Hlavní obsah

Zalyžujte si v olympijském středisku Whistler v Kanadě. A vydejte se za medvědy

Vzpomínáte si, co jste dělali v únoru 2010? Pokud máte rádi lyžování nebo jste dostatečně zvídaví na to, abyste se na chvíli přenesli do jednoho z parků XXI. zimních olympijských her pořádaných ve Vancouveru, pak jste jistě sledovali, jak se profesionální lyžaři utkávají se soupeři a jak krásné pozadí jejich bojům tvoří zdejší krajina. Vítejte ve Whistleru, v malebné olympijské vesničce a v dějišti bitev o cenné kovy.

Foto: www.bigstockphoto.com

Největší lyžařské centrum v Severní Americe nabízí krásných 200 km sjezdovek.

Článek

Běh na lyžích, biatlon, náročná severská kombinace, božské alpské disciplíny, adrenalinové skoky na lyžích i jízda na bobech, saních a skeletonu. Program ve Whistleru byl v zimě 2010 nadupaný až k prasknutí. A na pozadí toho všeho bylo nádherné horské městečko, do kterého můžete prostřednictvím následujících řádků nahlédnout.

Lyžování v největším středisku Severní Ameriky

Jedním slovem božské. Takové je vklouznout do lyžařských či snowboardových bot, s nimi do vázání a svištět dlouhými sjezdovkami, které vás neomrzí během dopoledne, jak tomu bývá u těch českých.

Středisko Blackcomb se nachází 120 km od Vancouveru a rozprostírá se v nadmořské výšce 653–2284 m n. m. Perfektní je to, že díky silnici, vybudované speciálně před olympiádou, se dá autem z Vancouveru až ke sjezdovkám dostat za hodinu a půl.

Blackcomb je neoddiskutovatelně největším lyžařským střediskem Severní Ameriky, podle mnohých je to také jedno z nejlepších středisek na světě. Rozkládá se na dvou kopcích – na vyšším Blackcombu a nižším Whistleru – a spojení těchto míst v jeden areál nabízí sportovcům lehké, středně těžké i těžké sjezdovky včetně značených tras vedoucích lesem či úchvatných kuloárů mezi skalami. Nechybějí zde ani fun parky s rampami, skoky a klopenými zatáčkami a trať na snowcross.

Foto: www.bigstockphoto.com

Této lanovce se přezdívá „gondola“ a spojuje hory Whistler a Blackcomb. Jde o nejdelší a nejvyšší lanovku na světě!

Sněhu tady na nadšené lyžaře a snowboardisty standardně čeká i několik metrů, v nižších polohách jsou v plném nasazení sněžná děla, takže není třeba se bát o skluznice – ty si tady jen tak nepoškrábete.

Kterak městečko ke svému názvu přišlo?
Whistler? Že je až nápadně podobné anglickému slovíčku „whistle“, tedy hvízdat? Ano, to je. A rozhodně to není náhoda. Whistler získal svůj název podle hvízdavého zvuku, který vydávají zde žijící svišti.

200 kilometrů sjezdovek čeká na své dobyvatele

Celá lyžařská zóna Blackcomb zaujímá plochu 3300 hektarů a na nich se nachází 200 km sjezdovek. Dva nejdelší sjezdy jsou shodně dlouhé, měří 11 km. Mnoho alpských středisek se rozprostírá i o 1000 m výše než nejvyšší bod Blackcombu, ničemu to ale nevadí. Lyžuje se od 650 m n. m., takže je k dispozici úctyhodné převýšení asi 1600 m. Za hodinu přepraví 38 zdejších lanovek a vleků až 65 tisíc návštěvníků.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nebaví vás Špindl ani Beskydy? Tak hurá do Kanady za tak trochu jinými zážitky!

Sedačkových lanovek tu najdete celkem osmnáct, těch kabinkových sedm a kotvových vleků třináct. Lehkých sjezdovek (zelených a modrých) si mohou začátečníci nebo poklidní jezdci užít 40 km, středně těžké sjezdovky, tvořící zlatý střed náročnosti, měří celkem 110 km, černé sjezdovky pak 50 km. Dalších 50 km tvoří lyžařské trasy.

Nemusíte mít strach, ani když s sebou máte děti, které jsou na lyžích velmi nejisté nebo na nich dokonce nikdy nestály. Zvlášť, oddělena od ostatních tratí, stojí tzv. Family Zone – zóna pro rodiny. Na druhé straně se pak dá najít celosvětově známý sjezd Couloir Extreme pro ty nejotrlejší. Pro ty je tu mimochodem i možnost heliskiingu.

Stejně jako o to, aby si návštěvníci dobře zajezdili na lyžích a snowboardu, je postaráno i o to, aby se měli vždycky kde dobře najíst a napít. O kiosky a restaurace tady není nouze, ať už si budete chtít dát malý oběd mezi jízdami, nebo půjdete ze sjezdovky rovnou „pařit“.

Foto: www.bigstockphoto.com

Městečko Whistler si užijete se vším všudy. Cokoli vás napadne, to se tu dá dělat.

Místo pro dovolenou během celého roku

Asi vás nebudeme muset dvakrát přesvědčovat o tom, že městečko Whistler a jeho přilehlé okolí jsou nádherné a lákavé i mimo zimní sezónu. Milujete-li dovolenou strávenou v horách, může být právě tohle místo tím ideálním. Ve Whistleru ihned poznáte, že jde o turistické centrum, o takovou několikanásobně větší, zalidněnější, pestřejší a na zážitky bohatší Pec pod Sněžkou nebo Špindlerův Mlýn v Krkonoších.

Foto: www.bigstockphoto.com

O tom, že je tu krásně i v ostatních ročních obdobích, nemůže být pochyb.

Ze služeb tu najdete snad všechno, po čem zatoužíte, od obchodu s potravinami přes sportovní potřeby, restaurace, kluby a hotely až po nejrůznější atrakce.

Naprostou klasikou neodmyslitelnou od této krajiny jsou turistické a cyklistické trasy.

Přečtěte si také:

Mezi hojně navštěvované atrakce patří například zipline, přičemž si tu můžete zvolit různé délky tras. V létě se zde také hodně hraje golf, můžete se vydat na výpravu za medvědy, ochutnávat víno, lézt po skalách, jezdit na čtyřkolkách nebo se třeba projít v úrovni korun stromů po speciálně vybudované stezce.

V některém z mnoha obchodů jistě pořídíte pěkné suvenýry sami sobě nebo svým blízkým, dokonce se zde můžete vydat i za kulturou. Ve Whistleru se zkrátka stále něco děje a vy můžete být u toho.

Foto: www.bigstockphoto.com

Přírodě v okolí Whistleru k dokonalosti asi opravdu nic neschází.

Inzertní sdělení: Zamiřte do Kanady!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Užijte si další jízdy na lyžích a snowboardu v kanadském Whistleru, kterým neopovrhli ani sportovci při olympiádě, zažijte krásné a pestré okamžiky v malebném městečku a na další dny načerpejte sílu v luxusním hotelu s vířivkou, venkovním bazénem a saunou!

Láká vás Kanada, ale lyžovat nebo jezdit na snowboardu v ní zrovna nemusíte? A co takhle příští dovolenou strávit poznáváním nádherných národních parků západní části Kanady? Jestliže pokyvujete a usmíváte se, udělejte si radost a vyrazte!

Čtěte dále:

Podívejte se na nejteplejší místo na Zemi, prozkoumejte nejtajuplnější místa světa a přečtěte si o romantice a svatbách na lodích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Kde nejraději lyžujete?
U nás.
33,3 %
V zahraničí (v Evropě).
50 %
V zahraničí (mimo Evropu).
16,7 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Na tato místa se při návštěvě Kanady podívejte

Láká vás Kanada? Přestaňte nad návštěvou téhle nádherné země plné skvostné přírody jen přemýšlet a udělejte něco pro to, aby se váš sen stal skutečností. Nebudete toho totiž litovat.

Snad každý, kdo se do Kanady vydá, by měl vidět nějaké to město, ať už půjde o metropoli Ottawu, oblíbený Vancouver, Montreal, Toronto nebo Calgary. Tam poznáte běžný život běžných lidí a zdejší kulturu.

Prahnete-li po přírodě (po čem jiném v Kanadě), vydejte se do Národního parku Banff, nejstaršího parku Kanady, fungujícího už od roku 1885. Ten se nachází ve Skalistých horách a snímky odsud budou mezi prvními, které na internetu při hledání Kanady spatříte. Jeho doménou jsou jezera s krásně čistou vodou, v níž se odráží vrcholky hor. Ano, může to působit kýčovitě, avšak nádherně kýčovitě.

V severozápadní části Kanady se nachází Národní park Nahanni tvořený čtyřmi kaňony, skrze které teče řeka Nahanni. Typické jsou pro tuto oblast horké prameny.

V Národním parku Auyuittuq na Baffinově ostrově zase budou blahem bez sebe milovníci drsné arktické krajiny. A zajímavých míst je zde samozřejmě mnohem víc.

Zjistěte potřebné informace o cestování do Kanady na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám