Hlavní obsah

Mauritius: Oslavte Nový rok s barevnými býky

ESO travel, Ondřej Moravec

Červenožluté býčí rohy divoce pročesávají vzduch. Netradiční toreadoři se snaží svoji „kořist“ chytit a vrhají se jí po zádech. Opodál okolo vysokého sloupce plamenů tančí dívky a vhazují do ohně své staré oblečení, chlapci bubnují na blány býčí kůže. Tak budou na Mauritiu 14. ledna hinduisté oslavovat místní Nový rok - Pongal.

Článek

Pokud víte, že Vánoce, Silvestr ani Tři králové vám nebudou stačit, vydejte se na ostrov Mauritius, který spisovatel Mark Twain označil za otce Ráje. Zmalované krávy a šamanské rituály Mauritius na první pohled asi zaškatulkují do přihrádky divokých šelem Indického oceánu.

FOTO: ESO travel

Oproti sousednímu Réunionu je ale Mauritius naopak klidnou romantickou destinací, kde se bílý písek víří v bazénově modré vodě, a je tedy ideální pro poklidnou dovolenou. Pokud si obratně vyberete termín dovolené okolo první půlky ledna, pobyt zde si obohatíte o netradiční festivaly nového roku. V článku se kromě festivalu podíváme i na místní pláže, zvyky a další turistické vztyčné body.

FOTO: ESO travel

Býčku, otřes se!

Čtrnáctého ledna se na Mauritiu nepracuje, neboť kalendář hlásí státní svátek. Rodina tudíž doma vaří rýžový pudink Pongal. Ač žaludku se sbíhají sliny, pochoutky se nedočká. Pongal se totiž servíruje hinduistickým světicím – kravám. Společně s tím se vaří několik dalších pokrmů, které jsou jako projev díků dány bohům.

Ač většinu turistů budou lákat spíše bílé písky, účast na svátečním festivalu se může stát příjemným zpestřením. Po ulicích stojí několik dřevěných nebo umělých krav, které vypadají, jako by spadly do kádě s barvou. Některé jsou žluté, jiné se zase inspirují Milčinou fialovou. Vedle nich stojí stánky se soškami Blbounů nejapných, obrovských ptáků hlupáků, kteří patří k tradičním symbolům ostrova.

Propíchnout prso a šlápnout na žhavé uhlí
Na Mauritiu se kulturní šotek vyřádil skutečně do sytosti. Vedle exotického Pongalu patří k tradičním lednovým svátkům např. Cavadee. Během tohoto rituálu si domorodci propichují některé částí těla jehlicemi a háky a s dřevěnou květinovou archou na bedrech přecházejí přes žhavé uhlíky.

Pokud zajedete do hlavního města Port Luis, zaujmou vás vedle stop slušného nepořádku i dva netradiční gangy. První z nich je zde běžný a tvoří jej skupinka laxních rozcuchaných psů. Ti bez okolků leží na ulicích a auta okázale ignorují. Když už ale klaksony jsou neúprosné, zvednou se a vydají se do své oblíbené restaurace – popelnice.

Druhá skupinka je již rozhodně méně tradiční a tvoří ji býci s květinovými řetězy a zvonečky. Pokud jste navykli na obrázek toreadora s červeným praporem, budete asi překvapeni. Místní býčí zápasy zvané Jalikattu totiž zakazují jakékoliv zbraně. Býk nesmí být nijak zraněn. Na svém hřbetu má přivázané pytle s penězi a je vypuštěn z ohrady. Okolo stojí dva početnější týmy. Pravidlo je jednoduché. Kdo vezme býkovi peníze, vyhrává, viz toto video.

FOTO: ESO travel

Pongal je tedy svátek, který si užijete, i když kráva pro vás rozhodně není posvátná. Stačí si jenom dávat pozor, aby vás rozdovádění býci nesvezli na rozích, a váš výlet na Mauritius předčasně neukončili.

Krokodýli ve vanilce

Pokud se chystáte na Mauritius jindy než v lednu, jistě i tak bude váš dovolenkový diář praskat ve švech. Ostrov nabízí spoustu zajímavých destinací, které se bez býků hravě obejdou.

Pěkným místem pro odpočinek je na jihu ostrova vodopád Rochester. Není příliš vysoký, zato z něj můžete vydolovat vzrušující adrenalinovou akci. Místní domorodci rádi z vodopádu skákají do přízemního jezírka. Fádní bazénový odrazový můstek tak nahradí kaskáda čedičových kamenů.

FOTO: ESO travel

Trochu matoucí je nedaleko od vodopádu stojící „vanilková“ farma. La Vanille (tak zní oficiální název), ale trochu „klame tělem“. Mezi vanilkovníky a kávovníky se tu totiž chovají krokodýli. Den můžete strávit v příjemném hájku s těmito plazy, podívat se na různě stará mláďata a také rozšířit svoji databanku o nové informace. Vedle krokodýlů zde najdete ale i další unikáty jako např. japonského kapra, ovocné netopýry či obrovské žáby.

Dezertem na konec pak může být botanická zahrada o rozměrech kolem 40hektarů. Vstup je zde zdarma a ještě si k tomu můžete pronajmout průvodce, který vás květinovým labyrintem provede. K nejzajímavějším exemplářům patří Viktorie amazonské, lekníny, které mají v průměru až dva metry a jsou silné tak, že udrží na hladině i malé dítě.

Nenechte si ujít: Plážová centrála
První vaše návštěva na Mauritiu bude pravděpodobně hotelový komplex poblíž jedné z plážových centrál. Někdo zde stráví celou dovolenou, jiný tu pouze složí hlavu. Tak nebo onak je dobré se před odletem vyzbrojit pár „písečnými“ informacemi.
Grand Baie Toto středisko je jakýmsi Václavským náměstím Mauritiu. Lidé, především cizinci, tu jsou ve dne v noci a restaurace, obchody či hotely tu neonově pomrkávají. Trsy korálů lákají mnohé rekreanty, a tudíž zde klid rozhodně nehledejte.
Cap Malheureux Nešťastný mys. Tak zní překlad této severní lokality, která přitahuje hlavně dobrodružné potápěče. Podnikají se tu výpravy k vrakům ztroskotaných lodí. Ale ani romantické duše nemusí hned lomit rukama. Jsou tu krásné vyhlídky na nedaleký maják či líbezný kostelík s červenou střechou, po kterém lokalita nese jméno.
Le Morne Mnozí považují toto středisko za nejhezčí na ostrově. Poloostrov je lemován panenskými plážemi, které jsou doprovázeny palmovými alejemi. V pozadí se potom tyčí monumentální hora Le Morne Brabant. Lokalita má svá klidná místa i rušná epicentra a tak uspokojí bouřliváky i tichošlápky.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Kambodži, Jižní Koreji, Cayo Largo, Martiniku, Peru a Ekvádoru a cestování po USA. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Mauritius

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Mauritius:

Treky hornatým Réunionem v kombinaci s odpočinkem na bílých plážích Mauritia - ideální dovolená v nádherném tropickém prostředí.

Vyberte si jeden z mauritijských hotelů a prožijte dovolenou v zajímavém hinduistickém prostředí a na panenských plážích.

Anketa

Chtěli byste strávit dovolenou na Mauritiu?
Ano, letos tamna dovolenou letím
20 %
Ano, jednou bych tam chtěl dovolenou strávit
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Mauritius mě neláká
20 %
Ne, bylo by to pro mě moc drahé
20 %
Celkem hlasovalo 1686 čtenářů.

Mauritius, kolébka „známkovnictví

FOTO: ESO travel

Jen málokdo by neznal pár papírových bratrů, z nichž ten méně známý je vybarvený do oranžova a druhá celebrita zase nosí barvy modré. Ano, jedná se o poštovní známky Modrý a Oranžový Mauritius.

Ostrov byl vůbec jedním z prvních míst, kde se známky začaly tisknout, a právě proto je na tyto filatelistické almy mater tolik zaměřena pozornost. Vše ještě navíc umocňuje fakt, že ty nejranější ze všech známek se od standardních „Mauritiů“ liší svým nápisem. Rytec se totiž spletl a první sérii známek vydal s nápisem Post office místo Post paid.

Těchto unikátů se vytisklo jen asi 240, a proto se každý kousek nosí v bavlnce. V místím muzeu si sérii Mauritiů můžete prohlédnout. Musíte ale přijít v pravý okamžik. Aby se totiž známky neporušily, jsou osvětlovány pouze dvakrát za hodinu.

Související témata:

Související články

Kam do USA za levnými nákupy

Do Států jsem vyrazila s poloprázdným batohem, seznamem věcí, co mám přivézt kamarádům, a tisíci dolary zašitými v podprsence pro případ nouze. Vrátila jsem se...

Výběr článků

Načítám