Hlavní obsah

Za hrochy, vodopády a dogonskými vesničkami do Burkina Faso

Láká vás nespoutaná příroda a tajuplná kultura černého kontinentu? Vydejte se do Burkina Faso, kde se můžete osvěžit v překrásných vodopádech, prohlédnout si největší přírodní pamětihodnost země Domes de Fabedougou nebo zažít dobrodružnou plavbu pirogou za koupajícími se hrochy. Zároveň se můžete ponořit do africké kultury a např. prozkoumat tajemná obydlí kmene Lobi.

Článek

Název Burkina Faso znamená „země lidí s rovnou páteří“ nebo také „zem nikdy neporažených“. Názvy se mění, ale krása země zůstává stále stejná. K vidění je tu opravdu mnoho. Hliněné město Mopti, tajemný národ Dogonů, vodopády atd.

„Fotogenické“ skalní pásmo Bandiagara

Bandiagara je považována za jedno z nejpodivuhodnějších míst této oblasti. Již na první pohled vás zaujme přírodní útvar, který se zdvihá z roviny kolmo do výše 500 m a pokračuje dále rovinou. Přírodní zlom se táhne do délky 150 km a v minulosti poskytl útočiště několika africkým kmenům. Dnes zde žijí Dogoni, kteří vyměnili svá skalní obydlí za život na planině pod skálou.

Domorodý kmen Lobi
Lidé kmene Lobi žijí v jihozápadní části země a v severovýchodní části Pobřeží slonoviny. Jsou to farmáři pěstující zejména proso, čirok a yamu. Architektura kmene je velice svérázná a podmanivá. Domy mají kruhovou základnu, jsou přízemní, postavené z udusaného bahna s plochými střechami, na které se dostávají pomocí schodů. Střechy se využívají k sušení zrn a také ke spaní. Pokud se zde zastavíte v době, kdy se zde koná trh (jednou týdně), můžete ochutnat domácí pivo výborné chuti. Pozor ale na obsah alkoholu. Každá vesnice vyrábí svůj nápoj jinak!

Oblast zlomu je ale především rájem pro náruživé fotografy. Nádherná příroda, tajuplné příbytky domorodých obyvatel nebo nevšední zjev samotných Dogonů, to vše může být ozdobou vašich domácích fotoalb. Nejlepší dobou pro návštěvu je září a říjen, kdy se vyhnete ranním a večerním mlhám a nebude vás obtěžovat snížená viditelnost. V pásmu Bandiagara je možné absolvovat množství treků, které vás většinou dovedou do blízkých dogonských vesniček. A když budete mít štěstí, uvidíte i některé domorodé slavnosti a rituály.

Do hlavního města Ouagadougou

Cestování do hlavního města je pouze pro silnější povahy. Sucho a vysoké teploty udělaly z cest prašné tepny, po kterých není radno cestovat delší dobu. Na okrajích „silnice“ potkáte stánky snad se vším, co potřebujete: jídlo, pití, ovoce, telefonní karty, kapesníky, peněženky, baterky. Nic není pro domorodé obyvatele problém sehnat. Nepodivujte se také, když vám zatarasí cestu stádo slonů – stále zde ještě existuje jakési soužití s přírodou. Jakmile toto všechno absolvujete, čeká na vás již hlavní město Burkiny Faso – Ouagadougou.

Tajemství bogolanu
Slovem bogolan se označuje tradiční ručně vyráběná bavlněná látka. Bogolan je technika tisku skládající se z několika etap. Nejdříve se látka namáčí, až dosáhne požadovaného základního zbarvení. Poté je na tkaninu nanesen jíl, do kterého se načrtne obraz. Látka se usuší a jíl se odstraní.Načrtnutý obraz vystoupí v černé barvě na okrovém pozadí. Poté se již mohou barvy různými postupy ztmavovat nebo zesvětlovat. Výroba malého kousku látky trvá i 18 hodin. Pokud se rozhodnete koupit bogolan, dejte si pozor na padělky, které se dělají podle šablony.

Město vypadá na první pohled rozlehlejší, než ve skutečnosti je. V centru naleznete úřady a banky. Můžete zde navštívit výrobny bronzu, památník Ouaga, katedrálu Ouagadougou, Národní muzeum hudby nebo Národní muzeum Ouagadougou, které představuje různé kultury a kmeny v Burkina Faso. Velice krásný je také palác vládce Mosijů Mora Naby, před kterým každé ráno můžete sledovat víření domorodých tanečníků za zvuků bubnů. Město se také pyšní jednou z mála zalesněných oblastí, která se nazývá Buloňský les.

Za hrochy do provincie Banfora

Z velké metropole Ouagadougou mohou vaše kroky vést do oblasti Banfora, která je známá svými plantážemi cukrové třtiny. Nachází se tu také velice známý vápencový útvar Domes de Fabedougou, který je považován za největší přírodní pamětihodnost země. Svým tvarem vám nejspíše připomene nedobytnou skalní tvrz. Odtud se můžete vydat pěším trekem k nádherným vodopádům Cascades de Kerfiguela, které přímo vybízejí ke koupeli v chladivé vodě.

Banfora je výchozím místem pro jednu z největších atrakcí Burkina Faso - projížďku po jezeře Tengrela. Na cestu se s vámi vydá domorodý průvodce, se kterým nasednete na místní plavidlo (pirogu) a poplavíte se ke skupinkám hrochů, jimiž se jezero doslova hemží. Pozorování krásných a majestátních zvířat stojí opravdu za to. Uvidíte je taková, jaká ve skutečnosti jsou. Žádné mříže, pouze nádherná příroda kolem nich. Na břehu jezera lze i přenocovat a vy tak nebude ochuzeni o podivné a trochu i hrůzu nahánějící bučení hrochů.

Nenechte si ujít:
Za maskami do Národního muzea OuagadougouNárodní muzeum založené roku 1962 je zároveň nejvýznamnějším muzeem v Burkina Faso. Naleznete zde množství nádherných dřevěných soch a masek. Muzejní knihovna v sobě skrývá posvátné předměty, které vám pomohou pochopit místní kulturu.
Loropéni skrývá tisíc let staré zříceninyLoropéni je důkazem kdysi dávno kvetoucího transsaharského obchodu se zlatem. Navštivte tisíc let staré ruiny ležící poblíž hranic Pobřeží slonoviny, Ghany a Togy. Naleznete zde pozůstatky domorodého kmene Lohron nebo Koulango, které zde sídlily od 14. do 17. století.
Do kraje woodoo – BeninZ Burkina Faso se také můžete vydat do Beninu – místa tajemné kultury a kouzla woodoo. Tipů na výlet je tu nepřeberně. Z těch nejzajímavějších je to koupání ve vodopádech Tanougou, jezerní město Ganvié, které je postaveno na pilířích, nebo lenošení na nádherné pláži pod kokosovými palmami.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Cookových ostrovech, Kajmanských ostrovech, Kalifornii, ostrově Aruba, akvaparcích v USA nebo o ostrově Tonga. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Burkina Faso

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Burkina Faso:

Vydejte se na 16-ti denní expedici za poznáním tajemných etnik. Poznejte Dogony a jejich animistické náboženství, kmen Lobi nebo život v domech z udusaného bahna.

V tomto zájezdu máte jedinečnou možnost vidět zblízka horské gorily, oba prameny řeky Nil, vodopády Murchison nebo národní parky plné zvěře.

Pobytové zájezdy do kvalitních hotelových rezortů s pobytem u moře, 9 dní, polopenze i all inclusive pobyty. Gambie patří mezi nejbezpečnější africké země.

Anketa

Co byste chtěli v Burkina Faso vidět?
tajemná obydlí kmene Lobi
8 %
hlíněné město Mopti
2,9 %
skalní pásmo Bandiagara
2,9 %
dogonské vesničky
6,1 %
město Ouagadougou
3,5 %
vápencový útvar Domes de Fabedougou
2,9 %
vodopády Cascades de Kerfiguela
21,7 %
jezero Tegrela a hrochy
52 %
Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Co byste měli o Burkina Faso vědět

Vstup do země vám zabezpečí vízum. Krátkodobé získáte na Velvyslanectví Francouzské republiky v Praze. Pro delší pobyt můžete kontaktovat ambasádu Burkiny Faso ve Vídni.

Většina afrických zemí představuje pro Evropana určité zdravotní riziko, výjimkou není ani Burkina Faso. Nejčastější příčinou onemocnění jsou infekce, které si můžete způsobit nedostatečnou hygienou; zejména jídlo, pití. Dalším problém je hmyz, který poletuje všude kolem vás. Ten může být také infikovaný.

Pozor na malárii, v této oblasti se vyskytuje. Nechte se očkovat také proti břišnímu tyfu a žloutence typu A a B. Nezapomeňte na očkováni proti žluté zimnici.

Průměrné teploty se pohybují kolem 30°C. Nejvyšší jsou v březnu, dubnu. To se teplota šplhá až ke 40°C. Naopak nejchladnější je prosinec a leden, kdy se budete „klepat“ ve 20°C. Vyhněte se období květen-říjen, to zde nastává období dešťů, které by vám mohlo pobyt velice znepříjemnit. Od listopadu do února je zde sucho a prašno.

Ceny jsou v Burkina Faso docela příznivé. Měnou je 1 CFA. Jen pro orientaci 1USD = 450 CFA. Ubytování seženete od 5000 CFA, jídlo od 500 CFA.

Související články

Zadovádějte si v nejlepších akvaparcích USA

Letní adrenalin má jasnou rovnici. Více jak stometrová skluzavka, rychlost 100km/h a k tomu ještě torpédový styl hlavou dolů, při kterém vám voda stříká do očí...

Výběr článků

Načítám