Hlavní obsah

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

ESO travel, Tomáš Cikán

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím, horní konec se zařezává do polárního království Arktidy.

Článek

V tomto článku najdete:

  • Za krásami kanadské divočiny
  • Do kanadských národních parků
  • Největší park Kanady – Jasper
  • Smaragdový park Yoho
  • Alpinské louky v Mt. Revelstoke

Za krásami kanadské divočiny

Rozloha je ale to nejmenší, co může Kanada nabídnout. Na jejím území se nacházejí jedny z nejkrásnějších scenérií na světě – jde o ráj pro fotografy a milovníky přírody. Kanada – to jsou mohutné štíty Skalistých hor, husté lesy nebo divoké řeky. Na vrcholcích hor je třeskutá zima, horskými průsmyky se prohánějí divoká zvířata a cesta přes ně je ve všech ohledech náročná. Jinde se zase budete prodírat nekonečnými lesy a prériemi, kde bude zázrak, když narazíte na lidskou duši. Inspirujte se následujícím článkem a mapkou, vybrali jsme pro vás to nejzajímavější.

Okouzlující kanadská příroda

FOTO: ESO travel

Do kanadských národních parků

V množství národních parků, ze kterých na vás dýchnou staré časy, kdy země ještě nebyla pod nadvládou moderního člověka, uvidíte nepřeberné množství druhů místní fauny a flóry, horké prameny a gejzíry stříkající proudy vod do neuvěřitelné výše. Stanete na zemi, která se vám bude hýbat pod nohama. Divoká Kanada je skutečně určená pro dobrodružnější a tvrdší povahy. Pro ty jemné je tu „klidnější“ pohraničí s USA, kde žije i většina místních obyvatel.

Statkář z kanadského pohraničí

FOTO: ESO travel

Dobrodruzi a nadšenci turistiky jistě nebudou chtít strávit svoji dovolenou v hluku velkoměst, které v Kanadě také najdete. Ti se budou chtít dostat na místa, kam nevkročila lidská noha - do ticha a klidu přírody, jejíž nedotčenost chrání kruté podmínky které tu panují. Naši cestu po parcích začneme v rezervaci Tweedsmuir

Typický představitel kanadské zvířeny

FOTO: ESO travel

Rezervace leží poblíž osady Bella Coola a jezera Williams Lake. Pokud si přejete vidět nádhernou přírodu a průzračná jezera, zavítejte do Tweedsmuir, který svým tvarem připomíná trojúhelník. Při přejezdu rezervací na vás budou čekat úchvatné serpentiny, nad kterými se vám až zatají dech. 

Nejkrásnější město světa - Vancouver

FOTO: ESO travel

Nejkrásnější město na světě – Vancouver
Vancouver se za poslední dekádu stal skutečnou megalopolí. Ale ne na úkor krásy. Ve městě se kloubí příroda s moderní architekturou, která zapadá do okolní krajiny a tvoří tak ucelený pohled na jedno z nejkrásnějších měst světa. K vidění tu jsou jak historické památky, tak i nádherné přírodní scenérie. Mírné klima a okolní hory jsou vhodné pro výlety a objevování krás tohoto kanadského města.

Největší park Kanady – Jasper

Největší a nejseverněji položený park Jasper má být opravdu na co pyšný. Při svých toulkách tu narazíte opravdu na to nejhezčí, co se na této zeměpisné šířce dá vidět. Uchvátí vás široká údolí, drsné hory vzbuzující respekt, ledovce, lesy, louky a divoké řeky, které vás ohluší svým řevem, když se valí z horských masivů úzkým řečištěm do údolí.

Divoký medvěd grizzly

FOTO: ESO travel

V celém parku je dominantní příroda. Přizpůsobuje se jí i místní zvěř, která je neobyčejně houževnatá a bystrá, aby mohla v této divočině přežít. I proto se NP Jasper řadí mezi největší chráněné ekosystémy, kde se volně prohánějí jeleni, muly, medvědi grizzly a jiná zvířata typická pro toto prostředí.

Smaragdový park Yoho

Jeho název není žádná smyšlenina. Barvu určuje místní vodstvo, které prochází celým parkem. Za návštěvu stojí Smaragdové jezírko nebo vodopády Takakkaw. Koho by omrzela modrá barva, může zavítat do spirálových tunelů pod Průsmykem kopajícího koně.

Nekonečné pláně Athabasca field

FOTO: ESO travel

Z parku Yoho je to již kousek do sousedního parku Glacier, kdy se můžete zastavit v průsmyku Roger Pass a protáhnout si nohy při nenáročné procházce mezi obřími cedry a jedlovci. 

Na ledovcové pole
Athabasca Icefield patří do komplexu největšího shromáždění ledu jižně od polárního kruhu. Na ledovcovém jazyku délky 6 km a šířky 1 km můžete prozkoumávat ledovcové svahy nebo ochutnat vodu vyvěrající místy na povrch. Po ledovém jazyku se cestuje ve speciálně upraveném vozidle Brewster Ice Explorer, kde vám speciálně proškoleny řidič bude vyprávět o vzniku, historii a zajímavostech tohoto ledovcového útvaru.

Alpinské louky v Mt. Revelstoke

Tento nádherný park z velké části pokrývá mohutný ledovec. Tam, kde jej nezahaluje ledová krusta, ale bují život. V úrodné půdě se daří mnoha druhům rostlin, mírné klima napomáhá i pralesnímu ekosystému, který skýtá úkryt pro množství divoké zvěře – jelenům caribou, černým a šedým medvědům grizzly a vlkům.

Alpinská louka v Mt. Revelstoke

FOTO: flickr.com

Přes horský průsmyk Eagle Pass se pohodlně dostanete do města Vancouveru, kde bez problémů seženete ubytování, abyste si po náročném dni řádně odpočinuli. 

Nenechte si ujít
Vycházka mezi ledovce v parku NP GlacierTento park je určen spíše pro houževnatější povahy. Jeho velmi drsné klima s vysokými srážkami představuje pro mnohé nepřekonatelnou překážku. Ale na ty, kdo ji překonají, tu čeká na 400 ledovců.
Kolonie ptáků v NP Pacific RimNP spadá do oblasti ostrova Vancouver a jeho bezmála 500 kilometrů čtverečních se dělí na tři části: Long Beach, Broken Group Islands a West Coast Trail. Abyste poznali všechny tři části, musíte absolvovat 72 km dlouhý okruh, který vás provede naprostou divočinou. Uvidíte tu nesčetné kolonie ptáků, přírodní scenérie a také jedno z nejdramatičtějších pobřeží Tichého oceánu.
Vesnice na dřevěných kůlech v Telegraph CoveVesnice se nachází na severovýchodním pobřeží Vancouveru Telegraph Cove a je to skutečný unikát. Celá se nachází na dřevěných kůlech a kam se podíváte, tam je jen voda. Dříve to byla konzervárna na lososy, dnes je to především ráj pro sportovní rybáře, milovníky vody a pozorovatele velryb.
Plavba lodí mezi fjordyČlenité pobřeží Kanady dříve pečlivě skrývalo svá tajemství před slídivým okem badatele. Dnes ale stačí nastoupit v přístavu Port Hardy na loď, která vám ukáže tajemná zákoutí nádherných fjordů. Pokud budete mít navíc štěstí, můžete se setkat i s králi oceánu – dravými kosatkami.
Výlet lanovkou na Mount SulfurMount Sulfur se nachází v NP Banff. Ze stejnojmenného městečka se dá vyjet lanovkou na nejvyšší bod hory nacházející se ve výšce 2281m.n.m. Jen ta cesta pro vás bude zážitkem, o kterém budete vyprávět. Aniž byste se trmáceli po parku, uvidíte celou nádheru Banffu – parku jezer, jejichž tyrkysová barva září do daleka a ani na fotkách nevybledne.
Ráj sportovních rybářů Bella CoolaRybářská modla, Ráj rybářů, atd. – to jsou názvy, které lidé dávají vesničce Bella Coola. Místní řeka je jednou z nejvíce „beroucích“ na světě. Můžete tu své umění vyzkoušet na treskách, pstruzích a lososech v různých ročních obdobích. Můžete vyzkoušet i různé sporty a aktivity, které toto místo nabízí – kanoistika, camping, pozorování medvědů nebo turistické vycházky za krásami přírody.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Kanady

Za 18 dní si prohlédnete nejkrásnější místa Kanady – Skalisté hory, Niagarské vodopády, historické památky a ojedinělé národní parky.

Tato trasa prochází nejkrásnějším městem světa – Vancouverem a jedinečnými národními parky.

Putování po východní Kanadě vás provede po městech ležících na řece Sv. Vavřince, kde můžete sledovat stopy francouzské kolonizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Čínská strava: exotika i pestrost

Čínská kuchyně je zajímavá tím, že dokáže chutně zpracovat nejrůznější, občas i velmi neobvyklé suroviny. Avšak riziko průjmu je ve většině tamních podniků...

Výběr článků

Načítám