Hlavní obsah

Martinik: Ostrov plný květin a prý i nejkvalitnějšího rumu na světě

ESO travel, Petra Novotná

Pokud se na dovolené nedokážete obejít bez evropské kultury, ale zároveň byste rádi okusili pobyt v bujné tropické vegetaci, je pro vás Martinik tím správným řešením. Tahle karibská perla patří k území Francie a mix obojího vás slibuje opít francouzským šarmem, divokou přírodou a i vyhlášeným rumem.

Článek

Evropská unie v Karibském moři

Na druhé straně Atlantického oceánu, necelých sedm tisíc kilometrů od Paříže je Martinik stále francouzským departmentem. V Karibiku budete tedy na území Evropské unie a můžete plně využívat výhod, které vám to přinese. Platnou měnou jsou eura, bez potíží byste měli zaplatit i platebními kartami. Dále nebudete potřebovat vízum. Teoreticky by měl stačit občanský průkaz. Pokud se ale budete chtít vydat i na blízké ostrovy, je nutné mít s sebou pas.

Na mezinárodní letiště Aimé Césaire nedaleko hlavního města Martiniku létají pravidelné spoje. Z pařížského Orly je zajištěno denní spojení navazující na lety z největších evropských metropolí. Třikrát týdně sem také léta letadlo z Miami. Oficiálním jazykem je francouzština, černošští obyvatelé se mezi sebou baví kreolsky. Domluvíte se ale také anglicky a německy.

Koupel francouzské císařovny
Slavnou rodačkou Martiniku je Josefína rozená Tascherová. Pokud vám tohle jméno nic neříká, možná vám napoví, že se provdala za důstojníka Alexandra de Beauharnaise. Po jeho smrti se stala vlivnou ženou Francie a později jako manželka Napoleona Bonaparta francouzskou císařovnou. Na Martiniku můžete navštívit po ní pojmenované lázně poblíž města La Francois, kde se prý Josefína koupávala.

365 dní léta

Podnebí Martiniku je zárukou letního počasí po celý rok. Teploty tu neklesnou pod 20° Celsia a průměrně se pohybují kolem 27°. Většina turistů sem proto přijíždí v zimních měsících. Ze zemí kde je tou dobou mráz a sníh, je výlet za sluncem vždy osvěžující. Vyhnou se také období dešťů, které na Martiniku trvá přibližně od července do listopadu. Pokud se sem ale v tuto roční dobu chystáte, nemusíte si zoufat. Dešťové období tu není nijak dramatické a rozhodně vás nečekají průtrže mračen trvající několik dní.

Obyvatelé Martiniku využívají podnebí k pěstování cukrové třtiny, ananasů, banánů nebo exotických květin. Zemědělství je významným příjmem ostrova. Hlavním je ale cestovní ruch a to návštěvníkům zaručuje špičkovou péči a služby. Na výběr je zde nepřeberné množství činností, druhů ubytování a kuchyní.

Dovolenou tu lze strávit v luxusních hotelech nebo v soukromějších hostinských pokojích. Stejně tak můžete vyzkoušet exotickou kreolskou nebo klasickou francouzskou kuchyni. Pokud někoho relaxace na pláži přece jen omrzí, může se kochat podmořským světem při potápění, vyzkoušet své surfařské schopnosti nebo si udělat soukromý výlet jachtou.

Zajímavá bude jistě i vyjížďka na další turisticky zajímavé ostrovy. Dominikánská republika, Svatá Lucie nebo Francouzská Guyana jsou z Martiniku dosažitelné trajektem. Všechny ostrovy mají jistě co nabídnout. Na území Francouzské Guyany je například vesmírné centrum nebo věznice na Ďáblově ostrově, která se proslavila filmem Motýlek.

Ať teče rum!
Rum z Martiniku považují odborníci za jeden z nejkvalitnějších vůbec a pro zajištění jednotného postupu výroby a tím i standardu kvality mu byla udělena francouzská ochranná známka. Specifikum martinického rumu spočívá ve výrobě z čerstvé třtinové šťávy. Takovému rumu se obecně říká rum agricole. „Obyčejnější“ rumy se vyrábějí z třtinové melasy a říká se jim rum industriel. Většina produkce tohoto nápoje se vypije doma a nikam se nevyváží. Rum prostě patří k tamější kultuře.

Indiánské muzeum a pařížská miniatura

Hlavní město Fort de France je zároveň největším na ostrově. V Karibiku patří také mezi nejkosmopolitnější. Volný čas v něm můžete strávit příjemnou relaxací v místním parku La Savane nebo prohlídkou přístavu Saint Louis. Jeho základy byly položeny v roce 1640 a dodnes je vojenským územím. Na jeho prozkoumání vám proto vyměří 45 minut a dohlížet na vás bude ochranka. Pokud by vás zajímala indiánská historie ostrova, navštivte Musée Départmental d’Archéologie.

Mezi dvěma tisíci předměty si můžete prohlédnout keramiku, zbraně nebo kresby. Kdybyste při tom náhodou zapomněli, že jste stále na území Francie, můžete si to připomenout prohlídkou zmenšeniny pařížské baziliky Sacre Coeur. Další města, která stojí za výlet jsou Sainte Marie a Saint James. Vychutnat si tu můžete dlouho pláž Anse Divour nebo ochutnávku rumu v muzeu Plantation Distillery.

Nenechte si ujít
Exotické rostliny na dosah Výlet do botanické zahrady Jardin de Balata ve vesnici Balata severně od hlavního města Fort de France se určitě vyplatí milovníkům přírody. Bez problémů a v klidu si zde mohou prohlédnout až dva tisíce druhů rostlin, za kterými by jinak museli podnikat složité výpravy pralesem.
Na jih za jachtařením Pokud patříte mezi vášnivé jachtaře, udělejte si na Martiniku výlet do jihozápadního městečka Pointe de Bout. Původně kreolská vesnice nabízí pro jachting skvělé podmínky. Architektonicky zajímavé jsou zrekonstruované kreolské domky. Z Pointe du Bout můžete také lodí odplout do hlavního města Fort de France.
Potápění v Le Diamant Městečko vzdálené od hlavního města hodinu jízdy je oblíbenou destinací na jižní části ostrova. Své blýskavé jméno dostalo po sopečné skále trčící z moře. Místo je vhodné pro náročné potápěče, kteří si mohou užívat skvělou podívanou. Na neoznačených místech by ale měli dávat pozor na silné spodní proudy.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o cestování po USA, Peru a Ekvádoru, nákupech v USA, severním Thajsku, Floridě nebo o Lyžování v Chile. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Martinik

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Martinik:

Relaxujte na pohádkových plážích Martiniku, potápějte se v jeho průzračných vodách, obdivujte tropickou vegetaci, to vše s francouzskou elegancí.

Vydejte se na desetidenní zájezd, během kterého navštívíte část okouzlujícího Karibiku a poznáte jeho krásy i historii.

Osamělou perlou Karibiku je Barbados. Vychutnejte si romantickou dovolenou v jedné ze zemí Commonwealthu.

Anketa

Plánujete dovolenou na Martiniku?
Ano, dovolenou tam strávím během roku
20,1 %
Ano, chtěl bych se tam jednou vydat
20,1 %
Ani ano, ani ne
19,9 %
Ne, Martinik mě vůbec neláká
19,9 %
Ne, je to pro mě příliš drahé
20 %
Celkem hlasovalo 2805 čtenářů.

Dějiny ostrova květin

Ostrov Martinik leží v jižním Karibiku, geograficky patří do souostroví Malých Antil a je jejich největším ostrovem. V celém Karibském moři patří k nejnavštěvovanějším. O návštěvníky soupeří například s Kubou nebo Dominikánskou republikou. Nejbližším ostrovem severně je Dominica, směrem na jih leží Svatá Lucie.

Než Martinik v roce 1502 objevili námořníci s Kryštofem Kolumbem v čele, obývala ho jen hrstka karibských indiánů. Svému ostrovu říkali Madinina, v překladu ostrov květin. Prvními obyvateli evropského původu byli francouzští zemědělci, kteří založili osadu Saint Pierre.

Ta se později stala hlavním městem ostrova. Ideální podnebí, které na Martiniku vládne, umožnilo úrodné pěstování cukrové třtiny. Obchod s ní začal prosperovat, třtiny bylo potřeba čím dál, tím víc a proto nechal král Ludvík XIII. na Martinik dovážet otroky z Afriky. Černoši dodnes tvoří 90 % obyvatel země.

Výbuch sopky

V roce 1902 vybuchla na Martiniku sopka Mont Pelée, zničila nedaleko ležící hlavní město Saint Pierre a usmrtila 30 tisíc lidí. Hlavním městem se pak stalo Fort de France. V Saint Pierre jsou dodnes k vidění trosky divadla i muzeum dopodrobna popisující tragédii. V současnosti je vulkán pečlivě monitorován a turisté mají možnost na něj vystoupit. Protože sahá do výšky 1397 metrů, nemusíte se bát náročné túry. Škoda by byla nechat si ujít výhled, který je z Mont Pelée na celý ostrov.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám