Hlavní obsah

ZAŘAZENO DO REGIONU - Je v Kostarice působivější příroda než na Novém Zélandu?

Kostariku mnozí označují jako Švýcarsko Latinské Ameriky. Lidé zde nemusí platit za zdravotní péči, už přes 40 let zde neexistuje profesionální armáda a země prosperuje ze svých banánových a kávových plantáží. Na druhé straně zemí otřásají časté posuny tektonických desek.

Článek

Příroda je v Kostarice skutečně unikátní. Analytická společnost Future Brand jí přiřadila 2. místo ve sféře „Natural beauty“, a to i např. před opěvovaným Novým Zélandem. Chcete se o tom přesvědčit? Zde je malé představení živelné země na turistickém okraji, kde můžete vidět mořské želvy při kladení vajec, migrující velryby nebo krokodýlí hostinu z první řady.

Pohladit hřbet vodopádu nebo kráteru?

Poté co se trochu zabydlíte v místním prostředí, první unikátní zážitky může přinést kostarický „rudý černokněžník“. Je jím stále aktivní sopka Poás. Ta se proslavila např. tím, že v roce 1910 vypustila ze svého nitra vskutku majestátní, 6 kilometrů dlouhý sloupec páry. Dnes už se od těchto vylomenin spíše distancuje. Z jejího pláště vyrůstají tři krátery.

První se přeměnil v tříštící kolonii gejzírů, další zalilo modravé jezero Lago Botos a poslední dodnes prská do všech stran. Výlet k prvním dvěma kráterům vám tedy připraví příjemnou podívanou. Okolo sopky se také rozprostírají kávovníkové a jahodové plantáže, které příjemně osvěží scenérii vašeho putování.

Pokud máte přeci jen ze sopky respekt a bude vám stačit pouhý krátký pohled z bezpečného povzdálí, můžete se místo toho vydat do přilehlých Vodopádových zahrad. Na 70 akrech a 3,5km cest se budete moci procházet mezi pěti obřími vodopády. U každého jsou tři balkónky, které vám umožní jej sledovat z různé perspektivy.

Vedle tradičního spodního pohledu se také můžete podívat na vrchol vodopádu nebo si uprostřed skalního výčnělku „pohladit hřbet“ mohutně tekoucího proudu vody. Poblíž vodopádů se také nachází unikátní motýlí observatoř, kde budete moci pod mikroskopem zhlédnout vývojovou proměnu housenky v pestrobarevný „letoun“.

U želví porodnice

Na první pohled by se mohlo zdát, že Kostarika je bohatou vitráží různorodých pralesů a džunglí. Pravda je ale taková, že mnoho ze své panenskosti již ztratila. Velké množství divokých porostů nahradily plantáže banánů a kávy, které drží místní ekonomiku. Přesto zde ekologové nezahálejí a podstatnou část přírody separují do národních parků.

Většina z nich se rozprostírá okolo pompézních sopek. Králem mezi nimi je NP Arenal, rozprostírající se okolo stejnojmenné sopky, která patří k jedněm z hlavních symbolů Kostariky. Skrz deštný prales a „měsíční“ zkamenělou krustu lávy dorazíte k Arenalskému jezeru. V přilehlých lázní Tabacón si můžete dopřát relaxaci léčivou horkou vodou pod širým nebem.

Kostarické unikátnosti
Velká péče o přírodu. Přísné sankce při narušování životního prostředí zajišťují Kostarice ekologický respekt.Kostarikou často díky sopečným alejím otřásají nepříjemná zemětřesení. Je zde 9 aktivních vulkánů. Loni postihla oblast vlna silná 6,2st. Richterovy stupnice.

Jedním z nejznámějších národních parků je také NP Manuel Antonio. Kombinuje totiž skoro sionskou kombinaci husté linie pralesa a bílé pláže. Součástí parku je také 12 přilehlých ostrůvků, v jejichž blízkosti můžete spatřit delfíny a, pokud budete mít štěstí, také migrující velryby. Na samotné pláži poté největší atrakcí je připlouvání mořských želv, které zde do písku kladou vajíčka.

Jak se krmí krokodýli

Želvy můžete také spatřit v relaxační oblasti na severu země – v letovisku Tamarindo. Na místní pláže rovněž pokládají od října do dubna své budoucí ratolesti. Turisté z této oblasti většinou podnikají své dobrodružné výpravy a nebo zde tráví poklidnou dovolenou u moře. Je to tak jeden z nejnavštěvovanějších koutů země.

Najdete tu tudíž mnoho hotelů s velkou rozmanitostí – od těch ekonomicky příznivých až po ty nejluxusnější. V současné době rezort láká hlavně nespoutané surfaře a neoblomné rybáře. V místních vlnitých vodách se prohánějí mečouni či tuňáci, které vám, jakožto váš úlovek, v mnoha podnicích rádi připraví na mnoho způsobů.

V lokalitě se ale nachází další řada tradičních dovolenkových aktivit – jízdy na lyžích, na prkně, potápění, jízda na katamaránu či kajaku, ale také např. projížďky na koních.

Výletní společnosti dále nabízí např. safari na lodičce, kdy se budete projíždět močálem mezi krokodýli a dalšími exotickými živočichy. Uvidíte také možná jejich krmení kuřaty přímo z rukou pečovatelů. Dále pořádá výlety do pralesů, kde budete moci na kladce přejíždět ve vzduchu mezi větvemi stromů a užívat si jako malý Mauglí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o kanadských velkoměstech, Moskvě, Petrohradu, Kanadě, Maroku nebo Yukatánu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Kostariky a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kostarika:

Během 12 dní absolvujete okruh po „Bohatém pobřeží“ Střední Ameriky skýtající nepřeberné množství přírodních krás.

Užijte si pobytovou dovolenou u tichého oceánu v náručí země sopek. Propojte relaxační dovolenou s putováními kráterům.

Čeká na vás pestrost a barvitost místního folklóru, uvidíte nejzajímavější architektonické skvosty mayské a aztécké kultury a navštívíte i světoznámá letoviska.

Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Je na Kostarice ještě působivější příroda než na Novém Zélandu?
Rozhodně ano
35,8 %
Ano, ale jak kde
16,9 %
Ani ano, ani ne
12,3 %
Ne, většinou je hezčí na Novém Zélandě
32,9 %
Rozhodně ne
2,1 %
Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Kostarika - cestovatelské patero:

1.    Kostarika je zemí s kvalitními hygienickými podmínkami. Ranní prolévání hrdla dezinfikujícím alkoholem, čistění zubů pouze s převařenou vodou či výhradní konzumace tekutin v plastech zde není nutná.

2.    Nejlepší způsob cestování leží na bedrech autobusové dopravy. Jízdenky jsou tu velmi levné, ač v okrajových částech země sedačky autobusů pomalu podléhají poločasu rozpadu. Pokud si půjčíte auto pro vlastní transport, sáhněte raději po tom s pohonem na všechna čtyři kola – silnice zde totiž občas přecházejí v oraniště.

3.    Pokud počítáte s tím, že si peníze na dovolenou vyměníte až na místě, zásobujte se dolary. Euro místní banky vyměňují totiž v ne příliš lichotivém kurzu.

4.    Při koupání v moři si dávejte pozor. Občas sem zavítají silné proudy, na které jsou i precizní plavčíci krátcí.

5.    S vízem si nemusíte dělat starosti. Pokud váš pobyt bude kratší jak 3 měsíce, tak se vám tato administrativní procedura vyhne.

5.    S vízem si nemusíte dělat starosti. Pokud váš pobyt bude kratší jak 3 měsíce, tak se vám tato administrativní procedura vyhne.

5.    S vízem si nemusíte dělat starosti. Pokud váš pobyt bude kratší jak 3 měsíce, tak se vám tato administrativní procedura vyhne.Bratrské sváry

Pokud se ocitnete v blízkosti hranice s Nikaraguou, mějte se na pozoru. V bankách je zde např. nutnost si sundat pokrývku hlavy, pokud chcete vybrat peníze. Rovněž osobní kontroly zde nepatří k raritě. Nikaragujci a Kostaričané totiž mezi sebou nemají dvakrát bratrské vztahy. Důvodem je rostoucí migrace Nikaragujců do země a také např. přístup k ekologii. V Nikaragui se např. mořské želvy zabíjejí na maso, což je v Kostarice přísně zakázáno.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám