Hlavní obsah

Zapomeňte na Everest. Nejvyšší horu světa mají na Havaji. A pod ní krásné pláže

Havajská sopka Mauna Kea je vlastně nejvyšší horou světa a měří 10 205 metrů. Na rozdíl od himálajských osmitisícovek ale tady vrchol neobklopuje jen ledová pustina. Největší ostrov havajského souostroví, na němž se vulkán nachází, totiž leží uprostřed písčitých pláží, luxusních hotelů a krajiny, kde mají v zimě teploty vzduchu v průměru 26 až 28 °C.

Foto: www.bigstockphoto.com

Mauna Kea není jen cílem turistů, ale i vědeckým pracovištěm. Na planetě není lepší místo odkud pozorovat vesmír.

Článek

Ano, průměrně 26 až 28 °C v zimě a 29 až 32 °C v létě, tak vypadají teploty na největším ostrově Havaje. Říká se mu Big Island, ale oficiálně se jmenuje Havaj. Jeho nejslavnější přírodní atrakce se jmenuje Mauna Kea a v podstatě je nejvyšší horou světa.

Foto: NT Photography (Bigstockphoto.com)

Obecně platí, že se teploty na celém ostrově málokdy vychýlí z rozmezí 16 – 32°C. Mauna Kea se tomuto pravidlu trochu vymyká. Alespoň na vrcholku.

Problém je, že šest kilometrů její výšky vězí pod mořem. Nad zem vykukuje „jen“ 4205 metrů, což pro horolezce neznamená žádnou velkou výzvu. Navíc se na ni dá vyjet autem, a když napadne sníh, brázdí její svahy lyžaři. Stanout nahoře s lyžemi, rozhlédnout se a v dáli vidět zelené palmy a modravé moře omývající písky pláží, to je naprosto unikátní a nepopsatelné. Prostě Havaj.

Cesta kolem světa vede přes Havaj
V Praze v březnu 2016 startuje unikátní cesta kolem světa soukromým letadlem. Tady nehrozí žádné mačkání na úzké sedačce mezi spolucestujícími. Každý sedí v samostatně stojícím pohodlném křesle. K tomu zastávky na deseti nádherných místech světa včetně Havaje s výletem na její nejvyšší sopku Mauna Kea.

Vystupte do mraků, kam mohla jen kmenová elita

Mauna Kea celkem měří 10 205 metrů. Její vznik má na svědomí obrovská zásobárna magmatu pod místem, kde nyní stojí. Prorvala mořské dno a začala se valit na povrch. Vyvrhováním lávy a jejím následným zchladnutím se sopka neustále zvětšovala, až přesáhla výšku deseti kilometrů. Tehdy došlo k posunu litosférických desek, jež odřízl přísun žhavého materiálu. Od té doby se Mauna Kea nepočítá mezi aktivní vulkány.

Díky tomu se na vrcholku udrží sníh. Mimochodem, oficiální prvovýstup na Mauna Keu se uskutečnil roku 1823, tehdy ještě nahoru nevedla žádná cesta a zas taková procházka růžovým sadem jako dnes to nebyla. Již dříve k jejímu nejvyššímu vrcholu prý chodili domorodci, ale ne jen tak ledajací. Gigantickou sopku uctívali jako posvátnou, a tak se vzhůru mohli vydat jen náčelníci místních kmenů.

Foto: Dmitri Kotchetov (Bigstockphoto.com)

Nahoře sníh, dole vyhřátá pláž. Mauna Kea je samé překvapení.

Přečtěte si o Havaji a dalších místech USA:

Z romantického parku vystupuje bílá hora

Mauna Kea sice už dávno vypadla ze seznamu aktivních sopek, patří ovšem do krajiny v okolí národního parku Hawai’i Volcanoes National Park. V tom vedle sebe obrovité kopce vystupují ze zeleně tichomořského ráje. Prostě jako z obrazu romantického malíře.

A jedna obrovitá sopka stojí nedaleko. Jmenuje se Mauna Loa a na nejvyšší bod její vyšší sestry je z ní vůbec ten nejhezčí pohled. Dá se pozorovat i vrcholek v mracích. Když napadne sníh, je hned jasné, proč se jí říká Mauna Kea, tedy bílá hora.

Věděli jste, že Mauna Kea patří mezi sedm nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentálních oblastí na Zemi? Přečtěte si o tom: Legendárních sedm vrcholků: Jaké jsou nejvyšší hory světa? Krásné i zrádné

Foto: EuToch (Bigstock.com)

Kolem Mauna Kea ve stínu palem plují plachetnice s odpočívajícími výletníky.

Foto: wildnerdpix (Bigstockphoto.com)

Od velikána k velikánovi. Mauna Kea focená ze sousedního vulkánu Mauna Loa.

Za divokou přírodou čeká luxusní zázemí

Povrch ostrova Havaj ovšem nepokrývají jen samé sopky. Naopak, zelené porosty palem a křovin se táhnou, kam až oko dohlédne. A na pobřeží najdete mnoho písečných břehů, mezi nimi vyhlášenou pláž Waialea nebo pláž resortu Mauna Kea, vzdálenou hodinu a půl jízdy od stejnojmenného vulkánu.

Foto: Vacclav (Bigstockphoto.com)

Vodopády Akaka jsou dalším přírodním kouzlem na ostrově Havaj.

Foto: MW Underwater Photo (Bigstockphoto.com)

Delfíni u břehů ostrova Havaj neboli Big Island. Plavou poblíž míst, kde ze dna vyrůstá Mauna Kea.

Taková krása má i náležité zázemí. Plážové bary se specifickou atmosférou a barevnými koktejly nechybějí v blízkosti pláží a na ostrově mají své pobočky luxusní hotelové řetězce jako Marriott.

Ačkoliv největší turistická vlna celého souostroví míří na ostrov Oahu, Big Island neboli Havaj je stejně nádherný, díky hornaté krajině s extrémně vysokými sopkami dokonce ještě hezčí. Kdo to neviděl na vlastní oči, tomu se to ale těžko popisuje.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na Havaj k velesopce Mauna Kea, k jezeru Atitlán v Guatemale, navštivte božský Karibik, poznejte mayské město Tikal, projděte se po Sydney, poznejte Samou, Filipíny, Japonsko... a dopřejte si odpočinek na Maledivách.

A to vše během 25 dnů! V březnu 2016 totiž už popáté odlétáme na Cestu kolem světa soukromým letadlem. A míst máme jen 64! Neváhejte a rezervujte si svoje místo na palubě leteckého speciálu.

Vydejte se do nejpohodovější destinace USA s atrakcemi jako nejvyšší hora Havajských ostrovů Mauna Kea, pláž Waikiki nebo surfařská Sunset Beach.

Užijte si 16 dní na plážích, pralesních stezkách nebo na nejkrásnějším ostrově světa – Kauai. Vše s profesionálním českým průvodcem.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o luxusním ráji na Bahamách, o průzračném cestovatelském hitu To Sua nebo o kaňonu Bryce, z něhož je vidět na 7500 zářících hvězd. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se rádi na Havaj?
ano
82,2 %
ne
16,3 %
nevím
1,5 %
Celkem hlasovalo 466 čtenářů.

To nejlepší z Cesty kolem světa 2016

Na trase poutě po nejkrásnějších místech světa, která z Prahy odstartuje v březnu 2016, vyniká několik opravdu zajímavých destinací. Podíváme se blíže na deset z nich.

Kouzelný ostrov Antigua

Souostroví Antigua a Barbuda sestává ze tří částí - Antiguy, Barbudy a miniostrůvku Redondo. Největší je Antigua. Najdeme na ni hlavní město St. John's - nejdůležitější přístav země - ale také půvabné dřevěné domečky, čokoládové mulatky a prý 365 pláží - na každý den v roce 1!

Tajemné tikalské pyramidy

Čilý obchod s pralesním ovocem, krvavé rituály a tajemné obřady, stavba dalších pyramid, to vše tu denně probíhalo, až přišli Evropané a zbraněmi zničili vzkvétající město v dnešní Guatemale. Na devět století se Tikal schoval do džungle. Teď ho opět můžeme obdivovat.

Luxusní mexické Los Cabos

Na Antiguu jezdí relaxovat například kytarista Eric Clapton, svérázný miliardář Richard Branson nebo módní guru Giorgio Armani, na mexickém Los Cabos je klientela podobná. Jižní konec kalifornského poloostrova se stal synonymem té nejluxusnější dovolené.

Vulkanická armáda na Havaji

Nejen obrovitá Mauna Kea, ale i její o něco nižší Mauna Loa ční nad povrchem největšího ostrova havajského seskupení. Drsnou krásu Národního parku Hawai'i Volcanoes doplňuje lidové umění v podobě prastarých kreseb bohyně ohně a sopek Pele, které lze obdivovat v místních muzejních expozicích.

Centrum romantiky To Sua na Samoe

Tichomořská Samoa nedostatkem příjemných zákoutí netrpí. Ale propadlina To Sua se smaragdovým jezírkem, to je scenérie, nad kterou oko romantika jen těžko zůstane suché. Že se do ní dá slézt a vykoupat se přímo v ní, to už je absolutní paráda!

Sydney - opera, kterou znají i zarytí metalisté

Ať už posloucháte jakýkoliv hudební styl,budovu Opery v australském Sydney určitě znáte, vždyť jde o jednu z nejoriginálnějšíh staveb moderní architektury. Její střešní „škeble” dosahují poloměru až 75 metrů. Její panorama doplňuje další slavná stavba města - most Harbour Bridge.

Čokoládové vršky na Filipínách

Přes 1200 dokulata zaoblených zelených vršků nasázených vedle se táhne po filipínské provincii Bohol jako pohádkové království plné kopečků pistáciové zmrzliny. Není divu, že patří na seznam přírodního dědictví UNESCO.

Hrad Himedži s obranným šnekem a Jamesem Bondem

Jeden z nejslavnějších japonských hradů vyniká originálním obranným prvkem. Jako šnek se kolem hlavní věže táhne labyrint uliček, který nutil útočníky postupovat ve spirále a vystavovat se tak delší čas palbě hradních strážců. Točil se tu mimo jiné legendární film Poslední samuraj nebo bondovka Žiješ jenom dvakrát.

Asijské Benátky Luang Prabang

Benátky byste asi nehledali v Laosu, ale vězte, že podobně půvabné město tam mají. Historické centrum Luang Prabang a obrovitá řeka Mekong z něj dělají vyhledávaný turistický cíl.

Maledivy plné relaxace

Ostrůvek Gan je bezesporu půvabný kout země, ale to se vlastně dá napsat o celých Maledivách. Skoro každé zákoutí pláží je jako stvořené pro koupání  v průzračném moři, lenošení v síti mezi palmami nebo procházení na molu uprostřed moře.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám