Hlavní obsah

Staňte se na dva dny princeznou ve slavném hotelu Chateau Frontenac

Jak se stát alespoň na malý okamžik princeznou? Právě na tyto sny zacílil slavný quebecký hotel Chateau Frontenac. Díky speciálnímu programu se zde můžete stát na dva dny princeznou s osobním služebnictvem a pohádkovými róbami. Stačí mít v peněžence „navíc“ zhruba 70 tisíc korun. Užijete si šatník plný nadýchaných plesových rób, večeře za svitu svíček v zámecké komnatě nebo pravidelné projížďky na sněhobílém koni.

Článek

Zámecký hotel Chateau Frontenac je vidět už z velké dálky. „I když v Québeku stojí spousta vysokých budov a mrakodrapů, je obvykle rozlehlá budova na kopci to první, co vás upoutá,“ shodují se povětšinou ti, kteří už východokanadský Québec navštívili. První hosté v něm nocovali už v roce 1893. Hotel tu vznikl ve stejnou dobu jako kanadská železnice, která proťala Kanadu od východu na západ, a původně byl určený hlavně pro cestující vyčerpané mnohahodinovou jízdou ve vlaku.

Princeznou na dvě noci

„Frontenac neleží v srdci starého Québeku – on sám je tím srdcem,“ říkají s mírnou nadsázkou ale rozhodně hrdě všichni místní. Není divu – stavba výrazně připomínající zámek je zapsaná i v Guinessově knize rekordů – jako nejčastěji fotografovaný hotel na Zemi. Prozatím na něj nemá ani slavná dubajská plachetnice nebo newyorská Plaza.

Více než 600 pokojů rozhodně nemá nouzi o hosty. A jeho prostory využil jako kulisy ke svému hororovému filmu i Alfred Hitchcock. Zatím nejnovější novinkou je možnost užít si dva dny v hotelu v roli princezny. „Nabídka je určená hlavně pro mladší slečny,“ vysvětluje personál. „K dispozici mají osobní služebnictvo, apartmán s velkou šatnou, která je plná princeznovských šatů, mohou jezdit na koni atd. Prostě si splnit svůj sen.“ Nutno podotknout, že splnění právě tohoto snu rozhodně není levná záležitost. Stačí mít v peněžence „navíc“ zhruba 70 tisíc korun.

Kolébka kolonizace i hokeje

Město Québec a vůbec celá tato kanadská provincie je kolébkou francouzské kolonizace Kanady. „Dneska je zároveň i poslední provincií, která nemá za úřední jazyk angličtinu, ale jen francouzštinu,“ dočtete se v průvodci. Québec a jeho okolí byl jedním z prvních míst, které na Novém kontinentu Evropané osídlili. Dodnes je toho připomínkou historické centrum města, které ohraničují nefalšované hradby. Vítejte zpět v 16. století!

Na východě Kanady žije velká část z celkových 32 miliónů Kanaďanů. Na rozdíl od drsného západu, kam turisté vyráží za téměř nepoznamenanou přírodou, na východ přijíždějí ti, kteří chtějí nasát kosmopolitní atmosféru velkých kanadských měst. Obyvatelstvo Kanady je hodně pestré a místní kultura je velkým mixem té americké, evropské i kultury původních obyvatel.

Všechny ale dokonale sjednocuje zájem o hokej. V Kanadě není hokej jen aktivitou, kterou můžete zabít volný čas, ale doslova náboženstvím. Kanada má víc než milión a půl registrovaných hráčů a nejstarší tým celé NHL je ten z Montrealu. Založený byl už v roce 1909 a dodnes každý zápas přiláká asi 20 tisíc diváků. Část z nich jsou turisté, pro které je tahle návštěva zážitek na celý život.

V Montrealu je asi nejvíc patrný vliv evropské kultury, hlavně francouzské. Projít si můžete jak moderní finanční centrum s vysokými mrakodrapy, tak staré město s gotickou katedrálou Notre-Dame de Montreal. Jakou stavbou se architekti inspirovali je nasnadě.

Oběd téměř nad mraky – torontská restaurace půl kilometru nad zemí

I v Torontu úspěšně funguje hokejový tým, jeden z těch, co stál u samého zrodu severoamerické hokejové ligy. Fanoušci se sem sjíždějí i do Hokejové síně slávy. „To je fakt Stanley Cup?!“ nese se často místností, ve které je v naleštěné výloze vystavený nejcennější hokejový pohár. Masověji navštěvovanou atrakcí je ale CN Tower – do roku 2007 nejvyšší stavba světa.

Televizní věž se tyčí do úctyhodné výšky 553 metrů nad zemí a turisté musí hodně zaklonit hlavu, aby dohlédli na její vrchol. „Ostatní torontské mrakodrapy vedle CN Tower vypadají jako trpaslíci, což byl i záměr,“ vysvětluje obsluha v restauraci, která je ve výšce 447 metrů. „Jen tak se totiž televizní signál kvalitně šíří přes vysoké budovy.“ Jestli měl někdo před rokem 1975, kdy stavba vznikla, problém s tím poznat panorama Toronta, tak po jejím vzniku ho už určitě nemá – CN Tower patří k největšímu kanadskému městu tak, jako Eiffelova věž k Paříži.

Nenechte si ujít:
Baťovo muzeum botV Torontu si nepřijdou na své jen milovníci výšek a hokeje, ale i ti, kteří si rádi prohlížejí netradiční exponáty.  Celkem 12 500 exponátů – od starověku až po současnost, včetně „slavných“ bot celebrit – to jsou základní atributy, kvůli kterým byste si neměli nechat návštěvu ujít.
OttawaOttawa sice není největší kanadské město, ale od 19. století je oficiálním hlavním městem celého státu. Sídlí zde všechny důležité instituce – včetně parlamentu, který vzhledově připomíná ten londýnský – a ročně ji navštíví více než 7 miliónů turistů.
Niagarské vodopádyZhruba 50 kilometrů vzdušnou čarou od Toronta leží mezi Erijským jezerem a jezerem Ontario jedny z nejmohutnějších vodopádů na zemi. Voda tu padá do hloubky 53 metrů a tvoří přirozenou hranici mezi Kanadou a Spojenými státy. Vodopády jsou ve skutečnosti tři.

Související články:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Moskvě, Petrohradu, Kanadě, Maroku, Yukatánu nebo Bruneji. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Kanady

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kanada:

Putování východní Kanadou zahrnující návštěvu měst na řece Svatého Vavřince a s nepopiratelným vlivem francouzské kolonizace.

Atraktivní program zahrnující návštěvu národních parků Skalistých hor a podmanivých oblastí ostrova Vancouver s divokým pobřežím Pacifiku.

Program zájezdu vede do Vancouveru a dále do překrásných oblastí Skalistých hor nabitých přírodou, jezery a horskými scenériemi.

Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Co byste v Kanadě chtěli navštívit?
hotel Chateau Frontenac
11,4 %
město Québec
7,2 %
zápas NHL
19,6 %
město Montreal
7,2 %
město Toronto
3,6 %
slavnou věž CN Tower
5,9 %
město Ottawa
0,7 %
něco jiného
44,4 %
Celkem hlasovalo 306 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám