Hlavní obsah

Top fotky z ostrova Mafia Island: Co má společného s mafií?

Svalovci se samopaly v rukách, pašeráci plížící se temnými zákoutími zapadlých uliček a další pochybné existence – těmi se to na malebném ostrůvku v Indickém oceánu… nehemží. Je na něm něco úplně jiného. Název Mafia s mafií vlastně vůbec nesouvisí.

Foto: Approaching Zanzibar (Wikimedia Commons)

Někdy je těžké rozeznat, kde končí moře a začíná nebe.

Článek

Jde o velmi bezpečný ostrovní ráj nedaleko břehů africké Tanzanie s desítkami kilometrů pláží, které omývá průzračné moře. Proč má pohodová destinace takový odstrašující název? Úplně přesně se to neví – teorií je více. Podle té možná nejrozšířenější je jméno odvozeno ze svahilského výrazu „mahali pa afya“, který znamená cosi jako „dobré sídlo“ nebo „zdravé místo k bydlení“.

Foto: Gill Penney (Wikimedia Commons)

Zátiší s loďkou. Není to obraz, ale pravá pláž na Mafia Island.

I se žralokem se dá plavat beze strachu

Mafia Island je mírumilovné místo žijící z cestovního ruchu. Kdo se tam vydá, tomu žádná mafie rozhodně tep nezvedne, srdeční frekvence tu celý den zůstává na velmi nízkých hodnotách. Tedy pro ty, kdo chtějí lenošit. Ti akčnější se mohou jít potápět třeba se žralokem!

Mafia Island patří k lokalitám, kde se vyskytuje žralok obrovský, zvaný též žralok velrybí. Proslul především velkým vzrůstem, ale také tím, že se vedle něj lze bez obav potápět. Tento druh se živí planktonem a malými rybami.

Foto: Zac Wolf (Wikimedia Commons)

Žralok obrovský může dorůst až do délky 18 metrů. Pokud ale nejste plankton, není pro vás nebezpečný.

Slavná místa spojená s mafií
Mafia Island potěší především turisty milující horký písek tropických pláží. Pro vyznavače „mafiánské turistiky” se hodí spíše tato místa:Bienville Parish v Louisianě (USA) – místo, kde v květnu 1934 policisté rozstříleli legendární dvojici lupičů Bonnie a Clydea. Pevnost Alcatraz v Kalifornii (USA) – kdysi drsné vězení pro nejtěžší zločince, za jehož zdmi pobýval i slavný Al Capone. Dnes originální muzeum pár kilometrů od břehů San Francisca.Mob Museum v Las Vegas (USA) – korupce, nelegální prodej alkoholu, vykrádání bank. Vše, co s tím souvisí, najdete… ano, v poslanecké sněmovně asi také, ale stálou expozici dějin zločinu mají v Las Vegas.
Foto: Aquakultura (Wikimedia Commons)

Podmořské zemědělství u břehů ostrova.

Jinak se dá na ostrově Mafia podniknout třeba výlet do říční přírodní rezervace Rufuji. Lze poblíž ní i přespat v takzvané „lodži“, tedy v jakémsi luxusním kempu, který je servisem a velikostí příbytků na hony vzdálen tomu, co si pod pojmem „kemp“ představujeme v centru Evropy.

Foto: Jens Klinzing (Wikimedia Commons)

Palmy, pláže, rybářské loďky. Vítejte na Mafia Island.

Králem mezi tanzanskými ostrovy je Zanzibar

Mafia Island se nachází ani ne 20 kilometrů od jižního pobřeží východoafrické Tanzanie a asi 140 kilometrů jižně od hlavního ostrova celé skupiny – od Zanzibaru. Ten jako největší z tanzanských ostrovů vždy poutal největší pozornost. Dělo se to již od středověku, kdy k africkým břehům připlouvali arabští námořníci a obchodovali tu s kořením.

Foto: Jens Klinzing (Wikimedia Commons)

Guaréza zanzibarská - jeden z tvorů, kteří žijí pouze v této části světa.

Zanzibar se stal bylinami vonícím obchodním uzlem, což mu zůstalo do dnešní doby. Jen arabské obchodníky ve funkci nákupčích vystřídali na tržištích turisté. Těm se líbí i to, že lze z ostrova přeletět na pevninu a navštívit některý z velkých tanzanských národních parků, třeba Serengeti. Mimochodem, věděli jste, že tímto parkem se ročně prožene 1,5 miliónu pakoňů a 300 tisíc zeber?

Foto: Chen Hualin (Wikimedia Commons)

I Zanzibar má své historické památky. Nemyslíme ten satelit v pozadí, ale pozůstatky hradu v přední části obrázku.

Odskočit si ze safari v Keni a Tanzanii na Zanzibar nebo opačně je v této lokalitě populární. A co vy, netoužíte po tom, prodloužit si zimu v divoké přírodě nebo na afrických plážích?

Foto: Gaurav P (Wikimedia Commons)

Divokých zvířat lze na území Tanzanie pozorovat i po tisících. Bylo spatřeno i stádo pakoňů natažené do délky 40 kilometrů.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vytvořte si dovolenou snů a zkombinujte pobyt na pláži Tanzanie s návštěvou národních parků okolo hranic s Keňou. Vydejte se za slony a opalováním!

Oblast kolem hranic Keni a Tanzanie skrývá řadu národních parků plných divokých zvířat. Serengeti, Masai Mara nebo Amboseli jsou toho jasným důkazem. Podívejte se tam!

Z Prahy přes jamajskou pláž Negril, za chodícími sochami na Velikonočním ostrově, na tichomořské Bora Bora během Cesty kolem světa s profesionálním cestovatelem.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, jak procestovat svět po vzoru knihy Julesa Verna, nebo kde najdete místo, kde to vypadá jako na Planetě opic. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Je podle vás cestování do Afriky bezpečné?
Ano
24,3 %
Těžko říct
30,3 %
Ne
45,4 %
Celkem hlasovalo 267 čtenářů.

Mafia Island – základní informace

Rozloha: 435 km2

Největší město: Kilindoni (asi 11,5 tisíce obyvatel)

Výška nejvyšší „hory“: 53 m. Oblíbeným dopravním prostředkem je v těchto končinách kolo, rozhodně se tu totiž moc nenašlapete.

Status: Jde o ostrov ze skupiny kolem Zanzibaru pod správou Tanzanie.

Úřední jazyk: svahilština (zhusta se používá i angličtina)

Měna: Tanzanský šilink (TZS)

Časová zóna: +3 (Česká republika je v pásmu +1)

Víza: Pro občany České republiky existuje ve všech částech Tanzanie vízová povinnost. Potřebné dokumenty lze získat na velvyslanectví africké země v Německu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám