Hlavní obsah

Zlaté žáby a horké vodopády v pralese? Ve Střední Americe je stále co objevovat

Země Střední Ameriky Panama, Kostarika a Nikaragua kombinují pohodu, komfort i adrenalin. Jejich tropické pralesy se hemží vzácnými ptáky a motýly, opice se houpou v korunách stromů a když budete mít štěstí, uvidíte lenochoda pohnout nohou. V dálce soptí vysoký vulkán a na dlouhých kilometrech prázdných písčitých pláží mořské želvy kladou svá vajíčka.

Článek

Jen pár stovek kilometrů znamená ve Střední Americe velký rozdíl. V Kostarice se na krásných plážích třpytí luxusní resorty, v Nikaragui, jedné z nejchudších zemí západní polokoule, bílý písek navštěvují jen mořské želvy snažící se naklást svá vejce. V Panamě se zase místo želv mořem prohánějí obrovské obchodní lodě.

Když se vydáte do těchto končin, poznáte jen malý kousek z mapy světa. Ukrývá ale mnoho rozdílů. Jen bezprostřední přítomnost dvou moří – Karibiku a Tichého oceánu, určuje různorodost zdejší přírody a cestovatelům poskytuje zvláštní směs karibské kultury s tou tichomořskou.

Panama – průplav v pralese a prázdné pláže

Když se řekne Panama, každý si vybaví obrovitý Panamský průplav, lidské veledílo. Těžké nákladní lodě tudy den co den proplouvají a jsou zvedány masou vody do výšky až 30 metrů. Na délce 82 km tu můžete pozorovat třeba lokomotivy, táhnoucí lodě, nebo obrovská vrata výpustí, která se s hukotem noří do slané vody.

Panamu si ale kromě lodí užijí i turisté – tropickým pralesem tady zarůstají malebné ostrůvky, zdejší pláže a podmořský svět jsou prý jedny z nejlepších na světě. Turistika je tu teprve na počátku svého vývoje, a tak můžete plnými doušky vychutnávat osamělé pláže a nízké ceny zdejších služeb.

Mezi koupáním si rozhodně odskočte do Panama City, města z roku 1519, založeného jako první evropské město v Americe. Dnes tu na pláži stojí mrakodrapy, kdysi se odtud pořádaly výpravy za Inky. Historické centrum Staré Panamy leží 4 km od centra Panamy současné a najdete v něm fascinující ruiny koloniálních domů.

Kostarika – exotická příroda tvořená vulkány

Sousední Kostarika je nejoblíbenější destinací Latinské Ameriky, což ji ale nijak neubírá na kráse. Najdete tu tolik tropických národních parků, že vám bude líto každé minuty strávené v hotelu. Problém je, že ani zdejší pláže vás nenechají odejít, a aby toho nebylo málo, na území Kostariky potkáte řadu vulkánů a horkých pramenů, které je samozřejmě také nutné vidět.

Kam rozhodně musíte? Ujít by vám neměla sopka Arenal a národní park, který ji obklopuje a ukrývá ještě vodopády, jezera a horké lázně. Husté lesy tu schovávají azurové laguny, horké prameny zavlažují barevné tropické květy a vy si můžete polehávat v bazéncích s horkými vodopády. V rezervaci Monteverde Cloud Resort se koupat ani nemusíte – vlhkost vzduchu tu prý dosahuje skoro 100%. Spolu se 450 druhy ptáků si budete připadat jako v dokumentu BBC.

Z dalších článků, které se zabývají Střední Amerikou, vybíráme:

Nejkrásnější pláže Kostariky hledejte na severozápadním pacifickém pobřeží. Sice je těžké se tam dostat, ale stojí to za to. Kromě vás, barevných ryb a želv se tady totiž nebude koupat téměř nikdo. Obecně platí, že karibské východní pobřeží je divočejší a více tu prší, zatímco západní tichomořské pláže jsou lépe přístupné. Od prosince do dubna tu je období sucha. Více o Kostarice najdete také v článku Je v Kostarice působivější příroda než na Novém Zélandu?

Nikaragua – chudá královna Střední Ameriky

Největší a přitom nejchudší zemí Střední Ameriky je Nikaragua, země proděravělá dvěma velkými jezery Managua a Nicaragua, u kterých leží hlavní město Managua. V něm můžete žasnout nad ruinami staré katedrály, jezera je pak možné prozkoumat lodí a obdivovat nádhernou a bohatou vegetaci stromů mango nebo zpěv tropických ptáků. Jsou navíc poseta mnoha ostrůvky, které vznikly velkou erupcí blízké sopky.

Na úpatí této sopky leží další město, krásná, historická Granada. Katedrála ale i „obyčejné“ domy tu byly postaveny v malebném koloniálním stylu. Spleť uliček a náměstíček vás odtud zavede až k jezeru Laguna de Apoyo v sopečném kráteru, jehož voda je příjemně teplá a čistá. O něco teplejší je jezírko s horkou lávou v útrobách sopky Masaya, kam se můžete vypravit a obdivovat neuvěřitelnou oranžovou lázeň.

Cesty provoněné vynikající kávou, nezapomenutelné pohledy na divokou zvěř a nádherné chvíle strávené na roztodivných plážích nebo v deštných pralesích. Exotická dovolená jak má být! Letenka sem stojí zhruba 20 tisíc, cestovní kanceláře nabízejí okruhy zeměmi Střední Ameriky za cca 60 - 80 tisíc.

Kam ve Střední Americe rozhodně musíte:
Exkurze na eko farměStřední Amerika je místem, kde se pěstují nejrůznější exotické plodiny. Pokud vás zajímá, jak vypadá pěstování kávy nebo cukrové třtiny, zajděte na některou z eko farem v Panamě.
San Blas Na panamském souostroví San Blas žijí indiánské kmeny, jejichž ženy vyrábějí tradiční výšivky zvané „mola“. Nádherné vzory se podobají starým inckým a mayským výjevům.
Městečko uvnitř kráteru Na městečku El Valle by nebylo nic tak zvláštního, kdyby neleželo uvnitř dávno vyhaslého sopečného kráteru. Tenhle unikát, kde také žijí endemické zlaté žáby, najdete kousek od Panama City.

Čtěte dále:

Z nejnovějších článků by vás mohly zajímat ty o Singapuru, Novém Zélandu, Súdánu nebo Etiopii. Přehled vše článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Střední Ameriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Střední Ameriky:

Oblíbená zájezd kombinující pohodu, komfort, ale i adrenalin. Uvidíte činné vulkány, deštné pralesy, nádherné bílé pláže, koloniální architekturu a Panamský průplav.

Okruh “Bohatým Pobřežím” Střední Ameriky objeveným Kryštofem Kolumbem skýtá nepřeberné množství přírodních krás včetně aktivní sopky Arenal.

Navštivte s námi tři velmi exotické země, proslulé hlavně přírodními krásami. Panamský průplav, vodopády, sopky, karibské ostrovy, koloniální města.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kdy nejčastěji vyrážíte na dovolenou?
Na jaře
6,5 %
Klasicky v letních měsících
64,9 %
Pár týdnů po skončení hlavní letní sezony
19,1 %
V zimě
9,5 %
Celkem hlasovalo 382 čtenářů.

Praktické informace před cestou do Střední Ameriky

Na cestování Panamou, Kostarikou ani Nicaraguou nepotřebujete víza. To platí, pokud tam nehodláte pobývat déle než tři měsíce a pokud váš pobyt není pracovní. Pro všechny tři země platí také to, že je tam podobně draho jako u nás. V Nicaragui je trochu levněji, v Kostarice trochu dráž. Vždy platí, že můžete sehnat jak levné penziony tak luxusní hotely, a vše se dá zpravidla zaplatit americkým dolarem. Smlouvání se tu moc nenosí a někdy to ani není potřeba – např. autobusy v Kostarice jsou velmi levné a vyjíždějí ze San José do všech koutů země.

Očkování před cestou by mělo zahrnovat vakcínu proti žluté zimnici, oběma žloutenkám a břišnímu tyfu, ostatními vakcínami nic nezkazíte. Na pacifické straně všech států se malárie bát nemusíte, na straně karibské riziko hrozí při delším pobytu. Určitě je dobré mít s sebou repelent z lékárny, protože existuje řada infekcí, které přenáší právě hmyz. Faraónova pomsta neboli průjem známý z exotických krajů, se při návštěvě Střední Ameriky skoro nevyskytuje.

Kokosový ostrov pokladů

Všichni kdo tajně sní o pirátském pokladu na tropickém ostrově, měli by se vydat na Kokosový ostrov. Ten leží dlouhých 550 km od kostarického pobřeží a byl tak vždycky ideálním místem, kam si poklad schovat. Dodnes se ví o třech pokladech, které si tu ukryli korzáři a piráti. Pro biology je pokladem 70 endemitů, kteří se tu díky odlehlosti ostrůvku vyvinuli.

Panamské jezero Gatun

Při stavbě Panamského průplavu vzniklo zatopením lužních pralesů jezero Gatun. Stalo se ekoparkem s řadou ostrovů – bývalých kopců – a hlavně s mnoha druhy rostlin a zvířat, které je možné tu pozorovat z lodí. Pozorovat se odsud dají i obchodní lodě, mířící k průplavu samotnému.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám