Hlavní obsah

Když luxusní dovolenou, tak na exotickém souostroví Palau v Mikronésii

Daleko v Tichém oceáně, v nejzápadnějším cípu souostroví Karolíny, leží Palauská republika. Na rozdíl od naší republiky se ale skládá ze tří set ostrůvků, ze kterých je dvaceti tisíci obyvateli osídleno jen neuvěřitelných sedm z nich. Krás a tajemství se tu ale skrývá mnohem víc – třeba pod mořskou hladinou, kde vás provedou původní místní obyvatelé, medúzy.

Článek

Stejně jako většina ostatních ostrovních států, i Palau má svou historii protkanou kolonizátory ze Španělska, Anglie nebo Německa. Po první světové válce pak souostroví připadlo nedalekému Japonsku díky Versailleské mírové smlouvě a postupně se stalo jedním z japonských vojenských stanovišť ve válce druhé. Když se tu potom roku 1944 vylodila spojenecká vojska, souostroví Palau bylo svěřeno do správy USA. Až o celých padesát let později vznikla samostatná Palauská republika.

Válečná kořist džungle

Palau může na první pohled vypadat jako typická exotická destinace, ale hned po detailnějším pohledu do historie této části Mikronésie zjistíte, že nemusíte strávit dovolenou jenom koupáním a opalováním. Díky dvěma světovým válkám, které se tudy kvůli Německu v první a Japonsku ve druhé válce chtě nechtě přehnaly, tu můžete najít zbytky opevnění a mnoho dalších válečných stop včetně zchátralých vojenských budov. Pohled na staré železné kusy tanků, které si příroda pomalu bere zpět do své tropické náruče, je naprostým unikátem. Nejzajímavější je ale mořské dno kolem ostrova Peleliu, kde tiše odpočívá kolem pěti set vraků lodí a letadel a to v podstatě hned u břehů ostrova.

Nejdůležitější ostrovy Palau
Téměř všechny ostrůvky souostroví Palau leží uvnitř rozsáhlé laguny uzavřené bariérovým útesem. Největší osídlený ostrov je Babeldaop, kde se mimo jiné nachází jezero Ngardok, největší zásobárna pitné vody v celé Mikronésii a zároveň útočiště krokodýlů mořských. Další velké ostrovy jsou Angaur, Koror a Peleliu. Severně od Babeldaopu leží korálový atol Kayangel. Jihozápadně od ostrova Kororu, na kterém žijí dvě třetiny palauského obyvatelstva, se ve stejnojmenném státě rozkládá skupina asi 300 neobydlených ostrůvků zvaná Rock Islands.

Místní obyvatelé jsou milí, přátelští, na Evropana možná až moc pomalí. Vypovídá o tom i fakt, že místní noviny tu vychází jen dvakrát týdně a jediný deník je Pacific News, který se ovšem dováží z Guamu. Ale právě ono bezčasí, které tu panuje, a bydlení jen v malých rodinných hotýlcích dodá dovolené to, co byste jinde hledali jen těžko – nefalšovanou tichomořskou pohodu. Na Palau mají jen dvě města, jinak asi 200 vesniček, kde není problém setkat se se skutečnou místní kulturou nebo zajít na trh s ručně vyráběným palauským zbožím.

Romantický Carp Island a Koror

Mezi nejpříjemnější resorty patří určitě Carp Island a Koror, kde se můžete ubytovat třeba i v bungalovech, podobných těm domorodým, ale samozřejmě podstatně lépe vybavených. Carp Island se ukrývá na soukromém ostrůvku uvnitř Rock Islands, v bezprostřední blízkosti hotelů se nacházejí nejlepší potápěčské lokality souostroví. Koror vás zase naláká třeba možností bydlet přímo v džungli nebo uprostřed kokosových plantáží. Třebaže popis těchto resortů může znít trochu divoce, mají všechny náležitosti luxusní dovolené.

Ostrov Yap

Nedaleko Palau omývá Tichý oceán břehy 130 ostrovů a atolů, patřících k ostrovu Yap. Je to údajně jeden z nejkrásnějších ostrůvků Mikronésie a vyniká nejen svou specifickou kulturou, ale také, podobně jako Palau, skvělými podmínkami pro potápění. Hlavním důvodem je bohatá podmořská fauna a korály všech druhů. Želvy, tuňáci, ale i některé druhy žraloků se mohou stát vašimi společníky při poznávání vodního světa. Ve vodách Manta Ridge, Goofnuw nebo průlivu Miil se prohánějí také úchvatní rejnoci Manta, největší rejnoci světa. Pro člověka nebezpeční nejsou, to spíše člověk pro ně – manty patří mezi téměř ohrožené druhy.

Pro svou odlehlost od okolního světa si Yap zachoval velké množství svých tradic a zvyků. V malých vesničkách, kterých je tu asi 100, mají například stále hlavní slovo náčelníci. Turistů sem přijíždí jen málo, snad proto můžou být svědky přehlídky tradičních Yapských tanců polonahých domorodců. Je tedy dobré se před cestou připravit na lehký kulturní šok, protože v těchto končinách se tyhle události nedějí primárně pro turistu a za peníze, ale prostě jen tak.

Nenechte si ujít:
Laguna s medúzamiJezero plné vznášejících se medúz je jedním z největších lákadel tohoto tropického ráje. Díky jedinečným přírodním podmínkám a absenci predátorů totiž druhy medúz, žijících v Palauském jezeře, v průběhu tisíciletí zcela ztratily žahadla. Můžete se tedy spolu s nimi potápět a nechat se unášet jejich krajkovými závoji.
Rock IslandsKlidná azurová moře, chráněná bariérovým útesem, bílé pláže a skalnaté ostrůvky můžete pozorovat jen z lehátka. Mnohem zajímavější ale je potopit se třeba jen těsně pod mořskou hladinu. Přes 1500 druhů mořských ryb a čtyřikrát více druhů korálů než v Karibiku. Na pevnině zcela porostlé bujnou vegetací se zase můžete setkat s krokodýly, netopýry a rozmanitými druhy exotických ptáků.
Plavba kajakemDoplujte do kterékoli ze stovek opuštěných zátok a lagun a zkuste, jaké je objevit člověkem zcela nedotčený ostrůvek. Odměnou vám bude mnoho překrásných scenérií, a nekonečně cizokrajné zvuky džungle. Pokud si do loďky přibalíte i šnorchl, těšte se na nádherné podmořské krasové jeskyně.

Přečtěte si o dalších exotických ostrůvcích:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Palau a Yap

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Mikronésie:

Potápěčský ráj Mikronésie vás uchvátí množstvím neobydlených zelených ostrůvků, mezi kterými si téměř nebudete schopni vybrat!

Nedotknutý kousek světa nabízí možnost zažít pocity objevitelů dávných civilizací při setkání s domorodci v původních vesničkách.

Domorodci z těchto korálových ostrovů patří k nejpohostinnějším lidem na světě a vždy upřímně vítají návštěvníky ostrovů.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli na Palau zažít?
potápět se mezi medůzami
3,6 %
vidět ve vodě rejnoka Mantu
8,6 %
potápět se k lodním vrakům z války
21,2 %
užívat si luxusu v něktérm z plážových rezortů
21,3 %
navštívit nedaleký ostrov Yap
1,9 %
projet se po okolních ostrůvcích kajakem
38,5 %
ještě něco jiného
4,9 %
Celkem hlasovalo 825 čtenářů.

Palau a Yap - praktické informace

Hlavním městem federativní republiky Palau je Melekeok, ležící na ostrově Babeldaop. Do roku 2006 ale vláda sídlila v Kororu, které však stále zůstává centrem všeho dění. Díky dlouholetému vlivu USA je palauským platidlem americký dolar a oficiální jazykem angličtina a exotická palauština. Domluvíte se tu ale i japonsky.

Denní teploty se obvykle pohybují v rozmezí 24°C a 30°C a nejsušší měsíce jsou únor a březen. Přes letní sezónu, od června do srpna, je klima nejvlhčí, naštěstí ale Palau leží mimo zónu tajfunů. Čas od času je ale nutné počítat se zataženou oblohou.

Nejvýznamnějším vývozním artiklem vedle kokosových ořechů zůstává typický tichomořský klid.

Hledáte-li zajímavý zájezd na Palau nebo ostrov Yap, zkuste pohledat v nabídkách specializovaných cestovních kanceláří.

Kamenné Yapské platidlo

Symbolem ostrova Yap jsou veliké (o průměru až 4 metry) kamenné mince s otvorem uprostřed, na jejichž výrobu byl používán kámen z lomu na Palau, vzdáleném asi 600 km. Překonání této vzdálenosti na mizerných loďkách a za hrozby výstřelků počasí vedlo k určení hodnoty této měny. Čím složitější byla cesta konkrétní „mince“, tím vyšší byla ve výsledku její cena. Díky tomuto systému vznikalo pouze určité množství mincí a nemohl si je vyrobit každý. Tento na první pohled zvláštní finanční systém je ve své podstatě velmi moderní, protože hodnota peněz nebyla vázána na žádný drahý kov. Mince se tu používají dodnes.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám