Hlavní obsah

Velká čínská zeď ukrývá řadu tajuplných legend

ESO travel, Tomáš Cikán

Prastará, nádherná, zajímavá a monumentální – takto rozdílně působí Čínská zeď na každého, kde se ji vydá navštívit. Mohla by ale také mít přízvisko „tajuplná“, neboť se k ní váže řada tajemných legend z různých období její existence. Jedna z nejzajímavějších legend pochází přímo z období výstavby zdi.

Článek

Legenda o Velké čínské zdi

Staré zkazky dodnes vzpomínají na utrpení starověkých dělníků při stavbě Velké čínské zdi. Jedna z pověstí vypráví o paní Meng Ťiang a jejím muži, kterého povolali na stavbu. Když se přiblížila zima, putovala tato žena stovky kilometrů s teplým oblečením jen aby zjistila, že její manžel zemřel. Z velkého žalu ulehla ke zdi a naříkala, až zeď praskla a odhalila pozůstatky jejího muže, které Meng odnesla na pohřebiště předků.

FOTO: ESO travel

Nejnavštěvovanější místo Velké čínské zdi se nachází asi 80 km od Pekingu u pevnosti Badalin (Pa-ta-ling). Vydáte-li se tímto směrem, připravte se na postupnou změnu okolní krajiny. Čím blíže zdi budete, tím víc to půjde na okolí poznat. Začnete-li cestu v moderní metropoli země Pekingu, budete plynule procházet do předměstských oblastí venkovského rázu.

Budete se proplétat mezi povozy a plně naloženými jízdními koly nebo se podivovat se zemědělským usedlostem, na kterých se ani dlouhá staletí vývoje nijak nepodepsala a zůstala stejná jako v době čínských císařů. Nakonec dojdete až ke stavbě, na které pracovaly celé armády čínských dělníků. Postavili zeď, která úspěšně ochránila jejich rozlehlou říši.

Megalomanie dávných císařů
Velká čínská zeď je sama o sobě kolosální stavbou. Navíc její horní část byla postavena tak, aby na hradbách mohlo jet vedle sebe 5-6 jezdců na koních. Mohutné cimbuří, opevněné věže se signálními ohni, malé pevnosti rozmístěné v „nevelké“ vzdálenosti od sebe, činilo z Velké čínské zdi skutečně nedobytnou stavbu.

Putování po Velké čínské zdi

Některé části zpřístupněné veřejnosti jsou doslova zkouškou obratnosti, protože vedou přes strmé svahy místní krajiny. Pokud začnete v Badalingu (Pa-ta-ling) a půjdete dostatečně daleko na západ, dojdete k rozpadajícím se částem zdi, které vedou, kam až oko dohlédne. Pa-ta-ling je nejnavštěvovanější částí, a proto je tu také mnoho turistů a stánkařů mezi kterými se budete muset proplétat.

Trochu klidnější částí je oblast Mutianyu. Zeď je tu méně strmá a přesto nabízí stejně kvalitní podívanou jako Pa-ta-ling. Pro ty, kteří by chtěli vidět Velkou čínskou zeď v její „neopravené“ podobě, tu je úsek Simatai, který se stal nejnebezpečnějším částí zdi.

Jak Velká čínská zeď vznikla?

Jednoduše, její původ je potřeba hledat v jednotlivých pevnostech. Nejstarší pevnosti se v Číně objevily již před 2000 lety. Léta chátraly, až se k vládě dostala dynastie Ming, která je začala systematicky opravovat. Revolučním nápadem, který v podstatě dal Velké čínské zdi vzniknout, bylo jejich vzájemné propojení zdmi.

Vznikla tak jediná mohutná hradba, která se stala takřka nepřekonatelnou překážkou pro nájezdy nezvaných osadníků a nepřátel z jiných kultur. Toto veledílo bylo nazváno Wan-li Čchang Čcheng (Velká čínská zeď) a měří přes 6000 km. Dodnes je považována za něco unikátního, co nemá v historii celého světa obdoby.

Velká čínská zeď je zatím totiž stále nepřekonanou megalomanskou stavbou. Stala se symbolem síly a moci čínských císařů. V současnosti je pro turisty zpřístupněno několik částí zdi, kde se dá v poklidu projít po ochozu.

Nenechte si ujít
K hrobkám dynastie Čching Pokud patříte mezi ty, kteří nemají rádi přemíru ruchu kolem památek, které byste si rádi v klidu prohlédli, navštivte hrobky východních Čchingů. Svým pojetím napodobují starší mingskou architekturu, ale jsou větší a krásně zrestaurované. Z Pekingu sice budete muset urazit 125 km, cesta se ale vine krásnou a zajímavou krajinou. Odměnou vám budou hrobky dvou politicky nejmocnějších vládců dynastie Mandžů.
Do provincie Hunan Pokud zavítáte do této provincie, neměli byste vynechat dvě nejkrásnější přírodní zajímavosti – první je hora Cheng-šan-nan, jež se stala jednou z pěti posvátných hor Číny. Druhou zajímavostí je rezervace Wulingyuan, nebo-li také „čínský Yellowstone, ve které se můžete procházet labyrinty skalnatých roklí, soutěsek, rozlehlých jeskyní nebo romantické vesničky, jejichž obyvatelé nezasáhla moderní doba.
Za pandami velkými Roztomilý zavalitý medvídek okusující výhonky bambusu. Tak má většina lidí zafixovanou Pandu velkou, které se velice daří v chovné stanici ležící 11 km severovýchodně od Čcheng-tu. Na 30 ha území tu žije asi 40 pand, které tu můžete pozorovat ve volné přírodě. Nachází se tu také muzeum věnované pandám, kde se dozvíte velice mnoho o těchto krásných, ale v dnešní době již ohrožených zvířatech.

Čtěte dále

Další zajímavosti a informace o Číně naleznete v rubrice Exotika v článcích Perly říše středu 1 a Perly říše středu 2.

Podrobnější informace o Číně naleznete také na specializovaném webu Cestování Čína.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Číny

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Čína:

Za 12 dní navštívíte největší skvosty čínské kultury – Velkou čínskou zeď, slavnou terakotovou armádu nebo město budoucnosti Šanghaj.

Vydejte se nejvýše položenou železnicí na světě po krásách starověké Číny a objevte tak krásy po trase Peking - Lhasa.

Poznejte během 17 dní úplně jinou, divočejší Čínu. Zavítáte do osady horských kmeny, největšího tibetského kláštera nebo se vydáte do kamenného lesa.

Anketa

Kolik se chystáte utratit za dovolenou pro jednu osobu?
Do 10 000 Kč
55,7 %
10 - 20 000 Kč
23,4 %
20 - 30 000 Kč
4,6 %
30 - 40 000 Kč
2 %
40 - 50 000 Kč
2 %
50 000 Kč a víc
12,3 %
Celkem hlasovalo 655 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám