Hlavní obsah

Za nejkrásnějšími karibskými plážemi se vydejte na kubánský ostrov Cayo Largo

ESO travel, Lucie Štěrbová

„Žij a nech žít!“ I tak by se dala charakterizovat nálada, která panuje na ostrůvku Cayo Largo. Ten administrativně spadá pod Kubu a patří k dalším místům, která se v poslední době stávají cílem stále více a více turistů. Není divu. Panenské a téměř prázdné pláže jsou dnes k pohledání.

Článek

Zhruba 80 kilometrů jižně od pobřeží Kuby se rozkládá souostroví Canarreos. Z mořských vln vystupuje více než 300 ostrovů a ostrůvků. Tím nejznámějším je pravděpodobně Cayo Largo – 20 kilometrů dlouhý a maximálně 3 kilometry široký vápencový ostrov, který nabízí turistům z celého světa ten největší luxus, který si vůbec dokážou představit. I proto patří tento rezort mezi nejdražší kubánské destinace.

Všechny hotelové komplexy, které na ostrově stojí, jsou vystavěny na jižní straně ostrova. Jen několik kroků od pláží s bílým pískem a azurovou vodou. Při procházkách po pobřeží se lze vydat i na průzkum severní části ostrova, která je porostlá mangrovníky, ale po vlastní zkušenosti uznáte, že koupání je lepší právě na jižní straně. Kvůli mořskému proudění je tam totiž voda zakalená a plná sedimentů.

Na ostrově Cayo Largo je k dispozici 1102 hotelových pokojů a 27 kilometrů pláží. Jejich přeplněnost tak rozhodně nehrozí. Když se vydáte na pláže, které jsou dál do hotelů, dost možná si budete užívat absolutního soukromí. Panuje zde uvolněná atmosféra, místní pracovníci z ničeho nedělají vědu a i proto je Cayo Largo jediným místem na celé Kubě, kde je tolerováno opalovat se takzvaně „na Adama“ .

Kubánská základna nudistů
Opalování se bez plavek je na celé Kubě zakázáno. Jedinou výjimkou je právě ostrov Cayo Largo. Nudismus zde sice není oficiálně povolený, ale je všemi tolerovaný. První vyznavači naturalismu se tu objevili už v 80. letech 20. století, dnes jsou pro ně vyhrazené části na konci oficiálních pláží, nehledě na to, že pokud se vydáte na některou z liduprázdných pláží dále od hotelů, budete ji mít celou pro sebe – ať už budete v plavkách nebo ne.

Na ostrově, který byl dříve základnou pirátských lodí, je jen jedna vesnička, Isla de Sol. Zato je tu ale letiště, které v mnohém usnadňuje cestu na vysněnou dovolenou turistům z celého světa. V mořských vlnách v těsné blízkosti ostrova se pak ukrývá 30 kilometrů dlouhý útes tvořený černým korálem, který je poměrně blízko hladiny, a tak je možné ho pozorovat jen se šnorchlem. Pro ty, kteří dávají přednost pevné zemi pod nohama, je určená návštěva želví farmy.

O večerní program se starají místní hotely. Na denním programu jsou zde kurzy salsy, španělštiny nebo diskotéky. Místní agentury nabízejí i večerní plavby na širé moře a pozorování západu slunce z paluby katamaránu nebo jachty.

Pokud očekáváte party až do rána, hektický noční život, velké obchodní domy a celosvětově známe řetězce s rychlým občerstvením, pak vás Cayo Largo nejspíš zklame. Jeho izolovanost od okolního světa je ale na druhou stranu dokonalým balzámem na duši a tělo, které si na dovolené potřebuje odpočinout.

Nenechte si ujít
Ostrov Isla de Juventud 140 kilometrů západně od Cayo Largo se nachází největší ostrov souostroví Canarreos – Isla de Juventud. „Ostrov mládí“ získal svůj název podle studentů, kteří sem dříve jezdili na výměnné pobyty ze spřátelených zemí Kuby. Bývalo jich tu i 22 tisíc. Dnes turisté nejčastěji míří do místních jeskyní Punta del Este.
Kabaret Tropicana Vyrazit na Kubu a vynechat Havanu se slavným kabaretem Tropicana je hřích. Tato aréna pod širým nebem vznikla už v roce 1939. Dnes zde vystupují ti nejšikovnější artisté a akrobaté. Vstup je poměrně drahá záležitost, ale zážitek stojí za to. Kabaret je nejnavštěvovanějším místem Havany.
„Cukrové město“ Trinidad Trinidad je kulturním centrem Kuby. O tom svědčí i množství uměleckých galerií v jeho ulicích. Mimo jiné je taky branou do „Údolí cukrovarů“, což bylo dříve centrum světového obchodu s cukrem a cukrovou třtinou. Celá oblast je také zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Čtěte dále:

V rubrice Exotika nedávno vyšly také články o dalších exotických destinacích Martinik, Peru a Ekvádor nebo severní Thajsko.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd nejen na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Panenský ráj uprostřed karibské oblasti, to je pobyt na ostrově Cayo Largo.

Kouzlo karibských pláží a koloniální Havany naleznete na ostrově Cayo Santa Maria.

Pobyt v karibském ráji na těch nejkrásnějších světových plážích.

Anketa

Na kterém z kubánských ostrovů se vám nejvíce líbilo?
Cayo Largo
20,2 %
Cayo Coco
20 %
Cayo Santa Maria
20 %
Cayo Guillermo
20,1 %
jiný
19,7 %
Celkem hlasovalo 922 čtenářů.

Info web o Kubě

Podrobnější informace, historii, rady na cestu, články a další zajímavosti o Kubě naleznete také na specializovaném webu kuba.esotravel.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám