Hlavní obsah

Extrémní dovolená – když lyžujete v Africe a bobujete na písečné pláži

Pokud nastoupíte do letadla do Jihoafrické republiky s opalovacím krémem, plavkami, potápěčskými brýlemi, ale také s lyžemi, přilbou a rukavicemi, kontrolorovi u skeneru zavazadel jistě zabzučí v hlavě kontrolka podezřelosti. Leč zbytečně. Dovolená dnes může mít mnoho podob a kombinovat extrémy lze dle libosti.

Článek

Pro nezlomné obojživelníky, kteří se rádi cachtají v moři a přitom mají zálusk na lyžařský freeride, jsme tedy vybrali pět destinací, kde budou mít obojího dostatek. Na následujících řádcích se podíváme na 4 kontinenty a poznáme nejen přírodní, ale i kulturní extrémy.

Chile - instantní moře a šest metrů sněhu

V Chile je léto v prosinci a zima v červnu. Když u nás pálí slunce, zde začíná lyžařská sezóna a v listopadu domorodci naopak vybalují větráčky a slunečníky. Ideální pro návštěvu se tedy nakonec jeví období mezi srpnem a zářím, kdy jsou sjezdovky v plném proudu a za „humny“ je možnost si odskočit i pláž.

Nejznámější lyžařskou baštou je rezort Portillo. Toto horské centrum vzdálené asi 170 km od hlavního města Santiago je navíc nejstarším jihoamerickým lyžařským střediskem. Oproti mnohým alpským destinacím má Portillo rodinný charakter, aniž by to však ubíralo středisku na rozlehlosti. Nejdelší sjezdovka má 3,2 kilometru. O sníh nemusíte mít starosti, ročně jej napadne v průměru šest metrů.

Až vás ježdění v prašanu přestane bavit, můžete nasednout do auta a odjet 240 km na západ. Zde se nachází chilský dovolenkový ráj San Alfonso del Mar. Pokud byste strčili nohu do místního moře, šlehla by vás nepříjemná mrazivá rána. Proto zde investoři vybudovali unikátní náhražku – bazén, který zabírá plochu 8 hektarů, je dlouhý kilometr a místo chlorované vody je zde voda mořská. Teplota je navíc speciálně regulována tak, aby bylo toto „instantní moře“ vhodné pro koupání. Pláž má navíc i výsuvnou střechu pro případné srážky.

Jiholyžařská republika

Jižní Afrika láká především svými výlety na safari do divokých národních parků. Nejznámější je NP Kruger, který ročně navštíví okolo osmi miliónů turistů. Nachází se zde okolo 25 kempů a 2300 km tras na ploše o velikosti Belgie. Největším lákadlem je zde tzv. velká pětka, kterou tvoří slon, lev, levhart, buvol a nosorožec.

A ač se to jeví jako šílenost, i na jihu Afriky v poslední době vznikají lyžařská střediska s lanovými drahami. Zatím existují dvě – první je Tiffindel Ski rezort, který je vybaven precizní technikou vyrábějící v nadmořské výšce okolo 3000 metrů umělý sníh.

Druhé středisko leží v sousedním království Lesotho a jmenuje se Afri-Ski. Místní svahy pokrývá celkem pět sjezdovek. Ideální podmínky pro lyžování panují od května do srpna. Afri-Ski navštěvují hojně domácí obyvatelé a Jihoafričané, protože z Johannesburgu je to sem pouhé 4 hodiny cesty autem. Areál se navíc stále rozrůstá a je docela pravděpodobné, že právě z Lesotha se v budoucnu stane centrální středisko afrického lyžování.

Za hvězdami Hollywoodu do Aspenu

Po Jižní Americe a Africe na sněhu je naším dalším bodem zájmu USA. Asi nepřekvapí, že především lyžování zde na sebe lepí poněkud vyšší parametrová čísla. V Coloradu se můžete svést celkem na 509 km sjezdových tratí, které lemuje 46 lanovek. Oproti holému Chile jsou sjezdovky ze dvou třetin ohraničeny zdravými lesy.

Asi nejznámější destinací je Aspen. Prostředí je zde srovnatelné s alpskými centry, přesto zde narazíte na jednu zajímavost. Při tvoření front před lanovkou nastoupí mezi rozběsněné lyžaře skupinka hostesek, která začne řídit „provoz“ a krotit notorické předbíhače. Aspen je i zimním sídlem mnohých hollywoodských hvězd. Své rezidence zde mají např. Michael Douglas, Antonio Banderas či manželé Beckhamovi.

Bobování na pláži

Zalyžovat si můžete i na horských hřebenech Nového Zélandu. Dvě střediska – Turoa a Whakapapa – leží na svazích největšího zélandského vulkánu Mt. Ruapehu. Tento lávový kužel je navíc jednou z nejčinnějších sopek na světě. V období od června do října se tu přesto otevírá na 65 sjezdovek. Whakapapa patří k jedněm z nejchytřeji promyšlených středisek, kde celá jedna velká část areálu je věnována výhradně začátečníkům. Ti pokročilí si ale také přijdou na své. V areálu najdete 24 černých sjezdovek i „odvrácenou divokou stranu“, kam rolby i „normální smrtelníci“ mají vstup zapovězen.

Pokud pojedete zhruba 700 km na sever, přesunete se ze sněhu na písek. Pláž Ninety mile beach patří ale mezi pláže dosti nestandardní. Z velké části totiž kdysi sloužila jako silnice, ale osud mnohých řidičů doslova uvízl v písku. Na pláži tak můžete vidět staré vraky aut, které dávají místu netradiční pocit syrovosti. I dnes lze zde jezdit autem, ale je potřeba si dávat pozor na nečekaný příliv.

Koupání je zde možné pouze v zimních měsících, většina adrenalinových nadšenců se zde věnuje surfování na nezkrotných vlnách. Ti, co si rádi hrají, zase využívají místní obrovské duny písku o velikosti menších hor, na kterých lze provozovat „písečné bobování“.

Lyžování u osmitisícovek

A na závěr se podíváme do Indie. Popisovat její rozmanitost by bylo zbytečné, a tak doporučíme především dvě místa. Prvním z nich je na západním pobřeží Goa. Je to pás, který pokrývá mnoho příjemných pláží. Goa je příjemným místem oddychu, kde můžete pozorovat rybáře, jak v tichém rozjímání loví ryby, večer si zajít do baru, ochutnat místní speciality a až do rána se bavit.

Opakem toho je pak sever Indie, konkrétně provincie Kašmír, kterou spravuje také částečně Pákistán. Co by mohlo být větší Mekkou brázdění horských svahů na lyžích, než samotné Himaláje? Vedle horolezců zde má své místo i řada šestisedačkových kabin, které vyvážení sportovce do výšky až 4000m.n.m., a to konkrétně ve středisku Gulmarg. Místní sjezdovky patří k těm nejdivočejším na světě. Ubytování je zde sice skromné, o to ale více potěší, když pojedete z kopce dolů a naproti vám se budou tyčit gigantické osmitisícovky.

Kam dál?

Psali jsme i o jiných exotických a netradičních destinacích. Namátkou o ostrově Palau, Transsibiřské magistrále, krásách Austrálie nebo Svaté Lucii. Výčet všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na pestrou dovolenou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá ze své nabídky zájezdů:

Více než 2 týdny v JAR – uprostřed úplně jiné kultury. Turisté mimo jiné navštíví i Kapské Město, mys Dobré naděje, Svazijsko nebo národní parky s divokými zvířaty.

Během 14 dní na Novém Zélandu budete mít možnost poznat oba ostrovy – na severním vás čekají slavné parky Rotorua nebo Tongarino, na jižním zase návštěva větších měst.

Neblaze proslulý Pearl Barbor, prosluněná pláž Waikiki, výlety ke kráterům, nebo jen lenošení pod slunečníkem na pláži – to je náplň 13 dní, které strávíte na Havaji.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Které z těchto míst byste rádi navštívili?
Aspen
12,2 %
Jihoafrickou republiku
48,3 %
sjezdovky na Novém Zélandu
26,1 %
sjezdovky v Chile
13,4 %
Celkem hlasovalo 329 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám