Hlavní obsah

Větší, modernější, komfortnější. Obří výletní loď pluje ke karibským plážím

Před 150 lety byly výletní lodě delší než 200 metrů technickým zázrakem. Lidé chodili okukovat, jak se stavějí, někteří udělali vše pro to, aby sehnali lístek a mohli být přímými svědky té historické události – první plavby. Dnešní velkokapacitní koráby už přesahují 350 metrů. Jeden takový – Anthem of the Seas – vyplul v roce 2015 poprvé. Brázdí vody Karibiku.

Foto: Bigstock.com

Na ty největší výletní lodě se vejde více než 4000 cestujících.

Článek

Když v roce 1858 Britové postavili loď Great Eastern, rovnalo se to malému zázraku. Loď o 11 metrů přesahující do té doby nepokořenou dvousetmetrovou hranici, to tu ještě nebylo. Lidé se na ni chodili dívat k Temži, protože se jim nechtělo věřit, že vzniká plavidlo, které pojme 4000 pasažérů a doveze je z Anglie do Austrálie bez nutnosti někde po cestě přirazit ke břehům a doplnit palivo. Dnes už nic takového nikoho nepřekvapí. Možnosti dnešních lodí jsou fantastické.

Uprostřed moře pít koktejl od robota nebo odpočívat u bazénu

Počet přepravovaných osob se od doby Great Eastern nijak dramaticky nezvýšil. Mění se především to, jak si mohou lidé dlouhou cestu na palubě zpestřit. Na Anthem of the Seas mohou například navštívit broadwayské muzikály nebo restaurace a podniky ve stylu Las Vegas.

Foto: royalcaribbean.com

Šestnáctipalubová Anthem of the Seas vyplouvá z New Yorku.

Mezi zvláštnosti lodi patří také bar, v němž koktejly připravuje robotická ruka. Na palubě si pasažéři krátí chvíle v akvaparku, několika bazénech, v nákupním centru, mohou si zajít i do posilovny. Doba stísněných prostorů na lodích, kde jedinou atrakci představovala střelba na hliněné holuby, je pryč. Dnešní velké koráby jako Anthem of the Seas poskytují veškerý městský komfort. Tady se položíte na lehátko u bazénu, užíváte si a na žádné starosti nemyslíte. Zkrátka pohoda a luxus na vlnách.

Foto: royalcaribbean.com

Jedna z restaurací na Anthem of the Seas vypadá, jako by byla uprostřed lesa.

Už jste někdy na lodi létali?

Anthem of the Seas je aktuálně třetí nejdelší výletní lodí světa. Patří do flotily společnosti Royal Caribbean, stejně jako její dvě o trochu delší sestřičky Allure of the Seas a Oasis of the Seas. Ještě neuvěřitelnějšími rozměry než tyto kolosy se mohou chlubit ropné tankery, délka těch největších přesahuje 400 m.

Na tankerech se ovšem plaví jen dělníci, kdežto na Anthem of the Seas najdeme vedle 4180 cestujících také 1500 členů posádky, kteří pasažéry 24 hodin denně hýčkají a pomáhají jim užít si přesuny mezi destinacemi. Třeba u romantické večeře v restauraci se živou hudbou nebo při létání v simulátoru skydivingu.

Přečtěte si o exotických místech:

Foto: Bigstock.com

Karibské pláže vypadají pohádkově!

Na loď do Karibiku s cestovkou

Mezi kterými lokalitami se Anthem of the Seas vlastně přesouvá? Brázdí především Karibik. Často vyplouvá z New Yorku. To má tu výhodu, že se cestující před vyplutím mohou vydat na jedno z nejživějších náměstí světa Times Square a podívat se k nejvyšší budově západní polokoule One World Trade Center, která vznikla na místě zničeného World Trade Center.

Zajímavých míst je v New Yorku spousta, ale ani na zastávkách během plaveb se lidé rozhodně nenudí. Poznat mohou hlavní město světového bankovnictví – bahamské Nassau (mají tam největší koncentraci finančních institucí na světě) –, pláže na Kajmanských ostrovech a Jamajce nebo indiánské památky na mexickém Cozumelu. Karibik a jeho okolí patří k velmi populárním místům pro dovolenou.

O Americe si přečtěte také zde:

Foto: Bigstock.com

Hotel Atlantis je jednou z nejzajímavějších staveb na Bahamách.

Své o tom víme i u nás. České cestovní kanceláře nabízejí místa na podobných super lodích. Dá se přes ně objednat kajuta i na Anthem of the Seas. Ale zajímavostmi oplývají i jiné lodě brázdící vody východně od Střední Ameriky. Například Oasis of the Seas.

Na 18 palub téhle super lodi se vejde 5400 pasažérů a posádka o 2115 lidech. Ukrývá se tu také největší plovoucí kasino na planetě, běžecká dráha, ale i kanál s umělými vlnami, na kterém se můžete naučit surfovat. Vyzkoušíte si tady činnosti, které by vás na pevnině nejspíš ani nenapadly.

Foto: Bigstock.com

Moře, palmy a plovoucí město. Prostě sen.

Super loď, která bude mít i umělé nebe

Gigantické výletní lodě vznikají i nadále. V dubnu 2015 se ve francouzských docích Saint Nazaire začalo se stavbou nejekologičtější a nejbezpečnější lodi v historii. MSC Meraviglia bude mít po dokončení 315 metrů, 2250 kajut, a dokonce i vnitřní promenádu s umělým nebem. Na obrazovku o ploše 480 čtverečních metrů, jež bude připevněná na stropě, se bude ráno promítat východ slunce, večer jeho západ a v noci hvězdné nebe.

Plavby už tedy dávno nejsou jen krátké pobyty na poznávaných místech spojené dlouhými nudnými plavbami. Dnešní lodě plují rychleji, užijete si delší dobu zastávek. A mezi nimi už dávno není taková nuda, z plavidel se stala obří zábavní, sportovní a gastronomická centra. Kdo to nevyzkoušel, neví, jaký je to zážitek.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů a plaveb:

Poznejte nejkrásnější místa Karibiku a užijte si exotickou dovolenou na Kajmanských ostrovech, na Bahamách nebo na Jamajce.

Vyberte si délku plavby, na výběr máte od 3 do 12 nocí a můžete se těšit na teplé podnebí Karibiku, nekonečné moře a luxus na lodi Anthem of the Seas.

Staňte se jedním z 64 šťastlivců, kteří poznají 10 vybraných míst, mezi které patří japonské Tokio, atoly s průzračným mořem na Maledivách, indiánské pyramidy v Guatemale nebo pohodu na Havajských ostrovech.

Poslední volná místa už spočítáte na prstech, tak neváhejte a rezervujte si místo na palubě boeingu upraveného pro maximalizaci pohodlí na letoun ve stylu soukromých letadel.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o eurovíkendech v Moskvě, o nebezpečných vodopádech na Réunionu nebo o plážích thajského Phuketu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás dovolená na lodi?
Ano, a mám ji v plánu.
12,3 %
Ano, ale nemůžu si ji dovolit.
76,6 %
Už jsem byl/a a už znovu nechci.
2,8 %
Už jsem bylúa a chystám se znovu.
8,3 %
Celkem hlasovalo 715 čtenářů.

Legendární královna všech moří

Legenda, loď všech lodí, pramáti moderních zaoceánských parníků… tyhle všechny přezdívka patří jediné lodi. QUEEN MARY I v první polovině 20. století napravovala pošramocenou pověst lodní dopravy, ale během války přepravovala i tisíce vojáků. Stala se legendou už v době své aktivní služby. A legendou je stále – téměř 50 let po vyřazení z provozu.

Queen Mary I byla v aktivní službě v letech 1936 až 1967 a ve válečných letech přepravovala vojsko. Vešlo se na ní 2400 cestujících a několik stovek členů posádky. Mezi nimi bylo například 50 šéfkuchařů, 50 zdravotních sestřiček nebo několik špičkových chirurgů. Na délku měřila 310 metrů a kotvila díky čtyřem kotvám, z nichž každá vážila 16 tun.

Charakteristickým znakem byly tři komíny – z nich ale byly funkční jen dva, třetí byl úschovnou pro lehátka.

Spojení mezi Evropou a New Yorkem Queen Mary zajišťovala až do roku 1967, byť v posledních letech byl, kvůli narůstajícímu objemu letecké dopravy, její provoz spíše ztrátový. Poslední plavba vedla k břehům Kalifornie, kde tenhle zázrak na vlnách dodnes kotví.

Po odstranění strojoven, lodních šroubů a dalšího technického zázemí se Queen Mary proměnila v luxusní hotel, muzeum a restauraci.

Související články

Výběr článků

Načítám