Hlavní obsah

Kamčatka - ráj lososů, adrenalinových výletů, sopek a gejzírů

ESO travel, Ondřej Moravec

Hledáte ideální místo pro strávení aktivní nebo rovnou adrenalinové dovolené? Pak není nic lepšího, než se vydat na Kamčatku, syrový kout země plný gejzírů, medvědů, lososů a vulkanických jezírek nefritové barvy. Narazíte zde na bahenní sopky a koupele v pramenitém vývěru, potkáte obří sviště a hejna komárů, můžete si zalovit přímo u medvědí osady.

Článek

Jste duší dobrodruzi? Pak byste neměli váhat ani chvilku! Možná to vypadá jako cirkusový výlet do Disneylandu. Vlastně trochu je, jenom s tím rozdílem, že nebudete v USA ale o pár set kilometrů vedle na Sibiři, místo horských drah na vás budou čekat horské masivy a kupy pištících lidí nahradí armády nenasytných komárů.

Komerční umělou velkolepost vystřídá přírodní monumentalita. Oproti Mickey Mousovu paláci bude ale vše skutečné. Takový je poloostrov Kamčatka. Pompézní labyrint, který vás propojí zpět s přírodou, ohromí vás a nechá zažít to nejlepší ze své „panenské surovosti“.

Výlet na Kamčatku se rozhodně nese v duchu velmi akční dovolené v přírodě. Ovšem i pohodlní cestovatelé, kteří mají rádi své jisté a spíš než nezávazný čundr preferují ochranitelskou ruku cestovních kanceláří, si přijdou na své. V současné době pořádá na Kamčatku expedice řada specializovaných cestovních kanceláří. Za zmínku stojí například tento poznávací zájezd na Kamčatku.

Turisté tak mají k dispozici zkušené průvodce a předem domluvené ubytování i dopravu. Ta je v tak těžkých podmínkách pochopitelně poměrně obtížná. Nezbývá tedy nic jiného než vybrat na cestu štoček dolarů, vzít repelent nebo moskytiéru, pevné boty a medvědí síly a vyrazit, jak mnozí Kamčatku označují, na konec světa.

Po ohnivém (o)kruhu

Východní poloostrov Kamčatka se rozkládá na území až 4krát větším než území dřívějšího Československa a jeho nejsevernější část zasahuje skoro až k polárnímu kruhu. Většina turistů sem ale jezdí za letním „Tour de Volcanoes“. Kamčatka je totiž poseta sopkami, z čehož necelá třicítka jich je dodnes aktivní, a je součástí tzv. Ohnivého kruhu.

FOTO: ESO travel

Vaše první kroky by měly pravděpodobně směrovat k nejvyšší z lávových dam, tedy k sopce Klučevskaja, která měří 4750 m a patří k nejvyšším a nejaktivnějším sopkám v Asii vůbec. Její pověst ale pro konzervativní dobrodruhy není příliš povzbudivá. Tato sopka za posledních 300 let explodovala více než šedesátkrát. Což sice způsobilo, že její majestátní kráter se rozšířil na úctyhodných 500m v průměru, podpořil gejzírovou činnost a vytvořil dalších asi sedmdesát minikráterů na plášti sopky, ale rovněž sopku mnohým znepřístupnil.

I tak celý pás okolo Klučevské je impozantní. Do jejího „rajónu“ spadá i o něco menší sopka Tolbačik (viz. sekce Nenechte si ujít), která se v 70. letech postarala o jednu z největších kamčatských erupcí.

Lososové orgie
Pokud patříte mezi vášnivé rybaře, budete se v místním prostředí cítit jako „ryba ve vodě.“ Nebo možná jako losos ve vodě. Sezóna začíná již v červenci, totiž v době kdy začíná tah lososů královských, kteří váží až 30kg. Nejlepší období pro jejich lov je ale až od srpna do října, neboť předtím jsou řeky příliš rozbouřené na nahazování udic.V místních řekách také narazíte na vyhlášenou pochoutku – lososa červeného, který sice zaostává za svým „královským“ soukmenovcem o řádově 20 kg, jeho maso zato dominuje světovým rybářským trhům. Navíc se dobře chytá na návnadu, což o všech místních rybách říci nejde. Pravé rybářské „orgie“ ale začínají až s lovem lososa stříbrného.Jejich tah probíhá totiž na podzim, kdy už jsou řeky klidné, a pro rybáře se stávají tito agresivní „polykači návnad “ snadnou kořistí. Vedle říčních ryb se budete moci také vrhnout s vaším prutem na moře. K nejatraktivnějším úlovkům patří platýs velký, jehož diskovité tělo může dosahovat délky až 90 cm.

FOTO: ESO travel

Pro střízlivější turisty, kteří se nechtějí vydat na vlastní pěst za lávovou primadonou, Kamčatka nabízí další ohnivé „pány na holení“. Prvním z nich je Viljučinskij vulkán, ke kterému se dostanete z Petropavlovsku na terénních vozech. Po cestě se můžete vykoupat v termálním vývěru s léčivou radonovou vodou a navštívit blízký vodopád. Pokud budete pokračovat dál, čeká na vás činný Mutnovskij vulkán. Už na jeho úpatí se nachází pole prskajících fumarolů.

Při stoupání po hřebenu sopky se vám naskytne pohled na bujnou vegetaci rododendronů a kosatců. Cestou jde zahlédnout též obrovské kamčatské sviště. V kotlině poté můžete obdivovat bublající sirné plyny a bahenní sopky mísící se s ledem. Obzvláště na večer se probouzí místní genius loci. Proto není problém přespat v nedaleké ubytovně geotermální elektrárny.

Z pestré nabídky sopek pak zmíníme ještě jednu – Gorelij vulkán – v jehož vrcholových kráterech se nachází dvě jezera. První s čistou ledovcovou vodou a druhé s kapalinou hrající díky sírovým roztokům třpytivě nefritovou barvou.

Medvědí schovávaná

Vedle sopek patří k největším atrakcím kamčatského „Disneylandu“ místní medvědí osazenstvo. Nejedná se ale o žádné roztomilé médi Gumídky, nýbrž o pravé divoké šelmy, které dosahují až dvoumetrové výšky a hmotnosti jedné tuny. Také jejich klan je o maličko větší. Počet kamčatských medvědů se odhaduje na zhruba 8000.

V letním období na medvědy narazíte prakticky u každého většího vodního toku. Přicházejí sem totiž, podobně jako vášnivý rybí „nadhazovači“, za hejny lososů. Pokud se rozhodnete, že si pořídíte vlastní snímky medvědů, jak si packou servírují rybu přímo do tlam, bude dobré se řídit pár radami.

FOTO: ESO travel

Předně je nutné si uvědomit, že většina medvědů neútočí na člověka, pokud nemá jinou možnost nebo pokud nehlídá malé. Oproti např. grizzliům jsou kamčatští medvědi méně agresivní. Ryb okolo je všude dost a lidí se navíc bojí díky špatným zkušenostem s pytláky.

Žlučníkové ukamenování
Dnes na Kamčatku přijíždějí „sportovní lovci“ se sloganem vyrytým do mozkové kůry: Zastřel si svého medvěda. Vedle lovců medvědů zde ale najdeme i „lovce lovců“. Ti chrání místní chundelaté němé tváře, kterých ale rok co rok přesto ubývá. Dříve se medvědi stříleli kvůli teplým kožešinám, tuku (který sloužil jako izolace) či masu. A také kvůli žluči, jež sloužila na léčbu revma či slabozrakosti.K tomu byl také uzpůsoben lov. Medvěd se chytl do nastraženého oka a začal se zmítat. Lovci po něm začali házet vše možné, aby ho rozvzteklili. Tím se začalo produkovat v jeho těle více žluči. Dnes už medvědy nahradila moderní medicína. Přesto však povídačky o žlučníkovém ukamenování putují po Kamčatce dodnes.

I tak je ale dobré se pojistit a nastříkat se speciálním sprejem proti medvědům. Na mnoha místech narazíte na průvodce, kteří vám s „honem“ na medvěda rádi pomohou. Zadarmo to sice nebude, leč alespoň budete mít větší jistotu, že odejdete se všemi končetinami.

Jsou to hlídači, kteří brojí proti místním lovcům a vedle vlastní pušky mají také gardu lajek, již jsou dost odvážné a mrštné na to, aby laškovaly s medvědy a přitom se jim nic nestalo. Se svým pánem tvoří dokonalý tým, se kterým medvědí schovávanou prostě nemůžete prohrát. Znají dokonale místní prostředí. Když např. zakrákorá zpovzdálí krkavec, vědí, že se tam medvěd schovává.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Sýrii a Jordánsku, Kanárských ostrovech, Ladákhu, planině Nazca, Madeiře nebo Dubaji a SAE. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Zajímají vás jiná exotická místa?  Zkuste např. tyto specializované weby o zemích Kuba (kuba.esotravel.cz) nebo Thajsko (thajsko.esotravel.cz).

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kamčatku

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kamčatka:

Riviéra Ukrajiny. Pravá slovanská pohostinnost, příroda i památky. Krym nabízí v tomto ohledu to nejlepší z Ukrajiny.

Až na panenský konec světa. Vydejte se s námi na skutečný konec světa, kde se panenská příroda nedotčená lidskou činností obnažuje ve své původní kráse.

Návrat na východ. Dvě bývalé omšelé chlouby komunismu se změnily k nepoznání. Provedené rekonstrukce památek a modernizace mnohonásobně zvýšily zájem turistů.

Anketa

Chtěli byste navštívit Kamčatku?
Ano, letos se tam chystám
20 %
Ano, ale moc cestovek takový zájezd nenabízí
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, je to pro mě moc extrémní místo
20 %
Ne, byl by to moc drahý výlet
20 %
Celkem hlasovalo 1393 čtenářů.

Kamčatka - Cestovatelské patero

FOTO: ESO travel

1.    Pokud v kamčatském centru budete chtít využít nějakou z moderních služeb, obrňte se nejen trpělivostí, ale i financemi. Internet je zde poměrně rarita a pokud už narazíte např. v Petropavlovsku na internetovou kavárnu, bude plná. Když ale nabídnete správci „drobný“ úplatek nebo láhev vodky, možná se přeci jen dočkáte.

2.    Až vyrazíte na jeden z mnoha místních kráterů, vezměte si s sebou hůl. Jednak vám při stoupání do kopce ušetří námahu a na vrcholu ji oceníte k prozkoumávání povrchu pod vámi, abyste se nepropadli do žhavého podloží.

3.    Ač na Kamčatce nežijí žádní jedovatí hadi, ba dokonce ani klíšťat se zde nemusíte obávat, vše vám nahradí roje nemilosrdných komárů. Repelent je zde tak trochu plivnutím do moře, pokud se chcete opravdu ubránit, je potřeba vytáhnou moskytiéru. Rovněž se prodávají speciální postřiky proti medvědům, které v divočině zajisté oceníte.

4.    Dávejte si pozor, kam se vydáte na výlet. Spousta oblastí je zde pod hlavičkou vojenského pásma a místní policisté vám to rádi připomenou a ocejchují vás tučnou pokutou.

5.    Připravte se na to, že rubly jsou sice oficiální ruskou měnou, ale nikdo na ni moc neslyší a tak trochu paradoxně vše přepočítávají na dolary. Proto je dobré mít po ruce ruličku bankovek, až se dostanete do nesnází.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám