Hlavní obsah

Absolutní luxus a soukromí – to jsou líbánky na maledivských atolech Raa a Baa

ESO travel, Lucie Štěrbová

Vybíráte pohádkové místo pro svatební cestu nebo nezapomenutelnou dovolenou? Mezi „líbánkovými“ lokalitami se už několik let drží v absolutní špičce asijské souostroví Maledivy. „Nikde jinde si neužijete večeři na pláži při západu slunce tak jako tady,“ usmívají se ti, kteří sem vyrazili. „Letoviska jsou navíc malá a tak vás neruší hromady jiných turistů.“

Článek

Maledivy se táhnou jižně od Indie v délce 800 kilometrů a tvoří je 1200 ostrovů a ostrůvků. Obydlených jich je ale jen 200. „Zbytek jsou skaliska a útesy, na které by se vešla sotva jedna chatka,“ vysvětlují místní. Nejznámější jsou atoly Ari a Malé, kde už od začátku 90. let panuje ten nejčilejší turistický ruch. V poslední době se ale začínají drát do popředí i další atoly, na jejichž ostrůvcích dostávají milenci svou pravidelnou denní dávku romantiky.

Raa a Baa – dovolená v absolutním soukromí

„Do turistické zóny jsme se de facto začlenili až na přelomu tisíciletí,“ říká člen personálu pěti hvězdičkového resortu Adaaran Water Villas na atolu Raa. „Také jsme zatím jediným letoviskem na celém atolu a právě to novomanželům vyhovuje – lidmi téměř nedotčená příroda, namísto bydlení v ohromném hotelu soukromé plážové vilky nebo bungalovy přímo nad vodní hladinou.“ Právě vodní bungalovy na Raa byly v roce 2009 vyhlášené nejen nejlepším ubytováním „na vodě“ na Maledivách, ale i v celém Indickém oceánu.

Dovolená pod vodou
O tom, že jsou Maledivy exkluzivní potápěčskou lokalitou, není pochyb. Teplá voda, jejíž teplota neklesá pod 27 stupňů, zaručuje dostatečnou druhovou pestrost. Navíc jen málokde se vám poštěstí, že bude viditelnost na víc než 25 metrů. Maledivy nabízejí stovky snadno dostupných lokalit. Ceny závisí na tom, zda si s sebou přivezete svoje vybavení, nebo si ho vypůjčíte.S vlastním vybavením vás vyjde „permice“ na 10 ponorů na 250-300 dolarů, pokud si budete vše půjčovat, pak počítejte se sumou okolo 400-500 dolarů. Ideální je spojit potápění s okružní plavbou po Maledivách – navštívíte za poměrně krátký čas spoustu lokalit a navíc vás váš koníček vyjde levněji, než kdybyste se mu věnovali v některém z letovisek.

Atol Raa a jeho okolí je navíc i ideálním místem pro potápění – právě kvůli tomu, že zatím nepatří k turisticky „profláklým“ místům. „Nestane se vám tady, že se v nějaké potápěčské lokalitě potkáte s další výpravou. Podmořská příroda zatím není ani příliš poškozená neopatrnými potápěči, takže z potápění tady si odnesete zážitek na celý život,“ shodují se instruktoři potápění.

Nedaleko od atolu Raa se nachází další maledivské místo, které donedávna unikalo hledáčkům cestovních kanceláří – a sice atol Baa. Ten dělí od Raa Moresbyho průliv pojmenovaný podle britského důstojníka, který vytvořil jednu z prvních map Malediv, a tyrkysově modrá hladina. Na samotném atolu pak žije na 13 obydlených ostrůvcích zhruba 10 tisíc obyvatel a turistům je k dispozici například Royal Island Resort, kde je možné strávit klidnou a luxusní dovolenou v naprostém klidu a odříznutí od každodenního shonu.

Dovolená na vodě
Ne každý je stavěný na to, aby strávil týden, či dva natažený na lehátku na pláži. Pro ty, co dávají přednost akčnějším dovoleným, jsou určeny okružní plavby. Každý den strávíte v jiné lokalitě – rybařením, šnorchlováním, potápěním, návštěvami rybářských osad, pikniky a tábořením na neobydlených ostrovech. Tento způsob trávení dovolené zažívá na Maledivách v posledních letech obrovský rozmach a tomu odpovídá i rostoucí kvalita obytných člunů.Cena takovéto dovolené začíná na 70 dolarech za osobu a den, ale je nutné ještě připočítat náklady za případné zapůjčení potápěčského vybavení a zkonzumované pití. V současnosti je možné absolvovat týdenní cestu po atolech Ari a Malé, nebo strávit na lodi čtrnáct dní a k dvěma zmiňovaným atolům přidat Baa a Lhaviyani.

Letovisko mladých – atol Lhaviyani

Někam na pomezí mezi známá letoviska na atolech Ari a Malé a zatím neobjevené ráje například na atolech Raa a Baa je možné zařadit atol Lhaviyani a resort Kuredu Beach. „Původně jsme vznikli v 70. letech jako potápěčská základna, v roce 2002 ale proběhla kompletní rekonstrukce, takže jsme se z levného a prostého letoviska stali resortem vyšší kategorie,“ vysvětluje jeden z číšníků a vzápětí dodává, že i přes nákladnou rekonstrukci Kuredu Beach nenadchne nikoho, kdo touží po absolutním luxusu. Panuje zde ale rušná a společenská atmosféra. Několik zdejších barů funguje dlouho do noci a místní klientelu tvoří z většiny mladí lidé ze všech koutů světa.

Těm slouží například 3 kilometry dlouhá pláž s oslnivě bílým pískem, kde se může každý oddat lenivému snění, nebo šesti jamkové golfové hřiště, kde se zase můžete pokusit alespoň přiblížit formě Tigera Woodse. Potápění snad není třeba ani zmiňovat – prozatím málo navštěvované ale o to zajímavější lokality – i atol Lhaviyani splňuje všechna kritéria pro to, aby mohl být označený za tropický ráj.

Nenechte si ujít
Podvodní restauracePokud vám přijde nudná už i večeře na pláži při západu slunce a chcete zažít opravdu něco nevšedního, zastavte se při okružní plavbě na atolu Ari v šesti hvězdičkovém resortu Conrad Maldives Rangali Island a vydejte se do podmořské restaurace, kde se nasytíte 16 stop pod hladinou moře a do talíře vám budou nahlížet skrze prosklenou stěnu různobarevné rybky, ale i menší druhy žraloků.
Hlavní městoMetropolí Malediv je město Malé, které leží na ostrůvku 1x2 kilometry a pro množství výškových budov se mu přezdívá „maledivský Manhattan“. Jestli vám chybí ještě nějaké suvenýry a dárky pro známé, stavte se na třídě Clandanee Magu, která je hlavní turistickou oblastí a kde vás nemine osobní pozvání do obchodu z úst majitelů postávajících před krámky.
Potápění se žralokyMůže se stát, že už vás běžné ponory ke korálovým útesům začnou nudit. Pak není nic jednoduššího než si domluvit potápění v průlivech mezi ostrůvky, kde žije množství větších živočichů – včetně mant nebo žraloků velrybích. Světoznámou lokalitou je v tomto ohledu Whale Shark Point na jižním cípu atolu Ari, kudy pravidelně proplouvají až 15 metroví žraloci velrybí.

Související článek:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Kubě, Bolívii, Punta Cana, atolu Malé, Nepálu nebo Dominikánské republice. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Maledivy a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kambodžu, Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Maledivy:

Příjemný resort s 330 bungalovy renovovaný v roce 2002; vzdálenost 150 km od letiště v Malé, transfer 60 min. hydroplánem. Služby na vysoké úrovni.

Velmi příjemný resort se nachází na Raa atolu vzdáleném 130 km od mezinárodního letiště Male, transfer hydroplánem trvá cca 40 minut, je zde 215 plážových bungalovů.

Klidné a luxusní ubytování ve 150 plážových vilkách; nejnovější resort z příbuzenské skupiny Sun a Paradise Island otevřený v roce 2001; vzdálenost 110 km severozápadně od letiště v Malé; transfer 40 min. hydroplánem.

Anketa

Který atol se vám na Maledivách líbí nejvíce?
Atol Ari
64,9 %
Atol Malé
10,8 %
Atol Raa
5,1 %
Atol Baa
5,1 %
Atol Meemu
2 %
Atol Haa Allifu
2,2 %
Atol Lhaviyani
4,2 %
jiný atol
5,7 %
Celkem hlasovalo 2078 čtenářů.

Jak se vyvarovat společenskému faux pass na Maledivách?

Maledivy jsou muslimskou zemí a i když jsou vůči turistům místní velmi vstřícní, existují určité meze, které by žádný turista neměl překročit. Maledivští obyvatelé absolutně odmítají nudismus a ženy mají zakázáno koupání bez horního dílu plavek. Při pohybu mimo resort se doporučuje vyvarovat se příliš vyzývavému oblečení a dát přednost delším kalhotám nebo sukni a triku s rukávy a bez výstřihu. Do mešit se vstupuje vždy bez bot!

Netypickým je zákaz dovozu model a náboženských předmětů. Křížek na krku nejspíše nikoho nepobouří, ale triko s potiskem Buddhy už je problém. Další zákazy se vztahují k přírodě. Turisté nesmí odnášet mušle a korály z pláže, natož si je odvážet zpátky do vlasti. Výjimka se vztahuje na opracované korály a mušle, například ve špercích. Ty si můžete v klidu zabalit do kufru.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám