Hlavní obsah

Tajemné pyramidy najdete po celém světě. Někde i pod hladinou moře a v pralesích

Pyramidy vždy byly opředeny bezpočtem legend a tajemství. Pro nás jsou nejznámější ty egyptské a mayské, které jsou hlavním cílem mnoha turistických výprav. Ve skutečnosti ale najdeme pyramidy po celé naší planetě. Čínské pyramidy byly donedávna střeženy vládou v utajení, japonské zase dnes sedí pod hladinou moře a řecké jehlany svým stářím předčí i pyramidy v Gíze.

Článek

Pyramidové budovy najdeme dnes prakticky na všech kontinentech. V Evropě se nachází 16 pyramid v Řecku, několik jich najdeme i v Itálii a před čtyřmi lety badatelé objevili i pyramidu na Ukrajině, kterou podle odhadů vystavěli sami Slované a měřila až 60 metrů. Asie se poté chlubí bájnými zikkuraty ve městě Ur. Přitom pyramidy se nachází i v Číně, Japonsku či Indii.

Dokonce i Austrálie má svého adepta na pyramidu, ale odborníci jsou ohledně těchto „záhadologických“ výkřiků velmi skeptičtí. Nicméně nejzachovalejší stále zůstávají pyramidy v Gíze. A také mayské pyramidy v Chichen Itzá. Přesuňme se tedy pro začátek do středoamerického Mexika k těm nejvýznamnějších památkám.

Tepající srdce v misce

Do Mexika se na jarní a podzimní slunovrat přesouvají stovky zvědavých esoteriků a historických nadšenců. Rovněž ale satelitní televize z Tokia, Paříže či Moskvy si drží bez skrupulí své místo před pyramidou El Castillo v Chichen Itzá. Zde se totiž dvakrát do roka odehraje pozoruhodné divadlo, kdy se socha opeřeného hada Kukulkana, který je symbolem vody a plodnosti, uvede do pohybu. Kukulkan stojí na vrcholu pyramidy u chrámového portálu. Díky stínové hře slunovratu to ale na několik hodin bude vypadat, že se jeho tělo plazí po hlavním schodišti směrem dolů.

Když kaktus pouští žilou
Velký význam v mezoamerické kultuře měla sebeoběť. Nejčastější technikou bylo pouštění žilou z uší, jazyka, předkožky a dalších částí těla. Jako předmět oběti se používal trn z kaktusu agáve. Sebeoběť krve a vzniklé halucinace oběti byly pak způsobem, jak navázat kontakt se zemřelými předky.

Tím ale „nadpřirozená“ rošáda nekončí. Celým areálem Chichen Itzá se táhne stopa zajímavých legend, pověstí a odkazů do historie. Před Chrámem válečníků leží např. krvelačný bůh deště Chaca. V nepřirozeně rozvalené poloze drží ruce na břiše. V těchto rukou kdysi třímal misku, do které lidi nosili své oběti. Do misky se mu házelo v lepším případě zlato a kukuřice, když ale nastaly dlouhé suché dny, věřící začali „živit“ svého boha krví – lidskou.

Být obětí přitom nemělo ráz nějakého ponížení, jak to dnes vnímá západní společnost. Ba naopak, stát se obětí znamenalo často velikou poctu. Často se dotyčnému „beránkovi“ za živa vytrhlo srdce, tryskající krví se skropily tváře soch bohů a v doznívajícím tepání se srdce položilo bohovi na talíř. Čerstvá krev měla dodat energii Bohům, aby seslali na zem déšť, nebo aby např. bůh Slunce měl dost sil pro putování po nebeské klenbě.

Pyramidový byznys

Vedle Mexika je nejnavštěvovanější „pyramidovou Mekkou“ Káhira. První pohled na očekávané defilé jehlanovitých králů ale vypadá trochu jinak. Když přijedete v noci, budete svědky velkolepé laserové show. S úsvitem slunce se odkryje druhá tvář - veliká hromada odpadků, velbloudí cirkus, kavalérie žebráků a sebranka pokoutných obchodníků s konopím.

A jen tak mimochodem vedle toho všeho stojí kolosální Pyramidy a Sfinga opředená historkami o svém upadlém nosu. Málokdo ví, že ve skutečnosti měla tato strážkyně ještě pod nosem vousy, které se ale už v 15. století rozdrobily v poušti. Pokud si člověk chce vše opravdu užít, musí na celou tu šarádu okolo zapomenout. Dnes je bohužel dovolena pouze vnitřní návštěva pyramid. V 19. století si ale mohli turisté i vyšlápnout na jejich vrcholek. Mnozí zde nechali na kvádrech vyrytá svá jména. Je zde dokonce i poslední vůle jednoho turisty, který po dosažení vrcholu skočil dolů a spáchal sebevraždu.

S ploutvemi k pyramidám

O pyramidách v Mexiku a Egyptě se píše neustále. Přitom v poslední době začínají na povrch „vyplouvat“ pyramidy i méně známé. Některé ale už asi nikdy „nevyplují“ a tak se za nimi musí vášniví turisté potápět. Jedná se o japonské pyramidy, které mnozí konspirátoři považují za asijskou podobu ztracené Atlantidy. Pyramidový komplex se nachází 60 km od Okinawy a je pouhých 25 metrů pod mořem.

Vrcholky pyramid jsou od mořské hladiny odděleny dokonce pouze 5 metry a při dobré viditelnosti jde pyramidy vidět i ze vzduchu. Pyramidy jsou i přes častou okolní sopečnou aktivitu v dobrém stavu. Stáří pyramid se odhaduje na 7000 až 9000 let a to hlavně z toho důvodu, že před 8000 lety údajně byly hladiny moří o 30 m níže a pyramidy tak mohly stát na pevnině.

Strážné věže
Svými pyramidami se může pochlubit i Řecko. Nejstarší pyramida v Hellinikonu je např. starší i než egyptské pyramidy, na druhou stranu je zase výrazně menší a ve výrazně horším stavu. Archeologové se dnes přiklánějí k názoru, že pyramidy dříve sloužily jako menší pevnosti, které střežily jednotlivé komunikační cesty v Řecku.

Velkou neznámou jsou i pyramidy na území Číny, které dlouho držela čínská vláda pod pokličkou. Okolo města Xian jich údajně stojí asi 38 a archeologové se domnívají, že dříve sloužily jako hrobky pro panovníky. Pouhé dva kilometry od největší z nich se nachází místo, kde byla objevena i slavná Terrakotova armáda.

Do roku 2004 byly pyramidy uzavřeny ve vojensko-výzkumném pásmu, kam civilisté neměli přístup. Po objevení Terrakotovy armády ale v okolí vyrostlo několik hotelů a prostor pro turistiku se otevřel. Je tedy pouze otázkou času, kdy tyto doslova zarostlé pyramidy s useknutou špičkou předčí své mexické či egyptské kolegy.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o tipech na adrenalinovou dovolenou, Cestě kolem světa, letních festivalech, plavbách luxusními loděmi, Jemenu nebo jižní Číně. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy k pyramidám

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů k pyramidám:

Výčet toho nejzajímavějšího, co lze v Mexiku vidět. Hluboké dojmy z návštěvy Teotihuacánu a Chichén Itzá vstřebáte při relaxaci u moře.

Poznání života a pamětihodností metropole Pekingu vhodně doplněné o návštěvu někdejší metropole a výchozího bodu Hedvábné stezky.

Vydejte se s námi do země faraonů, do země, kde každý pocítí velkolepost starověké architektury dávných vládců.

Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Kterou pyramidu byste chtěli navštívit?
pyramidy v Gíze
18,7 %
bájnou Bílou pyramidu v Číně
19 %
podvodní pyramidový komplex u Okinawy
17,4 %
pyramidy v areálu Chichén Itzá
41,2 %
australské pyramidy u městečka Gympie
3,7 %
Celkem hlasovalo 599 čtenářů.

Pohádky o pyramidách

  • Egyptské pyramidy a hroby faraónů jsou obestřeny legendami o „faraónově kletbě“, která stihne každého, kdo se pokusí znesvětit hrob vládce. Mnoho badatelů při svém zkoumání se s „kletbou“ setkalo a několik jich dlouho provázely vážné zdravotní problémy. Dnes se bere za fakt, že hrobky faraónů jsou napuštěny silnými jedy, které Egypťané ve své době vyráběli.
  • Mezi čínskými pyramidami se prý nachází i bájná Bílá pyramida, která má být vysoká až 300 metrů. Jako první ji viděl a vyfotil v roce 1945 americký pilot James Gaussmann. Její povrch byl údajně třpytivě bílý. Nejpozoruhodnější na ní byl vrchol; podle pilotových slov byl z materiálu, který by se snad dal přirovnat k dra¬hokamu. Poté několikrát svoji výpověď změnil.
  • Mnozí odvážlivci tvrdí, že svoji pyramidu mají i Australané. Pyramida u městečka Gympie v Queenslandu měla dokázat, že první objevili Austrálii Egypťané. Jiní zase tvrdili, že pyramida je odkazem mimozemských civilizací. Odborníci dnes zastávají ten názor, že pyramida vznikla v 19. Století za účelem zabránění eroze půdy.

Související články

Pouštní Manhattan udivuje cestovatele v Jemenu

Litr benzínu zde stojí méně než láhev balené vody, přesto je ale nejběžnějším dopravním prostředkem osel. Ne, nepopisujeme žádný utopický stát, ale každodenní...

Výběr článků

Načítám