Hlavní obsah

Jižní Čína - to je domov stařičkého čaje Pu´er a fantastická příroda

Čína je země, která svou kulturou a historií fascinuje zbytek světa už přes tři tisíce let. Vydejte se s námi na její jih, kde na vás čeká nedotčená příroda, staleté chrámy a čaje špičkové kvality. Poznáte život a zvyky horských kmenů, projdete se po dně hluboké propasti i po kopcích hor. Překvapí vás kamenný les a možná i „vůně domova“. Poznejte krásu jihu Číny, která může být křehká jako porcelán a jemná jako hedvábí.

Článek

Čínská historie i příroda jsou jedinečné, což dokazuje i zájem mnoha filmařů i spisovatelů. Tvůrci fenoménu Avatar si prý vzali příklad z čínského pohoří Jižní nebeský sloup, knih a filmů z historie Číny je nespočet. Není se co divit, materiálů pro inspiraci je dost a dost.

Od dob, kdy se po čínském území proháněl Homo erectus, uplynulo ve Žluté řece hodně vody. Moderní Čína se pomalu ale jistě stává světovou mocností. Prozkoumejte s námi její jižní část, která se řádí k nejbarvitějším v celé Číně.

Atmosféra Li-ťiangu

Na západě provincie Jün-nan šplhá do kopců hor Cheng-tuan město Li-ťiang. Jeho historické centrum je zapsáno na seznamu UNESCO už třináct let. Vzniklo na křižovatce obchodních cest a nebylo nikdy obehnáno hradbami, což je v Číně unikát. Dnes sem vedou spíš turistické cesty, po kterých přicházejí cestovatelé lační po zachovalých domcích s bílou omítkou a černými střechami, úzkých dlážděných uličkách a můstcích přes početné kanály.

Pokud vás na cestě po Li-ťiangu přepadne stesk po domově, můžete ho zahnat v kavárně Prague Café, kterou zdobí fotografie z našeho hlavního města a čínské překlady Kafky a Kundery. Do Li-ťiangu táhne davy turistů také kultura národa Na-si. Jeho předkové totiž přibližně ve 13. století vyvinuli obrazové písmo Tung-Pa (Dongba), které je posledním živým obrazovým písmem na světě. Tvoří ho asi 1400 znaků, a pokud byste se ho chtěli naučit, vyčleňte si v diáři místo na deset let.

Město ve stínu Himaláje

Čung-tien je český přepis názvu města Zhongdian, kterému se říká také Šangrila. Leží na úpatí majestátních velehor v nehostinné a pusté krajině. Co ztrácí okolí města na přírodních krásách, dožene spoustou zajímavostí. Jednou z nich je blízké místo, odkud dohlédnete až do Tibetu.

Můžete tu také navštívit Soutěsku skočivšího tygra, která patří k nejhlubším na světě. Po jejím dně dojdete až k prvnímu ohybu slavné řeky Jang- c’- ťiang. Po Amazonce a Nilu je nejdelší řekou světa. Na euroasijském kontinentu ji ale žádná v délce nepředčí.

Turisticky navštěvovanou památkou v Čung-tienu je kamenná bubnová věž v jeho centru. V historii města měla hned několik funkcí. Údery na její buben dávali vojáci varování před blížícím se nebezpečím, při důležitých událostech se jimi svolávali vesničané a bubnovalo se na něj i při oslavách.

Není Pu´er jako Pu´er
Jižní Čína je domovem jednoho z nejstarších a nejkvalitnějších čajů na světě – stáří čaje Pu´er se počítá na 1700 až 2000 let. Jeho specifickou zemitou chuť si buď zamilujete, nebo zavrhnete. Než se ale přikloníte k druhé možnosti, zvažte léčivé účinky tohoto čajového stařečka. Při správném dávkování vás totiž za několik týdnů dokáže zbavit přebytečných kilogramů. Využívá se také k detoxikaci organismu a k urychlování trávení. Dejte ale pozor na Pu´er nižší kvality, který se většinou prodává v čajově nevzdělaném západním světě.

Na jih za tím správným šálkem čaje

V provincii Jün-nan stojí za vidění hlavně autonomní oblast Si-šuang-pan-na s hlavním městem Ťing-chung. Je totiž domovem různorodé směsi 12 národností. V poklidné harmonii tu žijí lidé například thajského, tibetského nebo barmského původu. V oblasti Si-šuang-pan-na leží stejnojmenná přírodní rezervace nazývaná často „Království rostlinstva“. Stejně jako obyvatelé jejího okolí, jsou i rostliny v jejím svěžím lesním porostu jedinečnou kombinací. Skrývá se jich tu na pět tisíc druhů.

Si-šuang-pan-na je spolu se severněji položenou prefekturou Si-mao oblastí, které se říká „Šest čajových hor“. Ideální přírodní podmínky umožňují produkci prvotřídního čaje už přibližně 1700 let. Jeho pěstování má pod palcem hlavně národnost Taj. K jejímu území, rovněž autonomní oblasti, patří také městečko Pu´er – domov světoznámého černého čaje, který nese jméno po svém rodném městě. Jeho plantáže jsou pru turisty dostupné a nabízí i ochutnávku.

Nenechte si ujít:
Okolí Čung-tienuPokud se vydáte do Čung-tienu, udělejte si čas i na prohlídku jeho blízkého okolí. To má totiž co nabízet. Milovníci přírody tu mohou obdivovat krasový přírodní útvar Tchien-šeng, fanoušci kultury a historie zase klášter Ta-pao. Všechny určitě nadchne i smaragdová pagoda Pi-tcha-chaj, která je zasazená do pohádkové horské přírody.
Tá-liTá-li je město v provincii Jün-nan. Místní menšina Pajů dodnes nosí pestrobarevné kroje a říká se jim „bílí lidé“. V centru města navštěvují turisté nejčastěji Chrám tří pagod nebo pagodu San-tá-si. Tá-li je ale proslulé zejména díky nezapomenutelným pěším výletům, které vás zavedou k osadám horských kmenů skrytých v hustých lesích.
Jízda lehátkovým vlakemMnoho turistů podniká každý rok jízdu lehátkovým vlakem z Tá-li do Kchun-mingu, hlavního města provincie Jün-nan, rozkládajícího se na březích jezera Tian-čch´. Vlak jede doslova přes hory a doly a vy tak budete mít možnost vychutnat si nezapomenutelné přírodní scenérie. V Kchun-mingu pak navštivte pozoruhodný kamenný les.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. o tajemství bájného olgoje chorchoje se dozvíte více v článku  o Mongolsku, psali jsme i  turistických destinacích v ohrožení, Kostarice, Moskvě nebo naposledy o Borneu a lodním kolosu Oasis of the Seas

Inzertní sdělení: Poznejte Čínu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Čína:

Za dva týdny navštivte zákoutí čínského jihu. Navštivte bubnovou věž, přírodní rezervaci s pěti tisíci druhů rostlin nebo ochutnejte nejlepší čaj.

Navštivte Peking, Šanhgaj nebo Honkong – slavná města slavné země. Užijte si maximum Číny za dva týdny.

Z romantického Suzhou se vydejte po Dlouhé řece k rýžovým terasám. Nechte se deset dní kolébat čínskou přírodou.

 Autor:Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Láká vás návštěva jižní Číny?
Ano
89,6 %
Ne
3,2 %
Láká mě návštěva Číny, ale jel(a) bych raději jinam
7,2 %
Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Praktické informace

Režim vstupu

Pro vstup do Čínské lidové republiky budete potřebovat vízum. Žádost o jeho udělení můžete podat na pražském velvyslanectví ČLR. Abyste vízum dostali, musíte mít dvě volné stránky v pasu platném ještě půl roku po plánovaném návratu, fotografii a (v případě turistické návštěvy) finanční prostředky.

Měna

Oficiální měnou je Renminbi. Jeho základní jednotkou je Juan (Y), který se dělí na sto Jiao. Jeden Juan je přibližně 2,70 Kč.

Zdraví

Pro vstup do Číny není vyžadováno žádné očkování. Doporučuje se ale zjistit si druhy očkování pro oblast, kam se chystáte.

Úřední jazyk

Úředním jazykem je kantonština nebo mandarínština, ve větších městech a turistických centrech se domluvíte anglicky.

Zákazy a omezení

Do Číny nesmíte dovážet ovoce, rajčata, lilek a pepř. S výjimkou psů a koček domácí zvířata, vejce, sýry a smetanu. Přísný zákaz se týká také vývozu vajíček a kukel bource morušového. Do Číny nesmíte přivézt materiály všeho druhu, které by mohly mít negativní vliv na čínskou politiku, ekonomiku, kulturu nebo etiku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám