Hlavní obsah

Okouzlující národní parky Thajska

ESO travel, Tomáš Zítka

V tomto dvoudílném seriálu vás provedeme po národních parcích Thajska, které jsou vyhlášené po celém světě. Hřmící vody vodopádů, duhové barvy ledňáčků, bohatá fauna a flóra, nezapomenutelné přírodní scenérie – to vše a daleko více nabízejí přírodní unikáty Thajska, které si země tak pečlivě chrání a opatruje a které ve vás zanechají vzpomínky na celý život. Přehled parků, kterými se budeme postupně zabývat naleznete níže.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Přírodní bohatství parku Erawan                     
  • Most přes řeku Kwai v parku Sai Yok
  • Za orchidejemi do parku Nam Nao
  • Za slony do parku Phu Kradung
  • Korálové zahrady v parku Mu Ko Surin
  • Do mořského parku Tarutao

Přírodní bohatství parku Erawan

Erawan byl založen roku 1975 jako 12. thajský národní park. Jeho vápencové kopce se nacházejí ve výšce 165-996 m.n.m. Najdete tu množství menších i větších potoků, které zde pramení a poskytují životodárnou sílu okolním bujným porostům. Park je chráněn proti prudkým monzunovým přívalům vysokými kopci, proto sem hodně turistů jezdí i v tomto období, kdy se park stává skutečným vodním rájem. Nejteplejším obdobím je tu únor až duben.

FOTO: ESO travel

Tříhlavý slon Erawan
Erawan se vyskytuje ve spojení s vyobrazením krále bohů disponujícího obrovskou mocí nad přírodními živly (zejména vodním). Čtyři sochy boha a Erawana, který se stal jeho oblíbeným slonem a také vozítkem, můžete najít v chrámu Wat Arun v Bangkoku nebo v Muzeu Erawan v Samut Prakan.

Na procházkách se tu můžete setkat se smíšeným opadavým lesem, který přechází v suchý les a tropický prales. Příjemné a stálé podnebí parku Erawan poskytuje dobré podmínky pro výskyt mnoha druhů savců, plazů a obojživelníků. Potkat zde tedy můžete tygry, gibbony, zajíce a mnoha další zvířata. Ti z vás, které láká studovat jejich život v přirozeném prostředí si zde budou připadat jako v „ráji“.

FOTO: ESO travel

Navštivte zdejší vodopád

Bezesporu nejzajímavějším místem je vodopád Erawan, jehož sedm stupňů je obklopeno krásnými lesy s množstvím stezek, po kterých se můžete dostat až k 6. stupni. Pokud byste chtěli až nahoru, musíte se vyšplhat po skále. Obtížný výstup za to ale opravdu stojí. Na vrcholku vás ohluší hřmot vodopádu a vy uvidíte masy vod padající dolů a tříštící se o kameny vyčnívající z jezírka pod ním. Dalšími místy, která můžete navštívit je např. jeskyně Phar That, která je přeplněna krápníky a na stěnách si můžete „přečíst“ geologické složení místního vápence, nebo jeskyně Mi, v níž naleznete pět komor s kameny a krápníky, které vás okouzlí svým podivným tvarem a barvami.

K „Železnici smrti“ do Sai Yok

Park Sai Yok vznikl roku 1980. Celý povrch je pokryt převážně vápencovými horami, kde se průměrná teplota pohybuje mezi 15-30°C. Smíšený opadavý les, tropický a bambusový prales, tuři, tygři, kanci, vysoká, občas tu najdete i slony a ptáky. Zvláštním jevem je tu migrace zvířat, která se přesunují přes hranice do Myanmy a zpět. Pokud byste se trefili do jejich „pouti“, čekal by na vás nezapomenutelný zážitek, kdy se tisíce zvířat přesunuje jediným směrem, aniž by bralo v potaz jakékoliv nebezpečí. Jdou si za svým pro nás nepochopitelným cílem.

Nejmenší savec světa
Pouze v parku Sai Yok žije nejmenší savec světa – netopýr paní Kitti. Váží pouhé dva gramy a pro ty, kdo mají slabší zrak je téměř „neviditelný“. Jeho délka se totiž pohybuje mezi 2,5 a 3 cm s rozpětím křídel kolem 10cm.

FOTO: ESO travel

Toulky po parku

Při návštěvě byste neměli vynechat vodopád Sai Yok i jeho většího bratra Sai Yok Noi. Po občerstvující atmosféře prosycené vodní tříští se můžete vydat do krápníkové jeskyně Lawa ležící 20 km jižně od Sai Yok. Pro ty otrlejší tu je most přes Železnici smrti nebo také Most přes řeku Kwai (podle stejnojmenného filmu). Uvidíte stavbu, která se stala klíčovým bodem zásobovací trasy mezi Bangkokem a barmským Rangoonem a při jejíž stavbě zemřela pětina otroků, kteří na ní pracovali.

Za orchidejemi do Nam Nao

Park Nam Nao vznikl roku 1972 a patří mezi nejkrásnější parky Thajska. Nachází se v neobvyklé a fascinující krajině, která si vás na první pohled podmaní. Setkáte se tu s dominujícími vysokými borovicemi, jejichž koruny se vypínají vysoko k nebi, opadavými lesy a vždy zelenou horskou trávou.

Díky horám a lesům jsou tu citelnější rána a noci. Průměrné denní teploty se ale drží na příjemných 25°C. Při procházkách dávejte pozor na tygry a leopardy, kteří tu volně žijí a množí se. Dále tu můžete narazit na lišky, dikobrazy, jeleny, králíky aj. nebo si přičichnout k omamné vůni orchidejí a pozorovat přitom na 340 druhů motýlů poletujících okolo vás.

Vydejte se po naučné stezce

Pokud nebude vědět, kam se přesně vydat, můžete využít naučnou stezku Suan Son Ban, která vás provede oblastí velkých borových lesů a pastvin. Ze stezky můžete vyrazit na Phu Kor, odkud je v chladných měsících vidět nádherný východ slunce. Navíc odtud uvidíte i na národní park Phukradung a také na horu Phu Pa Jit. Pro uklidnění po náročném výstupu se můžete vydat třeba k vodopádu Heaw Sai, v jehož vodách padajících z výše 20 m si můžete ochladit rozbolavělá chodidla.

Nenechte si ujít
Do pískovcové jeskyně Wang Badan Pokud navštívíte tuto jeskyni, naleznete tu několik oddělených komor s říčkou, která jimi protéká. Každá komora obsahuje třpytící se krápníky, z nichž některé jsou pojmenovány podle tvarů, které připomínají, např. Idrova záclona nebo Naraina jehla. Jeskyně naleznete 54 km od správy parku a úzký vstup do ní 1 km od rančerské stanice Wang Badan.
Po naučné stezce Mong Lay Pro ty, kteří rádi chodí připravenými cestami pro turisty, je tu naučná stezka Mong Lay, která se vine podél vodopádu Erawan. Projdete pralesem a na 12 naučných zastávkách se dozvíte velice mnoho o zvláštnostech těchto míst. Celá trasa trvá asi 50 minut. Pokud by vám to nestačilo, můžete využít ještě jedné trasy Khao Hin Lan Pee o délce 5 km a době trvání 3 hodin.
Do chrámu ležícího Buddhy – Wat Pho Wat Pho je nejstarším chrámem Bangkoku. Najdete tu proslulého 36 m dlouhého ležícího Buddhu, podle kterého se chrám jmenuje. V areálu si můžete prohlédnout mozaikami zdobené čedí, představující zakladatele dynastie Chakri. V těsné blízkosti chrámu se nachází také královský palác.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Thajska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Thajsko:

Během 14 dní navštívíte plovoucí trhy, světoznámý most železnice smrti, projdete se po překrásných národních parcích a nakonec si odpočinete u sluncem prohřátého moře.

Bangkok, ležící Buddha, projížďky lodí po kanálech, množství nádherných chrámů, památek a netradiční thajská kultura na vás čekají při absolvování tohoto zájezdu.

Ta nejkrásnější místa severního Thajska poznáte během 16-ti denního zájezdu, ve kterém mj. zavítáte do paláce králů nebo navštívíte horský kmen Akha.

Čtěte dále

V pokračování článku se vydáme do zbývajících tří národních parků Thajska. Podíváme se do parku Phukradung, Tarutao a do Mu Ko Surin. Článek si můžete v sekci Exotika přečíst zde.

Související témata:

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám