Hlavní obsah

Záhada v Guatemale a konec světa? Mayské naleziště Tikal skrývá tajemství

O dávné mayské civilizaci toho příliš nevíme. O to víc nás ale lákají místa, která jsou s ní spjatá. Nejstarší dochované mayské památky jsou v Guatemale. V národním parku Tikal ční nad stále zelené koruny stromů ohromné pyramidy. Mlčenliví svědkové minulosti ale neprozradí, proč odtud Mayové kdysi zmizeli tak náhle.

Článek

Tikal je snad nejpůsobivější mayské archeologické naleziště. V zeleném přítmí, pod klenbou stromů se na ploše asi dvaceti čtverečních kilometrů rozkládají tři tisícovky staveb. Některé z nich ale mají ambice i potřebnou výšku a hradbu větví prorážejí.

První stavby tady začaly vznikat už v 6. století před Kristem. Zatímco v Evropě se schylovalo k bitvám mezi Spartou a Thébami, zde rostly první domy, chrámy a pyramidy. Vědci odhadují, že v době největšího rozmachu zhruba v pátém až osmém století našeho letopočtu měl Tikal až 100 tisíc obyvatel. Jenže…

A všichni náhle odešli

… ti všichni v 10. století město náhle opustili. Proč? O to se historikové dodnes přou. Část z nich se přiklání k verzi, že náhlý odchod způsobilo silné zemětřesení. Nicméně podobný osud potkal i další slavná mayská města, třeba na mexickém poloostrově Yucatán. I jejich obyvatelé prostě všeho náhle nechali a odešli.

Jak je to s tím koncem světa?
Mayský kalendář končí v roce 2012 v den zimního slunovratu. To skončí poslední ze třinácti cyklů, z nichž každý měl podle Mayů 144 000 dní. Absence jeho pokračování a zároveň fakt, že si v přesnosti předpovídání astronomických jevů v ničem nezadal s moderními přístroji, část populace děsí. Někteří předpovídají konec světa, jiní velkou přírodní katastrofu. Nicméně dnešní Mayové tvrdí, že dojde jen k velikým změnám, nikoli k záhubě. Co jsou to ale „veliké změny“ – to už neupřesňují.

O to víc ale Tikal a jeho okolí dnes lákají turisty. Ze tří tisíc staveb ještě nejsou odkryty zdaleka všechny, vystoupat je ale možné na šestici příkrých pyramid. Včetně té největší, která ční nad okolní terén do výšky 70 metrů.

Další  články z oblasti:

Malá rozlohou, velká zážitky

Guatemala, to ale není jen Tikal. Tahle středoamerická země toho má v rukávu mnohem víc. Krásnou přírodu, nespoutaná pohoří, činné sopky. Vždyť už samotný překlad názvu Guatemala, jako místa, které obklopují stromy, jasně říká, že si tady na své přijdou i milovníci flory a fauny.

Guatemala není žádný obr. Je asi jen 1,5krát větší než Česká republika, i tak se na toto území vešlo přes dvacet národních parků a desítky měst a městeček, z kterých dýchá atmosféra dávno skončených koloniálních časů.

Obklopena kávovými plantážemi a plná koloniální architektury v barokním stylu leží mezi třemi vulkány Antigua. V 17. a 18. století nebylo ve Střední Americe většího města. Široké ulice, nikdy nekončící ruch a každý den pestrobarevné trhy – to vše vzalo z velké části za své po zemětřesení v roce 1773. Po něm bylo hlavní město přestěhováno do Ciudad de Guatemala a Antigua spíš jen paběrkovala.

Desítky let občanské války
Dnes už jen málo co v Guatemale a hlavně v jejích turistických oblastech připomíná dlouholetý konflikt, který tu probíhal. V letech 1960 až 1996 byla Guatemala dějištěm krvavé občanské války. Proti sobě stáli levicové guerilly a vládní vojska, obětí tvrdých bojů bylo minimálně 200 tisíc a mírová dohoda byla podepsána 29. prosince 1996 v norském Oslu. Dnes už je v zemi klid a procento kriminality se nijak nevymyká středoamerickému průměru.

Nejkrásnější jezero planety - Atitlán

Stejně jako Antigua je sopkami obklopené i jezero Atitlán, podle mnohých prý nejkrásnější jezero planety. Vzniklo po erupci – voda tak zaplňuje obrovský kráter. Jak je kráter hluboký, ale dodnes nevíme. Největší naměřená hloubka je 340 metrů, jezero se ale zatím nepodařilo prozkoumat celé.

Jeho břehy lemují vesničky, v nichž žijí původní obyvatelé tak, jako kdyby ani nebyl počátek 21. století. Ženy chodí v klasických krojích, muži jakbysmet a největší společenskou událostí jsou potom pravidelné trhy. Ty jsou mimochodem událostí i pro turisty. Sehnat se tady dá všechno – od zeleniny po suvenýry.

Denně za svítání pak na jezero vyplouvají výletní lodě, nejčastěji z vesničky Panajachel, která je turistickým středobodem oblasti. K poledni ale většina zakotví u břehu. Začíná totiž foukat „vítr, který odnáší hříchy“. A tohle vzdušné proudění, kterému místní říkají Xocomil, umí být pekelně silné. Dokáže převrátit i loď.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Guatemaly a okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Guatemaly a okolí:

Archeologické perly Střední Ameriky - magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua doplněné o pobyt na korálovém ostrůvku Ambergris Caye.

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

Okruh “Bohatým Pobřežím” Střední Ameriky objeveným Kryštofem Kolumbem skýtá nepřeberné množství přírodních krás, včetně aktivní sopky Arenal.

Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Co říkáte na zvěsti, které se pojí s koncem mayského kalendáře v roce 2012?
Jsou to nesmysly.
22,3 %
Možná na tom něco bude. Média to vše ale zveličují.
55,5 %
Beru to vážně.
19,1 %
Je to jedno. Nic moc o tom nevím.
3,1 %
Celkem hlasovalo 949 čtenářů.

Než vyrazíte na cestu do Guatemaly, je dobré vědět:

Jiný kraj, jiný mrav… a taky jiné zákony a další normy. Co musíte dodržovat a co se minimálně doporučuje při cestě do Guatemaly, je možné najít na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tady je alespoň stručný přehled toho zásadního:

• Guatemala je republika. Počet obyvatel se pohybuje na hranici 14,7 milionu. Většina z nich jsou katolíci a většina jich umí španělsky. Španělština je totiž oficiálním jazykem země. V turistických centrech se bez problémů domluvíte i anglicky. Hovoří se tady i dalšími 21 mayskými jazyky.

• V Guatemale se platí guatemalským quetzalem (Q). Ten se dál dělí na sto centavos. Aktuální kurz se samozřejmě neustále mění, nicméně alespoň pro hrubý odhad – za jeden americký dolar byste měli zhruba dostat 8 quetzalů.

• Obchody mívají většinou otevřeno celý den, s krátkou přestávkou v době oběda. Jen pozor na státní svátky. 20. října tady třeba slaví Den revoluce, 8. prosince potom Svátek Neposkvrněného početí.

• Zdravotnictví v Guatemale je na relativně vysoké úrovni. Ceny za lékařské úkony jsou ale velmi vysoké, proto nezapomeňte na pojištění před cestou!

• ČR má s Guatemalou bezvízový styk. Pokud tedy cestujete na dobu kratší 90 dnů, pak vám stačí platný cestovní pas a tazvaná „turistická karta“ kterou si za zhruba deset dolarů pořídíte po příletu hned na letišti.

Další tipy k navštívení v Guatemale

Huehuetenango

Na panamerické dálnici v západní části Guatemaly leží toto město s pekelně kostrbatým názvem. Největším turistickým lákadlem jsou velké trhy a blízké ruiny mayské osady Zaculeu. Nejbližší okolí města je potom plné kávových plantáží.

Quetzaltenango

Pod sopkou Santa María leží další z mayských měst. Kromě vykopávek tady turisté vyrážejí na hřbitov k hrobu mladé dívky. Ten, kdo u něj nechá květinu, nebo napíše na náhrobek vzkaz, prý zachrání svůj krachující vztah. Tolik alespoň praví legenda, která se k místu váže.

Petén Itzá

Toto podlouhlé jezero patří k dalším perlám Guatemaly. Maximální hloubka je okolo 160 metrů. Nejlépe dostupné z Tikalu. Cestou od slavného archeologického naleziště se tak můžete na chvíli zastavit a zaplavat si v modré vodě.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám