Hlavní obsah

Top destinace v Itálii: Kde jsou nejkrásnější pláže a nejluxusnější hotely

Největší hotelový bazén světa, dech beroucí Modrá jeskyně, evropský Karibik nebo třeba luxusní termální zahrady, ve kterých můžete strávit den ve vířivkách a příjemně vyhřátých bazénech. Dovolená v Itálii nemusí nutně znamenat jen pobyt v přeplněných letoviscích na severu, kde je zázrak, když vám na pláži nikdo nešlápne na hlavu, ale může být i pořádně luxusní a kapku exotická. Přesvědčte se!

Foto: archiv autora

Capri je jedna z nejexkluzivnějších adres v Itálii.

Článek

Do Itálie loni zamířilo zhruba půl miliónu českých turistů. Díky tomu je Apeninská „bota“ hned po Chorvatsku druhým nejpopulárnějším přímořským cílem. Drtivá většina Čechů však míří k moři na italský sever. Ne každého ale láká opalování „tělo na tělo“ na přeplněných plážích Bibione nebo Rimini.

V Itálii jsou naštěstí i jiná místa, kam je možné vyrazit. Kde je turistů méně, hotely jsou menší a luxusnější. Místa, kde se o pláž budete dělit jen s pár dalšími lidmi a kde je voda nezkalená tisíci plavci a má barvu jako v Karibiku. Tady je pět špičkových lokalit pro dovolenou v Itálii!

Kalábrie – největším bohatstvím jsou její pláže

Klid, průzračná hladina, jemný písek, stín borovic a opojná chuť sladkého dezertu tartufo, který má právě v Kalábrii svůj původ. Kalábrie leží na špičce „italské boty“ a patří k nejchudším italským regionům. Jako byste byli v úplně jiné zemi, rozdíl proti bohatému severu je mnohdy propastný. Ale je tady krásně! Hlavně na plážích, které patří do dvacítky těch úplně nejkrásnějších pláží světa.

Foto: ESO travel

Kalábrie je chudý region, nicméně bohatý alespoň na krásná místa.

Hlavním městem oblasti je Catanzaro. Srdcem, které tepe pro turisty, je ale městečko na mysu Capo Vaticano, s majákem Belveder, jehož světlo prý lodě lákalo až na vzdálenost 50 kilometrů. Za pěkného počasí - a to je tu v létě neustále – je od něj navíc krásný výhled na Stromboli. Vyrazit můžete i do městečka Pizzo Calabro, které není, jak by mohl název napovídat, kolébkou pizzy, ale výborného dezertu tartufo, který vám tu rádi naservírují v některé z kaváren.

Capri – ostrov císaře Tiberia

Capri má jen dvacet kilometrů čtverečních, a možná právě proto platí za jednu z nejexkluzivnějších adres v Itálii a dovolenou tady mnozí demonstrují své postavení. Abychom ale ostrovu Capri nekřivdili – je tady opravdu krásně. Jeho kouzlu ostatně podlehl už kdysi císař Tiberius, který si nad Neapolským zálivem nechal vystavět honosnou Villu Jovis. A ta je dnes častým cílem turistů. Možná ještě populárnější je ale takzvaný Tiberiův skok – místo, ze kterého prý do vln shazovali sloužící, kteří císaři špatně sloužili.

Foto: ESO travel

Posaďte se do některé z kaváren a dejte si tartufo.

Nejzajímavější články z rubriky Exotika

Největší atrakcí ostrova je ale Grotta Azzurra, Modrá jeskyně, místo, kam se světlo dostává jen skrze průduchy pod hladinou. Voda pak dokáže odfiltrovat všechny červené tóny – obrovský prostor jeskyně tak modře a stříbřitě září. Ohromný zážitek, shodují se ti, kteří jeskyni navštívili.

Sicílie – dovolená ve stínu Etny

Chudý sourozenec Kalábrie, jehož největší bohatství se také neukrývá na účtech, ale na mořském pobřeží, v olivovníkových hájích a na plantážích pomerančovníků. Sicílie je sice chudá, ale nádherná část Itálie, kam turisté za sluncem přijíždějí už na začátku května a sezóna tu vydrží až do konce října.

Foto: archiv autora

V Itálii sezona začíná už na začátku května a trvá až do pozdního podzimu.

Nejstarším městem ostrova je Giardini Naxos – s údajně nejkrásnějšími plážemi na celé Sicílii. A také se zátokou Patti, kde stojí luxusní hotel, pro který je prvním přikázáním soukromí. Nejvíce turistů pak míří do Taorminy, městečka na skalách, kde v posledních letech vznikla i hotelová čtvrť. Staré centrum si ale naštěstí pořád zachovává své kouzlo – i díky tomu, že do něj mají auta zakázaný vjezd. A zapomenout nesmíme na Syrakusy, velkoměsto starověku, kam dnes turisté jezdí za památkami z dob antiky.

Sardinie – tady leží evropský Karibik

Smaragdové pobřeží leží na severu Sardinie a přezdívá se mu evropský Karibik. Proč? Protože voda je tu průzračná a barvou si nezadá s tou karibskou. Není divu, že je tahle lokalita s malými, ale živými letovisky a širokými plážemi nejvyhledávanějším místem na ostrově.

Foto: ESO travel

Na Smaragdovém pobřeží má moře barvu jako v Karibiku. Není škoda koupat se v bazénu?

Všemu dění pak dominuje Porto Cervo, městečko, které má jen okolo dvou set stálých obyvatel, ale mezi těmi nejbohatšími ohromný věhlas. Právě v místním přístavu kotví nejluxusnější jachty, tady vyrůstají výstavní letní vily, tady londýnský obchodní dům The Harrods vystavěl jedinou další pobočku na světě. A právě tady leží údajně největší hotelový bazén světa – s rozlohou 8500 metrů čtverečních, tedy s větší, než je rozloha fotbalového hřiště.

Ischia – odpočiňte si v termálních parcích

Ischia je jako několik dalších ostrovů v Neapolském zálivu vulkanického původu, na rozdíl od jiných to na ní ale poznáte na první pohled. Poslední sopečná erupce tu proběhla už před staletími, pod povrchem ostrova to ale pořád bublá – ostrov je hluboko pod zemí propojený i s Vesuvem a i díky tomu bohatý na termální jevy.

Foto: ESO travel

Užijte si Sicílii, která leží ve stínu Etny a patří k nejkrásnějším místům Itálie.

Za země tady vyvěrá asi stovka termálních pramenů, kolem kterých vznikají luxusní lázeňské komplexy a termální parky. Takové Afroditiny a Appolónovy zahrady nabízejí odpočinek ve 12 bazénech různé teploty, v přírodních saunách, vířivkách, vanách… mimochodem, tenhle komplex je součástí luxusního hotelu Miramare, který je považovaný za jeden z nejromantičtějších v Itálii – vystavěný je totiž přímo na útesu nad mořem.

Inzertní sdělení: Vydejte se k moři do Itálie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Itálie:

Vydejte se do jednoho z nejromantičtějších hotelů v Neapolském zálivu. Hotel vybudovaný přímo na skále a s rozsáhlým termálním parkem Afrodity a Apollóna. Užijte si hýčkání a luxus na jihu Itálie!

Malý elegantní hotel leží na Capri přímo na pobřežní promenádě a nabízí nádherný výhled. Na své si tu přijdou jak gurmáni, tak ti, kteří si chtějí užít božské pláže. Jen kousek je to k Modré jeskyni.

Moderní luxusní hotelový komplex vznikl na Sicílii a poskytuje zázemí i pro ty nejnáročnější klienty. Hotel má krásný bazén, ale i vlastní soukromou pláž, na kterou je to jen pár kroků.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o sedmi moderních divech světa, o divných nápojích nebo o záhadě bermudského trojúhelníku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte do Itálie na dovolenou?
Ano, pravidelně.
45,2 %
Ano, ale jen jednou za pár let.
39,5 %
Ne, stačilo jednou.
7,6 %
Ne, Itálie mě vůbec neláká.
7,7 %
Celkem hlasovalo 301 čtenářů.

Další tři místa, kam vyrazit na letní dovolenou

Maroko

Maroko je ještě pořád netradiční destinace pro letní pobytovou dovolenou. Pomalu si ale získává své příznivce. Vydejte se na sever Afriky a užijte si luxus v místních hotelech, netradiční památky Fésu nebo Casablanky a atmosféru: Chcete změnu? Jeďte k moři do Maroka. Vznikají tam nová luxusní letoviska

Santorini

Malinký řecký ostrov někteří označují za bájnou Atlantidu – vznikl totiž po výbuchu sopky, který následně zapříčinil i pád minojské civilizace na Krétě. Hlavními lákadly jsou pláže s černým pískem a západy slunce nad vesničkou Oia, které jsou prý nejkrásnější na planetě: Kde se chlubí nejkrásnějším západem slunce na světě? Na Santorini, ostrově luxusu

Kréta

Tenhle populární řecký ostrov mají mnozí spojený s masovou dovolenou, ruchem a spoustou turistů. I na Krétě už ale vznikají resorty, které se mohou srovnávat se světovou špičkou. Podívejte se na to, jak vypadá dovolená, která stojí tolik, co průměrný roční plat: Luxus na Krétě: Podívejte se, kam jezdí na dovolenou v Řecku „horních deset tisíc”

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám