Hlavní obsah

Curacao není jen modrý likér, ale i oáza Karibiku

Kdo často chodí do barů, ví, o co se jedná. Má modrou barvu, a když se smíchá s džusem, je brčálově zelený. To je drink Curacao. Mnozí ale už nevědí, že tento nápoj vyráběný z ovoce podobného pomerančům je ze stejnojmenného ostrova, který se hlásí k nejatraktivnějším karibským dovolenkovým rezortům.

Článek

Kromě hraní golfu si na ostrově Curacao budete moci např. pochovat pštrosáčata, užít bujarého nočního života nebo udělat po ostrově interaktivní okruh v rámci místního Salsa festivalu. Jak už to u většiny karibských ostrovů bývá, hlavním lákadlem jsou zde bílé vyhlazené pláže s modravě průzračnou mořskou peřinou až ke krku. Ani Curacao není výjimkou. Tento vápencový ostrov leží blízko pobřeží Venezuely a patří do ostrovní skupiny Nizozemských Antil. Pokud ale čekáte, že za pláží uvidíte bujnou vegetaci, budete zklamáni. Curacao je velmi suchý ostrov, kde rostou výhradně kaktusy a teploty vody nejdou za celý rok pod 27 stupňů.

Divoká salsa celý týden

Pokud zde letos v létě plánujete cestu, zkuste si pospíšit – ke konci srpna zde propuká pravidelný proslavený festival salsy s názvem Salsatour 2010. Šest protančených nocí v divokých salsa rytmech vždy na jiném místě, soutěže v potápění, ježdění na koni a mnoho dalšího, to jsou hlavní body jeho programu. Pro domácí je příjemným osvěžením, pro turisty zase jedinečnou příležitostí jak za týden procestovat celý ostrov a užít si živelnou karibskou dovolenou. Vyrazit zde můžete také s některou ze specializovaných cestovních kanceláří.

Pokud se rozhodnete vydat na Curacao v době Salsatour, pravděpodobně zde tedy mnoho klidu nezažijete. V jinou dobu jsou ale místní pláže skutečně oázou klidu, kde budete jenom vy, sloupořadí kaktusů a pár domorodců. Ti chodí na pláž především o víkendu a takříkajíc „v plné zbroji“. Nosí si s sebou grily, jídlo a boxy s pitím a jsou schopni proležet na pláži celý den.

Sušený pomeranč v modrém převleku
Známe jej jako modrý alkoholický likér, který nese stopy pomeranče a má sladkohořkou chuť. To je Curacao, nápoj, kterým se ostrov proslavil. Vyrábí se ze sušených slupek ovoce zvaného laraha, které je velmi podobné pomerančům. Mnohé by jistě zajímalo, jaká ingredience dala alkoholu jeho modrou barvu. Pravda je ale velmi prozaická. Původní curacao je průhledné. Modré zbarvení se dodává do likéru pouze uměle, aby podpořilo exotický vzhled.

Na ostrově se nachází několik pláží. Playa Forti zaujme svou klidnou polohou, drobnými oblázky a možností šnorchování mezi útesy. Porto Mari je zase větší, můžete si zde půjčit potápěčskou výbavu a účastnit se dalších plážových aktivit. Platí se sem sice vstup, na druhou stranu zde ale dostanete uvítací drink zdarma.

Pštrosí i žraločí máma

Kromě vyšlapávání stop do písku se můžete na ostrově vydat i po „zvířecích stopách“. Sever ostrova má výrazně divočejší charakter, pláží tu příliš mnoho není, ale zase zde mohutné vlny hloubí pozoruhodné jeskynní nory do skalních útesů. U nich se v Národním parku Shete Boka každé ráno scházejí skupinky mořských želv, které jsou právě hlavním tahákem parku.

O něco více na východě si mořských živočichů budete moci užít ještě mnohem více. Nachází se zde totiž mořské akvárium, které slibuje mnoho „kontaktní zábavy“ se zvířaty. Vedle klasických prohlídek podmořského života si totiž můžete zaplatit i plavání v bazénu s delfíny, rejnoky, želvami a býložravými žraloky. Součástí programu je poté i krmení zvířat přímo z vody.

Co se týká suchozemských zvířat, nejvíce zaujme pštrosí farma, která se nachází kousek od hlavního města. Na ní se poučíte, jak o takového pštrosa pečovat, nakrmíte ho a také si budete moci pochovat pštrosí mláďata.

„Krmení aut“ pozpátku

Auto se stane pravděpodobně vaším každodenním partnerem, pokud nedáte přednost karavaně Salsatour. Je dobré proto mít na paměti, že až přijedete na benzínku, platí zde poněkud jiná pravidla než u nás. Nejprve nahlásíte obsluze, kolik načepujete, poté zaplatíte a až na závěr odšroubujete kryt od nádrže a své auto „nakrmíte“.

Co si při návštěvě ostrova nenechat ujít:
WillemstadHlavní město ostrova určitě stojí za návštěvu. Nábřeží zde lemují baráčky, které svými výraznými omítkami vytvářejí pestrou barevnou mozaiku. Najdete tu i plovoucí trh, na kterém obchodníci nabízejí zeleninu, ryby nebo ovoce přímo z lodiček kotvících u nábřeží.
Exotická kuchyně a baryK doplnění skvělé atmosféry můžete vyzkoušet výtečnou karibskou kuchyni a proslavené exotické koktejly v některé ze stylových karibských restaurací nebo barů. Za zmínku stojí také místní bujarý noční život v barech, diskotékách a kasínech.
Džípem po ostrověPokud chcete, můžete také využít služeb místních prohlídek z „hřbetu“ teréňáku. Podíváte se na po hlavních lokalitách, objedete několik pláží a večer jste opět zpět.

Související články o Karibiku:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Cookových ostrovech, Kajmanských ostrovech, Kalifornii, akvaparcích v USA, ostrově Tonga nebo o Barbadosu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Dovolená v tropickém ráji

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Karibik:

Ostrov, kde neznají tornáda, diskriminaci, náboženské konflikty ani jedovaté hady jeho obyvatelé nazývají s nadsázkou druhý ráj.

Exkluzivní pobytové zájezdy v zemi pirátů a podmořských korálových bludišť. Budete se moci mazlit s rejnoky nebo pozorovat skupinky obrovských karet.

Devět dní na ostrově, který nese přezdívku „Malá Anglie“ zaujme především svými výbornými podmínkami pro potápění.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli na ostrově Curacao zažít?
festival salsy Salsatour
7,7 %
popíjení koktejlů a Curacaa v místních barech
10,1 %
polehávání na plážích Playa Forti a Porto Mari
55,4 %
návštěvu Národního parku Shete Boka
11,3 %
prohlídku města Willemstad
2,4 %
projížďku džípem po ostrově
13,1 %
Celkem hlasovalo 336 čtenářů.

Praktické rady pro cestu na ostrov Curacao

1. Curacao není dvakrát levnou destinací. Pokud si vyberete týdenní zájezd s cestovní agenturou, přijde vás dovolená zhruba na 55 – 65 tisíc Kč.

2. Ranního panáka na dezinfekci můžete na Curacau vynechat. Místní voda z kohoutků je totiž normálně pitná. Dokonce se z ní vaří i pivo.

3. Největší nákupní centra najdete u hlavního města. Největší z nich se jmenuje Centrum a najdete jej po pravé straně hlavní silnice směřující do metropole.

4. Pokud budete ranní ptáče, můžete si každý den k obědu dopřát čerstvou rybu. Rybáři totiž ráno objíždějí pobřeží a nabízejí své úlovky.

5. Pokud máte fobii z jedovatých hadů, můžete být v klidu. Na ostrově se totiž žádní jedovatí plazi ani pavouci nevyskytují.

6. Na pobyt na Curacao do 90 dnů není požadováno vízum, musíte al emít zpáteční letenku a platný cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po předpokládaném návratu

7. místní měnou je antilský gulden (ANG), něžně se platí americkými dolary

8. Na ostrově je bohatá nabídka sportovního vyžití v čele s potápěním, windsurfingem, rybolovem, vodním lyžování, golfem jízdou na koni, parasailingem i jachtingem

9. Pro pohodlnější výlety lze zapůjčit auto, orientační cena pronájmu je 50 USD na jeden den

Související témata:

Související články

Zadovádějte si v nejlepších akvaparcích USA

Letní adrenalin má jasnou rovnici. Více jak stometrová skluzavka, rychlost 100km/h a k tomu ještě torpédový styl hlavou dolů, při kterém vám voda stříká do očí...

Výběr článků

Načítám