Hlavní obsah

Údolí monumentů: Pokochejte se prototypem Divokého západu, kde platí přísná prohibice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde leží Divoký západ? Tahle otázka musela napadnout snad každého milovníka westernových filmů. My to víme. Země nikoho, jejímž středem se táhne nekonečná cesta a kterou lemují načervenalé skalní útvary, leží na hranici Utahu a Arizony a jmenuje se Údolí monumentů. Tady vznikly ty nejslavnější westerny, tudy běžel Forrest Gump a kvůli prohibici si tady nedáte ani pivo.

Foto: www.bigstockphoto.com

Údolím vede jediná pět kilometrů dlouhá pěší trasa. Lepší je ale vyrazit po silnici v automobilu.

Článek

Vedle ohromných skalních masívů, jež svou načervenalou barvu získaly díky přítomnosti oxidů železa, si připadáte jako mravenci. Vždyť některé z nich vystupují do výšky několika desítek, ale i stovek metrů. A i samo Údolí monumentů leží minimálně na české poměry pěkně vysoko – vždyť průměrná nadmořská výška je až nad pomyslným vrcholem Sněžky – někde ve výšce 1700 metrů.

Domov kovboje z reklamy

Neutěšenost místní krajiny mnohokrát využili filmaři. Vždyť právě tady dostal svoji filmovou podobu americký Divoký západ. Režisér John Ford sem umístil v průběhu dvaceti let všechny své westernové filmy. Později tudy běžel i filmový Forrest Gump. A kde je podle vás domov slavného kovboje z reklamy Marlboro? Ano, právě tady, v Údolí monumentů.

Foto: ESO travel

Načervenalou barvu způsobují oxidy železa.

Filmová stopa vedoucí Údolím

Podle mezinárodní filmové databáze IMDb se Údolí monumentů objevilo ve 113 filmech a seriálech. I díky tomu, že se v něm točilo mnoho westernů, je Údolí monumentů synonymem Divokého západu. Údolí monumentů se prozatím objevilo například ve filmech:

  • Forrest Gump
  • Butch Cassidy a Sundance Kid
  • Mission: Impossible II
  • 2001: Vesmírná odysea
  • Osamělý jezdec

Spoustu lidí překvapí, když zjistí, že oblast není klasickým národním parkem, ale rezervací, kterou spravují Navahové, indiánský kmen. Mimochodem, chlazené pivo si v místním návštěvnickém centru nedáte, platí tu totiž prohibice. A oficiálně byste sem žádný alkohol ani neměli přivézt. Navahové také vybírají vstupní poplatek – jeho výše se odvíjí od toho, co chcete v Údolí monumentů poznat a zažít.

Foto: www.bigstockphoto.com

Údolí monumentů protíná silnice US163, po ní dojedete až do návštěvnického centra. Za další pokračování v cestě se platí.

V roli průvodce? Indián

Údolím vede 27 kilometrů dlouhá „Údolní silnice“, na kterou můžete vyrazit i ve svém automobilu. Nicméně její kvalita není nijak oslnivá a během prudkých dešťů se proměňuje v řeku bláta. S automobilem, který nemá náhon na všechna čtyři kola, je během nepříznivého počasí cesta Údolím poměrně velký risk.

V návštěvnickém centru si ale terénní automobil můžete půjčit. Nebo si rovnou domluvit jednu z komentovaných projížděk – kdy se role průvodce zhostí jeden z místních indiánů. A ti, co Údolí monumentů navštívili, poslední možnost jednoznačně doporučují.

Foto: www.bigstockphoto.com

V provizorních stáncích můžete nakoupit ručně vyráběné šperky kmene Navaho.

Rezervace vznikla už v roce 1868 a dnes patří – i díky své filmové reputaci – k nejnavštěvovanějším místům ve Státech. Při cestě sem je tedy dobré počítat i s omezenou kapacitou ubytovacích zařízení. Bez předchozí rezervace se v blízkém městě Goulding – v hotelech i kempech – nechytnete. A plno bude i v hotelech ve vzdálenějších městečcích Bluff, Mexican Hut nebo Kayenta.

Navahové – indiánský kmen
Údolí monumentů není národním parkem, ale patří do rezervace indiánského kmene Navahů. Navahové jsou s 300 tisíci příslušníky nejpočetnější etnickou skupinou  mezi původními obyvateli USA. Kmen, který se do oblasti takzvaných Čtyř rohů přesunul v 15. století z Aljašky, sehrál výraznou úlohu během druhé světové války. Spletitý původní jazyk, který ovládali jen samotní indiáni, posloužil jako šifrovací kód, který Japonci nikdy nerozluštili.
Foto: www.bigstockphoto.com

Nejkrásnější fotky vznikají brzo ráno, nebo při západu slunce.

Krajinu v Údolí monumentů tvoří takzvané messa (stoly, tabule) a butte (hřbety). A ty nejznámější útvary mají samozřejmě i svá jména. Levý a pravý palčák, Tři sestry, Sloní hřbet, Totem, Klíčová dírka… Dokonalá pouštní gotika (ač nejde o skutečnou poušť) je nejkrásnější zdálky. Ač to zní možná paradoxně. Ty nejhezčí fotografie skutečně vznikají z uctivé vzdálenosti, kdy se člověku na snímek vejde více pískovcových skal naráz.

Foto: www.bigstockphoto.com

Takhle vypadá Divoký západ – filmaři ho umístili do Údolí monumentů,

Na čtyřech místech najednou

A zkušení fotografové také doporučují nařídit si ráno budíka na časnou hodinu a vyběhnout s fotoaparátem dřív, než se den úplně probudí. Téměř povinností je pak v Údolí vyčkat i na západ slunce, kdy se skály začnou barvit do ruda. Nejkrásnější výhledy jsou z Vyhlídky Johna Forda, ale také od návštěvnického centra.

Ti, co dojedou do Údolí monumentů, často vyrazí ještě ke Čtyřem rohům. Cesta po silnici 163 a následně po 160 trvá asi hodinu a půl. Čtyři rohy jsou unikátní místo, kde se v jednom bodě střetávají hranice 4 států (druhé takové místo v celých Státech nenajdete), a když se člověk správně postaví na pamětní kovovou desku zapuštěnou do země, může stát hned na čtyřech místech naráz – v Arizoně, Utahu, Novém Mexiku a Coloradu.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se s námi do nejslavnějšího národního parku planety! Pro obrovský zájem přidáváme ještě jeden extra termín v září! Během téměř třítýdenního zájezdu navštívíme nejen národní park Yellowstone, ale i další nádherná místa – národní park Glacier, olympijské Salt Lake City, národní park Olympic nebo Seattle.

Jako jediná CK v ČR má ESO travel komerční povolení pro vstup do klíčových národních parků USA. V ceně zájezdu navíc i vstup na vyhlídkovou věž Space Needle v Seattlu a návštěva továrny Boeing!

Prodloužený víkend v New Yorku? Ano! Připravili jsme pro vás atraktivní program, díky kterému poznáte to nej z New Yorku během tří dnů! Socha Svobody, Empire State Building, Brooklyn Bridge, Čínská čtvrť… a spousta dalších míst, která jsou symboly New Yorku.

Ubytování v srdci Manhattanu, český průvodce a jako bonus výlet lodí k soše Svobody a na Elis Island a vstup na vyhlídku na slavném Empire State Buildingu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejbizarnějším mrakodrapu světa, o měste v pralese nebo o krásné, ale zrádné Stolové hoře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete v zimě na dovolenou?
Ano, k moři.
30,8 %
Ano, ale na hory.
18,8 %
Ano, ale na poznávací zájezd.
2,9 %
Ne, nechystám se.
47,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

Údolí bohů

Severně od slavného Údolí monumentů leží další, méně známé, ale nádherné údolí. Jde o Údolí bohů, které nabízí podobná panoramata jako Údolí monumentů – jen v trochu menším meřítku a s menším počtem turistů.

I tady narazíte na osamělé stolové hory, na sklaní útvary nejzvláštnějších tvarů, na skalní okna… Ty nejznámější útvary mají dokonce i svá jména – vyfotit se tady můžete se Santa Clausem a jeho sobem Rudolfem, u útvarů zvaných Kohout, Sedící slepice nebo třeba Dáma ve vaně.

V údolí bohů se také natáčelo několik epizod seriálu Doktor Who a svou tajnou základu tu měl i inteligentní vrtulník Airwolf ze stejnojmenného seriálu.

Údolím vede štěrková cesta, po které můžete vyrazit i osobním automobilem – pokud tedy zrovna neprší, pak je tato cesta jiným než terénním autem nesjízdná. V oblasti je možné tábořit.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám