Hlavní obsah

Oktoberfest netradičně – svátek piva probíhá také v Saigonu

ESO travel, Ondřej Moravec

Od 3. října se ve Vietnamském Saigonu koná obdoba německého Oktoberfestu. Pivo zde teče proudem, tupláky roznáší sličné vietnamské dívky. Máte rádi pivo, ale raději než na německé pijácké slavnosti byste jeli za teplem? Potom si Ho Či Minovo město Saigon označte na mapě zvýrazňovačem.

Článek

Seriál o Vietnamu pokračuje druhým dílem, posledně jsme navštívili Hanoj a jeho netradiční vodní divadlo či Hue s císařskými paláci, dnes se podíváme na jih země do největšího vietnamského města Saigonu, okusíme pivní slavnosti, zavítáme na divoké pláže nebo absolvujeme jízdu na sloním hřbetě.

V tomto článku dále najdete:

  • Paříž Východu sedí u piva
  • Vodní gaučing a velrybí ostrov
  • Národní park Yok Don

Paříž Východu sedí u piva

Saigon, neboli správně Ho Či Minovo město, je jedna z nejrychleji se rozvíjejících metropolí. Počet cizinců zde roste jako houby po dešti. A právě pro ně již po několikáté město připravilo tradiční pivní slavnost – Oktoberfest. Točené pivo, párky a divoké oslavy tak putují i za hranice Evropy. A navíc v rámci tzv. Německých dnů je v celém městě v toto období pivo o 10% levnější.

FOTO: ESO travel

Ti, kteří sem přijeli ale za tradiční kulturou, pivní bary obchází obloukem a pod vousy si brumlají cosi o zhoubné globalizaci, nemusí truchlit. Stačí když se budou pouze držet kousek dál od saigonské opery, kde má festival hlavní sídlo.

Není náhoda, že zrovna Saigon se takto pne k evropským radovánkám. Město již totiž za kolonizačních dob bylo úzce spojeno se starým kontinentem. A na místní zástavbě to je vidět.

FOTO: ESO travel

Ač je město skutečně rozsáhlé, hlavní pamětihodnosti najdete pohromadě v jedné čtvrti. Jelikož byl Saigon okupován notnou dobu Francouzi, uvidíte jejích architektonické stopy na každém kroku. Právě proto si získal přezdívku Paříž Východu. Příkladem může být hlavní pošta s obrovskou Ho Či Minovou sochou, jež vás okouzlí svoji dobovou zachovalostí, Opera či saigonský chrám Notre- dame.

Ve městě žije až šest milionů obyvatel, proto se nedivte, že se občas budete cítit jako v plechovce se sardinkami. Nejlepší je se zde pohybovat na kole či mopedu. Místní obyvatelé jsou dokonce takoví mistři, že se jich na motorku vejde hned čtveřice. Ubytování je zde procházkou bankovkovým rájem. Proč? Protože peníze mizí jenom symbolicky. Nocleh zde seženete např. za pouhých 8 dolarů a na pokoji vám přitom bude dělat společnost televize, video či klimatizace.

Největším kulturním chrámem Saigonu je asi Válečné muzeum, které rozhodně není pro slabé povahy. Válka je zde podaná sirově a na tělo. Nikoho nešetří. Vedle původních gilotin zaujmou např. bizarní tygří klece, které se používaly jako vězení pro jednotky Vietkongu. Hrozivě naturalistické jsou potom fotografie znetvořených dětí, jež se díky americkým útokům chemických zbraní narodily postižené.

Po psychicky náročné exkurzi jistě uvítáte i líbivější programy, jež Saigon nabízí. Můžete zajít do krásné botanické zahrady, na dostihy či navštívit kurz vaření. A rozhodně byste neměli opomenou návštěvu místní tržnice Ben Thanh, která vám odklopí pokličku skutečného obchodování.

Suší madam, suší...
Jsou všude jako doma. Mají klidnou, mírnou povahu a jsou přizpůsobiví. Každého pochválí, kvalitu poznají. Ano, jsou to vietnamští trhovci.Říkáte, že nemusíte za vietnamskými obchodníky putovat přes půl světa, neboť je máte za rohem? Ale, kde že! Nakupování na vietnamských tržnicích má úplně jinou úroveň. Nenajdete zde pouze Abdidasi, Somy a Pummy, ale i originální avantgardní umělecká díla či hedvábné obleky. A to za pouhý zlomek ceny. Dokonce vám švadleny do druhého dne „za hubičku“ ušijí šaty přímo na tělo.Příjemný požitek z nakupování navíc zpříjemní i místní obchodnická etika. Pokud s ušitým oblečením nebudete spokojeni, můžete ho vrátit. Když budete chtít koupit něco k jídlu, obchodník vám dá nejprve ochutnat. Pokud si koupíte film na DVD (který zde v přepočtu stojí asi 15 Kč), prodavač vám dovolí se na kousek podívat, aby vás přesvědčil o jeho kvalitě. Nakupování je zde zkrátka rituál.

Vodní gaučing a Velrybí ostrov

Aby nás ale město úplně nepohltilo, vyrazíme za trochu přírodnější tváří Vietnamu, a to k moři. Nejpopulárnější městskou pláží ve Vietnamu je Na Thrang . Kromě listopadu a prosince je zde vedle záplavy měšťanů také řada šnorchlů vykukujících z tyrkysově modré vody. Pod jejím povrchem se také nachází několik tajemných podvodních jeskyní, které můžete prozkoumat.

Z Na Thrangu odplouvají lodě na ostrůvkové výlety. Abyste je chytli, je dobré si co nejvíce přivstat. Důležitou výbavou je vodě odolný vak, neboť lodě zastavují z technických důvodů často např. sto metrů od ostrova a abyste se na něj podívali, musíte k němu doplavat. Příjemné jsou také zastávky na pustém moři, kde vám posádka do vody hodí mohutné kruhy, do nichž si lehnete, a do ruky vám dá kalíšek s koktejlem, aby váš „vodní gaučing“ neměl chybu.

FOTO: ESO travel

K nejzajímavějším výletům patří návštěva Velrybího ostrova z něhož nejkrásnější je osada Jungle beach, jež je civilizací nedotčená. Nic sem nejezdí, ale pokud si půjčíte motorku či auto, za chvíli jste tam. Vedle jednoho bungalového tábora zde nejsou žádné obchody, restaurace, nic, jen přes půl kilometru dlouhá pláž mezi horami a bujnou zelení.

Národní park Yok Don

Až se vrátíte zpět na kontinent, pokračujte svoji cestu do Národního parku Yok Don, jež zaobírá plochu větší než 150 000 hektarů. Můžete tu spatřit slony, tygry, leopardy, opice a další zvěřinu. Etnografické nadšence zase pohltí návštěva některé ze 17 menšinových národnostních skupin. Ať už si vyberou mírumilovné Ban Dony, kteří vás pozvou na skupinové pití rýžového vína, či živelné M’mongy, jež občas pořádají sloní závody.

Právě na hřbetě tohoto velkého savce si můžete místní park také prohlédnout. Cenu je dobré usmlouvat, neboť jinak skončíte na mizině. A pozor si dávejte i na své pozadí, neboť jízda na slonovy není žádný med.

Příště se vydáme do Vietnamu naposled, a to přímo na Ho Či Minovu stezku a podzemní síť tajných chodeb vietnamských vojáků, jež vás přenese z přelidněných metropolí a přímořské krajiny do válečné atmosféry.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Vietnamu, Japonsku, Baleárských ostrovech, Kamčatce, Sýrii a Jordánsku nebo o  Kanárských ostrovech. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Vietnamu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Vietnam:

Kouzlo Indočíny. Cesta zemí s pohádkovými přírodními scenériemi a kulturním dědictvím, které vstřebalo a zároveň obohatilo odkazy velkých kultur Indie a Číny.

Pobyt u moře ve Vietnamu spojený s návštěvou Paříže východu. NHA TRANG je přímořské město s nejlepší vietnamskou plážovou promenádou a tyrkysově průzračnou vodou.

Pobyt u moře v Hoi Anu. Díky své architektuře a tomu, že se mu válka vyhnula, patří dnes Hoi An k nejhezčím vietnamským městům. Saigon vás zase upoutá svoji metropolitní rozmanitostí.

Anketa

Vydali byste se na Oktoberfest do Saigonu?
Ano, vydal bych se tam hned
20,2 %
Ano, oproti tradičním slavnostem v Německu to může být zajímavé zpestření
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, raději mám pivní slavnosti v Německu nebo u nás
20 %
Ne, podobné akce mě nelákají
19,8 %
Celkem hlasovalo 922 čtenářů.

Pět rad pro peněženku při návštěvě Vietnamu

1.    Ceny ubytování ve Vietnamu vám nesáhnou příliš hluboko do kapsy. Nocleh zde seženete již od 5 USD za noc a to vám neustelou na slámě. Jen si dejte pozor na „orchestr“ řvoucích gekonů a ještěrek.

2.    Série nízkopodlažních cen umocňují i potraviny. Přes den se můžete zasytit polévkou nebo bagetou za cca 10 Kč, v restauraci se dobře najíte za 60Kč.

3.    Motorka je znakem vietnamských silnic. Její půjčení vás přijde zhruba na sto korun na den. Za „krmivo“ do ní zaplatíte asi dvacet korun za litr.

4.    Když se jede za exotikou, je dobré myslet i na zákeřné nemoci. Ve vietnamské divočině můžete narazit na malárii, a proto není od věci se vybavit antimalariky. Jejich cena se pohybuje okolo 1000 Kč.

5.    Nejsmutnější pro vaši peněženku bude cesta do Vietnamu. Letenky se v průměru pohybují okolo 20 000 Kč i s poplatky. Pokud byste letěli z Vídně, ušetřili byste zhruba tři tisíce. K vstupu do země navíc budete potřebovat vízum, za které zaplatíte 1 500 Kč.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám