Hlavní obsah

Vydejte se za orangutany a lovci lebek na divoké Borneo

ESO travel, Tomáš Zítka

Dříve tolik obávaný a legendami opředený ostrov se v posledních několika letech stal jednou z atraktivních destinací. Můžete se zde vydat po stopách téměř nepolapitelného hulmana běločelého, pokochat se krásou pralesa starého 130 miliónů let nebo navštívit bornejské orangutany. Specialitou ostrova je exotická květina rafflesie vážící až deset kilogramů.

Článek

Borneo toho však může nabídnout mnohem více. Přírodní podmínky a bohatá historie učinila z tohoto ostrova studnici přírodních krás a zajímavostí. Za zmínku zcela jistě stojí tzv. longhouse nebo-li dlouhé domy na kůlech, jeskyně obřích rozměrů, místy až 40-ti metrový kamenný les Pinnacles nebo národní kuchyně, kterou jste dozajista ještě neokusili. V dnešním článku se vydáme mimo jiné za orangutany a za přírodním zázrakem na hoře Mt. Kinabalu.

Zázraky nejvyšší hory Bornea

Nejvyšším vrcholem Bornea je Mount Kinabalu ležící ve státe Sabah. Součástí je i národní park Kinabalu, kde vás na první pohled upoutají sytě zelené borovice. Ale pozor! Nenechte se ukolébat a pozorně se rozhlédněte, protože se nacházíte v jednom z nejúžasnějších ekosystémů na světě. Můžete zde nalézt přes 1200 druhů orchidejí, na 40 druhů dubů, množství rododendronů, stromových kapradin, masožravých rostlin a také rostliny s největším květem na světě – rafflesie. Budete si zde jednoduše připadat jako v botanické zahradě.

Pokud se rozhodnete vydat dále na vrchol, vystoupejte do výšky 3500 m. Tady je již porost značně prořídlý, zato tu čeká jiné překvapení. Vydáte-li se při západu slunce na výlet, budete odměněni neskutečnou podívanou. Západ slunce tu totiž rozehrává jednu ze svých geniálních symfonií barev, kdy svými šikmými paprsky osvětluje jednotlivé vrstvy mraků. Vznikají tak růžové a fialové tóny, které se prolínají a jejichž odstíny se každou chvíli mění a tvoří tak skutečně nádherné panorama; třeba pro vaše fotografie.

Exotické destinace Bornea

Pro milovníky mořského světa a nádherných pláží jsou jako stvořené ostrovy Manutik a Manukan. V půlmetrové hloubce tu můžete objevovat barevnou krásu korálů, mořských hub a hvězdic. Překvapí vás i obrovské množství živých mušlí. Atrakcí místního moře je hvězdice Acanthaster planci, které se přezdívá „trnová koruna“. Z mořského světa se můžete přesunout do města plného zeleně – do Kuchingu, které je považováno za nejkrásnější v Malajsii. Naleznete zde čínské chrámy a všudypřítomné barevné trhy. Procházku si můžete zpříjemnit na promenádě podél řeky.

Z Bornea jsou nejatraktivnějšími částmi Sabah a Sarawak. Sabah dostal do vínku neskutečnou přírodní diverzitu. Sarawak nebo-li také „země zoborožců“ je největším státem Malajsie. Naleznete tu dokonale vybudovaný systém parků, překrásných pláží, dokonale zachovanou domorodou kulturu a bohaté deštné pralesy protkané sítí řek. Jednoduše ráj pro milovníky přírody.

Za lesními muži do nitra pralesa

V jihovýchodní Asii je již pouze 7 míst, kde žijí volně v přírodě orangutani. Šest z nich jich leží na Borneu. Mezi nejvýznamnější patří rezervace Sepilok ležící poblíž města Sandakan. V této rezervaci můžete narazit i na opuštěná malá orangutaňátka, která tu naleznou útočiště než dorostou. Potom jsou vypuštěna zpět do džungle.

K pozorování orangutanů vás dovede chodníček mezi liánami a padlými kmeny pralesních obrů. Okolo bude pouze zelené šero, z něhož se budou ozývat podivné a někdy i hrůzu nahánějící zvuky džungle. Chodník ústí na malé pralesní mýtině, kde naleznete vyhlídkové molo. Odtud je výhled na dřevěnou plošinu umístěnou ve výšce 10 m, na kterou průvodce umístí různé laskominy pro přilákání orangutanů. Za nějakou chvíli uvidíte, jak se okolní porost začne zachvívat prodírajícími se těly orangutanů přivolaných k jídlu.

Bornejští lovci lebek
Borneo bylo v minulosti považováno za divoký a krutý ostrov. Původní obyvatelstvo tvořili Dajakové, jejichž typickým rysem bylo bohaté tetování a vytahané ušní lalůčky. Lov lebek tu byl pokládán za akt cti nebo službu obci. Vítězným návratem dokazoval mladík, že je mužem. Získal tak první tetování, které mohl ukazovat každému na obdiv. Mnohdy bylo lovení lebek spojováno s kanibalismem. V tomto případě tomu však tak není. Lov byl důkazem odvahy, která se přesunula z hlavy poraženého (o hlavu připraveného) na vítěze.

Tento zážitek může ale trochu zavánět umělým dojmem. Pokud se však vydáte po řece Kinabatangan a budete mít notnou dávku štěstí, můžete narazit i na divokou kolonii orangutanů. Tito budou zcela jiní než v přírodní rezervaci. Jejich majestátnost, síla a divoký vzhled budou zcela přirozené. Budou to praví nositelé domorodého jména Orang utang, což v překladu znamená lesní muž.

Nenechte si ujít
Do jednoho z nejstarších pralesů světa Při návštěvě Bornea můžete zavítat do Taman Negara – pralesa, jehož kořeny sahají až do doby před 130 miliony lety. Nenaleznete tu slona ani tygra, ale můžete tu narazit na cikády, moskyty, veverky, makaky nebo leguány. Navíc se tu lze projít po 450 m dlouhé cestě Canopy Walkway tvořené zavěšenými mosty. Odtud můžete z výše 40 m pozorovat život v pralese.
Za nosatými opicemi do parku Bako Přednostmi tohoto parku je hustý deštný prales, který se stal útočištěm mnoha druhům divokých zvířat a rostlin. Naleznete tu velice vzácné nosaté opice (Kahau obecný). Po parku se můžete procházet po 16 vyznačených stezkách. Zavedou vás i na vhodná pozorovací stanoviště, odkud uvidíte zvířata v jejich přirozeném prostředí.
Za perlou Labuanu Labuan leží 8 km od Bornea. Můžete tu navštívit vraky čtyř historických lodí. Stačí si jen vypůjčit potápěčské náčiní a ponořit se do tajemného podmořského světa. Labuan ale proslavil zejména film Sandokan - Tygr z Malajsie. Přírodní scenérie a Kabir Bedi v roli Sandokana okouzlily téměř celou jednu generaci diváků.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Maledivách, expedici na Antarktidu, Cayo Coco, Filipínách, Mauritiu nebo Kambodži. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Borneo

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Borneo:

Vydejte se do nedotčených koutů malajského deštného pralesa pozorovaného nejen z korun stromů. Můžete tu poznat i unikátní a zachovalé domorodé kultury.

Poznejte etalon asijského rozkvětu, nejstarší a druhově nejbohatší tropický deštný prales a pohádkové stavby v sultanátu Brunej.

Anketa

Co byste na Borneu chtěli vidět?
Květy Rafflesie
10 %
Orangutany
26,6 %
Pralesy a závěsné lanové mosty
42,1 %
Lovce lebek
11,3 %
NP Kinabalu
4,5 %
něco jiného
5,5 %
Celkem hlasovalo 380 čtenářů.

Praktické rady pro cestu na Borneo

Pro vaše zdraví

Pro cestu na Borneo nepotřebujete žádné povinné očkování. Měli byste ale uvážit fakt, že se ocitnete v exotické zemi s podmínkami, na které váš imunitní systém není připraven. Nejčastějšími nemocemi, které se na Borneu vyskytují, jsou žloutenka typu A a B. Dalšími riziky je pak tetanus, břišní tyfus nebo japonská encefalitida.

Borneo je malarickou oblastí, proto se doporučuje brát antimalarika. Věnujte i větší pozornost ochraně proti komářímu bodnutí. Právě ti přenášejí malárii a také velice nebezpečnou horečku dengue. Noste dlouhé rukávy a nohavice! Před pár druhy jedovatých hadů vás alespoň trochu ochrání vhodná vysoká obuv a zvýšená opatrnost v travnatém a nepřehledném terénu.

Vraťme se ještě k horečce dengue, o které veřejnost příliš neví. Toto virové onemocnění se přenáší komářím bodnutím. Inkubační doba se pohybuje od 3 do 14 dní. Rozpoznáte-li na sobě její příznaky, jakými jsou např. zvýšená teplota, nevolnost, úporná bolest hlavy, svalů a kloubů, zvracení nebo vyrážka, vyhledejte okamžitě lékaře. Pokud se vám nedostane odborné pomoci, může to skončit až smrtí nakaženého.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám