Hlavní obsah

Napříč „divokou“ Brazílií – potkáte hustou džungli i žravé piraně

ESO travel, Tomáš Zítka

V minulém článku "Za krásami Brazílie" jste se mohli dočíst o nejkrásnějším městě světa – Rio de Janeiru a poznat vodopády Iguacu. Tím ale poznávání Brazílie zdaleka nekončí. Cesta (viz přiložená mapka) pokračuje dále. Opusťme ruch velkoměsta a dostaňme se do tajemné a rozlehlé džungle Amazonie.

Článek

V minulém článku Za krásami Brazílie jste se mohli dočíst o nejkrásnějším městě světa – Rio de Janeiru a poznat vodopády Iguacu. Tím ale poznávání Brazílie zdaleka nekončí. Cesta (viz přiložená mapka) pokračuje dále. Opusťme ruch velkoměsta a dostaňme se do tajemné a rozlehlé džungle Amazonie.

V tomto článku najdete:

  • Putování po Amazonském pralese                     
  • Metropole Salvador da Bahia
  • ekologický park Sapiranga

Putování po Amazonském pralese

Nekonečný tok Amazonky vás dovede až do jejího srdce – města Manaus, kde si můžete odpočinout a v klidu si vychutnávat krásy okolní přírody. Ti aktivnější si mohou od domorodců půjčit kánoe a vydat se na projížďky po okolí nebo se nechat večerní lodí dovézt na místo, kde se to aligátory jen hemží a uvidět tak tyto majestátní plazi v jejich přirozeném prostředí. Z Manaus se dá jet lodí třeba k soutoku řek Rio Negro a Rio Solimoes. Názvy těchto řek jsou odvozeny od barvy vod, kterými se tyto dvě řeky vyznačují (tmavá a hnědá).

Postrach amazonských vod - piraňa

FOTO: ESO travel

Amazonka a Amazonské pralesy - to nejsou pouze projížďky po řece. Abyste poznali vše, měli byste se vydat i na výlety do vnitrozemí, které jsou zaměřené na poznání místní fauny a flóry. Trasy s průvodci jsou voleny tak, abyste opravdu poznali vše a nebyli o nic ochuzeni. Navštívíte obydlí domorodců, na kánoích se vydáte na lov dravých piraň, okusíte atmosféru čisté a nezkrocené přírody, která vám nabídne nezapomenutelné výjevy pro vaše fotoaparáty.

Postrach Amazonie
Jsou malé, žijí v hejnech a napadají všechno živé – to jsou piraně, jak je znáte z hororů. Ale od skutečnosti se to příliš neliší. Existuje na 35 druhů těchto 35cm dlouhých dravců, naštěstí pouze 4 jsou člověku nebezpečné. Dávejte si proto pozor v pomalu tekoucích a teplých vodách, které se staly jejich domovem.

Kostel Sao Francisco

FOTO: ESO travel

Koloniální metropole Salvador da Bahia

Po prozkoumání Amazonie můžete z Manaus odletět například do historického města Salvador da Bahia, které se stalo koloniálním centrem Brazílie. Toto nejstarší město země oplývá mnoha historickými památkami, z nichž nejznámější jsou náměstí Largo do Pelourinho a kostel Sao Francisco, jehož vnitřní výzdoba je nazývána „symfonií zlata“.

V rytmu samby
Samba znamená v překladu „božská tanečnice“ a jakmile ji uvidíte tančit na živo pravou brazilskou tanečnicí, budete vědět proč. Místní karnevaly a tzv. Samba show jsou vyhlášené po celém světě a neměli byste je při návštěvě Brazílie vynechat.

Pokud vás unaví historie, můžete se vydat i na krásné pláže, kterých je v okolí opravdu hodně – např. na surfování Stella Maris a Flamengo, na koupání Placafor nebo Porto da Barra.

Brazilská tanečnice

FOTO: ESO travel

Salvador da Bahia si podrželo svoji africkou „duši“ a na jeho území se stýká množství kultur, které dávají tomuto městu jedinečný ráz. Město ožívá ve večerních hodinách a vy se tak můžete zapojit do nevázaných a náhodně vzniklých večírků přímo na ulici. A věřte nebo ne, většina těchto večírků téměř nemá konce. Jako završení výletu po Brazílii tak může být podobný večírek velmi vítanou aktivitou.

Nenechte si ujít
Za fotbalem do MaracanáPro fotbalové fanoušky je ve městě Maracaná připraven největší fotbalový stadion na světě, který byl postaven roku 1950 a pojme na 120 tisíc diváků. Konají se tu např. tradiční mezistátní zápasy mezi Brazílií a Argentinou. Lístky by se vám asi trochu prodražily, ale ta atmosféra opravdu stojí za to. Tisíce lidí zde žije jen pro fotbal, fandí každým kouskem svého těla a vstává ze sedadel – to je něco, co se nedá jen tak opominout.
Impozantní Teatro AmazonasFOTO: ESO travelOpera v ManausManaus se nachází uprostřed Amazonského pralesa. Jeho dominantou se stala místní Opera Teatro Amazonas, která se ve své době reprezentovala symbol bohatství celého města. Za zmínku stojí i centrum Manausu, kde stojí palác Rio Negro, který je velice důležitým centrem ekoturistiky. Po prohlídce města se můžete vydat na další výlet do největšího pralesa světa – Amazonské džungle.
Mořská želva v Praia de ForteFOTO: ESO travelDomov želvPokud se vydáte do Praia de Forte, nebudete zklamáni. Písečné páže lemované kokosovými háji, teplá křišťálová voda, možnost potápění, výlety do ekologické parku Sapiranga, to jsou jen lákadla tohoto města. Praia je ale známá pro svoji raritu – žijí tu 4 ze 7 druhů mořských želv. Můžete si tu z bezprostřední blízkosti prohlédnout jejich hnízdiště v přirozeném prostředí a obdivovat se tak těmto pomalým ale majestátní mořským tvorům.

Západ slunce nad Amazonií

FOTO: ESO travel

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Brazílie

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Brazílie:

Objevte krásu tří zemí, kde se můžete projet po pampě, zatančit si argentinské tango, nebo se vykoupat ve vodopádech Iguacu.

Čtrnáctidenní zájezd je zaměřen na prozkoumání nejkrásnějšího světa Ria De Janeira s množstvím fakultativních výletů do okolí.

Poznejte to nejkrásnější z exotické Brazílie. Čeká tu na vás nádherná příroda, kultura, lidé, pláže, nádherné moře a samozřejmě také piraně, které si tu můžete ulovit.

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám