99 ostrovů nacházejícím se v Adamanském moři. Na ostrově nepočítejte s veřejnou dopravou. K dispozici jsou tu půjčovny aut nebo motorek. Cena středně velkého auta je 70-80 RM. Při řízení si dejte zejména pozor na krávy a buvoly, kteří vám mohou znenadání vběhnout do cesty. Všechny cestovatelské svízele budou ale plně vyvážen krásami, které vám Langkawi nabídne.

Procházka ve výšce 650m
Langkawi sky bridge se „tyčí“ do výšky 650m nad zemí a procházka po něm je skutečnou libůstkou. Z této výšky se můžete kochat nádherným výhledem do okolí nebo při zatažené obloze sledovat mraky pod sebou. Sky bridge má zakřivený tvar a měří 125m. Na obou koncích lávky jsou relaxační místa, kde si můžete odpočinout nebo posvačit. Bezpečnost je na mostě zajištěna dvojitým ocelovým zábradlím a ochrannou sítí. Vstupné je 25 ringgitů, což je v naší měně asi 140 Kč.

Jedním z nejatraktivnějších míst je vrchol Gunung Mat Cincang. Dostanete se na něj lanovkou stavící na dvou vrcholech. Z prvního vrcholu ve výšce 700 m se vám naskytne nádherný výhled na velkou část ostrova, moře a fascinující deštný prales s blízkým vodopádem. Druhý vrchol vám zprostředkuje pohled na sousední Thajsko. Navíc se odtud můžete vydat na úžasnou vyhlídkovou terasu zavěšenou pouze na jediném pilíři nad tropickou džunglí. Pro osvěžení se zde nabízí možnost vykoupat se v chladných vodách vodopádu, ke kterému vede udržovaná, ale poněkud strmější cesta. Poblíž lanovky se nachází i slavný Sky Bridge.

Langkawi je ale také rájem pro potápěče. Jednou z velice lukrativních lokalit je ostrov Koh Lipe, který je jako stvořený pro poznání krás podmořského světa. V teplém moři, které má mnohdy přes 30 stupňů, vydržíte dostatečně dlouho, aby vám nic neuteklo. Pokud jste majiteli lepších podmořských „foťáků“, budete se moci pochlubit i nádhernými fotkami mořské fauny a flóry.

K vidění je tu také KV Tobacco Enterprise – obchody s tabákem a doutníky, kde si můžete zakoupit místní specialitu – dýmkový tabák Geopark Blend. Pro odvážlivce jsou na ostrově hadí farmy (i s těmi nejjedovatějšími pralesními zabijáky) nebo krokodýlí farmy, kde se pořádají představení pro turisty. K vrcholům vystoupení patří čištění krokodýlích zubů, procházení po hřbetě nebo strkání ruky do otevřené tlamy dospělého zvířete. Pro pohodlné ubytování slouží např. soustava rezortů Langkawi, které jsou zařízené i pro ty nejnáročnější turisty.

Nenechte si ujít:
Bouřlivé Kuala LumpurHlavní město Kuala Lumpur se stalo kulturním a hospodářským centrem Malajsie. Pokochejte se pohledem na jednu z nejvyšší budov světa Petronas Twin Towers nebo navštivte budovu parlamentu, ze které je nádherný pohled na Lake Gardens. Nachází se zde také Sri Mahamariaman Temple považovaný za jeden z nejkrásněji vyzdobených hinduistických chrámů v zemi.
Po visutých mostech nad Taman NegaraPokud se vám zachtělo opustit pevnou zemi, můžete se vydat do nádherného parku Taman Negara. Jednou z rarit je vzdušná stezka Canopy Walkway vypínající se do výše 50 m. Zároveň je tato trasa nejdelší visutou lávkou na světě v délce 450 m. Při vaší procházce uvidíte pod sebou pestrý život pralesa starého 130 milionů let.
Do chýší lovců lebekPři svých cestách po Malajsii můžete narazit ve státě Sarawak na podivuhodnou věc. Říká se jí „longhouse“ neboli „dlouhý dům“, obydlí původních obyvatel Bornea. Longhouse je ve skutečnosti jediným velkým domem na kůlech se společnou terasou pro všechny jeho obyvatele i domácí zvířata.

Související články

Příští týden vyjde v rubrice Exotika pokračování článku. Navštívíme tropický ráj ostrova Perhentian a džungle Pangkoru.

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o tančící fontáně v Dubaji, Kataru, legendární silnici Garden Route, Svatém Martinu, Uruguaji nebo indické Goa. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Malajsie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Malajsie:

Během 10-ti dní se můžete porozhlédnou po městě Kuala Lumpur a také se ponořit do mořského parku s vynikajícími podmínkami pro šnorchlování.

Vydejte se do nedotčených koutů malajského deštného pralesa pozorovaného nejen z korun stromů. Můžete tu poznat i unikátní a zachovalé domorodé kultury.

Poznejte etalon asijského rozkvětu, nejstarší a druhově nejbohatší tropický deštný prales a pohádkové stavby v sultanátu Brunej.

Anketa

Co byste chtěli v Malajsii vidět?
hlavní město Kuala Lumpur
11,2 %
visuté mosty v Taman Negara
17,8 %
chýši lovců lebek
4,1 %
potápěčský ráj - ostrov Koh Lipe
34,5 %
ostrov Langkawi
8,6 %
ostrov Tioman
18,3 %
chodícího sumce
1 %
ještě něco jiného
4,5 %
Celkem hlasovalo 197 čtenářů.

Praktické rady pro cestu do Malajsie

Pro vstup do země je potřeba turistické vízum, které se uděluje po příletu do země na 90 dní zdarma. V Malajsii nejsou povinná očkování. Doporučuje se ale očkovat proti žloutence typu A, B a břišnímu tyfu.

Nejlevnější stravování naleznete v pouličních jídelnách nebo restauracích. Převládá zde čínská a indická kuchyně. V restauracích větších hotelů se setkáte i s evropskou kuchyní. Typickým jídlem jsou smažené nudle (40-80 Kč) nebo rýže. Pivo vás přijde na 80-100 Kč., kola 25 Kč, voda (1,5l) 30 Kč. Přímo na Langkawi můžete v bezcelní zóně koupit jedny z nejlevnějších plechových piv v celé Malajsii.

I když je Malajsie asijskou zemí, její soukromá zdravotnická úroveň odpovídá svojí kvalitou západním zemím. Státní je na tom poněkud hůře a dá se srovnat s rozvojovými zeměmi. Při ošetření můžete zaplatit částku od několika set korun po několik desítek tisíc korun.

Malajsie má vyrovnané celoroční teploty pohybující se mezi 25-28°C. Místní měnou je malajský dolar (ringit (RM)). V přepočtu je 1 USD je cca 3,70 RM.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám