Hlavní obsah

Zátoka opic, pralesní labyrint: Poznejte turisty neobjevené kouty Thajska

Hoďte jim do vody banán a ony si pro něj beze strachu doplavou. A když budete méně pozorní, prošmejdí vám batoh, vezmou láhev se sladkou limonádou a utečou. Opičí zátoka na ostrově Phi Phi Don je obrovský tahák. Stejně jako celé souostroví Phi Phi a vůbec všechny zelené ostrůvky v Andamanském moři, které z letadla vypadají jako malé smaragdy.

Foto: Nicolas Esposito

Thajsko nepoznané: Vydejte se na některý z ostrovů a vyhněte se masám turistů!

Článek

Ostrovy v Andamanském moři jsou alternativou pro ty, kteří chtějí do Thajska, ale nelákají je velká a živá letoviska. Turistický boom na většině z nich ještě naplno nepropukl, resortů je pár, příroda neporušená. „Člověk si tu občas připadá jak novodobý Robinson na opuštěném ostrově, i když – pravda, s luxusním bungalovem v zádech,“ tvrdí ti, co si dovolenou v thajských rájích dopřáli.

Přečtěte si o nejluxusnějších resortech v Thajsku! Luxus je slabé slovo. Jak vypadá dovolená v Thajsku v nej wellnes resortech? 

Jednou z mála výjimek je v tomto směru právě Phi Phi, kam turisté začali masově jezdit na přelomu tisíciletí, nicméně stačí jen pár desítek minut lodí na jiné ostrovy a jste mimo hlavní proudy turistů.

Pralesní labyrinty na Ko Yao Yai

Leží jen půl hodiny plavby od Phuketu, ale říká se mu zapomenutý ostrov. Ko Yao Yai je největší ze souostroví Ko Yao a turisté ho ještě neobjevili. Prý poslední thajský ráj – nicméně už se zázemím několika málo luxusních resortů, které tu v posledních letech vznikají. Hned za nimi pak pláž přechází v hustý tropický les, ve kterém se cizinec ztratí po pár metrech.

Foto: archiv autora

Opice na Phi Phi Don do posledního puntíku reprezentují rčení „být drzý jako opice“.

I proto by si měl každý, kdo se vydá na průzkum mangrovníkového pralesa na kanoi, s sebou vzít zkušeného průvodce. Traduje se totiž, že cestu z labyrintu kořenů najdou jen místní. I tady člověk celkem snadno narazí na drzé opice, těsně nad hladinou se tu a tam mihne i velký barevný motýl.

Objevte thajské pláže, i slavné památky!

Většina ubytovací kapacity je tu soustředěná na jihozápad ostrova, na pláž, ze které je výhled na (ne)daleký Phuket. Na ostrově bydlí asi osm tisíc stálých obyvatel, i tak je ale poměrně snadné najít část pláže, kde nebude vůbec nikdo. Ceny za ubytování jsou tu sice vyšší než v thajských letoviscích na pevnině, ale za absolutní soukromí to prý stojí.

Robinsoni na Ko Ngai

Svým způsobem alternativní, i když luxusní – taková je prý dovolená na ostrůvku Ko Ngai. Ani sem turistický ruch ještě pořádně nenašel cestu a ti, kteří sem vyrazí, jsou svým způsobem alternativci. Žádná dlouhá plážová promenáda s luxusními obchůdky, žádné centrum s bary a diskotékami. Jen několik resortů, obchůdků a restaurací. A samozřejmě potápěčských center!

Foto: ESO travel

Na Ko Ngai si prý člověk připadá jako Robinson.

Podmínky pro potápění i pro šnorchlování jsou v Andamanském moři ideální. A člověk si ani nemusí vozit vybavení s sebou. Masku, šnorchl a ploutve vám tu na den půjčí za zhruba šedesát korun. Ceny klasických ponorů jsou samozřejmě vyšší.

Nejznámější thajské atrace můžete poznat prostřenictvím článku: 10 nej výletů v Thajsku: 100 tisíc krokodýlů, železnice smrti a trek džunglí na slonech 

Hlavní pláž ostrova je dlouhá dva a půl kilometru, pokrývá ji jemný korálový písek a je na ní soustředěná většina resortů. Splést si ji nemůžete – je z ní totiž krásně vidět na několik stovek metrů vzdálený ostrůvek Ko Ma. Za ním se pak rýsuje ještě větší Ko Chuak. Pronajmout si člun a vydat se k nim na jedno nebo dvě odpoledne se šnorchlem – to je poměrně častý plán těch, kteří sem na dva týdny přijedou odpočívat.

Jak vypadal Phuket před dvaceti lety? Jako Khao Lak

Khao Lak není ostrov. Jde o pětadvacet kilometrů dlouhý pás pláží na pobřeží Andamanského moře. Zatím je tu klid, turistů tak akorát – nějak podobně prý vypadal Phuket před dvaceti lety, kdy ještě nebyl „klasickým“ turistickým letoviskem. Khao Lak bylo před „vánoční tsunami“ v roce 2004 nejrychleji se rozvíjející oblastí Thajska. Velká vlna ale obrovský boom zbrzdila.

Foto: khaolakadvisor.com

Khao Lak – oblast, která zatím netrpí přehnaným zájmem ze strany turistů.

Pro budoucí rozvoj Khao Lak nicméně mluví perfektní spojení s letištěm v Phuketu. Po jedné ze čtyř hlavních dopravních tepen v Thajsku jste v oblasti Khao Lak za půl hodinky jízdy. Nevítají vás ale vysoké hotelové budovy – stavět se tady totiž smí jen do výšky zdejších palem, aby nebyl narušený ráz pobřeží.

Nejčastějšími hosty jsou tu lidé ze severu Evropy, kde je Khao Lak velmi oblíbený. A večer v některém z barů v centru Bang La On mizí všechny předsudky o jejich odtažitosti a chladnosti.

Foto: khaolakadvisor.com

Domy v oblasti Khao lak nesmí být vyšší než zdejší palmy.

Khao Lak je výchozím bodem pro potápěče – denně odtud vyrážejí lodě na nedaleké Similanské ostrovy. Výlet si obvykle můžete domluvit buď rovnou k zájezdu, nebo v některé z místních agentur, které jsou kromě potápění schopné zajistit i romantický oběd přímo na některé z opuštěných pláží těchto ostrovů.

Inzertní sdělení: Poznejte méně známé kouty Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, česká jednička pro zájezdy do Thajska a specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Resort v tropické zahradě jen pár metrů od tyrkysových vln Andamanského moře. Pláž s jemným bílým korálovým pískem, klid, luxus, možnosti masáží nebo kurzu potápění.

Ideální destinace pro rodinnou dovolenou. Klid, zatím ještě minimum turistů, ale i přesto kvalitní služby. Poznejte 30 kilometrů panenských pláží, projeďte se na slonovi, prostě si užijte Thajsko!

Velmi příjemný resort leží na jihozápadě ostrova s výhledem na ostrov Phuket. Ubytování v bungalovech v tropické zahradě. Možnost kurzů vaření, nebo potápění. Výborná restaurace.

Čtěte dále:

V dalších článích poradíme kam v listopadu, představíme emirát Sharjah nebo jezero Bajkal a jeho nej. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy na dovolené v Thajsku?
Ano, a dokonce vícekrát
16,1 %
Ano, jednou
17,4 %
Ne, ale chci se tam vydat
53,8 %
Ne, Thajsko mě neláká
12,7 %
Celkem hlasovalo 1278 čtenářů.

Další perly Andamanského moře

Andamanské moře je poseto tu menšími, tu většími ostrovy, které z letadla vypadají jak rozsypané smaragdy. Jsou jich tu stovky a na desítkách z nich stojí další luxusní turistické resorty.

 Phi Phi

Souostroví, které bylo do přelomu tisíciletí naprosto neznámé. Pak se tu ale natáčel film Pláž a ze zapomenutého ráje je jedna z nejoblíbenějších thajských destinací. Zátoka Ao Maya skutečně existuje, ve filmu ale byla digitálně upravena. I tak je ale zdejší příroda dech beroucí – jen škoda přemíry turistů.

Ko Lanta

Tohle je opravdová divočina! Do roku 1998 neměli na muslimském ostrově Ko Lanta ani elektřinu. I proto tu ještě neproběhl hlavní turistický boom a i Ko Lanta je stále řazena mezi klidné a turisty nepřeplněné thajské destinace. Za prozkoumání určitě stojí zdejší příroda – jen pozor na metrové varany, kteří tu běžně žijí.

Ko Mook

Soused ostrova Ko Ngai – stejně jako na Ko Ngai ani na Ko Mook nenarazíte na přeplněné a hlučné pláže. Naopak. Tady si člověk připadá skoro jako Robinson. Ko Mook leží jižně od Ko Lanta a boduje prostřednictvím panenské přírody, průzračného moře, podmínek, které jsou ideální pro potápění, a v posledních letech i službami v místních resortech.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám