Hlavní obsah

Kanárské ostrovy, to je sedm ostrovů, ze kterých si určitě vyberete

ESO travel, Hana Dražanová

Zatímco dříve byl pobyt na Kanárských ostrovech považován spíše za luxusní dovolenou, dnes je dovolená na nich již poměrně dostupná. Jedním z největších lákadel ostrovů je jejich rozmanitost. Na Kanárských ostrovech si přijde na své jak milovník vodních sportů, tak i milovník historie. A věřte, nebo ne, na jednom z ostrovů můžete objevovat i záhadné pyramidy z lávového kamene.

Článek

Pokud patříte k těm, kdo ještě nikdy nenavštívil Kanárské ostrovy, nyní k tomu máte ideální příležitost. Právě nyní, na sklonku léta, nabízí řada cestovních kanceláří na tyto ostrovy spoustu cenově zajímavých last minute zájezdů. Kanárské ostrovy tvoří sedm ostrovů, z nichž těmi nejnavštěvovanějšími jsou Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote a Fuerteventura. Každý z ostrovů je něčím specifický a tak není problém vybrat si to své ideální místo. V následujícím článku tyto 4 místa podrobněji probereme.

V tomto článku dále najdete:

  • Pohádkový ostrov Gran Canaria
  • Záhadné pyramidy na ostrově Tenerife
  • Lanzarote plné sopek a moderního umění
  • Fuerteventura, aneb slunce, pláže a windsurfing

FOTO: Zájezdy.cz

Pohádkový ostrov Gran Canaria

Gran Canaria je bezpochyby nejznámějším a tedy i nejnavštěvovanějším ostrovem tohoto souostroví. Ročně na své pohádkové pláže naláká nespočet turistů. Tento ostrov turistickým ruchem přímo žije a proto tu najdete spoustu atrakcí a turistických zajímavostí. Můžete si užívat sluníčka na krásných pláží, ale můžete se rovněž vydat na výlet do hor, nebo se kochat historickými památkami.

Ostrov Gran Canaria je vskutku velmi rozmanitý. Najdete zde i nádherné písečné duny a hluboké kaňony. Ač tento ostrov je třetím největším z Kanárských ostrovů, není nikterak velký. Pokud si půjčíte auto, stihnete za den projet všechna nejzajímavější místa. Můžete se rovněž vydat do oblíbeného aquaparku, kde na vás čeká spousta skluzavek, tobogánů a dalších vodních atrakcí.

Dalším oblíbeným výletním cílem, a to nejen pro děti, je rozlehlý zábavní park Holiday World, nebo Ocean Park. Gran Canaria je místem, kde to skutečně žije. A to nejen ve dne, ale i v noci. A tak v neposlední řadě si zde přijdou na své i vyznavači bujaré večerní zábavy.

FOTO: Zájezdy.cz

Záhadné pyramidy na ostrově Tenerife

Pokud příliš neholdujete nadměrným žárům a rozpáleným plážím, pak si pro vaši dovolenou vyberte největší z Kanárských ostrovů – ostrov Tenerife. Díky svému příjemnému celoročnímu počasí se mu přezdívá „ostrov věčného jara“. Na tomto ostrově se totiž nachází nejvyšší hora Španělska Pico del Teide. Velmi ráda kolem sebe kumuluje mraky, které se rozpínají i nad pobřežím.

Ačkoliv je ale obloha zatažená, nenechte se zmást a věřte, že africké sluníčko příjemně hřeje a opaluje i přes tuto clonu mraků. Počasí je příjemné jak na koupání, tak i na pěší či cyklistické výlety. Celý ostrov je protkán perfektně značenými turistickými trasami. Možností je spousta, stačí si vybrat.

Pokud se vydáte na Pico del Teide, nejvyšší horu Španělska, můžete se na její vrchol nechat pohodlně vyvézt lanovkou. Na vlastní oči zde uvidíte nezasypanou vyvřelou lávu. Můžete si udělat i výlet na černé pláže, které jsou rovněž pozůstatkem sopečné činnosti. V této souvislosti zde dokonce narazíte i na šest obdélníkových pyramid z lávového kamene, které skrývají dosud nerozluštěné tajemství.

Na nejvyšší horu Španělska Pico del Teide se můžete nechat pohodlně vyvézt lanovkou.

FOTO: Zájezdy.cz

Lanzarote plné sopek a moderního umění

Ostrov Lanzarote leží ze všech Kanárských ostrovů nejblíže k africkému pobřeží. Ale i tady je velmi příjemné počasí po celý rok a teploty se tu v srpnu pohybují okolo 29 stupňů Celsia. Stejně jako ostatní ostrovy, je i Lanzarote sopečného původu a je to na něm znát. Nachází se zde asi 100 vulkánů a 300 kráterů.

Místy ostrov připomíná měsíční krajinu, která budí dojem neúrodného kraje. Ale i přes krajinu zalitou lávou je tu příroda velmi rozmanitá a roste tu mnoho exotických rostlin různých velikostí, tvarů a barev. Rovněž místní vesničky jsou světlé a veselé a malé bílé domečky jsou v nádherném kontrastu s barvou lávy.

A tmavou vulkanickou půdu využívají místní obyvatelé k pěstování vinné révy. Vydáte-li se na východ, či jih ostrova, budete okouzleni krásnými bílými plážemi, které také krásně kontrastují s tmavou lávou.

FOTO: Zájezdy.cz

Fuerteventura, aneb slunce, pláže a windsurfing

Pokud se rozhodnete navštívit ostrov Fuerteventura, můžete se těšit na nejkrásnější přírodní pláže z celého Kanárského souostroví. Ty se tu nacházejí dokonce v několika barevných odstínech. Od zlatobílého písku až po černou lávu.

A vždy v kombinaci s průzračně tyrkysovou barvou moře. Přístup do moře je téměř vždy pozvolný, což určitě ocení rodiny s dětmi. Zajímavou atrakcí pro děti bude jistě i aquapark, který najdete nedaleko přístavního města Corralejo.

Pokud máte sportovního ducha, pak vás Fuerteventura určitě zláká svými příznivými podmínkami a různobarevnými plachtami na hladině k windsurfingu. A pokud již patříte k pokročilým surfařům, pak jste určitě už někdy slyšeli o poloostrově Jandia. Ten je, díky svým větrným podmínkám mezi surfaři pověstný.

FOTO: Zájezdy.cz

A zatímco dnes tu vítr fouká především k radosti surfařů, dříve ho místní obyvatelé využívali k mletí obilí. Dodnes zde můžete obdivovat 38 krásných původních větrných mlýnů, na které je velmi hezký pohled. Můžete také vyrazit objevovat i další mnohá zajímavá místa, ačkoliv jich Fuerteventura nenabízí tolik, jako Gran Canaria či Tenerife.

Nenechte si ujít
Loro Parque Pokud budete trávit dovolenou na ostrově Tenerife, určitě si nenechte ujít výlet do botanicko – zoologické zahrady Loro Parque, kterou najdete v městečku Puerto de la Cruz. K vidění je tu show delfínů, lachtanů a kosatek a mnoho druhů různých exotických zvířat. Můžete si prohlédnout tygry, šimpanze, krokodýly, tučňáky, nebo barevné papoušky z celého světa. Uvidíte také obří akvária plná pestrobarevných ryb a můžete se projít i tunelem se žraloky.
Lanovkou na Pico del Teide Dalším zajímavým výletem může být výstup na nejvyšší horu Španělska (3717 m n.m.), která se nachází právě na ostrově Tenerife. Ale nenechte se odradit, na její vrchol se můžete nechat vyvézt i lanovkou, která končí necelých 200 m pod vrcholem. Pokud se však s tímto zážitkem nespokojíte, můžete si vyřídit bezplatné povolení v kanceláři národního parku a můžete vrchol Pico del Teide pokořit vlastními silami.
Las Palmas Las Palmas je hlavním městem ostrova Gran Canaria a zároveň je největším městem ze všech sedmi Kanárských ostrovů. Vládne zde bujarý denní i noční život a tak si tu každý jistě přijde na své. Jednou ročně se zde koná velkolepý karneval. Uprostřed města se nachází oblíbená pláž Las Canteras. Za zmínku stojí také náměstí Plaza del Espíritu Santo, nebo katedrála sv. Anny. A pokud budete prohlídkou města unaveni, zajděte do Ciudad Jardin, zahradního města.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Ladákhu, planině Nazca, Madeiře, Dubaji a SAE, Madagaskaru nebo Turecku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Zajímají vás jiná exotická místa?  Zkuste např. tyto specializované weby o zemích Kuba (kuba.esotravel.cz) nebo Thajsko (thajsko.esotravel.cz).

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kanárské ostrovy

Cestovní agentura Zájezdy.cz, autorizovaný prodejce zájezdů více jak 100 renomovaných českých cestovních kanceláří vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kanárské ostrovy:

Super Last Minute nabídky s odletem do 7 dnů! Vyberte si vhodný zájezd, zabalte kufry a leťte si užívat.

Stále lákavé ceny Last Minute zájezdů, velký výběr lokalit a hotelů. Vyberte si online z přehledné nabídky zájezdů.

Přehled desítek neustále aktualizovaných zájezdů do nejatraktivnějších lokalit na Kanárských ostrovech. Pobytové, Last Minute i Super Last Minute zájezdy.

Anketa

Plánujete letos strávit dovolenou na Kanárských ostrovech?
Ano, mám již zakoupený zájezd
21,4 %
Ano, plánuji si zájezd brzo koupit
28,8 %
Ani ano, ani ne
6,3 %
Ne, dovolenou strávím jinde
31,2 %
Ne, Kanárské ostrovy mě vůbec nelákají
12,3 %
Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Drago Milenario, symbol Kanárských ostrovů

Dračinec je velmi zvláštní strom, který najdete po celých Kanárských ostrovech. Avšak na severním pobřeží ostrova Tenerife, v úrodné vinařské oblasti Icod de Los Vinos, můžete spatřit největší a zároveň nejstarší exemplář tohoto druhu - Drago Milenario. Tento dračinec dosahuje výšky 16 metrů a po obvodu měří úctyhodných 6 metrů.

Svými rozměry tak patří k vůbec největšímu stromu Kanárských ostrovů a stal se tak symbolem ostrova a cílem mnohých turistů. Pro původní obyvatele měl tento strom dokonce význam posvátný. Jeho šťávu používali jako léčivý lektvar.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám