Hlavní obsah

V divokém Ladákhu okusíte nebeskou slast ale i pekelná muka

ESO travel, Tomáš Zítka

V nehostinných a nádherných velehorách Himaláje se nachází Ladákh – „země vysokých sedel“. Horskou poušť s vrcholy tyčícími se skoro do oblak, prudce tekoucí řeky, bujnou zeleň vysokohorských údolí nebo jiskřivou modř ledovců - to vše najdete v zemi, která se stala i jednou z kolébek tibetské civilizace.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Vysokohorské město Leh
  • Přes velehorský průsmyk Khardung La do údolí Nubra
  • Divoká krása údolí Suru

Ladákh je po většinu roku odříznut od okolního světa nepřekonatelnými sněhovými závějemi. Po zemi se sem dá dostat pouze 4 měsíce v roce. Navíc je plánování trasy a všeho ostatního spíše pro zkušené cestovatele. Extrémní teploty, které tu panují (léto 30°C, zima i -40°C), kladou i vysoké nároky na turisty. Ladákh je ale ideální zemí treků, kde se s nepřízní počasí musí jednoduše počítat. V přiložené mapce jsou zvýrazněna místa, ze kterých se dá na treky dobře vyrážet nebo mohou sloužit k přenocování.

Máte-li zájem se do těchto míst vydat, aniž byste se museli stresovat s jakoukoliv přípravou cesty, můžete využít nabídky řady specializovaných cestovních kanceláří, viz např. tato stránka o Ladákhu. Pomůže vám s výběrem zájezdu šitým přesně podle vašich potřeb. Nyní se ale již vydejme na cestu.

FOTO: ESO travel

Vysokohorské město Leh

Naši cestu po Ladákhu začneme v hlavním městě Lehu, odkud se dá nejlépe poznat celá země. Město Indii moc nepřipomíná, spíše se svým vzezřením přibližuje Tibetu. Ve vysoké nadmořské výšce je řidší vzduch, proto byste se měli dostatečně aklimatizovat, než se vydáte na jakýkoliv výlet. K tomu může posloužit krátký výstup na stúpu Shanti.

Pokud se budete z této buddhistické stavby vracet do města při západu slunce, bude vás doprovázet tlukot obřadních bubnů. Druhý výstup je kopec kousek za městem s gompou (klášterem). Odtud je nádherný výhled na město, údolí Indu a na zasněžený hřeben Stock Range, jehož nejvyšší vrchol Stock Kangri se vypíná do výše přes 6000 m.

Vysokohorskou silnicí do Lehu
Do Ladákhu vedou dvě cesty. První je z Kašmíru přes Karbol. V jednom úseku je v dostřelu děl pákistánské armády. Proto byla vybudována druhá přístupová cesta vedoucí z Manali do Lehu, kde se ocitnete na „druhé nejvyšší vysokohorské silnici“ na světě. Po komunikaci dlouhé 485 km se projedete hlubokými zalesněnými údolími se stometrovými vodopády, překročíte Velký Himalájských hřeben a několik vysokých sedel. Nejvyššími z nich je Lachulung La a Taglang La

Leh je krásné a bohaté město. Všude vlají vlaječky a spousta bohatých aut se prohání po ulicích. Odpoledne se tu odehrává zápas póla, večer koncert. Při troše štěstí se dočkáte i procesí na hlavní ulici s tradiční hudbou a tancem. Za zmínku stojí i místní trh se suvenýry, kde seženete vše od kašmírských koberců, přes trička Free Tibet až po šperky z Delhi.

FOTO: ESO travel

Přes velehorský průsmyk Khardung La do údolí Nubra

Nejvyšší průsmyk na světě Khardung La (5602 m.n.m) se nachází asi 40 km od Lehu a dá se velice snadno přejet autem. Trošku jiná varianta s vysokou dávkou adrenalinu je nechat se nahoru vyvézt džípem a sjet na kole na druhou stranu.

Nahoře vás nečeká nic jiného než sníh, ale na silnici většinou bývá jen jakási břečka, louže vody a rozsekaný asfalt. Ale i ten po pár kilometrech zmizí. Tento úsek je trochu nebezpečnější, písek je všude a zatáčky se dají projíždět skoro jen smykem. Po nějakých 10 km opět naleznete trochu asfaltu, ale zato cesta se bude téměř rovnat kolmému pádu.

Adrenalin je tu na místě, protože brzdy, pokud chcete zpomalit, příliš nepomáhají. Cesta trvá přibližně dvě hodiny. Je to ale čas naplněný nádhernými scenériemi, divukrásnou přírodou vysokohorských Himalájí a nezapomenutelným sjezdem, který vám rozproudí krev v žilách.

V údolí Nubra (kam se po sjezdu můžete dostat) se nacházejí tradiční vesnice Hundur a Deskit, nebo se můžete vydat do tajuplných písečných dun v okolí. Vašimi koráby pouště se stanou dvouhrbí velbloudi, kteří vás dovezou třeba až do diskitského kláštera. Ten je největším a nejvýznamnějším chrámem v údolí Nubra a stal se také klášterní školou pro malé mníšky. Pro zahřátí je tu možnost navštívit i horké prameny v Panamiku.

Nejznámější trek v Ladákhu
Treky se dělí na letní a zimní. Největší výzvu skýtají zimní treky a zejména Čhadar. V lednu a v únoru, kdy je voda spoutaná ledovým krunýřem, chodí Zanskařané do Lehu do školy nebo navštěvovat přátele. Kolmé stěny, 40°C mráz, při kterém zamrzává na krajích břehů i řeka Zanskar, nutí cestovatele šplhat po ledových krách. Trek trvá asi pět dní, než ucítíte pod svýma nohama pevnou zemi. Cesta ale není žádný med. Budete se brodit nezamrzlými částmi řeky, nocovat v promrzlých jeskyních nebo dýchat vzduch ostrý jako nůž.

FOTO: ESO travel

Divoká krása údolí Suru

Údolí Suru leží asi 50 km od Kargilu, jehož okolí je skutečně nádherné. Bohužel se to samé nedá říci o městě, které je zničené válečnými konflikty. Cesta autobusem do údolí bude také zážitkem pro silnější povahy, ale to, co na vás čeká, skutečně stojí za to.

Budete projíždět zemí nikoho. Ocitnete se v pusté velehorské divočině, kde se všude kolem vás budou tyčit kolmé stěny skalních velikánů. Po cestě uvidíte i obrovitý ledovec Gangri, který spadá z vrcholu hory Nun. Ten dominuje společně se svým bratrem Kun celému masivu.

FOTO: ESO travel

Nejkrásněji je v Suru při východu slunce, kdy se zlatavé paprsky odrážejí od zasněžených štítů skalních stěn tyčících se po obou stranách údolí. Tady se také nachází lamaistický klášter Rangdum, který připomíná opevnění zaříznuté hluboko v údolí. Je zároveň i vstupní branou do Zanskaru. Okouzlující je ale zejména jeho okolí. Dominantou je tu hora Kun – Nun a do tvaru „S“ vytvarovaný ledovec Darung Drung spadající sem z jižní strany.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o planině Nazca, Madeiře, Dubaji a SAE, Madagaskaru, Turecku, Krymu nebo Kypru. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Zajímají vás jiná exotická místa?  Zkuste např. tyto specializované weby o zemích Kuba (kuba.esotravel.cz) nebo Thajsko (thajsko.esotravel.cz).

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ladákhu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Indie:

Poznejte během 15 dní tajemnou oblast indického Tibetu. Můžete se tu kochat nedotčenou přírodou Himaláje nebo poznávat místní obyvatele.

Vydejte se do tajemné a mystérii opředené země maháradžů, kde zhlédnete stavební klenoty Mughálů a proniknete do hindské mystiky.

Za 14 dní navštívíte impozantní Potálu, všudypřítomné modlitební mlýny, poznáte přívětivé lidi a uvidíte neopakovatelní a překrásné přírodní scenérie.

Anketa

Chtěli byste navštívit Ladákh?
Ano, hned bych se tam jel podívat
20 %
Ano, již cestu do Ladákhu plánuji
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, je to pro mě moc extrémní místo
20 %
Ne, byl by to moc drahý výlet
20 %
Celkem hlasovalo 2611 čtenářů.

Vydejte se v Ladákhu na trek

Který trek je pro vás ten pravý?

Treky se tu dělí podle obtížnosti. Nejlepší je najmout si místního průvodce (pokud již nemáte zajištěného průvodce od cestovní kanceláře), který vás bezpečně provede divokou a nespoutanou krajinou. Na svých cestách můžete poznat život v zapadlých horských vesničkách, kterých se nedotkla moderní civilizace, vyšplháte se do vysokých horských sedel nebo se budete kochat pohledem na majestátní hřebeny hor, jejich vrcholky se blíží nebesům.

Z nabídky lze vybrat ty nejjednodušší, tzv. baby treky, až po náročnější – výstup na vrchol Stok Kangri. Pro extrémně zdatné a zkušené jedince tu je expedice na Kun/Nun. Treky se liší i svojí délkou. Jednodenní trasy se konají kolem Lehu, kde můžete navštěvovat kláštery a nižší vrcholy. Cesta trvající 2-4 týdny vás povede po známých stezkách a kempuje se v nádherných místech Himalájských velehor. Na trasách nebudou chybět ty nejkrásnější skvosty Ladákhu – modrá jezera, potoky, řeky, oázy nebo obrovité náhorní plošiny.

Co na sebe?

Základem jsou dobré a kvalitní boty, které se vám nerozpadnou po několika krocích. Další položkou je větrovka, fleecová teplá mikina a kvalitní sandály, které se vám určitě osvědčí při sprchování. V Indii se totiž na čistotu příliš nedbá, proto nesmíte počítat s tím, že najdete čistou a plně vybavenou sprchu. Ostatní oblečení je tu jinak velice levné, tudíž opravdu můžete cestovat velice nalehko a jen se základním vybavením, které vás ochrání před zimou a nepohodou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám