Hlavní obsah

Opravdoví fajnšmekři jezdí do Punta Cany, karibské „Mekky“ světového golfu

ESO travel, Lucie Štěrbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už Kryštof Kolumbus označil Dominikánskou republiku jako ráj. Dnes je tato karibská země stále rájem na zemi, navíc i pro vyznavače golfu. Výborná golfová hřiště najdete ve všech větších dominikánských letoviscích. „Ale jen to v letovisku Punta Cana se v žebříčku respektovaného Golf Magazíne umístilo na absolutním vrcholu,“ dmou se pyšně obyvatelé a zaměstnanci nejoblíbenějšího turistického cíle Dominikány.

Článek

Když v roce 1492 přistál slavný mořeplavec u břehů Dominikánské republiky, která se dělí o jeden z ostrovů Velkých Antil, Hispaniolu, s Haiti, nemohl tušit, že vstupuje na místo, které se v 21. století bude držet ve špičce nejnavštěvovanějších míst naší planety. Už tehdy ale tyrkysové moře omývalo zářivě bílé pláže, které lemovaly kokosové palmy – atributy, které dnes stojí za oblíbeností této karibské země.

Země golfu zaslíbená

Když se dnes zeptáte místních, ve kterém zdejším letovisku to nejvíce žije, bez váhání vám většina z nich odpoví: „Punta Cana!“ Pro nejznámější letovisko Dominikánské republiky jsou poznávacím znamením nekonečné pláže s prachovým pískem a právě golfová hřiště. „Jsme Mekkou karibského, možná i světového golfu,“ hlásají do světa jak místní hotely, tak majitelé zelených pažitů. A odborníci na slovo vzatí jim dávají za pravdu.

„Absolutní špičkou je bezesporu hřiště La Cana, které společně vytvořili uznávaní architekti P.B. Dye a Tom Fazio,“ shodují se. Právě hřiště La Cana označil Golf Magazíne za nejlepší golfové hřiště v celém Karibiku a zařadil ho i na seznam 50 nejlepších hřišť světa. Není divu – 18 jamek rozesetých po útesech s výhledem na oceán – tenhle zážitek vám jinde než v letovisku Punta Cana nenabídnou. „A největší kouzlo má hra při západu slunce,“ dodávají jedním dechem ti, kteří považují hru gentlemanů za své největší hobby.

Kromě hry na hřišti La Cana si můžete dopřát i radost z dobrého odpalu na osmnácti jamkovém hřišti Corales Golf Course. Ani tady nebudete ochuzeni o výhled na mořské vlny. „A zatím nejčerstvějším přírůstkem do rodiny je Hacienda Golf Course, hřiště, které bylo dokončené na přelomu roku,“ doplní výčet informací místní učitel golfu. „Ne každý je zkušený hráč, takže pro začátečníky je k dispozici golfová akademie, kde můžeme váš výkon nahrát na video a rozebrat ho za pomoci speciálního softwaru.“

Golf nehraju, tak co dál?

A i když nepatříte mezi zapálené hráče tohoto stále oblíbenějšího sportu, nemusíte hledat jiné místo pro vaší dovolenou – v Punta Cana je totiž minimálně tisíc a jedna možnost, jak je možné aktivně strávit dovolenou. Dominikánská republika leží v tropickém pásu – teploty vzduchu proto celý rok neklesají pod 28 stupňů a podobné je to i s teplotou moře. To má celoročně příjemnou teplotu, která je navíc ideální pro stovky druhů barevných mořských živočichů.

„Stačí nasadit šnorchl a ponořit se několik desítek metrů od pláže pod hladinu, rázem jste v jiném světě,“ lákají turisty k menšímu dobrodružství majitelé plavidel. Je totiž dost dobře možné, že se vám šnorchlování natolik zalíbí, že využijete jejich nabídky a vydáte se na lodi poznávat krásy podmořského života k nedalekým ostrovům Saona a Catalina.

Pro rodiny s menšími dětmi je zase ideálním místem ke strávení dne místní Manati Park – delfinárium a minizoo v jednom. Předvedou vám tu show s koňmi, papoušky, ale i delfíny – s nimi si koneckonců můžete i zaplavat – pokud sáhnete do peněženky a připlatíte si 70 dolarů. Můžete se vydat i na celodenní výlet do hlavního města Santo Dominga, ale příjemně ospalá atmosféra na pláži vás spíš ukolébá k tomu, že se nebudete chtít hnout z lehátka a jen své tělo nastavovat slunečním paprskům. A proč taky ne – když už se jednou ocitnete v ráji, tak určitě stojí za to, si pobyt pořádně užít po svém.

Nenechte si ujít:
Santo DomingoSanto Domingo je hlavním městem Dominikánské republiky a také jedním z nejčastějších cílů turistů. Pokud chcete na vlastní oči spatřit první katedrálu v celé Americe, prohlédnout si první nemocnici v Novém světě, nebo se projít po nejstarší americké ulici, pak vyrazte právě sem.
SaonaUž samotná cesta na ostrůvek Saona je menším dobrodružstvím – nejčastěji se na něj vyráží na katamaránu. Ostrov Saona proslul svými neporušenými plážemi a hlavně proto si „zahrál hlavní roli“ v několika filmech a reklamě na známou kokosovou čokoládovou tyčinku. Z Punta Cany sem denně vyráží čluny a celý výlet trvá asi 9 hodin.
CatalinaKdyž si chcete opravdu pořádně zašnorchlovat, vydejte se k ostrovu Catalina. Loď většinou zakotví přímo nad korálovými útesy a vy pak máte spoustu času na to, abyste prozkoumali členité dno. Kousek od ostrůvku leží slavná písečná kosa vystupující z mořských vln – „pláž uprostřed moře“ je další dominikánskou raritou.

Související články:

Podrobnější informace o Dominikánské republice a přilehlých tropických ostrůvcích naleznete na tomto specializovaném webu.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Dominikánské republiky a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro Dominikánská republika:

Nejznámější středisko Dominikánské republiky Vám doslova vyrazí dech nekonečnými plážemi s bílým prachovým pískem, které jsou lemovány hustými palmovými háji.

Oblíbené středisko proslavené především jako výchozí místo k poznávání Dominikánské republiky a díky vynikajícím podmínkám k potápění.

V poslední době stále oblíbenější středisko je známé svými dlouhými plážemi s jemným, bílým prachovým pískem a ideálními podmínkami ke koupání.

Anketa

Jeli byste si do Dominikánské republiky zahrát golf?
Ano, je to pro golf perfektní destinace
11,9 %
Ano, ale jen okrajově. Hlavně bych odpočíval na pláži
50,4 %
Ani ano, ani ne
2,1 %
Ne, znám lepší golfová místa
2,5 %
Ne, golf mě vůbec neláká
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Související články

Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Pokud nějakému městu patří označení světové velkoměsto, tak je to určitě americký New York, který je světovým centrem obchodu, kultury, módy, ale i mezinárodní...

Výběr článků

Načítám