Hlavní obsah

Západ Kanady není jen olympijský Vancouver, ale i nejprudší železnice světa

ESO travel, Lucie Štěrbová

Zimní olympijské hry v Kanadě nabídly kromě výkonů sportovců i krásnou přírodu kanadského západního pobřeží. „Okolí Vancouveru a Whistleru je určitě pěkné, výkladní skříní kanadské přírody jsou ale také Skalnaté hory a několik národních parků, které v nich leží,“ říkají ti, kteří severoamerický kontinent znají. „V horské divočině i několik dní nepotkáte člověka. Zato o velké šelmy, včetně medvědů grizzly, tu rozhodně není nouze!“

Článek

Ono také není divu. Kanada je sice druhou největší zemí světa, ale obyvatel je jen 3x více než v České republice. Většina z nich navíc žije při hranicích s USA a ve větších městech na východě. I Vancouver leží „na dostřel“ Spojených států, a tak se tu míchá americká kultura s tradiční kulturou původních indiánů a přistěhovalců z celého světa.

Vancouver a nejlepší lyžařské středisko světa – vítejte ve Whistleru

„Za všechno myslím mluví názvy jednotlivých čtvrtí – Malá Itálie, Malá Indie, Japantown – a mohl bych pokračovat dál,“ vykládá jeden z místních. „Každá čtvrť si drží svoje kouzlo, s trochou nadsázky vlastně můžete během jednoho dne poznat celý svět,“ usmívá se.

Velká část sportů měla svoje olympijské stanoviště v (na kanadské poměry) nedalekém Whistleru. O medaile tu bojovali třeba lyžaři. „Vždyť právě Whistler je podle respektovaného časopisu Sky Magazine nejlepším střediskem pro lyžování v Severní Americe, tak kde jinde by se měly třeba soutěže v alpském lyžování konat,“ krčí rameny lyžařský instruktor. Pokud se ale chystáte poznat tu „opravdovou“ kanadskou divočinu, tak se musíte vydat na východ – směrem k mohutnému pásu Skalnatých hor.

Kanadské Rockies – domov medvěda grizzly

Ty se táhnou v úctyhodné délce 4800 kilometrů jak napříč územím Kanady, tak i Spojenými státy. Horské hřebeny, z jejichž vrcholků nikdy nezmizí vrstva ledu a sněhu, hluboké lesy, vodopády, divoké řeky, vysokohorské průsmyky a hlavně velké šelmy – to jsou ty hlavní důvody, proč do místních národních parků dorazí každý rok několik miliónů turistů. „Nejvíc jich dorazí v červenci. To teplota vystoupá k příjemným dvaceti stupňům,“ vysvětluje strážce v národním parku Banff, do kterého každý rok najdou cestu zhruba tři milióny turistů.

„Ale určitě tu turista o turistu nezakopává,“ směje se. „Máme 6500 kilometrů čtverečních a jsme největší park v Kanadě, přelidněnost opravdu nehrozí!“ NP Banff je jedno z mála míst, kde jsou zájmy zvířat nadřazeny přáním člověka. Příroda tu má ještě pořád navrch. A je to tak dobře. „Bůhví, jestli by tu dneska žilo zhruba 60 medvědů grizzly, kdyby tu neplatila pro turisty přísná pravidla,“ spekuluje. Nejvyšší vrcholky jsou tu celý rok pokryté sněhovou čepicí – v kontrastu s tím tu ale prý jsou i horké minerální prameny.

Až na vrchol vnitřkem hory

Podobnými lákadly jako jsou v NP Banff se může pochlubit i menší a mladší národní park Yoho, který leží zhruba 2 hodiny jízdy autem od Calgary. Název parku v jazyce původních obyvatel znamená „bázeň“ nebo „úcta“, což jsou přesně ty pocity, které člověk cítí, když spatří velkolepé panorama, ve kterém má 28 vrcholů více než 3000 metrů nad mořem. „U strojvedoucích navíc dlouho způsoboval úctu i tzv. Big Hill v Průsmyku kopajícího koně,“ dočtete se na informačních tabulích.

Jedna část transkanadské železnice, která na konci 19. století spojila západní pobřeží s východním, totiž vedla územím NP Yoho a zdolávala stoupání s 4,5% převýšením. Šlo o nejprudší kopec, do kterého kdy vlaky na severoamerickém kontinentě vyjížděly. „Tomu taky odpovídaly materiální ztráty. Lokomotivy v kopci často nezvládly nápor a uvařily se,“ vysvětluje nadšenec do kanadské železnice. Řešení přišlo v roce 1909 – místo do prudkého kopce začaly vlaky stoupat do nejvyššího bodu transkanadské železnice ve výšce 1800 nad mořem vnitřkem hory. A procento stoupání kleslo na únosnou mez 2,2 procenta.

I dnes budí dvojice spirálovitých tunelů ve tvaru osmičky v celkové délce 6 kilometrů respekt. Vlak vjede do ústí prvního a ve chvíli, kdy lokomotivy ve stejném místě ale o několik desítek metrů výš vyjedou, pod nimi často mizí uvnitř tunelu poslední vagóny. Dodnes je jízda vnitřkem hory zážitek jak pro samotné strojvedoucí, tak pro turisty.

Mt. Robson – nejvyšší horolezecká meta

Skalnaté hory, kterým Kanaďané „domácky“ říkají Rockies, samozřejmě lákají i vyznavače horolezectví z celého světa. Jednou z hor, jejíž zdolání se mezi horolezci považuje za vrchol horolezeckého umění je Mt. Robson ve stejnojmenném národním parku. „Hora sice nemá ani 4000 metrů, ale terén je natolik zrádný a těžký, že se na vrchol dostane jen zhruba asi každá desátá výprava,“ líčí průvodce v parku, „zbylých 9 výprav končí hluboko pod cílovou metou.“

Do Kanady a její přírody je sice možné se vydat na vlastní pěst, ale většina z odborníků to nedoporučuje. Lepší je vyrazit v organizované skupině s některou z cestovek. Přidělený průvodce je znalý místních poměrů i případných problémů, které se by mohly objevit a je pevným bodem, na který se můžete kdykoli obrátit.

Nenechte si ujít:
Hokejový zápasVyrazit do Kanady a nenavštívit zápas severoamerické NHL?! To by se rovnalo téměř hříchu. V Kanadě je zhruba 1,3 miliónu registrovaných hokejistů a 6 kanadských týmů hraje slavnou hokejovou ligu. Pokud tedy budete mít čas, určitě navštivte třeba stadiony v Montrealu, Calgary nebo Torontu.
Radium Hot Springs3 hodiny jízdy od Calgary leží uprostřed horské přírody moderní termální bazény, do kterých každou minutu nateče zhruba 1800 litrů horké minerální vody. Hlavní bazén v Radium Hot Springs je největší v celé Kanadě a i uprostřed zimy, kdy v okolí leží sněhové závěje, se v něm dá koupat.
NP KootenayV jihozápadní části Skalnatých hor leží další z celkových 42 národních parků. NP Kootenay nabízí vše od ledovcem pokrytých vrcholků až k polopouštním oblastem, kde rostou kaktusy. Potkáte tu i všechny velké kanadské šelmy, včetně pum nebo medvědů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Maroku, Yukatánu, Bruneji, Uzbekistánu, Seychelách nebo Bacardi Island. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Kanady a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kanada:

Program zájezdu zavede cestovatele do Vancouveru a dále do překrásných oblastí Skalistých hor nabitých přírodou.

Atraktivní program zahrnující návštěvu národních parků Skalistých hor a podmanivých oblastí ostrova Vancouver s divokým pobřežím Pacifiku.

Průřez kanadskou civilizací zahrnující návštěvu měst s odkazem francouzské kolonizace a putování za přírodními zázraky Skalistých hor.

Anketa

Kam byste se v Kanadě vydali?
do Vancouveru
13 %
na lyže do Whistleru
8,8 %
za medvědy do NP Banff
12,6 %
do hor v NP Yoho
46,4 %
na zápas hokejové HNL
5,4 %
do NP Kootenay
5,6 %
jinam
8,2 %
Celkem hlasovalo 554 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám