Hlavní obsah

Už brzy vypluje nová superloď: Pojme 7000 lidí a v její výbavě je i umělé nebe

Vzniká v nejmodernějších docích v Evropě a pod taktovkou největší světové plavební společnosti. Nebude největší. Ale bude nejbezpečnější, nejekologičtější a pro pasažéry nejzajímavější. Název lodi Meraviglia můžeme z italštiny přeložit jako „žasnutí“ – a právě tenhle dojem chtějí její stavitelé vyvolat. Námořní zázrak bude po dokončení dlouhý 315 metrů a najdete v něm 2250 kajut pro hosty i umělé nebe.

Foto: ESO travel

Tohle je MSC Fantasia, menší sourozenec lodi Meraviglia. Pojme „jen“ 4363 hostů.

Článek

Doky ve francouzském Saint Nazaire byly 20. dubna 2015 svědky velké slávy – došlo ke slavnostnímu zahájení stavby lodi MSC Meraviglia, která by měla být vlajkovou lodí společnosti MSC a vrcholem jejich „lodní řady“ Vista. Mimochodem, stavba celkem sedmi superlodí vyjde společnost na zhruba 5,4 miliardy amerických dolarů.

Zázrak na vlnách, ohromná Meraviglia, která pojme zhruba 4500 pasažérů a k nim až 2500 členů posádky, by se na vodu měla spouštět už v květnu 2017, tedy po necelých dvou letech od zahájení stavby. A dokonce už je možné rezervovat si kajuty.

Foto: www.msccruises.com

Meraviglia by měla poprvé vyplout v květnu 2017.

Prozatím se ale s touto lodí, která bude o metr vyšší než Petřínská rozhledna, podíváte „jen“ podél evropského pobřeží. V prvních měsících bude mít Meraviglia hned tři domovské přístavy – v Janově, v Marseille a v Barceloně – i proto, aby se odstranily případné drobné mušky. Jestli se pak vydá za oceán, anebo i v dalších letech bude brázdit především vody Středozemního moře, je zatím ve hvězdách…

Neláká vás voda? A co třeba hazard? Dekadentní Las Vegas: Sfinga, lvi i umělá řeka Nil

Meraviglia versus Titanic

Při pohledu na dnešní obrovské kolosy se člověk neubrání srovnání s jednou z nejslavnějších lodí historie – Titanikem:

  • délka lodi Meraviglia je 315 metrů, Titanic měřil 269 metrů
  • šířka lodi Meraviglia je 43 metrů, Titanic měl šířku 28 metrů
  • výška lodi Meraviglia je 65 metrů, Titanic měl od kýlu po špičku komína 53 metrů
  • Meraviglia pojme až 4500 pasažérů a zhruba 2500 členů posádky, na Titaniku se mohlo plavit až 2435 cestujících a 892 členů posádky

à propos – hvězdy. Pasažéři se jimi budou moci kochat z horní paluby – daleko od pevniny a světelného smogu bude hvězdná obloha plná démantů – ale v nitru lodi, na stropě dvojpodlažního atria s promenádou, obchody a restauracemi bude umístěná i umělá obloha. Konkrétně tedy LED obrazovka s plochou 480 metrů čtverečních.

Foto: www.msccruises.com

Takto bude vypadat jedna ze slunečních teras určených pro opalování a odpolední relax.

Na ní se bude promítat modrá obloha, ráno východ slunce, večer jeho západ a v noci hvězdné nebe. Lidé v atriu by měli mít pocit, že se procházejí nikoli v kýlu lodi, ale ulicí příjemného městečka.

A i další vybavení, kterým bude Meraviglia disponovat, bere dech – tak, jak si to její autoři přáli. Na lodi bude 2250 kajut – část z nich upravená pro rodiny, na horní palubě aquapark, ten navíc propojený s dvoupodlažním zábavním parkem uvnitř lodi. Kromě promenády s LED obrazovkou bude na lodi ještě jedna promenáda – kompletně prosklená a s panoramatickým výhledem na moře.

Foto: www.msccruises.com

Takto vypadá interiér jen o málo menší lodi Fantasia.

St. Nazaire – tam, kde vznikají superlodě
St. Nazaire je město ležící v západní Francii na řece Loiře a zároveň asi deset kilometrů od pobřeží Atlantiku, na „břehu“ rozlehlé bažiny. Za druhé světové války bylo město jednou ze základen německého námořnictva – pozůstatkem je ohromná betonová základna pro ponorky, kterou bylo po válce příliš nákladné zbourat, ale i ohromný suchý dok Normandie, jenž vznikl pro stavbu stejnojmenné lodi a který pro stavbu a opravy lodí slouží dodnes.

Loď uvnitř lodi

Ne, nemáme na mysli záchranné čluny, ale Yacht club, který je umístěný v horních patrech a jen pro horních řekneme několik desítek hostů… Yacht club je totiž nejluxusnějším prostorem na lodi. Panoramatický salonek s výhledem na moře má vlastní soukromý bazén, vířivky, sluneční terasu i luxusní lázeňské centrum. A interiér má odkazovat na interiéry luxusních jachet.

Foto: www.msccruises.com

Zahrát si na lodi tenis? Na velkých lodích žádný problém. A pozvat si můžete i diváky!

V kajutách, které do kategorie Yacht clubu spadají, je vše vyladěno do posledního detailu. Povlečení je z egyptské bavlny, kosmetika v koupelně výhradně luxusní, výhled zajišťuje panoramatické okno, a když se člověku třeba zachce snídaně do postele, postará se o ni komorník, jenž je k dispozici 24 hodin denně. A samozřejmostí je i exkluzívní program v jednotlivých přístavech.

Meraviglia ale nenabízí jen ohromný luxus, ale i bezpečí – má být vůbec nejbezpečnější lodí, která popluje ve světových vodách – a šetrný přístup k přírodě. Konstruktéři podle svých slov tvoří jednu z „nejzelenějších“ lodí na planetě. A vzhledem k tomu, že bude křižovat i vody západního Středomoří, není sen o plavbě na ní vůbec nereálný…

Foto: ESO travel

Usaďte se a užijte si výhled na přicházející noc.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na poznávací zájezd do Číny

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky luxusních plaveb:

Vyplujte na palubě luxusní lodi od břehů Evropy přes Atlantik do Mexika a Spojených států. Čtyřicet nocí a dvě desítky atraktivních zastávek – Petrohrad, Helsinky, Dublin, Azory, Miami, Tampa, Mayská riviéra, ostrov plodnosti Cozumel…

V ceně plavby, která je naplánována na podzim, je plná penze, donášková služba až na pokoj, volné vstupy do divadla, na diskotéky i do kasina. Vyrazit můžete i do wellness centra, do vířivky, kosmetického salónu… Na tuhle dovolenou nezapomenete!

Užijte si nejlepší dovolenou svého života! Na lodi Costa Luminosa obeplujete svět! Vyplouváme v lednu 2016 z přístavu Savona a k italským břehům se vrátíme až 23. dubna! Během cesty se podíváte do Barcelony, Ria de Janiero, Buenos Aires, nejjižnějšího města světa Ushuaia, na Velikonoční ostrov, na božské Bora Bora nebo do Dubaje, Bombaje a Alexandrie.

Přímo na lodi je běžecká dráha, golfový simulátor, několik bazénů, vířivky, lázně, kaple, centrum virtuální reality a další atrakce, které vám zpříjemní pobyt na této superlodi.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o Las Vegas, Mt. Rushmore nebo o luxusní dovolené v Turecku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vyrazili byste na dovolenou na velké lodi?
Ano, velmi rád/a.
65,1 %
Ano, a už jí mám dokonce za sebou.
15,3 %
Ne, bojím se vody a hloubek.
19,6 %
Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Další střípky o MSC Meraviglia

  • Meraviglia je vlajkovou lodí generace Vista, která bude mít kapacitu minimálně 4500 pasažérů. Co do počtu pasažérů jsou ale největšími loděmi konkurenční plavidla třídy Oasis, které mají kapacitu 5400 pasažérů a více.
  • Loď bude hotová v květnu 2017, ale rezervační systém je už od června 2015 otevřený.
  • Konstruktéři lodi do ní zasadili tzv. Cluster cabins, rodinné kajuty, které jsou prostornější a umožňují bydlet rodinám s dětmi pospolu.
  • Na lodi bude fungovat geolokační systém – prostřednictvím speciálních karet, nebo náramků bude možné monitorovat pohyb každého z pasažérů. Konstruktéři hovoří o tom, že se zamezí hledání ztracených dětí, ale třeba i přátel během večera.
  • Loď je 315 metrů dlouhá, 43 metrů široká a její výška je 65 metrů.
  • Mezi denní aktivity patří lekce aerobicu, zumby a dalších sportů, zahrát si můžete minigolf, bowling, tenis, fotbal… hosté mohou absolvovat i lekce tance, nejrůznější soutěže, ale účastnit se i Oktoberfestu.
  • Večer loď ožije tanečními soutěžemi, divadlem, diskotékami. Pořádají se i tematické noci, zkusit štěstí můžete v kasinu, na lodi funguje i kino.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám